Linije - prijedlozi

Autor tamlover, Prosinac 10, 2007, 14:50:24

221

Ako se do sada nije ništa organiziralo za Šalatu, još manje će se sada.
Naime, zadnje klinike koje su bile ostale su ortopedija i dermatologija, koje su prije mjesec dana premještene na Rebro. U njihove prostore useliti će se fakultetske i znanstvene djelatnosti.

Ivan

Citat: Dreamwalker  u Svibanj 29, 2015, 18:35:55
Kao svakodnevni korisnik linije 207, ova ideja mi se sviđa. Mi (korisnici linije 207) bi dobili izravnu vezu s gradom, a Šalata bi dobila isto dobru vezu s gradom. Linija 207 itekako ima potencijala jer i ovakva kakva je, na svim jutarnjim polascima osim 7:40 (koji je bezveze napravljen van svake logike i tu čestitam genijalcima iz ZETa (svaka vam dala majstori russian_roulette )) je vrlo solidno popunjena.

Možda jedino kad bi se kroz potez Veliki dol - Rim - donji dio Gorica uspostavio jednosmjerni promet, mogao bi i normalan solaš proći što bi uvelike povećalo korisnost linije. Vjerujem da bi i nas na ovom dijelu bilo više u busu.
Slažem se da će veći kapacitet biti potreban, ali zasad je na neadekvatnim cestama možda bolje misliti kako iskoristiti prevelik broj minija uz bolji takt umjesto većeg kapaciteta, zapravo bi ovdje uređenje ostalo s istim brojem vozila u prometu samo jedan mini više umjesto solo na 238 (koji bi zapravo uvijek bio prazan da ne uleti ponekad slučajno ispred drugih linija)... Meni se optimalno rješenje za Rim dugoročno čine midiji, no za to ćemo trebati čekati neku novu nabavku.

Citat: 221  u Svibanj 29, 2015, 18:56:18
Ako se do sada nije ništa organiziralo za Šalatu, još manje će se sada.
Naime, zadnje klinike koje su bile ostale su ortopedija i dermatologija, koje su prije mjesec dana premještene na Rebro. U njihove prostore useliti će se fakultetske i znanstvene djelatnosti.
Hm, pa svejedno, i bez bolnice ima puno studenata MEF-a, dio medicinskog instituta, i još stanovnika koji žive ovdje, i bez nekoliko tisuća studenata ima još par tisuća ljudi kojima je svaki prijevoz na dalje od 500 m uzbrdo. I onda bez bolnice svejedno ostaje malo manje brige oko novih parkirališta ako je manje bolesnika i doktora a više studenata, a MEF je ionako jedan od rijetkih fakulteta koji smije dizati kvote pa će studenata biti još više...
I što se tiče stanovništva ovdje se dosta gradi, ionako se cijela Babonićeva poslije Mikulićeve na bivšoj crkvenoj zemlji tek treba useliti, zato sam predložio i novu liniju kad 204 ne pokriva ovaj komad, a zašto ne bi išla ovdje umjesto na Kvatrić.

Također bi se mogla napraviti kratka pješačka staza (izbjegavati novo stubište radi invalida) na zavoju Novakove umjesto zida i žbunja pa bi ovdje mogla biti stanica "ŠRC Šalata", znam da se od većine sportaša očekuje da se mogu penjati Schlosserovim stubama :P , ali idu recimo i slabije pokretni ljudi plivati i sl.

Uglavnom, ovi autobusi svejedno trebaju voziti a stanovništvo i ostali koji trebaju ove zgrade trebaju i nekakav prijevoz koji zasad ima veliku rupu u pokrivenosti u samom centru grada, bolje da se dobiju nove veze nego samo još jedna dodatna linija 238 za Kaptol, 207 usred ničega ili takva neiskorištena 204 na Kvatriću koja vozi 15 minuta pa stoji 30, a s dodatnim putnicima bi bilo i više razloga da voze izvan špice za postojeće putnike na Horvatovcu i Rimu, jer ove linije zasad imaju ogromne i ružne rupe u voznom redu.

flip

Stavljam ovo ovdje jer se sugerira da bi se mogle ukinuti neke novozagrebačke autobusne linije.

http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/stanovnici-novog-zagreba-zele-tramvaj-sarajevskom-i-vatikanskom-od-zapruda-do-slobostine-1009968

Citat:Više od sto tisuća stanovnika živi u naseljima u Novom Zagrebu, no većina nema pristup tramvaju. Žele li doći do pruge, moraju hodati dvadesetak minuta. Upravo zato vijeća dviju gradskih četvrti pokrenula su zajedničku inicijativu za gradnju tramvajske pruge od Zapruđa, Sarajevskom i Vatikanskom do Sloboštine.

Zahtjev su i detaljno elaborirali, angažirajući Želimira Manenicu, nekadašnjeg predsjednika Savjeta za promet u Skupštini. Tako su napravili i troškovnik i izračunali da samo za tramvaj do Sloboštine treba gotovo 40 mil. kuna.

– Gradnjom bi se oslobodilo 15 autobusa koji voze od Glavnog kolodvora u Novi Zagreb – kaže Manenica.

O jutarnjim gužvama u autobusima koji voze iz Sloboštine prema Glavnom kolodvoru svjedoče i stanovnici Sloboštine. A nedavno su im, kažu, i prorijedili polaske iz naselja pa autobusi sada idu svakih 40 minuta. Mlađi kažu kako se ne mogu žaliti na prijevoz jer su okruženi drugim autobusnim linijama – onom za Veliku Goricu, iz Dugava za Črnomerec, a i autobus koji vozi iz Travnog na Glavni kolodvor je blizu.

No umirovljenici imaju problema s autobusima koji voze rijetko, a nekad i krenu prijevremeno ili kasne. Cijela priča ponovno se aktualizirala javnom raspravom oko izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana, koja je završena jučer. A pobunili su se i iz Buzina jer žele da se trasa predvidi i do njihova kvarta.

Pismeni prijedlog uputio je tako Mjesni odbor Buzin. Traže da se u GUP i Prostorni plan Grada Zagreba unese gradnja tramvajske pruge i zapadno od Vatikanske, odnosno do Avenije Većeslava Holjevca pa na jug preko Sisačke do Hrašća Turopoljskog, gdje bi bilo okretište tramvaja.

– Time će se razviti i Buzin, Odra, Mala Mlaka, Čehi, Hrašće Turopoljsko, Obrež, Lukavec, Lomnica, utjecat će to na 15.500 stanovnika – kaže predsjednik MO Buzin Mario Kranjčina. 

planovi grada
Planovi postoje, no nema realizacije

Prema projektima Grada Zagreba, planira se širenje tramvajske mreže prema Malešnici Ulicom Ivane Brlić Mažuranić i Kranjčevićevom, Heinzelovom i Radničkom, preko Jadranskog mosta, prema Jankomiru. Koridor bi trebao biti i produžetak Šarengradske preko budućeg mosta, a produljila bi se i pruga u Vukovarskoj. Planira se i tramvaj u Vatikanskoj i Av. Većeslava Holjevca.     

Diglo mi je tlak kad sam ovo pročitao, ne čak toliko zbog grešaka u tekstu već zbog same ideje. Jesam ja jedini kojemu to nema smisla? Ne razumijem zašto bi to bilo veselje imati pristup tramvaju. Znači oni se silno žele drndati manjim brzinama okolo do grada? Bus je puno brži, pogotovo kod planski napravljenih avenija Novog Zagreba. Iako je podatak u tesktu kriv za 219 (ide svakih 45 po novom), oni bi tražili tramvaj iako u nekim polascima u zglobni (!) autobus ulazi izrazito mali broj ljudi te se zapravo jako lijepo bez gužve brzo voze do GK? "Jutarnje gužve"... ako je situacija kad netko mora stajati u busu gužva, naravno rofl. "umirovljenici imaju problema s autobusima koji voze rijetko, a nekad i krenu prijevremeno ili kasne" - haha, ako doista bus kreće prijevremeno, što teško da je slučaj, baš bi se usrećili tramvajem. Ovako točno znaju kad imaju polazak, a kašnjenje je nekad jednostavno neizbježno. OK, za Dugave je situacija lošija, ali to je posljedica redukcija pa stoga treba urgirati da se one maknu. Sva sreća pa nema novaca za sve te sjajne projekte.  >hammer<

Tomek

Malo sam razmišljao da se tramvaj provuče do Vrapča ili Gajnica. To bi smanjilo ogroman broj buseva i rasteretilo značajno promet kroz Ilicu. Znači da je okretište u Vrapču (u Črnomercu bi ostalo za par linija -- 126,127,128,134,135 i 109) to bi moglo izgledati ovako: 119 - 1 autobus (eventualno 2 kao dosad)), 120 - 1 autobus, 121 - 2 autobusa, 122/3 - 2 autobusa, 124 - 1 autobus, 125 - 1 autobus, 130 - 1 autobus, 131 - 1 autobus, 136 - 2 autobusa, 137 - 1 autobus, 172 - 7,8 autobusa, 176,177 barem dva bus manje.. To je mnogo vozača isto tako manje i mislim da bi se stvarno trebalo razmisliti o takvom scenariju.

Ivan

Ma kriv je ljigavi Večernji koji u gradskoj sekciji od svakog komunalnog problema pokušava izvesti naslove poput "pobuna", "užas", "ukidanje svega mogućeg" (što se dogodilo i s perverzijom koju su napravili od mog plana za VG koji je bio na ovom forumu).

Što se tiče tramvaja, treba za sve kvartove od 10-ak tisuća stanovnika pa je apsurndno da su našli baš Sloboštinu ili pogotovo Buzin koji je stvarno periferno mjesto i ima 1500 stanovnika, a odnedavno ima željezničku stanicu.

Tomek, baš sam nedavno o tome za Vrapče pisao na željeznicama. :) Jedan od zaboravljenih projekata jer ovo je doslovno jedini krak mreže gdje nije bilo proširenja još od uvođenja električnog tramvaja, a na starim slikama se vidi da su bile ostavljene tračnice prema zapadu još 20-ih godina prošlog stoljeća. Ne bi se smanjio samo broj vozača nego također i uvelo kombinirani intermodalni terminal sa željeznicom, a čak i bez ulaganja u dodatnu infrastrukturu (planirana i realno ostvariva paralelna cesta uz prugu da se rastereti Ilica), promet bi se rasteretio već i da se tramvaj pusti među postojeći promet jer trenutni broj autobusa je toliki da često usporavaju i jedni druge i ostali promet, smanjenje na 1 tramvaj umjesto 3-4 autobusa bi bila velika stvar

No uzalud o bilo čemu takvom pišemo dok imamo gradonačelnika koji je napravio daleko najdužu stanku u širenju mreže JGP-a, a zapravo i bilo kakve JGP infrastrukture uopće (niti jedan autobusni terminal nije preuređen niti dograđen), dok je naivni narod uvjeren da puno "dela" i da nema boljeg.

tramvajac 92

I ja sam o tome razmišljao, pa sam u excelu nekaj slagao:

Ivan

Zašto su ti produžena postojeća vozna vremena na 119 i 124?  ???

:) Sve je to hipotetski, ali mislim da si pretjerao i da su Tomekovi brojevi realniji, pogotovo ne znam što bi i dalje radila 3 busa na kraćoj 123, dovoljna su i s Črnomerca sadašnja 2 kad bi ih se potpuno uskladilo sa 120 i 131.

221

Citat: flip  u Lipanj 12, 2015, 02:03:05
Diglo mi je tlak kad sam ovo pročitao, ne čak toliko zbog grešaka u tekstu već zbog same ideje. Jesam ja jedini kojemu to nema smisla? Ne razumijem zašto bi to bilo veselje imati pristup tramvaju. Znači oni se silno žele drndati manjim brzinama okolo do grada? Bus je puno brži, pogotovo kod planski napravljenih avenija Novog Zagreba.

Točno da je NZG jedan od rijetkih planski izgrađenih dijelova Zagreba i ja si danas u 2015. jednostavno ne mogu zamisliti da bi se negdje u gradu izgradila široka prometnica tipa SR Njemačke ili Avenije Dubrovnik.

U čemu je problem? U tome što planovi nisu dovršeni do kraja i zato je situacija takva kakva je. Naime, tamo 70-tih godina prošlog stoljeća, planirano je da Novi Zagreb treba imati dvije glavne avenije, koje su se u planovima zvale I. paralelna i II. paralelna i trebale su po funkciji biti potpuno identične. Znači tri trake u svakom smjeru plus tramvaj na središnjem pojasu plus pothodnici za pješake.

I. paralelna je u potpunosti izgrađena i to je danas Avenija Dubrovnik.
II. paralelna je izgrađena u duljini od 1 kilometra i to je danas Vatikanska. Po njoj je planiran tramvaj što možeš vidjeti kod okretišta tramvaja 8 i 14 u Zapruđu gdje je postavljen spoj na prugu prema Vatikanskoj.
Prije par godina, ''gospodin koji je privremeno izašao  iz Remetinca'' je u predizborne svrhe najavio daljnju izgradnju Vatikanske i čak započeo radove, što se može vidjeti u sto metara asfaltirane livade.

I to bi bio onaj pravi ''tramvajski prsten'' kroz NZG, dok se danas taj izraz upotrebljava samo za ovu prugu po Av. Dubrovnik.
Znači, ne bi rekao da je to glupa ideja jer bi tramvaj vrlo kvalitetno prometno povezao NZG s ostakom grada kao i sam NZG, kao što to inače čini pruga po Av. Dubrovnik jer se vozi po odvojenom koridoru.

flip

Ne vidim čak problem s time, proširenjem kao takvim, nego s tim da su rekli da se nakon toga slobodno autobusne linije mogu ukinuti, a što ne znam zašto žele jer im je autobus brži i vozi najbržom mogućom rutom do GK. Je, broj autobusa na NZ linijama je smanjen, ali ljudi se upravo katkad  i hvale, primjerice kad oglašavaju stanove, kako autobusi jako brzo obavljaju prijevoz putnika do grada. Zato su baš uvelike i zaslužne dobro osmišljenje avenije te se gužva eventualno stvori na Mostu Slobode kojemu po meni fali još jedna traka u oba smjera. Ako je i to proširanje tramvajske pruge u NZ teško ostvarivo, onda mi se čini još težim da će napraviti prugu po dijelu Av. Većeslava Holjevca od MSU pa preko Mosta Slobode do GK.

Ivan

Pa tramvaj nije sporiji od busa, to što se u startu na Av. Dubrovnik pretiču a duži tromiji tramvaj "izgubi" ne znači puno za prosječnu brzinu JGP-a... I treba računati i kolike operativne troškove ima tramvaj kad se izgradi na trasama s prosječnim autobusima svakih par minuta i kolike prednosti, za gusto naseljena područja kao NZI autobus nije trajno rješenje.
No kako god bilo, organizirani grad bi davno uveo davanje prednosti na semaforima barem tramvaju jer ovo je sad katastrofa koja i ZET operativno košta bar 10-ak dodatnih tramvaja u prometu a projekt davanja prednosti bi koštao nekoliko milijuna i priča se o tome već 20+ godina (sjećam se ZET-ovih novina iz 90-ih gdje je to bilo ozbiljno raspravljano) jer i duže postoji tehnologija, no nikome se ne da pokrenuti takve "nebitne" stvari koje se ne sjaje i privlače pozornost, pogotovo sa sadašnjim gradonačelnikom, neće se valjda slikat kod nekog postojećeg semafora zato jer je prilagođen i reprogramiran kad ljepše izgleda jedan dodatni novi makar ne nužni tramvaj koji će na tom semaforu zaglavit, kog briga što je odnos cijene 1:100 a svi bi od prvog imali više koristi... ::|

Što se tiče HBZ - V. Holjevca, kako sam pisao na željeznicama, nije problem most nego druga raskrižja prije i poslije njega, i siguran sam da je stavljanje tramvaja (što je zapravo u nekom smislu vraćanje žute trake koju su autobusi prije imali) ostvarivo i sad bez širenja ili novog mosta (i ZET je kad ga se nešto pitalo u doba Pevaleka predviđao tramvaj preko eventualno ali ne obavezno proširenog Mosta slobode umjesto preko Trnja, ugl obje trase su predviđene u GUP-u tako da nisu maštarija), i ne samo tramvaj do Glk nego možda i na razini premetroa s tunelom do TbJ (koji je isto planiran) što je sigurno bolje nego bilo kakav bus. Što se tiče ovih cesta ostvarivo je već kad bi se samo stavilo izoliranu traku za tramvaje na Most slobode, a broj auta prema centru probalo smanjiti (što bi trebao biti dugoročni cilj unatoč Bandićevom parkralištu kod paromlina i slične gluposti)... A parkirališta bi trebala biti usmjerena korištenju Mosta mladosti i Jadranskog mosta koji su sami po sebi ogromni i vode prema istočnom i zapadnom rubu centra, i da su riješene neke stvari (npr. blokade kapaciteta Jadranskog mosta prije na rotoru ili još gore poslije dok nema vijadukta na Šarengradsku / Splitsku aveniju nego se sužava na dvije trake na dijelu gdje svi moraju sići na razinu Selske, ili raskrižja Držićeva-Vukovarska koje treba barem proširiti ako ne denivelirati) mogli bi provesti još puno više prometa s garažama negdje kod Cibone ili kod AK, umjesto da se išlo maknuti žutu traku s Mosta slobode i ravno u centar pustiti još auta i raditi veće probleme koje prošireni ili dodatni most može samo pogoršati, što je apsurdno. Na na tom dijelu je jednostavno besmisleno vući još auta na HBZ kad nemaju kuda dalje osim na zakrčenu Miramarsku preko zakrčene Vukovarske, jednostavno nepodnošljivo da se i dodatno opterete s novim i proširenim mostovima. Zato kažem, planirano rješenje bi trebalo biti forsirat JGP na ovoj trasi, a druga dva velika mosta planirati kao dugoročno rješenje za osobni promet...
Ja sam čvrsto uvjeren da širina Mosta slobode nije ni izbliza problem koliko raskrižja prije i poslije gdje nastaju gužve, kao i drugdje u gradu, i da bi smanjenje njegovog kapaciteta za aute i provođenje tramvaja bilo korisno za sve... Naravno, poslije nego se sanira jer sva tri mosta su u lošem stanju (pisalo se dosta u novinama o Mostu slobode ali kod Jadranskog sam nedavno bio ispod i vidio goleme otpadnute komade betona i hrđavu armaturu kako viri, malo strašno...)

Ivan

Jedan prijedlog za lin. 283, pošto je sad prilično beskorisna a bus svejedno vozi...

Pošto je u 224 veliki pritisak kroz Brestje, zašto 283 ne bi vozila za Dubec i kroz nepokriveni dio Brestja, a ima i dijelova više od 500 m od postojećih linija? Nema razloga ne iskoristiti bolje bus koji sad zuji bez koristi...

Trasa bi bila Dubec - Zagrebačka - Ul. kaktusa (postoji lijevo skretanje) - Ul. ljubičica - V. Filakovca - Brestovečka - dalje ili postojećom trasom 283 s okretom ili preusmjerenje na izravnu trasu Vinogorska-Rebro-Ul. Badelov breg dalje na t. Sesvete, nije savršena ulica ali nije ni uža od postojećeg Graberja ili puta za G. Čučerje ili Granešinske Novake.
Naravno, vozio bi za prvo vrijeme mini kojih ima previše i ne bi ni imao problema s ulicom, ali kasnije možda može preći i na solo s obzirom na potencijalni broj putnika.

Stanice bi bile Dubec, Ul. kaktusa (početak), Ul ljubičica, OŠ/crkva Brestje, Anke Krizmanić itd. do Sesveta.

Mislim da je prilično jednostavno i korisno, s obzirom na trošak i (ne)korist lin.283, ne može biti gore, a ovdje može biti bolje bez puno dodatnih problema za ZET.

Westin

Liniju 231 produžiti do Zapanog kolodvora.Sa usputnim stanicama po Branimirovoj.Nakon prelaska preko Šubićeve stanica na postojećim tramvajskim stanicama: Branimirova tražnica, Branimirova , stanica ispred ulaza u Importane centar gdje stoji turističke linije, sljedeća stanica bi bila Trg Mažuranića pa nakon toga Zapadni kolodvor.

Postoje noćne linije: " službena kola" drugačije prilagoditi te bi postale normalne linije koje bi bile još bolje povezane s tramvajskim noćnim linijama.

Ivan

Zašto? Gdje postoji konkretna potreba za time?
Još vidim neki razlog da pričamo o busu između Borongaja i Šubićeve, recimo da 231 vozi Ak-Dubec, no da bus duplira tramvaj Branimirovom poslije Šubićeve?

Mislim da na Branimirovoj nije nužno imati bus poslije Borongaja s obzirom da su dovoljno blizu tramvaji na Zvonimirovoj koji nisu preopterećeni, čak i da nema linije 1, u sadašnjim 9 i 17 gužva nikad nije užasna i mogu dobiti dodatni posao a ne rasterećenje, a s juga područje pokriva bus 215 koji vozi puno češće nego 231...

Ako i treba linija s istoka na ovaj dio Branimirove i na Zeleni val (ali sigurno ne dalje Branimirovu), 215 mi se čini kao najbolji izbor.
I ako treba nova linija sa sjeveroistoka (Dubrave i Borongaja) u tramvajsku zonu, onda treba vertikalni spoj, nešto slično 109 da se spoji preko Donjih Svetica na jug, ne da istom horizontalom duplira posao tramvaja.

Westin

Citat: Ivan  u Rujan 03, 2016, 08:15:36
Zašto? Gdje postoji konkretna potreba za time?
Još vidim neki razlog da pričamo o busu između Borongaja i Šubićeve, recimo da 231 vozi Ak-Dubec, no da bus duplira tramvaj Branimirovom poslije Šubićeve?

Mislim da na Branimirovoj nije nužno imati bus poslije Borongaja s obzirom da su dovoljno blizu tramvaji na Zvonimirovoj koji nisu preopterećeni, čak i da nema linije 1, u sadašnjim 9 i 17 gužva nikad nije užasna i mogu dobiti dodatni posao a ne rasterećenje, a s juga područje pokriva bus 215 koji vozi puno češće nego 231...

Ako i treba linija s istoka na ovaj dio Branimirove i na Zeleni val (ali sigurno ne dalje Branimirovu), 215 mi se čini kao najbolji izbor.
I ako treba nova linija sa sjeveroistoka (Dubrave i Borongaja) u tramvajsku zonu, onda treba vertikalni spoj, nešto slično 109 da se spoji preko Donjih Svetica na jug, ne da istom horizontalom duplira posao tramvaja.

Ni AK-Dubec ne bi bilo loše.
Treba gledati gdje je veća potreba recimo u zoni Slavonske avenije kao i oko robnih terminala Jankomir ima puno zaposlenih koji imaju problema sa prijevozom.
Linija 115 bi išla do robnih terminala

tramvajac 92

Pričalo se je da će se produžiti 115 kružno do RT Jankomir, samo ima problem, fali cesta da se vrati u Špansko.

Autobusni kolodvor je dobra ideja, samo peroni nisu prilagođeni za 18 m bus, peroni 6xx čak ni za 12 metarski, jer ti zadnja vrata vise van perona, a nema baš ni mjesta za parkirati dok se čeka povratak (osim ako bi stajao na peronu).