Pogon Velika Gorica

Autor MAN19464, Veljača 26, 2014, 19:16:31

Ivan

Citat: Majstor  u Lipanj 14, 2015, 13:47:32
Opet isto pričate
Sa pokazom Samobor Črnomerec nema vožnje van te linije pa makar i jedan metar- npr. sa kolodvora po gradu
Zet pokaz vrijedi na svim linijama i naravno da je jeftiniji
Ali od čega je jeftiniji? Velika Gorica i Zaprešić su 10 km bliže nego Samobor, zar netko stvarno misli da bi ZET naplaćivao manje od 900 kn pokaz Samobor-Zagreb bez ogromnog pumpanja novaca, bi li bilo ikakve šanse da košta isto kao iz Zaprešića i Gorice bez da Samobor daje ogromne subvencije u visini nekoliko desetaka milijuna kuna, u usporedbi sa sadašnjih 2 milijuna?

Za iste pare? Nemojte biti smiješni, Samoborček već vozi za iste pare kao ZET skoro bez subvencija, a koliko bi koštalo građane Samobora da se uvede prirez umjesto da su sad subvencije za JGP minimalne, bi li zapravo danas na to pristali da ih se pita? To što je ZET ukinuo zajedničke pokaze je znak za ZET i Zagreb ne žele surađivati i olakšati nastavak putovanja, a čak i da se kupuje dodatni pokaz 535+360 kn nije tako ogromno veća suma za 10 km duži put.
Ako hoćete izračunati koliko košta za slične udaljenosti, onda umjesto Zaprešića treba računat Rakitje, a par S-A zona plus ZET ZG skoro da nije uopće skuplje umjesto 2 ZET-ova PP.

Što ne valjda s UL Setrama?
A od zujanja po okolici Samobora stvarno bi malo tko imao prednosti, osim autobusnih entuzijasta (ja sam to kao klinac veselo radio s pokazom VG koji me je kao učenički koštao tad nemalih 150 kn, ali ne znači da takvo nešto ima ikakvu praktičnu svrhu :P ). Za javni gradski prijevoz je poanta slobodno kretanje u velikom gradu gdje se obavlja posao na 10 različitih mjesta, a to ne znači da treba pojednostaviti prigradski promet po selima jer minimalan broj bi imao koristi.

Ivan

I ponavljam onima koji pričaju o tome koliko karta "košta" da razmišljaju što JLS ulaže i dobije od svojih subvencija, a ne samo kolika je tržišna cijena.

Uzmimo primjer Bistre i Samobora jer Zaprešić i VG su puno bliži da bi se direktno uspoređivali.
Prije par godina ZET je od Općine Bistra (6.800 st.) tražio povećanje s 1,8 na 4,7 milijuna kuna subvencija, mislim da nije dobio sve što je htio ali vidi se koliko je ZET nezasitan sa subvencijama.
Prošle godine Grad Samobor (37.000 st.) je za javni prijevoz platio subvencije od 2,1 milijuna kuna. (link)
I pojedinačne i pokazne karte su jeftinije od Samobora do Zagreba nego od Bistre do Zagreba osim u slučaju gdje se treba sa S-A presjesti na ZET, a oko čega zapravo ZET odbija suradnju i bilo kakve zajedničke pokaze koji su postojali, sve ili skoro sve je jednostrano prekinuto od strane Zagreba zadnjih godina.

A žalit se na Setre UL dok se za Bistru treba prečesto voziti sa stajanjem na liniji od 25 km? Zar netko stvarno misli da je NG312 adekvatan bus za dugu prigradsku liniju?

Ili zaista nije jasno što želim reći?

Dreamwalker

Ivane, jako je mali broj ljudi kojima je to jeftinije. Sa Samoborčekom, Čazmatransom, Autoturistom i bilo kojim prijevoznikom koji nije ZET se možeš voziti samo na onom dijelu linije koji si platio. Ni metra više. Onaj tko u svom gradu na raspolaganju ima ZET (VG u ovom slučaju) može koristiti cijelu mrežu linija u ZG za istu cijenu. Možda je S-A-Č jeftiniji za pojedinu relaciju, ali je u globalu skuplji. Kad bi se uvijek gledalo da ljudi koji su krajnji korisnici nečijih usluga dobro prođu, da im se ne komplicira život i da ne gube vrijeme i novac, prijevoznici bi trebali napraviti tarifnu uniju. Bez obzira što su u prigradu, gravitiraju Zagrebu i po meni nisu ništa manje vrijedni od Zagrepčana.

Mislim da su tako nešto napravili prijevoznici u Međimurju i to funkcionira. U puno toga bi se mi trebali ugledati na Međimurje i zapadni dio Zagorja (tamo oko Krapine), ali to je već offtopic pa ne idem dalje.

Opet kažem, dolazak Autoturista na VG područje, kratkoročno je dobro, ali dugoročno je jako jako loše.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Ivan

Izgleda da ovo sa subvencijama nije jasno... Naravno da je ZET-ova karta često jeftinija, ali koliko to zapravo košta? Ostali voze tamo gdje nisu htjeli dat veću subvenciju ZET-u, a je li to stvarno ušteda za građane, to je puno teže reći. Meni se čini da su na prilično sličnoj računici.

Isto tako uopće nije bila bit koliko je tko izvan Grada Zagreba vrijedan, nego opet, koliko što košta.

Ja se slažem i s tim da Grad Zagreb djelomično treba podnositi cijenu JGP-a i za područja izvan Zagreba čemu je Bandić stao na kraj mnogim potezima prije cca 5 godina, ali takva politika mora biti provedena jasnim namjenskim subvencijama svim prijevoznicima, a ne favoriziranjem gubitaškog ZET-a da ostaje izvan ZG i bude još veći i još rasipniji.
Ja se nadam da će tarifna unija brzo zaživiti, mora postojati volja JLS no čini se da je sadašnji Zagreb najveća prepreka...

Kako god bilo, ne znam što se postiže proširenim linijama ZET-a izvan Grada Zagreba. Što se može postići neadekvatnim i neefikasnim ZET-om koji ne zna definirati ni svoju ulogu u Zagrebu, a kamo li izvan njega? Niti ima autobuse, niti prave interese, ponaša se 20 godina kao da će svakog dana otići i da uvijek gubi novce izvan Zagreba, a i nikad nije razjašnjeno kako financiranje novih vozila za izdvojena područja ide i koliko to košta Zagrepčane, pa zašto onda ne završiti agoniju?
Neki reorganizirani ZET može jednog dana, no trenutno mislim da je bolje da se povuče.

Majstor

Upravo tako problem je sto ljudi moraju doci do Samobora iz okolnih sela pa onda u Zg pa malo po Zg tramvajem i sve to kosta
Nwtko iz Vg sjedne u Zetov bus i tram za iste novce uzduz i poprijeko i naravno da je jeftinije
druga stvar su i Samoborcekove zone / Zet je vozio do Zg 3 zone a Samoborcek ih ima 6 /
Ja sam isao u skolu busom kod odlaska Zet iz Smb i znam kako je kad se one kante koje su dovezli iz Graza sa livade za otpis kvarile / naidje bus ali za uci u jjega trebas kartu kupiti kod vozaca / kod zeta sljedeci zetovac je naisao i pokupio ljude
A da ne spominjem bakice i kosare za plac / kumice kud s tim nije ovo kamion isti onaj vozac do jucer zetovac cuva gazdinu imovinu /
Nije se stanje puno popravilo ni danas / nema dovoljno buseva pa se jednostavno preskoci polazak/
Ima jos stosta

Samo mi sudite pošteno !

421

http://www.zagrebancija.com/hr-aktualnosti/integrirani-promet-zagreba-i-susjednih-zupanija_327568
Autor: Margarita Weisz Objavljeno: 06.06.2015. 15:22h

Grad Zagreb, Zagrebačka županija i Krapinsko-zagorska županija s predstavnicima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izradu integriranog prometa zagrebačkog područja. Cilj Master plana je priprema i realizacija projekata i planova koji bi trebali rezultirati ujednačenim razvojem prometne infrastrukture Zagreba i susjednih županija.

- Nas tri partnera, Zagrebačka, Krapinsko-zagorska županija i Grad Zagreb, formalizirali smo ideju 2012. godine potpisom zajedničkog sporazuma o integriranom prijevozu i organizaciji tarifno-prijevozničke unije na svojim područjima. Master plan prometnog sustava čija izrada će se financirati temeljem ovog ugovora je neizostavni preduvijet da se projekt integriranog prometa dalje razvija - istaknula je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin.

Projekt, vrijedan više od 15 milijuna kuna, 85 posto sufinanciran je iz fondova Europske unije dok će preostalih 15 posto dijeliti Grad Zagreb i dvije županije.

- Nama je Master plan kao strateški dokument neophodan jer nam omogućuje javljanje na Europske fondove i to je ključna stvar. S obzirom na naše fiskalne kapacitete mi sami nikada ne bi mogli krenuti u takav projekt - rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar dok je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuo kako se nada da će biti i utjecaja na ukupno gospodarstvo koje će onda biti konkurentnije u odnosu na ovo danas, a sigurno će i privatan prijevoz biti manje prisutan.

Upravo bi Master plan trebao omogućiti zajedničke tarife i zajedničke vozne karte te jednostavniju kupovinu karata.

- Cilj svakog programa, bilo nacionalnog bilo europskog, je olakšavanje života kranjim korisnicima, a to su građani koji žive na ovom području. Olakšavanje života se smatra ubrzavanje prometa, ali i jeftiniji oblici prometa. Ako se razvije sustav jedinstvene karte za područje ove tri jedinice koje obuhvaćaju oko milijun i 300 tisuća ljudi, naravno da će najveću korist imati građani koji na tom području žive - zaključio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Građani bi u konačnici trebali osjetiti rasterećenje prometa u glavnom gradu, smanjenje emisije štetnih plinova te lakše korištenje javnog prijevoza.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

Možda ih EU novac malo potakne, nadam se... Ali sporazum postoji od 2012. i što su trenutno proizveli osim početne ideje?

Makar je bilo obećavano još jako davno da će biti jako brzo, još prije par mjeseci nacrt je bio nebulozno razvučen, ako se dobro sjećam snimanje situacije i ozbiljniji planovi nakon 2017., prve pripreme za implementaciju nakon 2019., a stvarno puštanje tarife tko zna kad, što meni zvuči kao još jedna komisija koja postoji radi same sebe i onih koji u njoj sjede a ne radi obavljanja posla.

atr-zgb

Linija od turista ide VG-Gradići-Donja Lomnica-Gornja Lomnica-Lukavec-Peršinovec-Dubranec-Žužić-Štefanki, ima 25 stanica koriste sva zetova stajališta.

MAN19464

Znači počeli su vozit.

Ivan

Ide baš kroz Gornju Lomnicu ili? Šteta da ne ide kroz Gudce kud očito školski inače prolaze...
Uglavnom, tako su uvijek trebale izgledati lin. 313 i 322, vožnja kroz Hrašće je potpuna besmislica.

Inače, imalo bi smisla da povežu ubuduće s Velikom Goricom i svoju liniju Vukomerić-Pisarovina umjesto sad jadnjikave linije 313.

tramvajac 92

Citat: Ivan  u Lipanj 15, 2015, 16:18:43
Inače, imalo bi smisla da povežu ubuduće s Velikom Goricom i svoju liniju Vukomerić-Pisarovina umjesto sad jadnjikave linije 313.
Obadve linije su jad. I ZETova i Autoturistova.

MAN19464

To su neke igre, brzo če zet objavit više nevozimo liniju 311,313,322
Možda već početkom 7. Mj.

Ivan

No da, očito ide u tom smjeru. Pretpostavljam da će 313 zamijeniti neka produžena spojena linija za Pisarovinu, možda bi mogla postati bitnija od one kroz Brezovicu i Kupinečki Kraljevec koja mora proći skoro 20 km zagrebačkog područja.

Samo jednostavno mi nije jasno kako ne idu onda odmah s cijelim područjem VG, ili barem područjem VG dalje u 3. i 4. zoni... Kako misle drugačiji tretman objasniti stanovnicima od Dubranca do Cerovskog Vrha koji plaćaju jednaki prirez kao i ljudi u ostatku područja Grada VG, ne samo u užem gradu nego i u Kozjači, Ščitarjevu ili Čičkoj Poljani?
I dok Autoturist ne počne voziti ZG-VG barem paralelno ako ne sam, za stanovnike dalje od uže Velike Gorice ovo znači vjerojatno vrlo visoke cijene dok moraju kupovati još ZG-VG kartu kod ZET-a.

Ivan

Inače nije teško primijetiti da se ovo događa nedugo nakon radnih razgovora Bandića i Barišića (odnosno Žgele i ostalih zaduženih za pitanje JGP-a) za koje su rekli da će nastaviti... Zanimljivo bi bilo da znamo što su stvarno dogovorili, umjesto polu-formuliranih floskula o velebnim planovima za tramvaj koje su izašle u javnost.

MAN19464

to gradonačelnik velike gorice igra oprezno jel se blize izbori pa mora mudro izmanipulirati mještane velike gorice kako je to za njih bolje i kvalitetnije.
ja bi se gradonačelniku velike gorice zahvalio na brigi da nam zagorča život i učini ga znatno skupljim i težim, prodaje nam priču kako će mo imat kvalitetniji prijevoz ako na okolna mjesta dođe privatnik, a za građane gorice pod svaku cijenu želi zadržat zet (268 i 330). kako prozirno.