Kvarovi autobusa (1)

Autor tamlover, Studeni 27, 2007, 15:10:02

Ivan

Citat: marin  u Srpanj 03, 2015, 18:25:57
Da, onda ovi ostali moraju imat 4 zar ne?
-.-
Nemaju, svi ostali osim minija imaju 6 cilindara, uključujući midije, samo različitih omjera pa variraju od ukupno 6,7 do 12 l.

Nije motor u NG312 ogroman volumenom jer cilindri su isti D28 po dvije litre kao i na drugim D28 s cilindrom manje, ali sigurno ima najviše snage po cilindru i veliki okretni moment... A kako rekoh, sigurno i vidljivo ima i više prostora za zrak i hlađenje.

Ja mislim da se vjerojatno MAN išao iskupiti i ne štediti na tehnici poslije zaj.. s malim D08 u NG272 pa su koristili sve najbolje i najskuplje komade koje se našlo i oslobodili pošteni prostor za motor iza, a kad su ljudi to zaboravili onda naravno opet nešto jeftinije za napravit i mrvicu manje uvjerljivo, a isto su išli štediti na prostoru i kakti ugurat putnika više umjesto kako je NG312 imao velike kutije za hlađenje i usis zraka, to nije nužno jer konkurencija (a to je prije svega Citaro) je jednostavno izbacio dva sjedala odozada radi hlađenja... Neće nitko umrijet zbog jednog sjedala manje.

Za D20 u seriji Nxxx3 sam mislio manji od ranijih niskopodne serije N3 s D28 (ne znam kako su funkcionirali s D08 jer ih ZET nije imao ali bila je uvijek opcija za solo), nije on manji od D2865 u NG312 nego od D2866 u NL/NG313, ali očito je na njemu smanjenje zajedno sa svim modernim eko performansama, a bez dodatnog hlađenja, osjetno utjecalo na probleme s grijanjem.

421

Članak 11.
(1) Odnos bruto snage motora izražene u kilovatima i najveće dopuštene mase vozila izražene u tonama mora biti:
1) za osobne automobile, automobile i motocikle – najmanje 15 kW/t;
2) za autobuse, osim zglobnog autobusa – najmanje 9 kW/t;
3) za teretne automobile – najmanje 7 kW/t;
4) za zglobne autobuse – najmanje 6 kW/t;

Članak 55.
(1) U autobusima i priključnim vozilima kojima se prevoze i putnici što stoje, slobodna površina namijenjena za jedno mjesto za stajanje mora iznositi najmanje 0,15 m², a za gradske autobuse 0,125 m².

1.3.1 Dvoosovinsko motorno vozilo              18 t
1.4    Troosovinski zglobni autobus               28 t
Znači ( po CVH) za solo bus minimalna jačina motora iznosi 162 kW /220 ks, za zglob 168 kW/228ks.
Naši imaju: solo MAN 310 ks, Citaro 250 ks, Citelis 270 ks.Klima je 30 kW
Zglobni Citaro 300 ks, Citelis 310 ks.Klima je 32 /30 kW.
Zbog tereta (putnika ) i zbog klime, snaga na kotačima uvelike je smanjena. Generalno je dojam da motori s 12 litara lakše podnose naše svakodnevne torture od ovim od 7 ili 10 litarskih iako nominalno imaju istu ili veću snagu uz iste getribe.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Shole

E, 421 sad si zaglibio s tim štreberskim prepisivanjima  :p

Ti biš kao stara šoferčina trebao znat da je veliki motor majka. I nije se MAN osramotio pa ponovno vratio povjerenje nego su (kao i uvijek do tad i od tad)  oni koji naručuju autobus u ZET-u kupili ono što ne valja, odnosno kupili su nešto o čem nisu imali pojma.  U vrijeme kad je ZET kupovao prve niskopodne zglobnjake NG272  MAN je imao u ponudi i veliki motor od 320 konja. Autotrolej je uzeo te, i nažalost nisu se baš nešto pokazali. To su naši SG322 gar.br 611-615.  Sljedećom nabavkom se promjenila generacija motora i došli su isti SG312 kao što je motor i u vašim niskopodnim NG312.  Puno bolji motor od onog starije serije.  Klasičini ležeći MAN, ali sa 5 cilindara.  Ali,  par godina iza njih dolazi sasvim slučajno salonski model  SG312 ali Turske proizvodnje (MANAS),  sa 6 cilindarskim motorom od 310 konja i to vertikalno postavljen.  Eno ga, dan danas vozi, ima 15 godina i nikada ništa nisu pipnuli na tom motoru.  Nevjerovatna motorčina !  Samo sipaj gorivo i vozi.  Pitaj boga koliko je prešao.  Po knjigama radova na kolima to je autobus sa uvjerljivo najmanje utrošenih sati rada u remontu na održavanju i sa uvjerlljivo najmanje troškova po kilometru.  O tom potom kakav je za vozit (mnogi se nisu snašli s njim),  ali bus je očito nepoderiv, pogotovo njegov motor.  MOžda će netko prepoznat koji bi to motor mogao bit iz kamionskog programa

marin

Ivan ima pravo, ja sam zajebo htio sam napisat jedan više, kakvih 4 >hammer<
MAN NG312 ima 5 cilindara, a time i veći promjer klipova i uz veliku kubikažu zato ima najbolje ubrzanje, svi zglobni mu mogu stavit soli na rep. Ostali imaju 6 cilindara (Citaro, Lions).

marin

Danas popriličan kaos na Črnomercu, Citelisi su kuhali sve u 16, ostajali bez plina, na 146 vozi turčin gbr. 70 jer je Citelis osto bez plina.
Na 136 gbr. 184 umjesto gbr. 768 koji je dizo do 120 temperaturu i stalno je svjetlio crveni trokut i pisalo za temperaturu ulja getribe previsoko.
Gbr. 699 na 128 zakuhao

Sve u svemu, jako jako loše plus što 109/8 voznog reda nije bilo ne znam otkada i bilo je krasno ovima iza koji su kasnili po 15 minuta i vozili druge vozne redove a ne svoje.

NP-549

Čuo sam ovih dana da je preporuka Ivecovih mehaničara da se u rashladni sistem ulijeva čista voda,  naravno ne ona iz vodovoda jer će kamenac s vremenom začepit raznorazne spojeve, nego destilirana.  U našim Citelisima je 80% antifriz, i opet je temp preko 100, pali se zbirni kvar, vozači neće da voze, a mehaničari neće da diraju jer je pod garancijom,   da bi iz servisa javili nek se stavlja čista destilirana voda !   Ko je tu lud !?

Dominik MAN NG312

Na 136 gbr. 184   ???
Nemoguće kad je danas bio na 172, vozio sam se u njemu.

dominik,

marin

Citat: NP-549  u Srpanj 17, 2015, 22:49:15
Čuo sam ovih dana da je preporuka Ivecovih mehaničara da se u rashladni sistem ulijeva čista voda,  naravno ne ona iz vodovoda jer će kamenac s vremenom začepit raznorazne spojeve, nego destilirana.  U našim Citelisima je 80% antifriz, i opet je temp preko 100, pali se zbirni kvar, vozači neće da voze, a mehaničari neće da diraju jer je pod garancijom,   da bi iz servisa javili nek se stavlja čista destilirana voda !   Ko je tu lud !?
Da, a priča se da se opet stavlja antifriz radi toga što može visoku temperaturu podnijet, sad destilirana voda, ne znam eto. Samo znam da je stanje katastrofalno.

Spiker

los proizvod, katastrofalno odrzavanje, kakva firma.....

Dreamwalker

Još jedan je out. D4 u ovim trenucima tegli 759 s Črnomerca.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

smogovci.bbb2

Jesu ti Citelis-i loši samo u Hrvatskoj ili su loši svugdje?! Ili nisu predviđeni za našu exploataciju (ono da vozi od ve do ve ;)
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

822DoDo

Jucer u 773 cijelo vrijeme pise "previsoka temperatura ulja u mjenjacu" i pokazuje 110° :O
Aa bolje ti je pitanje jel ima igdje takvih Citelisa osim kod nas (ta drzava proizvodnje, tip motora...) ;)
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

Shole

A ti kao znaš kakvi su to Citelisi drugdje !?   Nije da branim taj bus, al su mi smiješni vaši komentari

822DoDo

Da, znam. Nisu talijanski i imaju diesel motore i idu cist ok naspram ovih...pogotovo kad se u obzir uzmu smijesne prijeđene kilometraze od 200tkm
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.