Okretišta i terminali

Autor tomobrad, Prosinac 01, 2007, 19:34:23

smogovci.bbb2

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

421

Citat: 822DoDo  u Kolovoz 17, 2015, 18:36:29
Novo okretište u Dumovcu gotovo. Ne znam kaj se čeka sa otvaranjem
Pravi trenutak pred izbore kad se poentira za one kolebljive.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

MAN19464

Uporabna dozvola za nju treba vremena vise nego da se izgradi.
Nova stanica u Maloj Mlaki
Gotova prije 6 mj. Jos uvjek
nema dozvolu, putnici i vozači zbunjeni.
Tako da jos uvjek koriste neobiljezenu stanicu kod raspela, makar je nova uredno obilježena, al nema dozvolu.

tramvajac 92

Terminal Savski most treba preuređenje pod hitno, sad autobusni terminal postoji na nekoliko mjesta:
1. istočno od tramvaja (glavnina perona)
2. unutar okretišta
3. "sektor rupa", ispod Jadranskog mosta, tamo stoji za Jasku, Pisarovinu, Galgovo i Ikeu.

Moj prijedlog je da se terminal rekonstruira, al da ostane položaj većine perona da su okrenuti prednjim krajem prema otpremniku, i smanjen je broj perona (i stajališta sa 12 na 10)
Novi raspored perona   
1 Botinec, Gl. Kolodvor    108, 110
2 Lučko, Ježdovec    112, 168
3 Hr. Leskovac, Brezovica, Stupnik   111, 132
4 Klinča Selo, Jastrebarsko   165, S/A 260
5 Galgovo, Drežnik, Sv. Martin, Horvati   S/A 159, 164
6 Ašpergeri, Kupinec    162, 169
7 Kup. Kraljevec, Štrpet, D. Kupčina   161, S/A 263
8 S. Odranski, Trpuci, Lipnica   159, 160, 163
9 Sv. Klara, Čehi, Lukavec   133, 315
10 Ikea, Arena Centar

Svjestan sam da se ne mogu svi autobusi poredati "na crtu", ali bi peroni 1-4 svakako morali biti u prvom redu, s tim da peron 1 i 2 moraju biti dovoljni za prihvat zglobnog, a 3 i 4 za 15 metarski bus. Linijama sam dodjelio broj perona tako da se broj povećava od zapada prema istoku. Iznimka je P1, koji je dodjeljen 110ki pošto ta ima najviše polazaka. Nastojao sam grupirati na isti peron linije koje idu u istom pravcu (Klinča Selo i Jastrebarsko npr.). 5 perona sam siguran da može u prvi red stati, znači 1, 2, 3, 4, 9, a iza njih 5, 6, 7, 8. 10. peron bi bio izdvojen jer su to posebne linije. Zašto je 108 na prvom peronu? Negdje mora, ali nema smisla poseban peron imati za 5 polazaka, pa je postavljen na 1. Na peronu 8 je malo knap, ali to su rjetke linije.

citaro

A to je kao neka novost da SM treba obnovu?

Ivan

Neće to ići tako,...

Terminal je još '70-ih na ovoj lokaciji službeno "privremen" što se tiče gradskih tijela, i kad ga se počne uređivati možda neće biti ni na sadašnjem mjestu niti je uopće otprilike definiran izgled tog terminala, tako da ni osnovno nije poznato a kamo li da znamo broj perona da bi mogli reći kud bi bilo logično staviti koju liniju.

Mislim da možemo samo strateški pričati što mislimo da bi bilo najbolje raditi u budućnosti s terminalom i trebaju li mu neke linije uopće i slično, ali rasporediti linije? Nema potrebe ići u takve detalje.

Može se kratkoročno preurediti i ovaj terminal tako da se proširi na sportske terene prema željezničkoj pruzi gdje bi trebala biti i stanica ali stvarno je teško odrediti kako bi trebali biti raspoređeni peroni. Postojale su ideje i da bude na livadi između Jadranskog mosta i SdSR ili pod rotorom, no mislim da je trenutna lokacija bolja od te dvije.
No da se mene pita, Savski most ne bi uopće trebao biti autobusni terminal za nekoliko godina, dogoročno bi se trebalo planirati terminale u Blatu i Remetincu, prvo u Remetincu i tamo bi tramvaj trebao ići umjesto da stalno spominju Blato koje je trenutno puno preslabo naseljeno za tramvaj i treba doći tek puno kasnije. U Remetincu bi se kod željezničke stanice spojile tramvajske pruge, prvo kratka pruga rotor-Lanište-Arena s jedne strane, a kasnije i produžena Vatikanska s druge. Kasnije kad dođe vrijeme za Blato onda će dio linija otići tamo.

No opet, po tko zna koji put, ova gradska vlast je pod vodstvom navodnog vizionara ali na terenu se baš ništa ne radi, a javni gradski prijevoz punih 15 godina, ako ne računamo održavanje postojećeg stanja ili neka sporedna periferna okretišta, nije dobio ništa novo od infrastrukture osim nadstrešnica većinom gdje nisu potrebne, displeja koji pola vremena ne rade, i željezničkog stajališta Buzin za koje se vjerojatno više nego Grad pobrinuo HŽ zbog veleposlanstva SAD-a.

tamlover

Slažem se s Ivanom da budućnost Savskog mosta ne bi trebala biti autobusni terminal, čak ni redovito tramvajsko okretište nego samo povremeno kod skraćivanja i drugih poteškoća u prometu. Sve novo treba sigurno planirati južno od Save! I to je, zajedno s velikom rekonstrukcijom Črnomerca, prugom po Fallerovom š. od Črnomerca do Horvaćanske i rasterećenjem Savske po Šarengradskoj prioritetniji projekt i od aktualnog spoja Branimirove, pruge do aerodroma, pa čak i denivelacije rotora.

Ali, nakon tolike izgradnje najprije na Laništu, pa onda Jarušćici pa skroz do Blata pitanje je kako uopće korisno napraviti prugu od rotora prema toj zoni a da ona ne bude puko gomilanje novih kilometara pruga nego riješenje JP-a za Remetinečki Gaj, Lanište, Jaruščicu, dvije Arene i Blato. Razmišljam o tome kako bi bilo spustiti prugu neposredno od rotora pod Lanište, hotel I, dio R.Gaja, Jaruščicu i tako se pod zemljom vratiti sjeverno od Jadranske av. oko Sveučilišne bolnice gdje može biti i nova remiza i prilaz budućem Jarunskom mostu preko kojeg se pruga treba isprojektirati do okretišta u Prečkom (pa zašto ne i dalje sjevernije preko Španskog do Stenjevca čime bi se tramvaj približio i Gajnicama). A linije sa sadašnjeg terminala Savski most bile bi smještene na novom terminalu istočno od Arena centra uz Jadransku av čime bismo imali tramvaj u podzemlju i autobusni terminal na 0 razini.

Podsjećam samo da ovdje raspravljamo, pa je i fantaziranje dozvoljeno...
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

C2

Imam osjećaj da će Savski most još jako dugo biti u funkciji bez značajnih promjena, ali ovo što ste naveli uopće nije loša zamisao.

tramvajac 92

Savski most, koliko god bio privremen je trenutno u vrlo lošem stanju, i buduće premještanje (za x godina) nije razlog da se ne napravi minumum infrastrukture. Ne planiram tu ništa posebno, ali bi postavljanje otoka za perone već bio napredak, jer je stvarno glupo da se mora ulaziti sa razine kolnika u autobus, to je ispod svih kriterija. Dok ne bude gotov novi terminal (gdje god on bio) treba malo preurediti Savski most, poravnati i presložiti one kamene kocke na okretištu. Koliko god bi volio vidjeti neki ultra moderni terminal na tom mjestu, svjestan sam da će to teško biti, a stvarno napraviti nekoliko perona nije problem, jer je osim nepraktično i opasno, pogotovu kad se skupi puno putnika na nekom "peronu".

421

Postoji projekt koji bi se nalazio sjeverno od sadašnjeg "terminala", a objedinio bi novo stajalište vlaka, tramvajsko stajalište i okretište te bus terminal. Površina se nalazi desno od početnog stajališta tramvaja, a završava otprilike kod semafora. Namjera je ukomponirati vlak u prijevoz ,ali čisto sumnjam u realizaciju zbog više razloga. Pouzdano znam da ZET aktivno sudjeluje sa svojim prijedlozima, ali Gradski ured za promet odlučuje o daljem tijeku nastavka projekta.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

tamlover

Okretište je na sjeveroistočnoj strani groblja, znači npr na točki najudaljenijoj od glavnog ulaza, a s još dva stajališta su dobro pokriveni svi ulazi u groblje. Čini mi se kao dobar posao! Samo još nadstrešnice fale na stajalištima i okretištu.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

citaro

Ivan

Inače, očito i ZET griješi na nekoliko mjesta s pravopisom (ne svuda jer na displejima piše kako treba), jer Markovo Polje nije samo polje nego je naseljeno mjesto i piše se zato oboje velikim slovom, no pretpostavljam da nedoumice rade neki ne baš prepismeni (bez uvrede, ali iritantno je čitat njihove stranice) ljudi iz Gradskih groblja koji po svom nahođenju stalno tako pišu, isti oni koji stalno štokaviziraju "Miroševac" umjesto Miroševec koji se svuda bez iznimke navodi na -ec i po ulicama i po drugim gradskim strukturama i spisima.
(nekima vjerojatno nebitna primjedba ali ja uvijek primijetim, pogotovo ne podnosim de-kajkavizaciju toponima :P )

822DoDo

Nije uopce nebitno..vidis ja sam isto mislio da se "Polje" pise malim slovom, sad sam naucio da se pise velikim
Cuo sam vec dosta puta iskrivljene izgovore i uvijek ih ispravim
Markuševac, Jakuševac, Miroševac, cak par puta i Vidovac i Jesenovac...
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

NP-549

Dobro dok ne prekrste i Črnomerec