Okretišta i terminali

Autor tomobrad, Prosinac 01, 2007, 19:34:23

tamlover

Groblje se nažalost službeno zove Miroševac iako je nastalo kraj naselja koje se zove Miroševec, a Markovo polje je pak službeni naziv groblja dok se naziv mjesta piše standardno po pravopisu kako si naveo. Znači ovdje ZET ništa ne griješi, da je to linija za naselje (recimo da nema groblja) sigurno bi pisalo oboje velikim slovom. Zapravo ne znam kome da uputiš kritiku, u slučaju Miroševca jasno je da su nekadašnje strukture uglavnom ignorirale narječja, naglaske, pisanje i izgovor koji su im bili strani u odnosu na 'opšte' prihvaćen hrvatsko-srpski. Za Markovo polje su se vodili očito logikom da iako se zove isto, to baš i nije naseljeno mjesto, pa se ne treba pisati kao što se pišu nazivi mjesta i gradova. Malo i morbidno ovo izgleda kad se napiše, al šta je tu je...

Što je najbolje, u PDF voznom redu na ZET stranici piše Markovo Polje! E to je pogreška jer, eto, naziv groblja se tako ne piše.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Ivan

A znam da se tako službeno zove što se tiče Gradskih groblja (i ostale info po stanicama su im pisane svakako), no drago mi je da barem Grad a u većini slučajeva i ZET ne ponavlja njihove "službene" greške...

Što se tiče toga da Markovo Polje nije baš neko naseljeno mjesto, i ne bih se složio, inače je treće najveće naselje (živih ljudi) sesvetskog kraja s 1300 st., odmah iza Sesveta i Kašine. :) No da, istina da linija uglavnom zaobilazi naselje, no svejedno mislim da bi bilo korektno od GG zvati lokalitete po naselju a ne po vlastitom ne baš korektnom nahođenju, a dotad i od ZET-a ignorirati njihovo "službeno" (što i radi). Tko zna, možda nekad pošaljem mejl GG da ih pitam što oni misle o tome kad budem imao više vremena.

smogovci.bbb2

A ima takvih nedoumica i u Novom Zagrebu. Na av. Dubrovnik stajalište autobusa i tramvaja ima naziv po naselju Savski Gaj pa se piše velikim početnim slovom i savski i gaj dočim na Remetinečkoj cesti stajalište autobusa ima naziv po imenu ulice pa se gaj piše malim slovom. Naravno da su se u ZET-pogubili sa svim tim. Nešto slično je u Remetinečkom Gaju na lin 234 (stanica pored Arene) koja je isto imenovana po ulici a ne po naselju pa su gaj napisali malim slovom. Tako je i sa 267. Nezna se po čemu je dobila naziv, naselju ili groblju. A to je ZET, da nije takav ne vi bilo tema za forum.
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Ivan

Mislim da je Markovo Polje kao selo postojalo i puno prije groblja, pa ako ga netko doživljava kao "polje" mislim da otpočetka griješi... Mislim da ne bi trebalo biti sumnje kako se u ovom slučaju piše, no eto.

A nekad ako je ulica prema gaju ili br(ij)egu koji se ne smatra naseljem nego samo lokalitetom, onda se u drugom dijelu fraze ako nije prva riječ i piše malim slovom, kao i ulica ili trg ako nisu na prvom mjestu, pa je valjda netko za te gajeve zaboravio da su ulice sad već u naselju a očito ne u šumi. :D

To je donekle kriv i hrvatski pravopis koji zna zbuniti, a donekle nemar i nepismenost, kakva država takav i jezik, takav i grad takav i ZET. :) :) good_boy Velika sreća svi skupa.

tamlover

Citat: Ivan  u Rujan 15, 2015, 18:14:00
Što se tiče toga da Markovo Polje nije baš neko naseljeno mjesto, i ne bih se složio

Nisam ja to ni napisao, u šali sam napisao da groblje Markovo polje baš i nije naseljeno. Obrati pažnju na velika i mala slova u mojoj rečenici...haha, kad smo si već tu temu zadali.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Anders

U Dupcu se upravo događa renumeracija perona. 231 kreće s novog perona 1, čiji znak se nalazi otprilike 18-20 m iza totema perona lin. 212. Svi ostali peroni su dobili broj za jedan veći. Novo stanje:

P1 - 231
P2 - 212
P3 - 261, 262
P4 - 263
P5 - 223
P6 - 267, 280
P7 - 279
P8 - 271/2
P9 - 273
P10 - 274
P11 - 224, 280

Slika kad dođem doma.

---

Na totemu prolaznog perona još uvijek (22:08) stoji oznaka 269, ali vozni red je maknut i piše samo za 225. Papirnate obavijesti da 269 više ne staje na tom peronu, da 231 produljuje u Dubec, da se vozi Škrnjugovom, ničega od toga u Dupcu nema.
27302

smogovci.bbb2

" Gotovo s gužvama, Vrapče dobiva T-raskrižje i novi autobusni terminal

Radovi na rekonstrukciji križanja Ilice, Ulice Majke Terezije, Vrapčanske aleje i Aleje Bologne konačno počinju u ponedjeljak iako je to bilo najavljivano još ljetos. Rekonstrukcijom će se sadašnje križanje Ilice i Ulice Majke Terezije u obliku "uljev – izljev", prema riječima pročelnika Ureda za promet Dinka Bilića, pretvoriti u T-križanje sa semaforima koje će omogućiti vožnju u svim smjerovima. Također, dodao je Bilić, u Aleji Bologne sagradit će se dodatni prometni trak za skretanje ulijevo u Ulicu Majke Terezije iz smjera zapad. Prema predviđenom projektu, semafori bi se trebali postaviti i na sjevernu stranu Ulice Majke Terezije na križanju s Bolničkom, koja će se također proširiti za trakove iz kojih će se skretati. Preuredit će se i postojeći autobusni terminal na kojemu je predviđeno i parkiralište s 23 mjesta. Troškovi rekonstrukcije ulica i gradnja autobusnog terminala iznose 10,2 milijuna kuna. Već za vikend zbog prekopavanja bit će zatvorenaUlica Majke Terezije u zoni raskrižja s Ilicom/Vrapčanskom alejom. A od ponedjeljka pa sve do 20. travnja zatvorit će i dio između Ulice Majke Terezije i Bolničke, a prometovat će se prema privremenoj regulaciji.

Izvor: http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/gotovo-s-guzvama-vrapce-dobiva-t-raskrizje-i-novi-autobusni-terminal-1063830

hrvoje.skoc

Danas sam naišao na neobičnu situaciju na okretištu linije 124 u Gornjem Stenjevcu gdje su bila istovremeno dva busa Citaro G gbr 184 i NG312 gbr 148...
Koliko sam uspio vidjeti NG312 je došao sa Črnomerca a na okretištu ga je čekao Citaro i onda su vozači malo popričali te je pretpostavljam onda NG312 otišao u garažu sa natpisom "autobus u kvaru" a Citaro je krenuo prema Črnomercu sa natpisom linije...dobro da okretište ima dvije trake pa se moglo ovako nešto izvesti...

smogovci.bbb2

Otvorenje križanja i autobusnog terminala u GČ Podsused - Vrapče

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, pustio je u promet rekonstruirano raskrižje Ilica – Aleja Bologna – ulica Majke Terezije i autobusni terminal ZET-a, kao i križanje Bolnička ulica – Vrapčanska aleja – ulica Majke Terezije. Riječ je o projektu sanacije, asfaltiranja i postavljanja prometne signalizacije, vrijednom gotovo 11 milijuna kuna. "Ovdje se zadnjih mjesec i pol intenzivno radilo na tome da u roku završimo s radovima na uređenju tri raskrižja koja će uvelike smanjiti gužve u ovom dijelu grada", rekao ja gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, zaključivši kako će se u naredna dva dana sanirati manji nedostaci.
Pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Dinko Bilić naglasio je kako je kolnik u Aleji Bologna, u zoni raskrižja, proširen za dodatni lijevi trak iz pravca zapada te dodao da je postojeće autobusno stajalište uređeno s četiri perona i 25 parkirnih mjesta.
Predsjednik GČ Podsused - Vrapče Dubravko Peroš zahvalio je gradonačelniku na ovom rješenju koji će, istaknuo je, značiti puno za bolju protočnost prometa u ovom dijelu Grada. 
Izvor: http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=92477

smogovci.bbb2

Novi polazni peroni linija 142, 143 i 145

Autobusne linije 142 (Vrapčanska aleja - Jačkovina - Vrapčanska aleja), 143 (Vrapčanska aleja - Orešje) i 145 (Vrapčanska aleja - Oranice), od ponedjeljka, 11. srpnja,koristit će nove polazne perone na terminalu Vapčanska aleja.
Izvor: http://www.zet.hr/default.aspx?id=9075

STIB

Može li jednom ZET napisati neku obavijest bez ijedne pogreške? (Vapčanska)
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

smogovci.bbb2

Najava premještanja zaokretnice autobusa u Sesvetskom Kraljevcu

"Predsjednik Vijeća Gradske četvrti Sesvete Dražen Markota izrazio je zadovoljstvo započetim radovima, istaknuvši kako će se dosadašnje autobusno okretište premjestiti u naselje Iver, gdje će se napraviti i veliko parkiralište za građane. Također je najavio mogućnost uvođenja autobusne linije do Dugog Sela."
Izvor: http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=93692

MAN2001

Evo par slika sa savskog mosta prije par dana lijepo je vidjeti toliko manova

tramvajac 92

Uređenjem Baštijanove nestalo je okretanje na Voltinom korištenjem pomoćne ulice. Sad se okreće oko ovog stupa, malo je usko po meni.

smogovci.bbb2

http://www.zet.hr/default.aspx?id=10368

Uređenje terminala Savski most

Radovi na uređenju terminala Savski most, koji započinju u subotu, 8. travnja, uvjetuju izmjene u autobusnom i tramvajskom prometu. Početna stajališta autobusnih linija terminala Savski most, od subote, 8. travnja, bit će izmještena u Jarunsku ulicu, južno od Selske ceste, dok će se za izlaz putnika koristiti autobusno stajalište Studentski dom Stjepan Radić, uobičajeno stajalište autobusne linije 109.
U sljedećoj fazi uređenja terminala, od ponedjeljka, 10. travnja, do petka, 14. travnja, polazni autobusni peroni 1, 2, 3, 4 i 5 premještaju se na Savsku cestu, odnosno na prilaznu cestu ispod Jadranskog mosta. Također, mijenjaju se i ulazna stajališta pojedinih autobusnih linija. Autobusna linija 110 Savski most - Botinec polazit će sa perona 3, autobusne linije 159 Savski most - Strmec Odranski, 160 Savski most - Lipnica - Havidić Selo, 163 Savski most - Donji Trpuci - Gornji Trpuci i 315 Savski most Lukavec polazit će sa perona 4, autobusne linije161 Savski most - Kupinečki Kraljevec - Štrpet, 162 Savski most - Ašpergeri - Kupinec, 169 Savski most - Kupinec i 108 Glavni kolodvor - Savski most polazit će sa perona 5, a autobusne linije 111 Savski most - Donji Stupnik - Stupnički Obrež i 132 Savskim most - Goli Breg - Brezovica polazit će sa perona 6.
U tramvajskom prometu, od ponedjeljka, 10. travnja, od 9 sati, na terminalu Savski most privremeno će izvan funkcije biti i početna stajališta tramvajskih linija 4 i 7,  te će tramvaji linije 4 polaziti sa stajališta Veslačka a tramvaj linije 7 sa stajališta Studentski dom Stjepan Radić.  Molimo cijenjene korisnike za razumijevanje.