Pogon Velika Gorica

Autor MAN19464, Veljača 26, 2014, 19:16:31

Ivan

Mda, a svi plaćaju jednakih 12% prireza dok će ako bude Autoturistova tarifa bez subvencija plus dodatni ZET na relaciji VG-ZG obje zone za okolna naselja značiti prijevoz u prosjeku skuplji od recimo Pisarovine koja ima prirez 3%, a ima Samoborček-Autoturist linije za Zagreb koje definitivno ispadaju i sa PP ZG kod ZET-a povoljnije nego plaćanje duple ZET-ove karte plus početne zone AT.

Zato kažem, polovično davanje koncesija je po meni jednostavno licemjerna glupost, ne samo jer je za polu-prigradsko funkcioniranje ZET-a situacija besmislena i jer bi volio vidjet jasnu redovitu zagrebačku liniju za Veliko Polje umjesto kaosa 268, nego još više jer će dio građana VG imati vrlo neujednačen tretman s plaćanjem i Autoturista i duplog ZET-a što je daleko gori slučaj nego da plaćaju samo neke manje dodatne zone Autoturistu, recimo po cjeniku S-A razlike između zona 6-9 su po 30-35 kn, a da plate samo 1-3 početne zone mora biti bar 300-tinjak kuna.

Može i ZET uvesti dodatne zone  u mjesečne karte koje nipošto ne smiju koštati kao još jedan pokaz, ili moraju barem AT-u dati da uvede liniju ZG-VG da ljudi koji su "iza" (da ne kažem drugog reda) ne moraju plaćati dupli ZET, jer puno stvari ne štima u tom planu s prepuštanjem samo dijela linija. Ili Grad VG mora uvesti jedinstvenu tarifu po kojoj će karta za AT biti nastavna na ZET, a ne od nule.
No po svemu sudeći hoće prepustiti stvari slučaju, jer ZET i AT će jako malo surađivati ako ih se ne prisili pod uvjetom zajedničke tarife za koncesiju.

I gdje misli napraviti razliku? Najmanje mi je jasno što točno žele napraviti s daljim linijama koje počinju u Zagrebu. Recimo da je 311 jednostavno skratit u VG, ali što s ostalima? Recimo, Mičevec je bliži Zagrebu od VG, ali Strmec Bukevski je puno dalji, a nema smisla da se ovdje uvode podijeljene linije. Ili recimo dosta jaka linija 310, praktički područje Lomnica-Gradići je konurbacija s V. Goricom, po čemu je to manje urbano ili manje zaslužno od uže VG? A linija završava u malo zabačenijoj Petrovini koja je već daleko koliko recimo i Vukovina.
Ako ovdje ne ostane ZET, po čemu bi Mičevec ili Lomnica trebali biti u lošijem položaju nego uža VG?
Ako ovdje ostane ZET, po kojem kriteriju bi točno Strmec i Petrovina trebali biti favorizirani u odnosu na Vukovinu, Dubranec ili Kozjaču?

Puno pitanja koja će izazvati opću pobunu ako se ne nađe jako uravnotežen model. Ako stvari ne budu uravnotežene, izbit će pobuna polovice stanovništva jer samo 31 od 63 tisuće stavnovnika Grada VG živi u užem mjestu VG.
Zato kažem, meni se čini da gradonačelnik radi veliku glupost svojim favoriziranjem užeg grada ZET-om i prepuštanjem okolice a to je ideja o kojoj se i iz službenih izvora dalo čuti, meni je sasvim bezvezna fiksna ideja da se traži ravnoteža između dva prijevoznika kad je rješenje izabrati jednog prijevoznika, a ako treba kod njega uravnotežiti model naplate. Kažem, ima mi smisla da i ZET-ove pretplatne karte dobiju dodatne zone, ali sigurno se cijene ne smiju penjati skoro 1+1+1 nego treba biti neki manji dodatak kako većina prijevoznika ima, po 30 ili 50 kn po zoni. Zašto o tome ne pričaju ako već žele raditi neke razlike? A ako ima razlika u zonama unutar Grada VG, onda mi model Autoturista na svim linijama kao u Samoboru puno više ima smisla, pod uvjetom da VG bude ipak neka malo niža zona nego 6 jer je 10 km bliže.

Uglavnom, jako malo transparentnosti, a previše često se čuje da će okolica izvisiti. Da sam stanovnik VG digao bih opću uzbunu jer ovdje će biti puno muljaža.
I kažem, ni prelazak na Autoturist ne mora biti loša stvar ni pod trenutnim cijenama i bez velikih subvencija, nije uvijek ni tako skupo, ali onda i Grad VG mora iću u smjeru Samobora, Jaske, Sv. Nedjelje i spustiti prirez!
A pogotovo bih se uzbunio ako Grad VG želi praktički odj.... svoju okolicu, skoro da bih počeo lobirati za stvaranje nekoliko samostalnih općina, vozio bi možda Autoturist ali onda bi i prirez bio kao i u većini ruralnih općina u ZŽ, recimo 6% ili niže. :P

I ako je suditi prema recimo Pisarovini, usput bi si te općine zapravo za manju cijenu od plaćanja pokaza ZET+AT mogle urediti direktne i udobne linije drugog prijevoznika za Zagreb (pogotovo otkad je otvoren Domovinski most) koje bi zaobišle ili samo prošle VG umjesto da podnose teret punjenja kaosa od 268 i plaćanja 2 zone da olakšavaju cijenu goričkog aranžmana sa ZET-om...

Ivan

I nadam se da to znači da će morati postojati Autoturistova linija ZG-VG radi okolnih područja i da će biti konkurencija ZET-u i ako ostane na 268, a možda bi mogla zamijeniti 330. Recimo ako je Samobor 6 zona od Zagreba na tih 20+ km, onda je VG (kao i SvN) nekih 4 ili 5 zona od AKZ preko Lisinskog i MSU na udaljenosti 14 km, to je prema sadašnjem S-A cjeniku 440 ili 465 kn, pa me baš zanima i koliko bi građana uže VG izabralo takvu "nelagodu" na relaciji A-B umjesto "komfor" ZET-ovih pretplatnih karata od 2 PP za 610 kn.

NP-549

Odakle bi mogao prometovati iz Zagreba (i kojom trasom)  da bi zadovoljio uvjete različitih stajališta pošto nemože zadovoljiti uvjete zaštićenog vremena jer 268 vozi non-stop

tramvajac 92

Vjerojatno s autobusnog kolodvora, kao AP Sisak i Čazmatrans/Slavijatrans.

Ivan

U tom slučaju AK se čini kao logično rješenje jer svi prigradski prijevoznici po ZŽ (osim Meštrovića) imaju odavde (brze) linije, pa tako i Samoborček-Autoturist za Samobor, Jasku i Malu Goricu, a bez problema stane u biti blizu Glk kod Lisinskog jer to rade i ostali, ne vjerujem ni da bi sa stajalištem MSU trebalo biti problema.

No inače ima i na Glavnom kolodvoru neiskorištenog prostora makar se sve trpa na glavni dio prema poglavarstvu pa izgleda kao gužva, gore na Koturaškoj su peron 9 (lin.108) i peron 12 (lin.311/313) praktički prazni, pošto ove linije imaju točno 4, odnosno 6 polazaka radnim danom (a izgubljena 313 nema više polaske iz Zagreba osim jedan jedini subotom).

tamlover

Skoncentrirali smo se sad na velikogoričke eventualne promjene, a zapravo je od početka priče o trenutno aktualnoj liniji za Štefanke jasno da je AT iskoristio mogućnost da mu županija odobri županijsku liniju. Iako koriste ZET-ova stajališta, uopće ne znamo je li Grad Gorica sada spremna raskrstiti sa ZET-om tako da ne treba baš predaleko u dubioze, bar ne u temi Pogon VG.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Ivan

A pa ako im županija odobrava bez obzira što Grad VG kaže, što bi ih spriječilo da naprave druge linije? Za županijske linije dozvolu daje županija, gradovi (osim Grada Zagreba) i općine nisu nadležni, a niža kategorija od županijske linije ne postoji, ili sam krivo shvatio zakon? Također ako jednog dana hoće dalje, i za međužupanijske linije ZG-VG je nadležno ministarstvo, a ne niže instance, pa tako ni Grad Zagreb.
Niže JSL mogu odobriti subvencije itd., ali što bi spriječilo prijevoznike ako imaju dovoljno političke moći da dobiju koncesije i ruše cijene bez subvencija ako mogu?

Ja mislim da se ovo previše poklapa s radnim sastancima na relaciji ZG-VG da bi bilo slučajnost. Ako nije bilo dogovoreno, što onda znači, da su zaista preslabi da zaustave Autoturist koji sad svima demonstrira svoju moć, možda Autoturist hoće pokazati da može održavati jedva rentabilnu paralelnu liniju bez subvencija dok ZET od VG traži kao goli minimum 10 milijuna godišnje?
Kako god, meni se neka vrsta dogovora s VG čini uvjerljivija nego da je ovo ili potpuna slučajnost ili da Autoturist radi na svoju ruku preko veza u županiji neke velebne poteze za demonstraciju.

MAN19464

Kad će taj Autoturist počet
radit po zakonu, zar njima inspekcije i policija nemogu ništa, pa njihovi vozači moraju kršit sve zakone u prometu, oni su premoreni rade puno više radnih sati od zakonom dopuštenih, nikad nemaju pauzu 12 sati između 2 radna dana, pa kakve taj veze ima kad se zakon nesmije primjeniti na Autoturistu, pa da je zakon isti za sve, taj Autoturist više nebi postojao.

tamlover

Citat: Ivan  u Lipanj 16, 2015, 21:46:38
A pa ako im županija odobrava bez obzira što Grad VG kaže, što bi ih spriječilo da naprave druge linije?

Županija je nadležna za linije koje povezuju različite JLS na području te županije, a Grad VG valjda ima nadležnost za linije na svom području, gradski prijevoz (pa ne određuje valjda npr. Splitsko-dalmatinska žup. tko će voziti gradske linije u Gradu Splitu?). Ma da imaš pravo da se u pravilniku Ministarstva ni ne spominje niža razina od županijske linije. Ali u prilog tome da VG ipak ima veze sa linijama na gradskom području ide i to da imaš AT na području općine Orle, Pokupsko, Pisarovina, a nemaš ga niti ćeš ga, mislim, skoro imati unutar granica VG i na vezi ZG VG. Meni se to na nekim drugim područjima ZG županije često čini kao prilično podložno korupciji, politici i sl. jer praktički Županija određuje prijevoznika koji će omogućiti vezu pojedinih općina sa županijskim središtima. Rascjepkanost županije na velik broj općina i gradova samo pogoduje tome. Tamo gdje nema ZET-a može se reći, kao što ti Ivane tvrdiš, da su dobro prošli stanovnici velikih županijskih središta, dok je prijevoz za stanovnike manjih općina na jadnom nivou i pritom si ne mogu pomoći tj utjecati na to. Npr. prijevoznik od Županije dobije dozvolu za obavljanje linije, a onda ucjenjuje općinu da subvencionira polaske jer su njemu neisplativi i pritom drži cijenu nebu pod oblacima. Ovdje AT ide s prihvatljivom cijenom i to se ne uklapa u uobičajenu priču. Zanimljivo je i to da u Zagrebačkoj županiji ne postoji konkurencija tamo gdje može postojati, nego su tako fino podijelili kolač po područjima i nitko se nikome ne petlja u biznis iako bi mogao i tada bi javni prijevoz vjerojatno bio dostupniji i pristupačniji.

Možda bismo mogli raspravljati u nekoj novoj temi o budućnosti prijevoza u Zagrebačkoj županiji jer će priča potrajati, a i opet se sramežljivo spominje tarifna unija pa će povoda za pisanje sigurno biti.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

MAN19464

Konkurencija Autoturist ima velike planove u velikoj gorici.

http://www.vgdanas.hr/Info/Clanak/13375/autoturist-stize-u-vukovinu-radi-se-parkiraliste-za-autobuse.aspx

Citat:Autoturist stiže u Vukovinu: Radi se parkiralište za autobuse

U Vukovini je u tijeku izgradnja dvorišta za autobuse Autoturista iz Samobora. Radovi su počeli prije desetak dana, a autobusi će biti smješteni u Ulici Jure i Vjekoslava Stančića.

Građevinska vozila osvanula su na donedavnoj livadi i zemljištu ukupne površine otprilike 8.186 m2 u Vukovini. Dio zemljišta već je djelomično obrađeno građevinskim strojevima.

Već duže vrijeme među mještanima se priča kako će upravo tu biti smješteno dvorište za autobuse prijevoznika iz Samobora, Autoturista, koji na velikogoričkom području ima nekoliko autobusnih linija. Te priče pokazale su se istinitima. Iako na mjestu radova nije naznačeno što se radi, da je riječ o dvorištu za autobuse potvrdili su nam iz Autoturista.

- Uređujemo dvorište za autobuse za naše potrebe da vozači ne moraju ići do Samobora, već da se autobusi mogu tamo održavati. Tamo je sada blato, a uređujemo da bude kako treba, asfaltirano i s uređenom odvodnjom. Imamo desetak autobusa koji stalno prometuju na tom području, a parkiralište radimo da vozači mogu vozit autobuse otamo i da nemaju prazan hod do Samobora i natrag – u telefonskom razgovoru rekao nam je direktor Autoturista Franjo Grgurić.

MAN19464

Ovdje gospodin Franjo govori laž.
Vozači na području velike gorice parkiraju doma, a ne u samoboru.
To se radi isključivo zbog preuzimanja goričkih linija
koje vozi Zet i to nakon izbora.

tramvajac 92

Ok, parkiraju doma, i tankaju na nekoj bengi u Gorici valjda, a negdje treba i servis imati, nije zgodno u Samobor/Jasku ići stalno zbog tog.

Majstor

Tankiraju gemišt od biodizela u Samoboru kao i popravci a parkiraju vozači svaki u svom dvorištu
Samo mi sudite pošteno !

lovac27

Mislis li nakon parlamentarnih izbora ili nakon lokalnih izbora 2017 bi autoturist preuzeo vg podrucje? Nek onda i naprave kolodvor kakav je bio 90-tih a ne ovo ruglo od terminala,gorica to zasluzuje da ima kolodvor kakav je imala. I kud grade u Vukovini,zar nisu mogli negdje u Gorici. Trece bilo bi bolje da postoje oba prijevoznika i ZEt I autoturist,bilo bi bolje za sve nas.

Ivan

Znači počelo je zaozbiljno, to s preko 8.000 m2 znači da je parkiralište veće od cijelog trenutnog ZET-ovog pogona VG, i to je uostalom očito samo početak. Dakle stane slobodno preko 50 autobusa ako je samo parkiralište, a kakvih će još objekata biti ili hoće li kasnije proširiti kompleks na više od parkirališta, vidjet ćemo.

Vukovina je jako dobra lokacija, zašto ne tamo? To je prvo selo od Velike Gorice, samo 4 km od centra VG (dakle nije neka strašna udaljenost, otprilike kao relacija Mandlova-Dubec a puno kraće nego recimo Podsused-Črnomerec), a vjerojatno se išlo na to da je zemljište jeftino, da je bliže centru ili prema aerodromu i Zagrebu bilo bi sigurno dosta skuplje nego ovdje, a ovako imaju i prednost da nekoliko okolnih linija s izlazom i povratkom ima kraći put. Mislim da je prije bio plan da garaža bude negdje u VG industrijskoj zoni na jugu, a na kraju dođe na slično, kilometar više ili manje.

Autoturist kao prijevoznik sigurno neće graditi kolodvor, to je predmet kojim se treba baviti JLS.

Da imaju pameti kod ZLZ bi napravili željezničku stanicu i autobusni terminal i to bi bio najbrži i najmasovniji prijevoz na relaciji ZG-VG, ali siguran sam da neće dugo biti ništa od toga nego će se do daljnjega nastaviti s obećavanjem besmislenog okolnog sporog tramvaja (vraćat ZET s velikom a nekonkurnetnom investicijom u grad iz kojeg izlazi, meni je to sumrak svake pameti) i s petljanjem autobusima sličnom sadašnjem bez obzira na prijevoznika...

Što se tiče natjecanja prijevoznika, u principu mislim da treba birati najpovoljniju koncesiju za liniju u integriranom sustavu a ne ostavljati dva prijevoznika na istoj, ali u ovoj situaciji općeg kaosa volio bih vidjeti Autoturistovu liniju ZG-VG iz više razloga. U uređenim zemljama koncesije zadovoljavaju lokalne vlasti a ne tržišno putnike da biraju, i po jedinstvenoj tarifi prometuje onaj tko je zadužen a putnici prelaze s vozila jednog prijevoznika na drugo s istom kartom, no tko zna što će biti kad trenutna vlast i dalje iz nekih svojih nebuloznih razloga gura ZET u užem gradu, a ljudima iz okolice će se onda sigurno više isplatiti AT-ova linija do ZG i morat će se njih nekako namiriti... A to ne izgleda lijepo i konkurencija na istoj liniji na tako kratkoj relaciji više podsjeća na kaotične scenarije iz Sarajeva nego onoga što se događa na zapadu kad se linije daju u koncesiju, a nije baš ni lijepo da je okolica grada tretirana kao područje drugog reda, znači rade kaos umjesto da jasno izaberu jednog prijevoznika...
Ako stvarno misle radit takvu podjelu isto me baš zanima i što će s područjima kao što su Lukavec-Lomnica-Gradići i Mičevec-Kosnica-Črnkovec koji su bliže Zagrebu nego sama V. Gorica ili jednako daleko a nisu pokrivena glavnim linijama... Uglavnom puno nelogičnosti u izjavama i volio bih znati što zapravo planiraju, ali vjerojatno nitko još ne zna i imaju tek tako otprilike materijala za izjave, a kad krene ispast će, čini mi se, prilično kaotično.

Uglavnom, ako se dogodi natjecanje na relaciji ZG-VG nadam se da će ZET prije ili poslije u potpunosti otići s područja kao i u Samoboru. Iluzije trenutne vlasti da centar VG treba biti povlašten kroz ZET ili još dobiti tramvaj (prometno nelogičan) a okolica može imati bilo kakav prijevoz su apsurdne, i mislim da će na kraju prevladati izjednačenija situacija sličnija Samoboru i konkurentniji prijevoznik, a to je u pravilu privatnik umjesto tromog ZET-a koji se ne trudi biti ozbiljni prigradski prijevoznik ni voznim parkom, ni tarifom, ni subvencijama koje traži od JLS, niti bilo čim drugim i ide samo inercijom stavljati zagrebački višak u okolicu zato jer je tako ostalo zbog uređenja starog 30 godina, meni je puno logičnije da takav ZET bez prigradskog voznog parka drži samo Zagreb i povuče se s drugih područja.