ZET razno (2)

Autor plavi ZET-ov bus volim, Rujan 05, 2011, 18:57:30

tamlover

Ove dvije obustave su ok. Za 150 si rekao Radićeva strma i kockasta, Mesnička nije toliko problematična. 142 je izrazito uska (a ovih dana se probleme pravi tamo gdje je u odnosu na Manterovčak i Jačkovinu široko ko na Trgu b.J.) uz najprije veliku uzbrdicu pa zatim i veliku nizbrdicu, vozila parkirana na ulici... Isto tako u redu je i skraćivanje 137 dok god pada snijeg.

Ali ova dva skraćenja koja si ti naveo su mi nategnuta, pogotovo Ašpergeri. Čini mi se da bi tu prije mogao biti slučaj da u programu čišćenja nisu Ašpergeri  kao prioritet, što je cca 1km od mjesta skraćivanja do okretišta, nego se prioritetno čiste Kraljevečka i Mokrička kao veza između Stare Karlovačke i Kup.Kraljevca. Da se ukinu ionako rijetki produžeci do Kupinca je ok. Novoselec pak završava jednim nešto užim dijelom kojim autobus vozi kružno, ima nešto nagiba ali ništa osobito. Uostalom, na YT postoji i video Novoselečke linije baš po snijegu:
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

conecto

Samo na ovoj snimci nedostaje baš onaj najproblematičniji dio - križanje na vrhu koje je i po suhom kad je u punoj širini na granici kruga okretanja autobusa, a nagib je prilično brutalan. Ova snimka je nastala na prilično očišćenoj cesti, ali i ovdje se vide samo tri traga s jedne i druge strane, tako da nije baš tako široka.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

tamlover

Nagib brutalan? (autobus ide lijevo za neupućene)

Širina je komotna za dva auta, u redu za auto i autobus, nedovoljna za autobus i vozilo šire od kakvog VW Transportera.
Poznat mi je taj kraj i bez GM-a i snijeg ne bi trebao biti problem ako je taj dio trase prioritet kod čišćenja. Možda nije pa u tom grmu leži zec. Iako, cijenim tvoje profesionalno mišljenje, za razliku od mog amaterskog koje se bazira maksimalno na Crafteru i to rijetko.

822DoDo

Gadnije je to u stvarnosti nego na slici. Prvi put kada sam išao gore mislio sam da će bus puknut kad skreće...kad je išao zglobni išao je do starog okretišta...gore ne...zato kaj je dosta gadan nagib a i skretanje
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

Ivan

good_boy Vidi se da je istok nije navikao na žešća brda :) , ovo je beba za 135 ili 137 i na zapadnim linijama ovakva je strmina normalna na skoro svakoj liniji i to u puno većoj dužini, što je razumljivost s obzirom na različitu naboranost Medvednice, ovdje na istoku je općenito puno šira i manje strma.

Zavoj je doduše dosta oštar, ali ima mjesta za manevar a i nema prometa, za razliku od problema recimo u Remetama, da ne nabrajam sve točke na zapadu (dovoljno je spomenuti samo najfrekventniju brdsku liniju 128 koja ima sama Remete 2-3 puta i više prometa). :)

A zglobni nema što tu tražit, neka ga otpremnik ili dispečer sam odveze ako ga pošalje. :P

421

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

Ja bih rekao da je žena iz manje sredine jer ovo je tipična stvar nad kojom se ljudi iz manjih mjesta zgražaju dok ako živiš tu postaneš praktički imun ako te takva izgubljena individua ne napadne. Nije stvar samo u Zagrebu, viđao sam to svuda u milijunskim gradovima i kad bih putovao s nekim iz manjeg grada morao sam objašnjavati da ignorira jer nema razloga da takva situacija dopre dublje do svijesti... Ne znam što joj reći nego da se navikne na velegrad ako misli tu živjeti.

kava
A hrvatski mediji tipično traže senzaciju gdje je nema.

tamlover

Čitajući ovo upada mi u oči nekoliko nelogičnosti iliti čak i gluposti, preuveličavanja, izmišljotina koje su zapravo ključne za interesantnost i dramatičnost pisma. Prvo, bus vozi pola sata od rotora do kolodvora pa bi čovjek reko gužva, kad ono šofer juri ko lud. Magla je dodatak stravičnosti jurnjave. Drugo, "za cijelo vrijeme vožnje" se drži za rukohvat i tetura iako u priči zapravo promjeni niz položaja. Oprostite, sad se uživljavam umirući od smijeha. Čovjek je na koljenima, hoće izaći, pa ne može. Pokušava jednom nogom izaći (ajde probajte to klečeći, ja ne mogu ni trijezan na tepihu) al ga tijelo ne sluša pa pretpostavljam da gospođa samo insinuira da bi ovaj jednom nogom izašao da je mogao, ali on zapravo samo kleči i ne želi nikud. Vozač je jako bezobrazan jer pijandura kleči i ne zna za sebe. Juri dalje po magli. Dramatičnost pojačava izmišljanje Zagrepčanke koja je stoput vidla da srčani udar i pijano teturanje izgledaju skroz isto, a to komentira vjerojatno u sjedećem položaju promatrajući srčanog bolesnika kako jedva preživljava na nogama. Pijanduri ispade glava van vozila na idućoj stanici (očito sad pokušava glavom izać kad nije mogao nogama), šofer zatvori vrata i krene, ona vidi da pijanduri glava viri van očigledno zarobljena vratima (ajme meni...) i trči do vozača da mu to priopći a ovaj nastavi jurit po magli. Pijandura ipak sada sjedi na sredini autobusa s glavom još uvijek na ramenima, a čitateljica očito izlazi kod Lisinskog i ne vodi pijanduru sa sobom da se o njemu adekvatno poskrbi nego ga ostavlja s pomahnitalim vozačem koji po magli jedva pogađa kolodvor i ziher ne angažira hitnu, gss i Pavla Kalinića po dolasku onamo.

Ovo je crni humor a ne crna kronika.

421

http://www.monitor.hr/vijesti/zet-otvorio-telefon-za-zalbe-na-ponasanje-vozaca/82095/

Četvrtak, 21.06.2007.
ZET's dead baby...

ZET otvorio telefon za žalbe na ponašanje vozača
Nisu samo zetovci na udaru huligana, već su i putnici često žrtve pobješnjelih vozača. Građani se žale na ludu vožnju vozača ZET-a i na njihovo bezobrazno ponašanje, a najgori je, kažu, osjećaj bespomoćnosti - jer od vozača svašta mogu očekivati. Stoga je ZET otvorio besplatni telefon Ureda za odnose s javnošću - 0800 200 060 - za građanje koji žele prijaviti ili se požaliti na djelatnike ZET-a. Vjesnik...
(Vjesnik, politički dnevni list, izlazio je u Zagrebu, od god. 1940. do 2012.)
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

822DoDo

tamlover priča ti je zakon! lajkam :) :D
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

conecto

Citat: Ivan  u Siječanj 07, 2016, 21:08:46
good_boy Vidi se da je istok nije navikao na žešća brda :) , ovo je beba za 135 ili 137 i na zapadnim linijama ovakva je strmina normalna na skoro svakoj liniji i to u puno većoj dužini, što je razumljivost s obzirom na različitu naboranost Medvednice, ovdje na istoku je općenito puno šira i manje strma.

Zavoj je doduše dosta oštar, ali ima mjesta za manevar a i nema prometa, za razliku od problema recimo u Remetama, da ne nabrajam sve točke na zapadu (dovoljno je spomenuti samo najfrekventniju brdsku liniju 128 koja ima sama Remete 2-3 puta i više prometa). :)

A zglobni nema što tu tražit, neka ga otpremnik ili dispečer sam odveze ako ga pošalje. :P

Svi znamo da se istok i zapad nikad nisu mogli mjeriti i ja zaista ne znam kako to izgleda na "135 ili 137". Ali, vjerovali ili ne, čak i u ovako idealnim uvjetima kao na slici GM-a dok solo autobus na samom apeksu zavoja prolazi prednjim desnim dijelom iznad rigola, stražnii lijevi kotač prolazi knap uz lijevi rubnik. Ponekad na vrhu biva ostavljen kontejner sa smećem i tada fakat postane knap. Visinski prijelom je takav da vozač u jednom trenutku praktično vidi samo nebo i zapravo vozi napamet ili na lijevi retrovizor gdje gleda stražnji lijevi kotač. I na slici se vidi kako lijevi rubnik nije baš idealno i pravilno zaobljen, a kad dođete na vrh mogli bi se iznenaditi.
Ja stvarno ne znam kako zapadni kolege rješavaju još uže situacije, ali ovaj je zavoj prema našim istočnim mogućnostima na samom limitu i kad su pitanju normalni suhi uvjeti. Kad se radi o očišćenoj zasnježenoj prometnici obično je sve još uže, slijedi strmi silazak, a mi nemamo baš na svim autobusima adekvatne gume na svim autobusima.
Srećom mi na istoku nemamo mnogo brdskih linija, pa su dok pada snijeg uglavnom obustavljene linije s brojem predznaka 1xx
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

tamlover

Bože, kakav članak

http://www.vecernji.hr/zg-zivot/ima-dana-kad-i-ti-zet-ovci-prema-nama-ispadnu-neki-dobri-ljudi-1053342

Citat:Bio je onaj užasan snijeg prije par tjedana. Čekanje kod Lidla nije bilo manje od pola sata. Ljudi kao u sindikalnom restoranu. A onda je stao brzi 330 iz Velike Gorice, vozač je otvorio vrata i pustio ljude unutra. Nije kartu naplatio nikome. Svaka čast, majstore! Mislili smo da je valjda tako rekao Bandić, ipak se jedva ide gradom. Većina se "skinula" kod Muzeja suvremene umjetnosti, "sedmica" se pojavila brzo. Zajedno s kontrolorom. Taj, pak, nije imao toliko razumijevanja, zapravo nije imao uopće. Temperatura, snijeg, promrzlost, nema to ništa veze, gdje je njegov plavi papirić. Koliko smo uštedjeli na karti od Otoka do MSU-a toliko smo sad i "popušili" do Velesajma.

Ima nas svakakvih, ovoga snježna oluja i smrznuti obrazi u sedam navečer nisu previše zanimali. Zetovski je digitron uredno radio. Predan neki čovjek, radi i po takvom vremenu, a mogao je sjediti doma u toplome. Novozagrebačke tramvajske linije nastavljaju se na autobusnu 268 koja je već dugo tema novinskih članaka i društvenih mreža. Ljute se ljudi na ZET-ovce jer otvaraju samo prednja vrata u autobusu, jer ih ne zanima koliko putnika ima na stanici, jer se kasni na posao, pa se svađaju, zatvaraju vrata pred nosom, sve je to ušlo u legendu. Kontrolorima je posao kontrolirati karte. Putnicima je zadatak da kartu imaju. Ako je nemaju, red je da je kupe ili da ih kontrolor tako uputi. Karta na ZET-ovim gradskim linijama stoji 10 kuna, nije malo, ali nije ni za poginuti.

Jučerašnju su tramvajsku liniju 7 posjetili kontrolori. Normalno ponašanje su putnici ispoštovali uredno ispričavajući se i kupujući kartu za tih 10 kuna. Imate li kartu? Nemam. Onda osobnu. Mogu li kupiti, trebao bi mi to ponuditi? OK, možeš. Osim što je bilo i onih kojima je i tih 10 kuna bilo previše. Nema gotovine, kaže. Imate li karticu, pitao je kontrolor, platite tako. Pa, kaj se može i karticom!? Joj, nemam sad baš tu... Dajte barem izađite, bio je odgovor. Barem je izašla. Nekako, dođe ti pravo da se odnekud pojavi i policajac.

421

421

221

Ovog članka nema na internetskom izdanju Večernjeg lista, pa sam skenirao da ga pročitate.
U cijeloj toj priči najbolje bi bilo da taj novac koji bi ZET trebao dati za kaznu (ukoliko ne bude ''neće svoj svoga''), da ga upotrijebe za navedeno opremanje stanica.