Povijest (stare fotografije, podatci itd.)

Autor markost, Ožujak 12, 2008, 18:19:12

Paško

Kao što ova tema pokazuje, traženje starih slika autobusa na internetu je dosta teško, a i ono što se pronađe obično je neka fotografija grada u čijem se kadru slučajno našao autobus. Ipak, možda bi se najviše toga dalo iskopati iz Prometovih prvih godina jer su Britanci još onda pratili gdje su završili njihovi bivši autobusi.
Evo tako jedne prave slike autobusa stare 60ak godina u vlasništvu Chrisa Stanleyja objavljene na flickru s opisom: "JSP H5999 (London Transport HLW69) - bivši London Transport #STD140 koji je započeo s radom 1946. godine. Izvezen u Jugoslaviju 1955. i prikazan je s garažnim brojem 51 na liniji Split - Trogir."

Prepoznaje li netko lokaciju?
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Tragom slike iz prošlog posta došao sam do ove, vjerojatno najbolje stare slike koju smo imali na forumu.
Leyland Titan PD1 na Rivi početkom šezdesetih - u boji:

željko halambek

Bravo!!!  Ovo je definitvno najbolja slika. Svaka čast. Zanimljivo je da je zelene boje.

Paško

Green Line, takvi su vjerojatno stigli.
Još par Londonaca ("Split kroz povijest", FB) - prvi kojeg guraju trebao bi biti #90, a drugi je #52:

Inače, zanimljivo je da ti Londonci nisu imali vrata, nego samo platformu na kraju autobusa (naravno s lijeve strane), a vozač je naprijed bio odijeljen od ostatka putnika. Evo video iz istog modela sa slika:

Jedna malo mlađa fotografija:

A ovu sliku je već na forum bio postavio naš član Jure, ali ne i u ovu temu. #28 (ne znamo točan model) je karoseriran u Autokaroseriji Split 1955. godine:

gaspa

Citat: amfan  u Siječanj 22, 2016, 21:35:09
Jedna malo mlađa fotografija:

Nikad ne prezrite ono što gledate. Ovo me podsjeća na rasprodaju ostavštine umrlih s tavana ili podruma, kad se među koještarijama nađe pravo blago. Pa ovo je jedna od najvrijednijih slika u splitskom podforumu, ako ne i šire. Zašto?

Man 750 je još 2010. općenito spomenuo prikolice Goša Viberti, a evo je tu na slici (sasvim lijevo). Čini mi se da još nitko nije spomenuo da su i u Splitu smederevskopalanačke Alfe bile opremljene prikolicama (ili je ovo bila jedina?)

A ima još!

Pravi dragulj je bus u sredini. Zemunski FAP Saurer. Troja vrata! Možemo ih na prste izbrojiti (originali su, u 3 verzije, bili brojniji u Beču). Sveukupno 3. slika tog modela u Hrvatskoj koju sam vidio, a prva i jedina u boji. Znano je da ih je imao Autotrolej (iako ne znamo količinu) a ova slika proširuje postojeće spoznaje. Nije nemoguće da je Autotrolej imao jedini primjerak pa ga nekako proslijedio u Split.

Kad sam se već uhvatio prevođenja, na ranijim slikama viđen je u par navrata i FAP 5GVF-U, druga serija zagrebačke Autokaroserije (taj je imao fiksnom pregradom odijeljen vozačev dio od putničkog prostora a vozač je imao svoja vrata s lijeve strane).

Na slici s djetetom u centru, bus na liniji 10 je FAP G100 a isti se vidi i na slici s nogometašima sasvim lijevo.

Ona unutrašnjost busa je zaista FAP Ohrid.

Nešto više, slika s Pazara 1964, vidimo FAP G80 u prvom planu, iza njega lijevo i desno 2 novosadska TAMa A3000 (popularni Tranzistori), iza desnog novosadski AS3500 (kao i sasvim desno, okrenut u suprotnom smjeru) i sasvim otraga, opet novosadski, TAM AS3500 1. generacije, popularni Pitralon.

Za red buseva pod krovom iz 1959. za koje je navedeno da su TAZ - netočan podatak. Ova karoserija nema elemente Autokaroserijinog dizajnerskog izričaja ali bih je itekako pripisao istoimenoj splitskoj firmi čiji je dizajn bio ispred onog vremena.

Paško

Svaka čast na opisima (oni na prošloj stranici su nadopunjeni s prepoznavanjima vas i dubrovačkog kolege). Inače, prikolicu sam primijetio, ali namjerno nisam napisao da vidim hoće li nekom drugom upasti u oko.
Ne bih se začudio da to baš je slika koju je netko našao na tavanu, a skoro mi je pobjegla jer je bila u komentarima slika na FB grupi Split kroz povijest. Navodno je iz 1968. godine ili ranije (onda je navodno asfaltirana Riva), a rijetko kad imamo fotografije iz tog vremena u boji.

Da, man750 kaže da su na prvoj fotografiji (za koju piše da je iz 1958.) svijetli autobusi FAP-ovi 5GVF karoserirani u Zemunu, a tamni Alfa Romeo Mille (1000AUS) vjerojatno nekog talijanskog karoserista, a točno je i da su autobusi iz 1959. iz Autokaroserije Split - model se zvao Jadran ili Mornar.

gaspa

Svjetli autobusi su zemunska skoro pa 100%-tna kopija Saurera, uključivo karoseriju (u domaćoj verziji uklonjeno je kućište za natpis sa smjerom vožnje iznad vjetrobrana a motori brisača vjetrobrana su premješteni uz gornji rub vjetrobrana), prvi model koji je FAP počeo (licencno) proizvoditi. Zanimljive su tamne Alfe u kojima se vidi volan na desnoj strani. Karoserista uzmimo s rezervom jer se država tih godina baš nije razbacivala devizama (a drukčije se do njih nije moglo doći) i olako odobravala uvoz, pa bi karoserist mogao biti i netko od domaćih.

netko

Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

STress

Nađe se tu još pokoji poznanik, recimo GB 161...

...ili 162...

...pa i GB 173...

netko

Apsolutno sve "crvene" imamo. Neki su na:
http://www.db-regionalbus.de/regionalbus/bahnbus.htm

A neki ovdje:
http://www.bahnbus-bildarchiv.de/bildarchiv.htm

A g.b. 88 je ovdje:
http://www.bilder-speicher.de/12020609656413/foto/7242-170687-db-20-740.html

Mislim da je i ona jedna jedina Setra također došla iz DB.

Vjerovatno je ovo prva slika od 27 G&S u matičnoj firmi.

Paško

Postoji još podataka o Grafovima, ali što ćemo kad ljudi koji ih imaju nisu baš voljni dijeliti ih. Nema veze, skoro sve o bivšim vlasnicima autobusa je i došlo od autora slike #95 iz osamdesetih koji je vlasnik te stranice - DB-regionalbus i Bahnbus Bildarchiv su oboje dijelovi jedne te iste stranice: www.beku-bildarchiv.de/. Inače, ta boja (pustinjsko žuta) je bila originalna boja Grafova pa su prebojani kad su Austrijanci spojili Postbus i Bahnbus. U nas su svi došli u toj prebojanoj shemi, jedino možda #11 nije, al on je brzo rashodovan pa ga se nitko ne sjeća. #88 je negdje prodan u Njemačkoj u međuvremenu, ali ne znamo gdje, zato je bio skroz druge boje nego na slici. Setra vjerojatno nije došla iz DB jer je bila plave boje.

gaspa

Kad ste već našli #95 koji je nekad imao visoke ciljeve. Vozio je, kako vidimo, iz Lienza preko St. Jakoba na Staller Sattel, sedlo visoko 2052 m, granični prijelaz između Austrije i Italije.

netko

Citat: gaspa  u Veljača 03, 2016, 17:20:59
Kad ste već našli #95 koji je nekad imao visoke ciljeve. Vozio je, kako vidimo, iz Lienza preko St. Jakoba na Staller Sattel, sedlo visoko 2052 m, granični prijelaz između Austrije i Italije.
Nisam uopće išao za tim.  ;)

Nemogu se sjetit jel netko pričao da su i naši imali problema sa kočnicama, ali svjedeno mislim da je to bio koliko - toliko rješiv problem. Imam neki osjećaj da je Grafove s jedne strane  brzo truljlenje ili možda dolazak s truljenjem potjerao sa ceste jako brzo (osim #9 - #21).

Davno sam još bio pomislio (sad je i slika sitni dokaz) da možda Grafovi nisu negdje vozili po brdskim selima ili manjim mjestima po Austriji koja su jako zimi sklona snijegu pa da je i sol jedan od uzročnika truljenja. (Neznam koliko bi ova teorija imala puno veze sa tim, ali.....)

Paško

Još par FAP-ova (prva slika je sa skyscrapera, druga iz ST kroz povijest):

Na ovoj se izvor vidi, a na njemu kažu da je knjižica izdana 1987. godine:

STress

Citat: amfan  u Veljača 05, 2016, 18:09:54

Na ovoj se izvor vidi, a možda netko od starijih zna odrediti približnu godinu:

Plan grada Turističke zajednice iz 1985.