Displeji na autobusima

Autor tomobrad, Prosinac 02, 2007, 20:38:00

421

Citat: marin  u Veljača 03, 2016, 19:44:44
Uglavnom da, zbunjivanje putnika.
Čemu / kome  onda služe glasovne najave, čemu / kome onda služe naljepnice o ulasku na prva vrata nalijepljene baš na vratima 3 i 4?
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

marin

Ja znam da bi ti volio da svi ulaze bez pogovora samo na prva vrata, ili još bolje radi manje gužve da ulaze, kao ljudi u recimo Norveškoj, na sva vrata uz mogućnost prislanjanja karte na svim vratima, ali to ipak nije tako, jer eto ja kažem uvijek, balkanski mentalitet. I to je živa istina, i ja bih volio da je takav red! Kad je ZET dao mogućnost da je aparat za karte na svim vratima, nitko nije poštovao, e pa sad na onaj ili ovaj način. Iako teško da svi poštuju, gotovo nikad. A zbunjivanje putnika je jer će jedan od njih reć npr. novine da mu vozač nije htio otvorit i da mu je rekao da zašto ne otvara i onda je njemu vozač rekao da ne može bla bla. Onda će doć u  drugi autobus koji ima mogućnost otvaranja 3. i 4. vrata, pa će reć da ZET-ovi vozači "lažu", a zapravo ne lažu. I novine ala 24 sata će napravit skandal od toga. Ako je to potrebno..  glavauzid

Ivan

A nije balkanski mentalitet, ne treba toliko ići u neodređene koncepte, nego uvjeti prometovanja, u Sarajevu se pušta samo na prva vrata u zglobni, dok je Zagreb veći i dinamičniji a infrastruktura i koordinacija slaba. Može se u Oslu imati uredni ulazak u bus kad grad veličine Zagreba ima metro gdje su kod nas najjači tramvaji a tramvaji gdje su nama jači autobusi, no ima i na zapadu ulazaka na sva vrata u autobuse ako su pod većim pritiskom, zaista ovisi o uvjetima.

Da budemo još precizniji, ima na zapadu dosta gradova gdje se ulazi na sva vrata, a ima gradova gdje se na nekim linijama i u nekim vremenim pušta na sva vrata a na drugima ne, dok su neke linije označene nižim lakše pamtivim brojevima, slovima ili oznakama poput "metrobus" da bude jasno su okosnica sustava, neke imaju i BRT infrastrukturu. Nije ništa "balkanski", zna se gdje i kada i zašto. No kod nas nitko ne radi na modernom organizaciji i brandingu, a čak i stara i nesavršena podjela gradski-prigradski se zamuljala. Puno je manje stvar putnika nego organizacije prijevoznika.
Zagreb bi s obzirom na varijacije među linijama morao funkcionalno podijeliti autobuse ako želimo pravedan, organiziran i funkcionalni sustav, samo treba definirati na koje linije ide kontrola a na kojima radi vozač, a vozaču omogućiti adekvatni vozni red, podršku od centra i policije i uostalom provjeru karata (sada ne može vidjeti zone na elektroničkoj) a onda nadgledati na tim linijama vozače, jednostavno je prepoznati i sustavno obrazložiti što i gdje samo nitko se ne trudi.
Ovako kad tri vozača puštaju a jedan ne da na jednoj te istoj liniji dok putnik ispadne glup jer je platio kod krivoga, dok bi vozač morao provjeravati i na 109 gdje je to apsolutna glupost i vikendom, zašto ne bi rekao da može sam reći hoće li bilo gdje puštati ili neće, i gdje je onda neredu kraj??? Putnici su se navikli na izbjegavanje sustava jednako kao i vozači, a kontrolori umjesto da jedan drži pod kontrolom pola vozača na slabije opterećenim linijama kao u skoro svim ostalim firmama u Hr, idu njih nekoliko gubiti vrijeme i vozikati se po selima na jutarnje autobuse pa kakti ganjat putnike...
S vrha treba razraditi smislenu strategiju, a ne imati pravila koja ne postoje jer samo tupe po funkcionalno debilnoj podjeli ravno tramvaj-bus i ništa više a onda se bus dio u biti ne provodi, s time nikad kraja natezanju i gubljenju vremena i novaca.

Te poruke služe koliko služe, ignoriraju se kao i sve ostalo... Meni niti smetaju, niti mislim da puno pomažu. Da zaista hoće pomoći putnicima snimili bi i ispisali koja su presjedanja na druge linije na sljedećoj stanici, to je među glavnim funkcijama displeja i zvučne najave u većini gradova, no toga se nisu sjetili i zahtijeva malo više sustavnosti nego se očekuje od ZET-a...

Bedastoće s isključivanjem vanjske tipke za vrata su vrhunac, slažem se, ili sve isključiti (i ne kupovati bezveze) ili uključiti da pomaže u gužvama, ovo samo ispada tipični zetovski fušeraj.

marin

Pa ovisi o uvjetima da, zar bi po tebi onda trebalo puštat putnike samo na prva vrata u 268/109 liniji? Jer to su malo teži uvjeti za odradu nego li na liniji tipa 126, 127.
Onda bi tek ispalo ako se tamo nebi kontroliralo, da su ljudi na ostalim linijama budale, a na 269 i 109 se švercaju.
Dok god firma neće stajat iza vozača da on može izbaciti putnika van, dotle neće niti svi vozači gledat karte. Jer će taj koji ga izbaci vrlo vjerojatno naj**** od strane firme, moguće i strane "putnika".

Ivan

Citat: marin  u Veljača 18, 2016, 18:32:46
Pa ovisi o uvjetima da, zar bi po tebi onda trebalo puštat putnike samo na prva vrata u 268/109 liniji? Jer to su malo teži uvjeti za odradu nego li na liniji tipa 126, 127.
Onda bi tek ispalo ako se tamo nebi kontroliralo, da su ljudi na ostalim linijama budale, a na 269 i 109 se švercaju.
Dok god firma neće stajat iza vozača da on može izbaciti putnika van, dotle neće niti svi vozači gledat karte. Jer će taj koji ga izbaci vrlo vjerojatno naj**** od strane firme, moguće i strane "putnika".
Pa ne, kažem baš to, ne treba puštati samo na prva u 109, i to treba legalno definirati kao pravilo na takvoj liniji. To je drugdje sasvim normalno, zašto silovati pravilo prva vrata kad nema smisla, a onda ga se ne provodi ni tamo gdje bi trebalo? Na ovaj način i vozači i putnici zaobilaze pravila umjesto da se organizira konzistentniji sustav.
Treba definirati na kojim linijama u koje vrijeme vrijede pravila ista kao za tramvaje jer drugačije ne ide niti će ikad ići. A ne ovako, dezorganizirano i frustrirano, pravila se ignoriraju jer su neprovediva, netko s vrha malteretira vozače da rade nemoguć posao (i nema ni volje ni interesa provjeriti stvarne uvjete), a ako se pravila provode na mnogim mjestima znače samo frustracije za poštene putnike ako vozač na određenoj liniji posao shvati doslovno.

Kažem opet, drugdje u ovako velikom i raznolilkom sustavu postoji službeno više vrsta autobusnih linija i na njima više načina provjere karte, ali ZET nije briga za detalje pa nema ni pravila, ni autobuse, pa čak ni validatore programirane da budu prilagođeni uvjetima prigradskih linija s više zona, jednostavno je sve za vrh firme bezlično "autobus" a uvjeti rada i prijevoza nemaju veze s pravilima.

A za 126 i 127, ne bih baš rekao da odmah ulaze u prvi krug linija na kojima se uvijek treba provjeravati karta. :P :) Zna biti puno putnika, a stanice su bez ugibališta i kratke i kontroli nije teško prolaziti ovdje (to i rade dosta često)... No nije nemoguće.
Iako doduše, ako se putnike nauči, zapravo bi se s trenutnim voznim redom i moglo provoditi osim na par jutarnjih polazaka kad doista nije moguće; ali mislim da je na tako kratkim a opterećenim linijama, uz njih bih recimo stavio još i neke poput 118, 128, 123, 209, 228, iako imaju solo autobuse protok putnika i ostalog prometa bitniji a kontrola kao i u tramvaju lako odradiva, jer ove linije nisu rijetke i nisu jako daleke od ostatka grada i drugih čestih linija na kojima kontrola može presjesti i nastaviti posao.

marin

Opet se bude našao netko ko će reć da je nepravedno kako on plaća kartu na npr. 136 radi ulaska na prva vrata, a drugi na 109 ne plaćaju. Malo mi je pomutnja tu oko svega.
Točno mi samo "balkanizam" pada na pamet, jer da ga nije, lijepo bi svi ulazili na sva vrata i štancali kartu. U Beču, Pragu, dosta toga se ide na povjerenje, uz ne baš čestu kotrolu, a kad dođe ne bježi nitko van jer svi imaju kartu. Ne isplati se ni zezati s tolkim kaznama, al i da je kod nas 1kn karta opet bi se pojedinci bunili. U gbr. 791 još uvijek ima validator na svim vratima, ali nemaju svrhe kad ih nitko ne koristi, tu i tamo na prvim vratima.

C2

Nije to samo do balkanskog mentaliteta. Ja sam prošle godine bio u Berlinu, vozio sam se s BVG-om i tamo ju službeno ulaz na prva vrata, a vidio sam da dosta njih uletava na izlazna vrata, čak sam vidio da pojedinci bezobrazno prolaze pokraj vozača i ništa ne pokazuju i često vozači ni ne reagiraju na takve situacije, samo nastave normalno voziti dalje. Tako da nije to slučaj samo kod nas.

Što se tiče tih naljepnica stvarno su ih zalijepili kod dosta Citara da je ona strelica usmjerena na tipku za otvarnje vrata pa bi neki stranac mogao pomisliti da piše: "Pritisnite ovdje kako bi se vrata otvorila". Iako je prije bilo naljepnica na Citarima  "otvaranje vrata" iz vana kao na tramvaju NT2200 koliko me sjećanje služi. I još jedna famozna stvar; Ako je ulaz na prva vrata zašto onda Stratosima iznad zadnjih vrata piše "Ulaz-Izlaz"?

I dodao bih još nešto u vezi isključivanja tipki; Kada je bio blagdan Svih svetih onda su ponovo osposobljavali tipke kod 3. i 4. vrata na svima koji su vozili izvanrednu liniju, pa poslije opet onesposobili i uvijek ostane primjeraka na kojima te tipke rade. Još sam primjetio od kad su to počeli isključivati da je na dosta primjeraka Citara ispalo kućište kod 3. vrata od te tipke tako da se vide instalacije od tipke - nevjerojatno kako se manjkavo obavljaju neke stvari.

Što mislite kako bi funkcioniralo da se u ZET uvede sustav kao u dosta Njemačkih gradova odnosno da se ulazi na sva vrata do npr 21h, a nakon toga samo na prva?

MAN truck bus

MAN bio dizel gbr. 157 vozi bez displeya i bez ikakvog broja i table :( byeg

Poslano sa mog GT-I9060I koristeći Tapatalk

"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

dominik,

421

Citat: dominik,  u Svibanj 10, 2016, 18:38:18
Vjerojatno ne radi Atron.
umnik2 Ako ne radi ATRON, ne  rade niti poništivači karata.
Ispeci pa reci.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

dominik,

Dobro i, negdje piše da rade validatori, ili misliš da je ne moguče da bus vozi na liniji s ugašenim Atronom što je itekako moguće. kava

Ivan

Danas i na 130 (valjda) jedan solo Citelis bez ikakvih oznaka...

Nadam se da se ne vraćamo na ono stanje prije par godina kad ih je preko pola vozilo bez displeja...

I ne razumijem zašto je teško staviti tablu... Nisu ih valjda sve uništili ili podijelili / ponijeli doma?  ::|

tramvajac 92

Zanimljivo. Kako tramvaji nikad ne voze bez displaya, a autobusi mogu?

MAN truck bus

194 vozi bez displaya na 281

Poslano sa mog GT-I9060I koristeći Tapatalk

"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

dominik,

Na g.b. 36 već neko vrijeme ne radi stražnji display, odnosno samo su crte na njemu.