Nabavka 214 novih autobusa

Autor Tomek, Lipanj 11, 2008, 18:47:16

maky

Citat: tomobrad  u Rujan 04, 2008, 21:13:41
Citat: konkordsky  u Rujan 04, 2008, 16:15:16
sad mi pak ništa nije jasno,novi Citaro na liniji 115? :'( :-\
toliko ste vozila naveli,brojčano,da mi je samo znati koje će garažne brojeve imati??? :o
za Dubravu je situacija još jasna ali Podsused nije.

To znači da Podsused više neće imati samo MAN buseve, a Dubrava samo Mercedese?
A ljudi moji, ja šta nisam iz ZG-a pa sam pozorno pročitao tekst i sve mi je bilo jasno. Dolaze vam Citari, Lionsi i Irisbusevi i sad će i Dubrava i Podsused imati miješano  ::|

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Ivan

Citat: maky  u Rujan 04, 2008, 22:40:01
Citat: tomobrad  u Rujan 04, 2008, 21:13:41
Citat: konkordsky  u Rujan 04, 2008, 16:15:16
sad mi pak ništa nije jasno,novi Citaro na liniji 115? :'( :-\
toliko ste vozila naveli,brojčano,da mi je samo znati koje će garažne brojeve imati??? :o
za Dubravu je situacija još jasna ali Podsused nije.

To znači da Podsused više neće imati samo MAN buseve, a Dubrava samo Mercedese?
A ljudi moji, ja šta nisam iz ZG-a pa sam pozorno pročitao tekst i sve mi je bilo jasno. Dolaze vam Citari, Lionsi i Irisbusevi i sad će i Dubrava i Podsused imati miješano  ::|
Ma... Izgleda da nekima treba crtati... ::|

Za one koji opet nisu ništa shvatili, evo još jednom, evo i malo boje za one kojima je samo slova teško povezati:

-- TOČNO, nema više podjele MAN-MB po spremištima i od nje se odustalo, bilo je najavljeno da neće više striktno paziti na to, i, ako niste primijetili, sa time se počelo još prije godinu dana, jer u oba spremišta su MAN-ovi školski autobusi, a sada su naručeni i autobusi koji nisu ni MAN ni MB.

a sad o samom raspoređivanju...
--- ono što se sigurno zna i što se već dugo planira je da se plin uvodi samo u Dubravi, a pošto će svih 20 solo i 40 zglobnih Irisbusa biti plinski, svi završavaju u Dubravi. To je 99% sigurno. Dakle, od toga možemo početi izvoditi daljnje zaključke o raspoređivanju ostalih solo i zglobnih.
Još jednom, Irisbusi (solo i zglobni) - plin; plin - Dubrava; zaključak: svi solo i zglobni Iveco-Irisbusi (svi plinski, i gotovo sigurno Citelisi) definitivno idu u Dubravu.

-- svih 65 diesel zglobnjaka će biti Mercedesi, Dubrava dobiva sigurno 40 zglobnih Irisbusa, i naravno da Dubravi neće trebati svih 105 zglobnjaka, a Podsused nema dobiti koje druge zglobnjake nego dio tih Mercedesa. Tako da će vjerojatno Citaro G postati većina zglobnog voznog parka AP Podsused.
Još jednom, nove zglobne Mercedese dobivaju i Dubrava i Podsused; ako uzmemo da dolazi 105 novih zglobnjaka a Podsused treba dobiti oko pola, 50-ak zglobnih Mercedesa će, po svemu sudeći, završiti u Podsusedu.

-- svih 74 diesel solo će biti MAN-ovi, i pošto je solo plinskih samo 20, očito će Dubrava morati dobiti i nešto od dieselaša, dakle MAN-ova...
Još jednom, novi solo MAN-ovi (Lion's City) idu i u Podsused, i u Dubravu; dolazi ukupno 94 solo busa, Dubrava dobiva sigurno 20 Irisbusa, a da bi imala blizu pola od ukupnog broja solo, onda Dubrava dobiva i 20-ak MAN-ova.

-- dolazi i 13 Irisbusovih minija (vjerojatno Cacciamali Urby), oni su pomalo nepoznanica ???, ali pretpostavljam da bi mogli otprilike pola-pola u APP i APD...

Ivan

I mali dodatak ako je netko zbunjen time da sada pišemo da dolazi 241 bus, a ne više 214, u temi o velikogoričkoj nabavci možete pročitati da Velika Gorica kupuje 37 vlastitih autobusa, još nije raspisan natječaj, tako da ne znamo tko je proizvođač; a još nemamo ni informaciju kakve autobuse nabavljaju.

konkordsky

hvala svima na odgovorima.
sad je situacija puno jasnija, moći ću zaključiti garažne brojeve!
da malo predstavim CETALIS,nećete se ljutiti?
kak vam se čini?

http://www.youtube.com/watch?v=rlbSMEHBEbU&feature=related
NEMA PROBLEMA,POSTOJE SAMO RJEŠENJA!

Ivan

Citat: konkordsky  u Rujan 05, 2008, 17:21:17
hvala svima na odgovorima.
sad je situacija puno jasnija, moći ću zaključiti garažne brojeve!
da malo predstavim CETALIS,nećete se ljutiti?
kak vam se čini?

Citelis... ;)

OK je film, samo ne pokazuje puno, a i dizelaš je pa nije zvuk isti...

Portos

Citat:Tolić: "Isporuku će ugovarati tri leasing kuće koje su dobile posao nakon što su se javile samo one po određenim grupama nabave. Najveći iznos ugovorio je Erste&Steirmärkische S-leasing. Za 58 milijuna eura koji će se isplaćivati u roku osam godina, oni su dobili dobavu 65 mercedesovih biodizelskih zglobnih autobusa. Iveco će isporučiti 15 mini autobusa i 60 autobusa na plin što je ugovorio UniCredit leasing za 51,6 milijuna eura na osam godina. Hypo leasing je ugovorio Manova 74 dizelska autobusa za 48 milijuna eura".
Pozorno pratim temu i vidim što Ivan pretpostavlja da će se kupiti za ZET, međutim Tolić nije precizirao koje MB i koje MAN autobuse će kupiti. Bilo bi lijepo da dođu Citaro G i Man Lion's City NL ali što ako dođu Conecti i Lion's Classici ili neke druge kombinacije. Ili Ivan ima pouzdane informacije o tipovima koji dolaze. Podsječam samo da je riječ o natječaju, a u nenamještenom natječaju prolaze jeftinije ponude.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Tomek

Ovo što je Ivan napisao je sigurno i autobusi su već u proizvodnji  ;)

Ivan

:) Lion's Classici sigurno ne prolaze jer je jasan uvjet niskopodnost...

A novi Conecto G LF bi još i mogao biti (možda se ni Mercedes ne uzda previše u svoj novi proizvod, obzirom koliko je rijedak, a možda nije ni toliko jeftin...), ali nije, jer, kao što Tomek kaže, i novi Citari za Zagreb se već proizvode, i to u Mannheimu...  :)

bull92

u zadnje vrijeme baš i nisam previše na forumu
zanima me kad koji busevi okvirno dolaze jer se pojavljivalo više datuma

Tomek

Da i ja napišem moje mišljenje o novoj nabavci.. Irisbusi su prilična nepoznanica, vozio sam se sa diesel varijantom po Pragu i činili su mi se vrlo dobrim autobusima, doduše to su bile Češke verzije koje su sigurno solidnije napravljene, ali vidjet ćemo, možda i naše budu..

Što se tiče MAN I Mercedes djela, novi autobusi koji u ZET dolaze od 1996. su se u svakoj generaciji pokazali da su MAN-ovi bolji.. Osim tragedije od NG272 svi ostali su u usporedbi s Mercedesima bili bolji..
Zglobni NG312 je malo bolji od O405GN2, zglobni NG313 je podosta bolji od Citara G što se može osjetiti pogotovo u putničkom prostoru.. $ godine stari NG-i 313 koji se održavaju u garaži Podsused koja je poznata po neodržavanju su 3 puta manje rasklimani, šuškavi, i razdrmani od Citara G koji su stari samo 2 godine.. Stvarno MAN je u gradu preuzeo primat po kvaliteti od Mercedesa... Kod solaše je i još veća razlika, NL-i su stvarno u 90% stvari bolji od Citara, razlika između šminkera Lion's Cityja i Citara je malo manja, ali opet bih glasao za više ne tako solidni,ali još uvijek bolji od Citara MAN..
Kad je već moralo ovako biti, bolje onda zglobni Citari i solo MAN-ovi nego obrnuto, ali da sam ja birao uzeli bi samo MAN-ove, ili kao do sada, istok grada zvijezdi, a zapad lavu..

Toliko od mene, vidjet ćemo kakvim će se novi pokazati..

tmk2233

KADA DOLAZE TI NOVI BUSEVI I KOJI CE PRVI DOCI?  :) :)

Ivan

LOL, impresivno je kako se na Poslovnom može naći više informacija od gradskih rubrika dnevnih novina (koje bi ovo trebalo možda barem malo interesirati)... Bravo Poslovni.

Uglavnom, izgleda da nam Irisbusi dolaze iz Češke... Iako ne znam za minije, mislim da njih ipak radi Cacciamali ili Kapena...

http://www.poslovni.hr/92484.aspx
Citat:Češki Iveco dogovorio posao vrijedan 51,6 milijuna eura
....
Iveco Czech Republic isporučit će Zagrebačkom holdingu do ožujka 2009. godine 75 autobusa - 20 dugih 12 metara i 40 od 18 metra na plinsko gorivo te 15 manjih autobusa. Ugovor je potpisan neposredno uoči nego što je Mirek Topolanek, predsjednik češke vlade, kojeg je pratilo petnaestak čeških privrednika, među njima i Daniel Patka, direktor Iveco Czech Republic iz grada Vysoke Mysto, došao u Hrvatsku. Vrijednost ZET-ovog leasinga na osam godina je 51,6 milijuna eura. U češkoj tvornici radi 2268 zaposlenih, a ukupni prihod tvrtke godišnje doseže i do 430,8 milijuna eura. Patka se na Hrvatsko-češkom gospodarskom forumu u HGK sastao s predstavnicima tvrtke Benussi iz Fažane, zastupnika Iveca, preko kojeg je i došlo do ovog posla.

tamlover

Nadam se da ako već uzimamo Čehe da su naručili jače motore. Mislim da je za solo CNG 210KS premalo, kao i 270KS za zglobnog. Kombinacija 270 solo i 310 zglobni je već bolja.

A evo i što očekuje ZET-ove vozače na novim radnim mjestima:
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

tamlover

I evo još malo. Nedajte se iživcirati iritantnom poljskom smislu za pjevanje.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Ivan

Joj, ovo zadnje... :)
Bilo bi puno ljepše bez ikakvih dodatnih zvukova da čujemo kako mu motor zvuči...

Da se vratim na temu, koliko znam, trebali bi doći sa jačim motorima...