Tipovi autobusa na linijama 2016. (neuobičajena vozila za tu liniju)

Autor leonardo123, Siječanj 05, 2016, 15:27:33

NP-549

Pretpostavljam da one linije na kojima se mjenja preuzmu bus od neke druge linije (voznog reda) koji se ranije povlači.  Vjerovatno na nekim linijama nemaš tu mogućnost pa ostane zglobni cijeli dan jer veći trošak ispada da netko (1 vozač) dovozi prazan autobus iz garaže i ovog vraća natrag.   Kod nas se tako mjenja samo linija 5 poslije 20:30 sati, mada bi se mogle komotno i 6 i 7.  Ali osim što je nezgodno jer ili moraš vozikat bus amo/tamo ili prekrcavati ljude, a nema baš beskonačno raspoloživih solo buseva.

citaro

Citat: NP-549  u Srpanj 02, 2016, 20:46:36
Pretpostavljam da one linije na kojima se mjenja preuzmu bus od neke druge linije (voznog reda) koji se ranije povlači.

Tako je. Neke sluzbe i izlaze iz garaze, jer vozaci ne voze cijeli dan istu sluzbu, vec 2 s vecom pauzom izmedju.

421

Citiraš me , a odgovor ne prati citat.
Objasni mi molim te benefit zamjene zgloba  bus123 sa solo  bus123 .
Konkretno, na terminalu GK samo je jedan solo  bus123 na 229 koji je u prometu do 2230 rd  tj 2045 sub+ned.
Raditi 7+7 km do/od garaže i 7+7 km od/do garaže je ekonomski isplativo radi nultih km?
A na dvokratne službe  se obično  disponiraju  bus123  bus123 na kojima se rade manji servisi i održavanje pa tu može biti svašta.
BTW Sve službe izlaze iz garaže.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

marin

Jao, ja stvarno ne znam kako sam uspio napisat desni, radilo se o lijevim retrovizorima, sorrry  ;D
Btw, drugo je kad na liniji poput 125 nema putnika, ali kad se radi o liniji 165 onda se to zna unaprijed.

citaro

Citat: 421  u Srpanj 02, 2016, 21:00:37
Citiraš me , a odgovor ne prati citat.
Objasni mi molim te benefit zamjene zgloba  bus123 sa solo  bus123 .
Konkretno, na terminalu GK samo je jedan solo  bus123 na 229 koji je u prometu do 2230 rd  tj 2045 sub+ned.
Raditi 7+7 km do/od garaže i 7+7 km od/do garaže je ekonomski isplativo radi nultih km?
A na dvokratne službe  se obično  disponiraju  bus123  bus123 na kojima se rade manji servisi i održavanje pa tu može biti svašta.
BTW Sve službe izlaze iz garaže.

Pa ne mora nuzno zamjena doci iz garaze, vec s neke druge linije, kao sto je i NP-549 rekao, pr. za linije s GK gdje nema solo buseva sa Savskog Mosta... Iako ne znam koliko je GK dobar primjer, jer mi se cini da sve linije sa zgobnjacima iz GK dobro popunjene cijeli dan. Govorim o linijama na kojima postoje relativno jasne spice, dakle odredjena vremena kad su jako popunjene, a ostatak dana nisu.

Sto se sluzbi i garaza tice, nejasno sam ze izrazio, ono sto sam mislio je da solo busevi koji mijenaju zglobne navecer nisu u svim slucajevima s drugih linija, nego u nekim izlaze 'svjeze' iz garaze.

marin

Recimo, linija 111 otkada je produžena do Stupničkog Obreža, solidno je više popunjena, te samo zato vozi zglobnjak cijeli dan zbog 2 jutarnja polaskaw (i to nekada samo zglobnjak ako se vozač izbori za njega, vjerojatno mu je puna kapa da su mu ljudi zaljepljeni na prednju šajbu, pogotvoo zimi). To je bacanje novaca(da je zglobnjak cijeli dan) kao i kod linije 113 kad ima 3 puna polaska ujutro, a ostatak dana vozi 10 ljudi doslovno. Al za 113 oke još, nego sa save gdje je još i cesta lošija stvarno nema potrebe za zglobnim 90% cijele službe. Sjećam se jedne nedjelje kada su na 269 i 212 vozili Lionsi, a na 113 Citaro, ček ko tu koga?

citaro

Citat: marin  u Srpanj 03, 2016, 11:22:03
Recimo, linija 111 otkada je produžena do Stupničkog Obreža, solidno je više popunjena, te samo zato vozi zglobnjak cijeli dan zbog 2 jutarnja polaskaw (i to nekada samo zglobnjak ako se vozač izbori za njega, vjerojatno mu je puna kapa da su mu ljudi zaljepljeni na prednju šajbu, pogotvoo zimi). To je bacanje novaca(da je zglobnjak cijeli dan) kao i kod linije 113 kad ima 3 puna polaska ujutro, a ostatak dana vozi 10 ljudi doslovno. Al za 113 oke još, nego sa save gdje je još i cesta lošija stvarno nema potrebe za zglobnim 90% cijele službe. Sjećam se jedne nedjelje kada su na 269 i 212 vozili Lionsi, a na 113 Citaro, ček ko tu koga?

Da, to je problem koji bi se dao rijesiti ovakvim fleksibilnim sluzbama, a ne 1 dan-1 bus-1 linija. ZET-ov najveci domet je da 102 kad dodje na Britanac dalje vozi kao 103, dok u Zürichu na rjedjim gradskim, a pogotovo prigradskim linijama bus u jednom danu odvozi vise linija kako ne bi bilo praznog hoda...

NP-549

A jeste zapeli za te zamjene. Zašto nitko ne postavlja pitanje zašto se solo busevi ne mjenjaju za minibuse, kojih ima previše,  na linijama gdje nema više od 20-ak putnika po polasku van špice

Dreamwalker

Citat: citaro  u Srpanj 03, 2016, 11:42:14
Da, to je problem koji bi se dao rijesiti ovakvim fleksibilnim sluzbama, a ne 1 dan-1 bus-1 linija. ZET-ov najveci domet je da 102 kad dodje na Britanac dalje vozi kao 103, dok u Zürichu na rjedjim gradskim, a pogotovo prigradskim linijama bus u jednom danu odvozi vise linija kako ne bi bilo praznog hoda...

Našao si uspoređivat kruške i jabuke. Usporedba ti je na razini uspoređivanja starog trulog Opela s apšisalom crvenom bojom i nove BMW sedmice s full opremom. Svima je jasno da je Zurich svjetlosnim godinama ispred Zagreba po puno pitanja. Vodstvo grada je daleko ispred, usluga je daleko ispred, organizacija,... Zaboravljaš da je ZET po ADAC-u opravdano najlošiji gradski prijevoznik i da ima puno previše toga što bi se u ZET-u trebalo popraviti, a ne bi koštalo puno. Prvo što mi pada na pamet je to da se na razini grada počne sve više infrastrukture podređivati JGP + biciklima + pješacima, odnosno manje automobilima. Drugo što mi odmah pada na pamet je zapošljavanje ljudi koji poznaju mrežu kao svoj džep, što nije tako teško. Treće što mi pada na pamet je spajanje nekih linija o čemu je Ivan naveliko i opširno više puta pisao. Ima previše toga što bi se trebalo promijeniti da bi se uopće mogli usporediti s nečim što se zove Zurich. Vjerujem da si svjestan toga jer nisi u ovoj problematici od jučer, tako da je zamorno čitat o Zurichu.

Citat: NP-549  u Srpanj 03, 2016, 11:44:42

A jeste zapeli za te zamjene. Zašto nitko ne postavlja pitanje zašto se solo busevi ne mjenjaju za minibuse, kojih ima previše,  na linijama gdje nema više od 20-ak putnika po polasku van špice
Moram se složiti s tobom. Neću zaboraviti kad je TJ naveliko izjavljivao kako se Stratosi nabavljaju u tu svrhu. Eto ga, sumnjam da ikoji Stratos ima više od 20 tkm na satu i originalan diferencijal.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

citaro

Citat: Dreamwalker  u Srpanj 03, 2016, 11:57:52
Našao si uspoređivat kruške i jabuke. Usporedba ti je na razini uspoređivanja starog trulog Opela s apšisalom crvenom bojom i nove BMW sedmice s full opremom. Svima je jasno da je Zurich svjetlosnim godinama ispred Zagreba po puno pitanja. Vodstvo grada je daleko ispred, usluga je daleko ispred, organizacija,... Zaboravljaš da je ZET po ADAC-u opravdano najlošiji gradski prijevoznik i da ima puno previše toga što bi se u ZET-u trebalo popraviti, a ne bi koštalo puno. Prvo što mi pada na pamet je to da se na razini grada počne sve više infrastrukture podređivati JGP + biciklima + pješacima, odnosno manje automobilima. Drugo što mi odmah pada na pamet je zapošljavanje ljudi koji poznaju mrežu kao svoj džep, što nije tako teško. Treće što mi pada na pamet je spajanje nekih linija o čemu je Ivan naveliko i opširno više puta pisao. Ima previše toga što bi se trebalo promijeniti da bi se uopće mogli usporediti s nečim što se zove Zurich. Vjerujem da si svjestan toga jer nisi u ovoj problematici od jučer, tako da je zamorno čitat o Zurichu.
Moram se složiti s tobom. Neću zaboraviti kad je TJ naveliko izjavljivao kako se Stratosi nabavljaju u tu svrhu. Eto ga, sumnjam da ikoji Stratos ima više od 20 tkm na satu i originalan diferencijal.

Pa to je sve jasno, i sto sad, ne bi se smjelo raspravljati o mogucim poboljsanjima?

Dreamwalker

Naravno da smije. Dapače. Samo mislim da je malo too much uspoređivat Zagreb i Zurich. :)

citaro

Citat: Dreamwalker  u Srpanj 03, 2016, 12:12:52
Naravno da smije. Dapače. Samo mislim da je malo too much uspoređivat Zagreb i Zurich. :)

Pa je, ali ako hocemo ideje za poboljsanja, gledat cemo valjda kod onih koji su u vrhu, ne?

Dreamwalker

Malo je prerano za to. Ima dosta problema koje je potrebno riješiti a ne koštaju ništa da bi se išlo u "kompleksne" radnje poput mijenjanja autobusa prema potražnji. Naravno, nije to nikakav problem, ali uz sadašnju garnituru na vlasti, nije ostvarivo. Kad se nešto pomakne, onda se tek možemo početi uspoređivati s najboljima.

Dreamwalker

Postoji puno problema koje je jednostavno i jeftino riješiti koje bi potakle na to da se JGP koristi u većoj mjeri. Tada ne bi imali potrebe za razmišljanjem o mijenjanju autobusa prema potražnji. Da ti dam primjer na sebi:

Živim u dijelu grada koji slovi kao elitni zadnjih nekoliko godina. Imamo autobusnu liniju broj 207 i 226. Linija 207 vozi dvokratno i to u periodu od 6:35 - 8:15 te od 12:50 - 17:25. I samo rijetkima služi. Većina ljudi iz kvarta ide autom do okretišta na kojem je besplatni parking te presjeda na liniju 201. Realno, kod liječnika koji je od autobusne stanice udaljen 15 minuta hoda ne možeš obaviti ništa do 8 sati kako bi stigao na zadnji polazak. Na tržnicu isto tako ne možeš otići tako rano da možeš sve obaviti i vratiti se do 8:15. Ljudi koji danas rade većinom do 17 ne stignu na polazak 17:25, a oni koji rade do 16 ne koriste autobusnu liniju zbog toga što je između 16:35 i 17:25 rupa. Polaska u 17:00 koji bi prema taktu od 25 minuta trebao ići, nema. Zašto? Svi kažu da je to odluka mozgova koji nemaju pojma o poslu. Kad bi se linija spojila s 204 kako je Ivan pisao, ljudi bi više koristili JGP, a manje auto ili nešto drugo.

Linija 226 vozi svakih 35 minuta. Altrenativna linija je 203 koja ima polaske većinom s razlikom po 2 - 7 minuta u odnosu na 226 tako da ti ništa ne znači. Osuđen si čekati 35 minuta ili ići pješice jer si doma (imam 4 kilometra do doma od Svetica) prije nego da čekaš bus. Nedjeljom se vozi svakih sat vremena. I pogodi, lakše je otić autom jer dok čekaš bus, već u gradu sve obaviš i vratiš se kući. Potražnja je mala i popunjenost je katastrofalna jer je vozni red nikakav. Često znam reći da mi je bolja veza od Slavonskog Broda gdje studiram do Zagreba nego od doma do grada. Na kraju, prisiljen sam imati auto ili bicikl te ZET koristim samo kad putujem u drugi grad i nemam ga gdje ostaviti.
KAd bi se to promjenilo i prilagodilo potrebama, manje bi automobila bilo na cestama, a o zamjenama autobusa ne bi trebalo razmišljati jer ovakvih primjera je u Zagebu previše.

citaro

Da, apsolutno se slazem da prvo treba dovesti linije u red, ali da bi se tako rijesili problemi popunjenosti u potpunosti - sumnjam. Na nekim linijama definitivno bi.