Nabavke novih autobusa (1)

Autor Ivan, Siječanj 18, 2008, 12:53:17

elez

MAN2001 ne ulijevas mi bas povjerenje pricom o MAN-u a Conecto ti je na slici profila  ???
Nadalje vidim da se stvorila jedna rasparava i poneki su poceli razmisljat malo glavom. Zanimljivo je kako se samo MAN i Solaris spominju, nigdi Mercedesa. Vrlo interesantno. Ja ne zagovaram nijednu marku al evo neka netko ko se vozio vise od mene u Solarisu napise ZA i PROTIV listu i onda isto za MANa. Zanima me sta ćete pisati i jeste li racionalni.
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

421

Lista može i ne mora biti objektivna. Postoji jedan manji problemčić- u HR postoji samo jedan komad  Solarisa i to onaj karlovački.
Pardon dva-šibenski također ;D
On može ali i ne mora biti mjerodavan i relevantan za ovu nabavu. Moguće je samo da o dojmu prozbori onaj forumaš koji se vozi/io u njemu izvjesno vrijeme.
A takvih baš nije puno.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

MAN2001

Conecto ne znaci ništa to mi lijep autobus za profilnu je znate maltretirat pričate vise o meni nego o nabavci postao sam zvijezda Haha! russian_roulette rofl

citaro

Citat: 421  u Veljača 08, 2017, 18:41:33
Moguće je samo da o dojmu prozbori onaj forumaš koji se vozi/io u njemu izvjesno vrijeme.
A takvih baš nije puno.

Ja sam prije tjedan dana svaki dan bio u Winterthuru koji vrvi Solarisima Urbino 12 i 18 raznih generacija. Isto tako sam se vozio u PostAuto-vim novim Solarisima i jako sam ugodno iznenadjen busom sto se udobnosti voznje i zavrsne obrade tice. Cak i u 15 godina starim primjercima nista nije klapalo, osim kase koja je ugradjivana kod prijevoznika. To naravno ne znaci nuzno da su Solarisi svugdje tako dobri.

Uglavnom kopka me vec jedno vrijeme kako to da se MAN-ovi u Zagrebu odlicno drze, dok recimo VBZ-ovi Midi MAN-ovi ili najnovije generacije zglobnjaka u VBZ-u, VBG-u, PostAutu i Stadtbus Winterthuru klapaju kao da su 30 godina vozili po najgorem krpezu od ceste. Dok su s druge strane Citari u ZG kao da su prosli 2 rata, a u VBZ-u, VZO-u ili VBG-u zategnuti kao novi, cak i prve generacije.

elez

Solarisu je mozda najveci problem sta oni u RH nemaju ovlaštenog distributera ni servis, tj kupac bi morao sve popravke sam radit. Možda ovim ulaskom u natječaj zele sebi otvorit tržište pa mozda i svoj servis.

MAN truck bus

Pa mogu se popravljat u DAFu. Da nemaju distributera nebi ih mogli ni uvest. byeg
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

marin

DAF glasi kao najuodbniji kamion (ne najbolji), možda postoji neka poveznica.

MAN truck bus

Pa ako ugrađuju njihove motore onda bi ih valjda trebali održavati. Zar ne?
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

man323

Opet ovakve stvari. Pa ovo smo prošli po splitskom podforumu već sigurno 2 puta. Odi tamo i traži!

elez

Zasto bi oni sebi uzimali tuđi posao? To sta ugrađuju njihove motore nista ne znači. Solaris treba otvorit svoj servis i svoju prodaju jer ovako nema smisla.
man313 nemoj se nepotrebno zivcirat, ljudi su previse lijeni i ne zele citat druge podforume nego u prazno pametuju. Tako je redovno.

AH Bus

Evo htio bih se i ja malo uključiti u raspravu ali na početak oko rezultat natječaja jer čitam neke stvari od onih koju u natječajima ne sudjeluju i ne znaju kako funkcioniraju stvari u našim procedurama i zakonima.

1. Zakon o JN je takav kakav je za sve sudionike u samim postupcima i tu nema odstupanja niti prema naručiteljima niti ponuditeljima. Kako je i javna nabava dio tržišne utakmice tako kupaca želi dobiti što bolji i jeftiniji proizvod a ponuditelj dobiti najveći moguću profit, samo kod slobodnog tržišta tu nema direktnog pregovaranja, nego se sve promjene odnose na sve zainteresirane strane.

2. Kako naručitelj/kupac diktira uvijete i karakteristike same nabave i proizvoda, tako je i u ovom slučaju ZET to napravio. Da li su svi uvjeti ili karakteristike autobusa idealni, o tome se uvijek da diskutirati i raspravljati, ali kupac koji na kraju to sve i plača ima u potpunosti diktirati svaku stavku tehničkog opisa.

3. Ovaj natječaj je trajao malo više od pola godine sa brojnim izmjenama i dopunama, te nama svima kao ponuditeljima nije bilo jednostavno, popratiti svaku novinu jer je to zahtjevalo promjenu svega onoga što ste do tada napravili.

4. Ako ste dobro pročitali dokument o odabiru, onda ste mogli i vidjeti da je samo jedan ponuditelj diskvalificiran zbog tehničkih karakteristika. Ostali diskvalificirani su na temelju samo administrativnih grešaka u proceduri i ne dostavljanju pojedinih obaveznih dokumenata. Da li je to bitno za sam proizvod, možda i Vama nije, ali u proceduri koja je temelj svega je to bitno i mislim da je procedura tu s razlogom. Dokumenti koji nisu dostavljeni su sastavni dio svake javne nabave vezano za autobuse te nisu novina u ovim procedurama.

5. Vezano za troškove/cijene. Kako je svima poznato u ovom natječaju ponuditelji nisu bili sami uvoznici nego leasing kuće, jer su i oni u ovom slučaju nudili svoje usluge financiranja. Kako svaki uvoznik ima svoju politiku cijenu prema svakom određenom partneru, tako i leasing kuće imaju politike prema kojima oni definiraju trošak svog financiranja tj svoj dio u svemu tome, te svima je poznato da kamatne stope u ovakvim nabavkama variraju o veličini nabavke, roku trajanja lesinga, bonitetu samog kupca i o još mnogim faktorima.

Kako ste primjetili ne želim i mislim da nije primjereno da ja komentiram bilo koji proizvode koje se nude, jer konkurencija je uvijek bitna, kako za nas tako i za krajnjeg kupca, a ovim sam samo htio djelom objasnit proceduru i sve ono što se oko nje radi.
Htio bih napomenuti da svima sudionicima nije bilo lako sve promjene i izmjene popratiti i sve pripremiti bez greške. Za ovakve komplicirane nabavke potreban je i tim ljudi koji sve to pripremaju i prate tako da vjerujem da smo svi mi koji smo sudjelovali dali svoje maksimume u odrađivanju natječaja.

smogovci.bbb2

AH Bus, hoće li autobusi biti s crnom maskom ili sve plavo?!
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

AH Bus

Citat: smogovci.bbb2  u Veljača 09, 2017, 10:03:33
AH Bus, hoće li autobusi biti s crnom maskom ili sve plavo?!

Kako kupac odredi.

Portos

Citat: Tomek  u Veljača 07, 2017, 20:59:17
Ja bi solo dao 701-705(ili 801-805), zglobnima 111-120(ili 121-130), a školskima 10-14( ili 41-44) u kojoj god garaži završili :)
Ja bih ostavio praznog mjesta iza 700 za buduće plinaše i radije za dizel Iveco iskoristio 801÷805
Obzirom da su zglobni MAN-ovi donedavno počinjali sa 121 a sada je 121÷130 slobodno ja bih zglobnim MAN-ovima dodijelio te brojeve.
Školske bi trebalo ubaciti između 37 i 56.

Drago mi je zbog odabira, posebno se veselim novim zglobnim MAN-ovima, a dakako da se veselim i solo Iveco autobusima.

Mislim da bi svi novi trebali u APP, a u APD poslati dio Lion's City i Citaro G iz 2009 te nekoliko školskih MAN-ova.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Ivan

Citat: 421  u Veljača 08, 2017, 18:41:33
On može ali i ne mora biti mjerodavan i relevantan za ovu nabavu. Moguće je samo da o dojmu prozbori onaj forumaš koji se vozi/io u njemu izvjesno vrijeme.
A takvih baš nije puno.
U Njemačkoj sam se u jednom navratu vozio u njima par puta a drugi svakodnevno cijeli tjedan i mogu reći da sve one izmišljotine o lošoj kvaliteti i pogotovo lošim materijalima nemaju nikakve veze s vezom, to može napisati samo netko tko je iživciran da Solaris postoji bez ikakve objektivne procjene.

Nisam vidio baš ni jednu grešku na koju bih se žalio, potpuno solidni autobusi u svakom smislu.

Doslovno jedino što mi nije bilo drago je da me jednostavni dizajn unutrašnjosti nije oduševio, ali materijali su itekako bili kvalitetni, i nekome to može biti dobro, to je stvar ukusa isto kako je nekom vanjski dizajn Citelisa lijep ili međugradski MAN-ovi udobni a meni nisu, samo primjedba oko dojma ali činjenično tehnički ništa ne znači.

Za vozača ne znam točno kako ide ali prostor je izgledao prostrano i osnovni dio s kokpitom je bio standardni VDV.

Uglavnom bus koji se prodaje u Europi i u zemljama koje imaju itekako jake domaće proizvođače ili karoseriste kao Njemačka, Švedska, Francuska ili Španjolska bi trebalo govoriti dovoljno za sebe, no u Hr naravno da će fascinacija biti veća da dođe MAN a sklapa se u Poljskoj i da mu puca šasija i dijelovi otpadaju, a oni s predrasudama su još 2003. mogli naučiti da "poljaci" valjaju jer i prema MAN-u sklopljenom u Poljskoj je bilo jamranja da to ne valja i raspast će se jer je smeće, a bez ikakvog povoda, no očito su se sad utišali a zaboravili kakve su odvratne gluposti izjavljivali. Ja zaista ne razumijem taj mentalni sklop.
Tako bi sigurno i Conecto sklopljen u Turskoj bez dodatne opreme i da ima sve probleme Citara I samo da ima srebrnu zvijezdu bio stoput bolji nego Otokar koji ima odlične nove modele, recimo njihovi midiji su me fascinirali, nikad nisam probao bolji midi gradski bus, no siguran sam da bi ih neki radije zapalili nego da počnu voziti u Zagrebu.