Nabavke novih autobusa

Autor nukleusri, Siječanj 02, 2008, 12:21:13

Tomek

Ne vidim šta bi MAN unutra trebao redizajnirati i promjeniti.. Ovi stolci nasuprot 3. vratima su bezveze ako misli voziti gradske linije, to je i ZET pogriješio kad je od 2003. počeo ih naručivati jer bitno smanjuju prostor.. Još je najbolji po meni raspored unutrašnjosti u u NG272/NG312, nasuprot 3. vratima stajaći prostor, olakšano kretanje autobus, te cijela dio iza zgloba na jednoj (niskoj) stepenici što je bilo vrlo praktično.. Kome treba niskopodno ostaje naprijed..
Što se tiče zadnjeg reda stolaca gdje se mora puno penjati, u ZG se iznenadiš kako stare babe kad vide slobodno mjesto odjednom otkriju penjačke sposobnosti i odjure na ta sjedala...
Budući da su samo 3 sjedala u zadnjem redu, ovaj poveći razmak bi mogao postati problem zbog smeća..
U Zagrebu su se MAN-ovi pokazali jako dobrim još od 96. što zglobni što solo (izuzev prvih niskopodnjih zglobnjaka koji su bili preslabi i loše održavani), doduše svi su dizel, pa ćemo vidjeti kako rade na plin.. Znalo je biti u prvim danima korištenja mušica sa elektronikom, al kad bi se to riješilo pokazali su se kao zahvalni radnici s tim da je istina da su malo tvrđi od konkurencije, ali svaka serija se u tome malo razlikovala..

citaro

Citat: MAN truck bus  u Travanj 17, 2017, 13:34:07
MANova kabina ili VDO, Iveco Acitia? byeg

Citat: ManNLNG  u Travanj 17, 2017, 14:40:06
Jel imaju vdo ili man plocu?

Pise vam lijepo u zadnjem postu na 77. stranici...

AH Bus

Citat: smogovci.bbb2  u Travanj 17, 2017, 14:22:49
Toliko smo sretni kad se kupe novi autobusi a kad tamo Trolejev MAN iznutra isti kao i ZET-ovi iz 2000 i neke. Baš sam razočaran MAN-om. Karoserija ista godinama. Promijenjena prednja maska i to je to buljo

Ukoliko poznaješ metodiku Javnih natječaja, onda bi trebao znati da sami naručitelji definiraju 98% kriterija vezano za nabavku, pa tako tome i vanjski i unutarnji izgled. MAN u svojoj paleti ima 3 različite prednje maske, 45 dizajna tkanine, 8 vrsta stolaca, 3 komandne ploče. Također raspored sjedala definira sam naručitelj u svojim kontrolnim pregledima, te niti jedan dio busa nije napravljen van želja i potreba naručitelja. Shodno tome, busevi izgledaju prema specifikaciji i želji naručitelja, shodno tome i cijeni vozila.

Princip je kod svih naručitelja i ponuditelja isti, dok na snagu ne stupi ENP od 1.7.2017.

NP-549

možete pojasnit malo ovu zadnju rečenicu

smogovci.bbb2

Nisam pisao o sjedalima nego o karoseriji koja je ista već godinama hi
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

shef

A koja nije?

Urbanway je kad pogledaš u osnovi samo ušminkani Renault R312 iz 80-tih. Citaro, samo zaobljeni u osnovi isti iz kraja 90-tih. Jedini koji se nešto više trudi po pitanju dizajna je Solaris.
Iako to pitanje kod gradskih buseva smatram poprilično nebitnim, a i boja čini puno, ova naša je užas.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

smogovci.bbb2

Evo, neka naši "trustovi mozgova" vide kakva može (i treba) biti unutrašnjost zglobnog MAN-a, najprije mislim na prostor nsp. trećih vrata odnosno prvih u prikolici. Fotografija sa © MAN Truck & Bus

tramvajac 92

Samo kaj je taj malo poseban. Em je GL, em je malo drukčijeg izgleda

Također © MAN Truck & Bus

smogovci.bbb2

Koliko vidim prikolica mu je iste dužine kao i u Riječkih a mislim da niti u jednom našem zglobnom autobusu nema ovih naslona u prostoru harmonike. Ne bi me čudilo da je Riječki skuplji od ovog :)evil

kico101

Mislim da je sazrijelo vrijeme da se otvori posebna tema za MAN Lion's City CNG i vrijeme bi bilo da osobno otvorim neku temu, ali nece ici jer tesko dolazim do PCa, a ovako sa moba, hvala, ali ne bih.
Svoju ocjenu ovog modela dati cu kada se osobno provozim u njemu ( nadam se da ce ga dofatit netko od forumasa ).
O rasporedu sjedala ne bih, jer kada se sjetim kako je izgledalo doci od zadnjih do srednjih vrata u Sanosu S200 s troja vrata ili u SG220 s dvostrukim sjedalima ( tip 449 ili 455 ),  ovo su avioni.
Ja bih vise volio da imaju jace motore, ali sto je tu je.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

C2

@tramvajac 92
Prednji kraj od autobusa koji si ti priložio je kao kod Neoplana N4516.

AH Bus

Citat: NP-549  u Travanj 18, 2017, 12:12:10
možete pojasnit malo ovu zadnju rečenicu

Zadnjih 14 godina prema zakonu o Javnoj nabavi, "pobjednik" se definira kao ponuda sa najnižom ponuđenom cijenom, koja zadovoljava sve tražene kriterije naručitelja. Od 01.07.2017 prema novom Zakonu od javnoj nabavi (ZJN 2016), na snagu stupa nova pravila tj kriteriji za odabir ponuditelja, koji će se od sada definirati kao "Ekonomski najisplativija ponuda" ENP.

Naravno, kriterije će i dalje određivati naručitelj ali cijena neće biti jedini faktor pri odlučivanju.

Bocko

Ja čisto sumnjam da su za*** iz Autotroleja za prostor oko trećih vratiju koji je tako skučen i naguran stolicama već onaj koji je proizveo.
Kao i odabir plavih dezena stolice sa kružićima, to određuje tvrornica čega ima najviše na lageru.
Nego nemamo fotografije gledane prema vozaču, ima li radio, ima li zaslon koji bi najavljivao stance (kao Iveco)?

EDIT: A kada se budu kvarili, gdje idu na popravak? U ZG? Ili tamo u Autohrvatsku ispod Plodina na Škurinjama?

Shole

Ti fakat znaš imat neke debilne komentare.  Kakav fucking popravak u Zagrebu ?  Zar Iveci idu u Zagreb na popravak ?  Ima li u Rijeci ovlašteni servis MAN-a ?  Ima.  Zašto njega nisi ni spomenuo ?  Popravljat će se kod nas u garaži kao i svi autobusi u zadnjih 50 godina

man323

Citat: AH Bus  u Travanj 18, 2017, 12:04:41
MAN u svojoj paleti ima 3 različite prednje maske, 45 dizajna tkanine, 8 vrsta stolaca, 3 komandne ploče.

Koju komandnu ploču nudi MAN uz postojeće dvije? (MANova je dio serijske opreme, a VDO dio dodatne opreme [uz nadoplatu])