Nabavke novih autobusa (3)

Autor Dreamwalker, Rujan 24, 2019, 16:44:20

Dreamwalker

smogovac, ovo je jedna od rijetkih situacija kad se slažem s tobom. No, ajmo se malo zapitati oko nekih stvari.
1. Možemo li očekivati ikakav pomak naprijed kad se i dalje svi kunu u MAN i Mercedes unatoč velikim problemima koje su imali s istim autobusima? Od 12 autobusa koji su ove godine izgorjeli, 5 ih je marke MAN i od toga su 3 gradska. To, naravno, ništa ne govori, ali da je na tom mjestu Iveco ili ne daj Bože Solaris, to bi bio glavni argument protiv. Sjeti se pljuvačine po Crosswayu LE i Ivecu kad je #43 izgorio. Kupili smo plinski Iveco prije 10 godina, pojedinci ga i dan danas ne mogu smisliti. Istina, CNG nije riješenje za gradske autobuse, ali to je bio ekološki korak naprijed u ono doba. Norvežani i Francuzi kupuju elektro vozila marke BYD. BYD je inače proizvođač vozila iz Kine. A mi? Mi pljujemo po Solarisu koji ima dokazano kvalitetne DAF komponente jer "to nije Švabo radijo...šta Poljaci znaju" iako se u "Švabiji" rade samo Setre S 500 HD(H) i eventualno koji Citaro (G). Što misliš kakve bi bile reakcije kad bi i mi kupili BYD, još k tome električni? Koje bi sve imaginarne probleme "koje sam čujo od kuma u Minkenu i Vrankvurtu" izmislili?

2. Možemo li očekivati pomak naprijed kad u Zagrebu već više od 19 godina nije izgrađen ni milimetar nove tramvajske pruge? Možemo li očekivati pomak naprijed na infrastrukturi staroj više od 30 godina u situaciji kad je nova infrastruktura za prve malo obilnije kiše u kompletnoj disfunkciji? Grad je i dalje podređen samo automobilima, a JGP i bicikli kao da smetaju. O tarifnoj uniji sa željeznicom da ne pričam. U mnogim europskim gradovima jedna karta ti vrijedi za svaki oblik javnog prijevoza koji možeš naći u tom gradu. I ne zaboravi koliko nam je trebalo da izgradimo CNG infrastrukturu.

Da nema ovog EU programa zamjene vozila, u Hrvatsku bi možda stiglo 5 novih gradskih autobusa i eventualno neki rabljeni ukoliko bi nečiji ego to mogao podnijeti, naravno uz neku finu provizijicu. Ovako je ove godine stiglo 35 MAN autobusa, 20 Mercedes autobusa i 70-ak Iveco autobusa. Naravno u gradske firme.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Nitko

Citat: smogovci.bbb2  u Rujan 24, 2019, 15:49:52
Ma ovo je slučajna država, dobro je rekao Milanović

Oćemu ti, ovo je država koja se stavarala krvlju naših branitelja i nimalo nije slučajna. Nemoj govorit gluposti molin te. I očekujem ispriku za ovo. :)

Volzhanin

Kakva isprika? Državu čine zakoni, institucije itd. ovdje toga nema...ovdje samo ima korumpiranosti...ispričaj se ti jer ovo smatraš državom....

Nitko

421

Problemi s navedenim markama nisu plod velikih problema već održavanja koje ne prati preporuke proizvođača, a osoblje  nije   školovano od strane poslodavaca radi usvajanja novih znanja.
Kad je problem laptop s adekvatnim softverom, kad je problem nedostatak adekvatnog alata i potrošnih dijelova, a kamoli specifičnih, onda nema te marke koja može zadovoljiti isforsirane vožnje  bus123 bus123.
Osim toga, za implementaciju bilo kojeg alternativnog načina pokretanja  bus123 bus123 (struja, CH4, vodik...) treba infrastruktura.
Ona je skupa, ona je dugotrajan proces, ona mora biti smišljena od struke i potreba lišena upliva sa strane.
Svako drugo razmišljanje kratkog daha je big problem > sjetite se Citelisa CNG i GP Radnička.
Mnoge generacije će završiti visoke škole, ali njihove ideje teško da će probiti političke barijere, dok direktne sudionike (vozače, mehaničare) nitko ništa ne pita ( npr: vidi vozačku tablu ZG MAN G i  vozačku tablu RI MAN City).
Umjesto VDV table koja bi trebala prevladavati u voznom parku ZET-a sad još imamo ACTIA tablu (Urbanway, Crossway, Crossway LE), MAN tablu (City, G, SÜ , SL , ÜL ) MB (Conecto) pa se ti snađi prilikom promjene službe. BTW svi proizvođači nude VDV tablu, samo ju treba znati naručiti prilikom pisanja tendera.
To je tek dio priče...
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

421

Citat: Nitko  u Rujan 24, 2019, 17:35:37
Jel ti sebe čuješ.
kaže Nitko, koji treba postati NETKO!
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Nitko

Tomek

Jel se zna kad bi ti novi autobusi mogli doći, jer lagano je kritična situacija s voznim parkom?

man323

Ne čistimo proizvodnu liniju starih autobusa, već staru seriju vjerojatno možemo dobiti po nižoj cijeni.
Je li bolje kupiti staru seriju koja je proizvedena 20 tak tisuća puta ili kupiti potpuno nanovo konstruiran autobus koji je proizveden tek 15-tak puta?
Slažem se sa 421, problemi sa autobusima u Hrvatskoj su u 95% slučajeva krivica neadekvatnog održavanja.

MAN truck bus

Taman sam razmišljao kako će Zagreb biti jedini grad u RH koji neće imati solo Euro 6 Citye, no izgleda da sam se prevario.

Vrlo moguće je da će novi City solo imati potpuno drugačiji raspored prekidača u odnosu na njihovu zglobnu braću, a ne bih se ni čudio da završe u APPu te da budu totalna novost za APPove vozače koji su skloni čačkalicama, žličicama i ostalim diverzijama koje novi autobusi više ne dopuštaju. Veća tragedija od toga bila bi da novi Crosswayi LE dođu sa standardnom IVECO tablom, poput one u novim riječkim Crosswayima, umjesto ACTIA table kakvu već imamo u Crosswayima LE.

Koliko ja znam, autobusi opet dolaze u akciji staro za novo tako da nećemo biti u plusu brojem vozila, a to znači da ponovno novi autobusi neće smjeti izvan Zagreba (ništa od 276  :'().
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

421

Osim toga, iako smo u EU, jedino HR prijevoznici ne mogu komercijalno koristiti  bus123 u svrhu probnih vožnji u realnim uvjetima prometa.
Možda bismo onda spoznali i naučili nešto o Solarisu, BYD-u kako bismo to mogli implementirati u budući vozni park.
Govorim o utopiji koja se neće dogoditi. Ili možda hoće, samo što će rijetki forumaš to doživjeti uživo.

Tomek

Biti će se u plusu s autobusima jer koliko znam nijedan bus koji je još prošle godine, a i ove rashodovan nije izrezan, a tako i tako je vrijeme da se NL263 i 1999. i NG312 iz 96. i 97. umirove. Al sad će biti nestašica zglobnjaka u APP-u.

tramvajac 92

S obzirom da smo od EU fondova izvukli 15 autobusa od cca 435 u voznom - 3,45%, logično je da još autobusa dobijemo.

Mislim da bi ZET, uz trenutne uvjete na tržištu, to mogao financirati i iz kredita.

marin

Citat: Dreamwalker  u Rujan 24, 2019, 16:44:20
smogovac, ovo je jedna od rijetkih situacija kad se slažem s tobom. No, ajmo se malo zapitati oko nekih stvari.
1. Možemo li očekivati ikakav pomak naprijed kad se i dalje svi kunu u MAN i Mercedes unatoč velikim problemima koje su imali s istim autobusima? Od 12 autobusa koji su ove godine izgorjeli, 5 ih je marke MAN i od toga su 3 gradska. To, naravno, ništa ne govori, ali da je na tom mjestu Iveco ili ne daj Bože Solaris, to bi bio glavni argument protiv. Sjeti se pljuvačine po Crosswayu LE i Ivecu kad je #43 izgorio. Kupili smo plinski Iveco prije 10 godina, pojedinci ga i dan danas ne mogu smisliti. Istina, CNG nije riješenje za gradske autobuse, ali to je bio ekološki korak naprijed u ono doba. Norvežani i Francuzi kupuju elektro vozila marke BYD. BYD je inače proizvođač vozila iz Kine. A mi? Mi pljujemo po Solarisu koji ima dokazano kvalitetne DAF komponente jer "to nije Švabo radijo...šta Poljaci znaju" iako se u "Švabiji" rade samo Setre S 500 HD(H) i eventualno koji Citaro (G). Što misliš kakve bi bile reakcije kad bi i mi kupili BYD, još k tome električni? Koje bi sve imaginarne probleme "koje sam čujo od kuma u Minkenu i Vrankvurtu" izmislili?

Jesi ti pitao vozače kako je njima vozit 6-7-8 sati autobus koji je "samo" dobar, a dobar je tebi jer se eto ne kvari. A to što je za vozit kao da voziš Trabanta to nitko ne pita. Pa nije samo stvar i u kvarovima. Spominješ Francuze i Norvežane. Mogu ja spomenut Švicarce, Talijane i Belgijance koji imaju i Citare, zar su oni ludi? A koliko znam nisu imali problema, niti zapaljenja sa Citaro 3.
Ne treba generalizirat, ja sam prvi protiv onog "balkanskog" razmišljanja da je samo švabo. Istina je to, ali nekad bila, danas se sve svodi na održavanje. Vozio sam se u Bruxellesu u Citaru G jedinica i to po ljeti. Klima je šajbala ko u frižideru, a bus u perfektnom stanju, osim limarijski (oni stvarno imaju uske uličice i kružne tokove i autobusi su im po boku otraga zgrebani i to svaki).
Dok će god u ZET-u autobusi imat sloj skorenog ulja i prašine i tragove curenja ulja do tada će se i zapaljivat, bio to Iveco, MAN, Citaro....
Barem u APP već su i Crossovi pojedini u dosta banana stanju, nabijaju, nacukivaju, izvana zgrebani, klima na 2 čak nije radila, a sve to zbog neodržavanja i nemara.
Izgled da ne uspoređujem između manekena Citaro 3 i nekog kineskog zakamufliranog poluproizvoda. Zar nije ljepše i vidjet neki MAN, Mercedes pa i Iveco od bilo čega drugog? Tko bi se bunio za Cross zglobni, nek je isti taj motor kao i iz solaša i milina.

smogovci.bbb2

Citat: tramvajac 92  u Rujan 24, 2019, 21:12:31
S obzirom da smo od EU fondova izvukli 15 autobusa od cca 435 u voznom - 3,45%, logično je da još autobusa dobijemo.
Mislim da bi ZET, uz trenutne uvjete na tržištu, to mogao financirati i iz kredita.
- 25 milijuna kuna godišnje Dinamu za vrhunske rezultate
- 25 milijuna kuna godišnje za održavanje stadiona Maksimir
- 35 milijuna kuna za izgradnju spomenika domovini
- 20 milijuna kuna godišnje kojima raspolaže Vizionar kako hoće
- 11 milijuna kuna za projekt Zagreb na Savi
- 15 milijuna kuna godišnje za Snježnu kraljicu, etc.
Ne trebaju nikakvi krediti ni leasinzi ni tzv. pomoć od EU. Grad Zagreb nije sirotanović. Problem je Vizionar i lijenčine koje ne izađu na izbore hi
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza