Nabavke autobusa 2017. – danas

Autor man323, Studeni 28, 2017, 09:21:38

citaro

kako nekim gradovima koje imaju trolejbuse, 3 marke dizel autobusa, hibride i elektrobuseve nisu problem djelovi i adekvatno odrzavanje?

problem je u nesposobnosti - a pitanje je cijoj.

netko

Ima li itko odgovor na cijenu od 9 milja kuna razlike MB vs. Solaris?
Ja bih rekao 4,5 milja ime i brend, ali ostalih 4,5 ne znam.
Kvaliteta materijala ili damping cijena za početak dok ne osvoju dosta tržišta.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

citaro

koji pocetak? solaris je vec odavno osvojio pola europe, izmedju ostalog i razvijeni zapad koji ne pati na marke.

421

Citat: citaro  u Listopad 03, 2019, 20:21:50
koji pocetak? solaris je vec odavno osvojio pola europe, izmedju ostalog i razvijeni zapad koji ne pati na marke.
Jest, to je činjenica!
Ali Hrvatska je neosvojiva!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

mainz

Citat: citaro  u Listopad 03, 2019, 16:50:00
kako nekim gradovima koje imaju trolejbuse, 3 marke dizel autobusa, hibride i elektrobuseve nisu problem djelovi i adekvatno odrzavanje?

problem je u nesposobnosti - a pitanje je cijoj.

Mozda imaju probleme. Mi imamo 2 marke dizel autobusa i jedan citaro hibrid. Uskoro stizu elektrobuseve i fuel cell buseve (2 nove marke). Takoder imamo 3 marke tramvaja.
Trebamo veliki skladiste rezervnih dijelova. Radnici moraju prepoznati svaki dio. Moramo kupiti za svaku marku skupi dijagnozisticki sistem.

Znam da je sve moguce. Zelim reci da je skupo i trosi puno prostora.

smogovci.bbb2

Citat: 421  u Listopad 03, 2019, 20:46:02
Jest, to je činjenica!
Ali Hrvatska je neosvojiva!
Misliš?! Prije će biti da nisu dovoljno podmazali ili ne žele podmazati korumpiranu naciju
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Portos

Citat: man313  u Listopad 02, 2019, 21:19:18
Slazem se sa "mainz"-om. Imamo već Ivece, MAN-ove i Mercedese i zaista nam ne treba još četvrta marka u voznom parku.
Da imate jedan tip Iveca, jedan tip MAN-a i jedan tip Mercedesa onda bi to što pišeš imalo smisla. Bolje bi bilo da je vozni park unificiran jednim tipom vozila svakog proizvođača nego sa više tipova vozila istog proizvođača. Uostalom ukoliko netko kupuje autobuse zajedno sa njihovim održavanjem u vanjskoj usluzi uopće nije potrebno da ima skladište rezervnih dijelova.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Mau2403

Kada dolaze ostalih 18 Autobusa? I od koje Firme če sada biti Zglobni Autobusi.

netko

Trebali su svi oko Sv. Duje/do ljeta, ali će to samo biti 8 Croswaya LE.
Upravni spor između Prometa i Solarisa odgodit će 10 zglobnih komada marke X (Solaris ili MB) možda nakon ljeta.
Koliko traje upravni spor to bi možda mogao znati @man313.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Zadarsko dite

Citat: mainz  u Listopad 03, 2019, 21:09:55
Mozda imaju probleme. Mi imamo 2 marke dizel autobusa i jedan citaro hibrid. Uskoro stizu elektrobuseve i fuel cell buseve (2 nove marke). Takoder imamo 3 marke tramvaja.
Trebamo veliki skladiste rezervnih dijelova. Radnici moraju prepoznati svaki dio. Moramo kupiti za svaku marku skupi dijagnozisticki sistem.

Znam da je sve moguce. Zelim reci da je skupo i trosi puno prostora.

Netocno. Nekad, u stara vremena, kad se kupovalo vozila, pregovarao se i set rezervnih dijelova koji su isli uz vozila. Pa je tako bilo motora, alternatora, diferencijala, pumpi vode, svega i svacega. I kompletna radiona sa strojnom obradom, tokarima, bravarima, koji su izradjivali dijelove i brusili radilice i busili blokove i sve za generalne, ponegdje i cetiri puta.

Danas kad kupujes vozila, radne strojeve, pregovaras i trazis od odrzavanja pa do dostupnosti popravke, rezervnih dijelova, setova alata (kompjuterski programi ukljucivo). Danas svi proizvodzaci imaju obavezu drzati rezervne dijelove za svoj program vozila deset godina nakon prestanka proizvodnje istih.

Danas ti treba broj sasije, elektronski katalog, mehanicar koji nije meancar vec zna i rad na kompjuteru i dijagnostiku te osoba za nabavu koja dobiva rezervne dijelove u roku  od jednog do najvise thedan dana. U pravilu je sutradan odnosno slijedeci radni dan. Imate kompjuterizirana centralna skladista, dostavu just in time i nitko vise ne radi na nacin odokativne procjene dijela koji je potreban za popravak.
Jedini je problem u hrvata placanje, vezano s tim i dostava dijelova.... ali to spada u drugu problematiku......

Paško

Izgleda da Solaris nije uspio u žalbi pa nas u drugoj polovici ljeta očekuje još 10 zglobnih Citara.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

man323

Solaris je pao pred Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske. Mislim da Promet ne bi krenuo u takvo što da vodeće garniture te tvrtke nisu bili sigurni u ono što rade.

markost

Citari se potpisuju u četvrtak. 😉

smogovci.bbb2

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Paško

Evo to i službeno:

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/stize-pojacanje-potpisuje-se-ugovor-za-prvih-10-autobusa-u-prometovoj-floti/55156

Citat:STIŽE POJAČANJE Potpisuje se ugovor za još 10 autobusa u Prometovoj floti

Nabava vozila financira se iz EU fondova

Nakon što su od rujna 34 nova Prometova autobusa na splitskim ulicama, do svetoga Duje bi, prema najavama, trebalo stići još 18 financiranih iz EU sredstava.

Za prvih osam autobusa marke Iveco su već ugovori potpisani, a za drugih 10 zglobnih autobusa, marke Mercedes, potpisuje se ugovor u četvrtak.

Kada se upotpuni flota javnog gradskog prijevoza, smanjit će se prosječna dob autobusa, s tim da se stari moraju uništavati kako dolaze novi, prema EU pravilima.

Provjerio sam s ljudima koji su upućeniji, krivo smo bili pisali ovdje - i za ITU mehanizme autobusi dolaze principom staro za novo, dakle 18 još će ih ići pa-pa.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!