Povijest (stare fotografije, podatci itd.)

Autor markost, Ožujak 12, 2008, 18:19:12

Paško

Jedna dosta starija, nažalost slabe kvalitete. FAP G-80 u Dugom Ratu (izvor: FB, Stara Dalmacija)
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

RV

E, kladin se da ovu još niste imali 8)
Mislin da su ovo #122 i #123, ne znam koje godine u Rogaču

Paško

Drugi ni ne mogu biti jer su to bili jedini prebojani O305. Lijevo #122, desno #123. Izgleda da je ipak lijevo #123, hvala Josipu na obavijesti. Povukla me tabela za prijevoz djece (kasnije samo na #123), ali #122 je imao garažni broj straga otprilike u razini registarske pločice. Čini se i da se vide sjedala iz DAF-a.

netko

Renault 4 zafrkne odličnu sliku.  ;D
Davno su oni došli/poslani na Šoltu. Ja pamtim još 05/06 da sam vidio jednog od njih u Nečujmu.

Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

markost

Ni tog pristaništa više nema.. Sad se tu proširija štekat od picerije.

Paško

Od 1:05 vidi se #545 u akciji razmjene zarobljenika (ne znam gdje je točno snimljen). Hvala makyju :)

https://www.facebook.com/watch/?v=2528383527247642

netko

Kaže kod Karlovca selo (Jelaši). Ako je i išao do tamo svakako dobar put za takav autobus. Možda se radilo o izbjeglicama koji su trebali ići za okolicu Splita.

Ima jednu modru crtu više nego SG 220.
Slovo P svakako zanimljivo. Može asocirati i na Promet i na prodaju karata što piše ispod.
Izgleda da je ovaj ostao bez MAN maske.

Očito je malo više njih doživilo "refresh" tokom 90tih. Neki požutili, a neki Promet shema. To bi ti ili markost mogli znati.....

2062 036

Nije 100% sigurno ali vjerojatno se radi o zarobljenicima koji su brodom vraćeni u Split iz Crne Gore.

Zadarsko dite

545 se nije makao iz Splita, vozio je Lora - gradska luka. Tu je bila razmjena zarobljenika koji su ukrcani na brod Rhodos2.....

Naknadno vidio gornji post. 100% sigurno.

Paško

Citat: netko  u Prosinac 12, 2020, 22:52:28
Kaže kod Karlovca selo (Jelaši). Ako je i išao do tamo svakako dobar put za takav autobus. Možda se radilo o izbjeglicama koji su trebali ići za okolicu Splita.

Ma nema to veze s Jelašima. Drago Celizić kasnije kaže "Istovremeno, pod vodstvom doktora Gorana Dodiga i na jugu Hrvatske obavljala se manje poznata, ali također vrlo neizvjesna razmjena zarobljenika – Rodos 2. Dobila je ime prema grčkom brodu na kojem su srpski zarobljenici iz Splita prevezeni do Boke kotorske, gdje su razmijenjeni za Hrvate koji su bili u crnogorskim logorima." U kadru oko 1:10 u pozadini je trajekt i to je Trajektna luka.

Vidim da me Zadarsko dite preteklo, ali bus nije vozio do Lore nego do TTTS-a. Konzultirao sam Slobodnu od 14. prosinca.

Ima jednu modru crtu više nego SG 220.
Slovo P svakako zanimljivo. Može asocirati i na Promet i na prodaju karata što piše ispod.
Izgleda da je ovaj ostao bez MAN maske.

Bilo ih je koji su bojani u ovakvu "višu" i u "nižu" shemu. Na ovoj višoj izrazito detaljno P nije označavalo Promet ni prodaju nego poništavanje karata, što i piše ispod (za razliku od oznake S - samonaplata i K - prodaja karata). Istu shemu imali su #668 i #669, a izgleda da su 1990. te slovne oznake izašle iz upotrebe.

Očito je malo više njih doživilo "refresh" tokom 90tih. Neki požutili, a neki Promet shema. To bi ti ili markost mogli znati.....

Požutili? Bojani su u dvije sheme kako sam napisao - to je ono što nam je poznato.

netko

Nisam dobro sluša video. ::|

Doris Dragović - Dajem ti srce
Trebala bi bit 92/93.

Na 00:27-00:31 po meni definitivno žuti SU 220 kod Sv. Frane taman dolazi na stanicu.

Paško

Sjećam se tog spota iz ove teme prije dosta godina. Ako dobro pogledaš, MAN ima plave kose pruge na prednjim vratima. To je "niža" Prometova shema. Ako ti je čudno da je ta shema žuta, a ne narančasta, ponavljam da je Promet u Ljubljanu poslao krivi RAL za (buduće) 679-688. Zato su oni došli kao narančasti, a TAM-ovi koji su došli s njima bili su žuti, zbog čega je tadašnji direktor Barić izgubio živce i žalio se da ne može održati prezentaciju autobusa kad su oni različitih boja! ;D

netko

Vjerujem, ali usporia sam video skroz pa i dalje da ne vidim pruge kroz ljude. Možda je djelić koje sekunde. ;)

Boja snimke ili screenshota je onda dosta lošija jer ostavlja dojam tamno žute boje, dok je na spotu to skroz svijetlo žuta. I onda sam pomislia da se već tada nije krenulo lagano sa žutom koja je do nedavno bila službena.

2062 036

Pogledaj točno od 0:30 do 0:34, vide se niske plave linije.

2062 036

Kako su uglavnom stare slike nestale, ponovno ih stavljam na forum.
Prva slika izašla je u Slobodnoj 18.02.1957.
1964. je na probi bio Magirus, SD 24.09.1964.
U prosincu 1965. je riva poplavila, što se vidi na slici od 02.12.1965.
Treća slika je članak izašao povodom 20 godina Prometa, SD 23.11.1968.
Na petoj slici je stajalište u Podstrani, tada friško napravljeno. SD 14.07.1969.
Peta slika je izašla 05.04.1968.