Tramvajske supstitucije

Autor dean25, Travanj 03, 2009, 16:19:34

jakov5

Citat: MAN SU220  u Siječanj 03, 2022, 20:12:26
Zato i pitam jer mi je nelogično da s Črnomerca i Borongaja po 2 linije voze preko trga bana Jelačića a sa terminala Savišće ne prometuje ni jedna.
Pa imaš liniju 13 sa Žitnjaka.
Od Žitnjaka do Savišća imaš Elku, Munju i Transporte na kojima rijetko kad itko ulazi i izlazi. Sa Savišća do Žitnjaka za taj čas čak i pješke dođeš, a ne vidim da bi netko išao na Trg tramvajem direktno sa Savišća kraj autobusa koji voze do Kvaternikog trga (290) i npr. 281 koji ide do Glavnog kolodvora i prolazi Elkom.
Slike u punoj rezoluciji možete vidjeti kombinacijom desni klik miša+otvaranje u novom prozoru

421

Citat: MAN SU220  u Siječanj 03, 2022, 01:17:58
Znam da nije tema o tramvajskim linijama ali volio bih postavit par pitanja u vezi njih pa ako mi možete dat konkretne odgovore.
Nepotreban  o-0, ali
Ima razloga zbog čega je tramvajski podsustav složen na ovaj način.
Osim propusnosti pruge i terminala/okretišta, slijeda vožnji, pokrivenosti trase, spajanje kvartova, položaja pruge išlo se u optimizaciju linija s najmanje mogućim presjedanjima tram-tram, tram-bus, bus-tram i direktnijim povezivanjem prema potrebama korisnika dugim 130 godina koliko postoji ZET. Zagrepčani su navikli na ovu konfiguraciju koja možda nije savršena, ali predugo se čeka proširenje mreže koja je neminovna i  potrebna, ali vrlo, vrlo skupa. Prva moguća je ideja spajanja ZG-VG preko Domovinskog mosta i aerodroma, ali VG gradonačelnik uvlači HŽPP u opciju umjesto vizije vizionara o tramvaju do VG. Moguće da onda dođe do preinaka ili novim linijama.
Besmisleno je vući 2ku preko TBJJ, kad s GK možeš pješice za cca 10 minuta preći 2 stanice ili sačekati 6icu ili13icu do TBJJ.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

MAN SU220

Citat: Melisa Kodžoman  u Siječanj 04, 2022, 18:53:10
1ica preko Trga i Vukovarske do Savišća je idiotarija (ako se na tu trasu misli). Ne služi ničemu osim pravljenju čepa na autobusnom i raskršću Držićeva - Vukovarska. Ne mora sve biti povezano direktnom vezom, pogotovo kad su u pitanju česta 2jka i 6ica (koja bi, ruku na srce, mogla ići češće).
Mislio sam na trasu 1ice da ide Zap. Kolodvor - TBJJ - praška - mihanovićeva - savska pa ulicom grada vukovara do Savišća. Ali jbg, nemoš sad samo jednu liniju promjenit jer odma se hvata s drugom.

MAN SU220

Citat: Melisa Kodžoman  u Siječanj 04, 2022, 18:53:10
A produljenje 12ice do Dupca je besmisleno samo po sebi jer je to onda previše linija dalje od Dubrave (dodajmo tome još i autobuse iz Dubrave koji isto rasterećuju), a i bez dodatnog kolosijeka u Dupcu neizvedivo. Rješenje nije da se 7 vrati do Dubrave, a 12 produži jer 12 ide puno češće od 7 pa bi čepovi na okretištu bili svako malo.
Produljenjem 12ice do Dupca došlo bi se do tog da imaš vezu TBJJ - Dubec a s druge strane imaš 6 Črnomerec - TBJJ. Zar nebi onda linija 11 bila nepotrebna?
A jednostavno pojačat vozni red 6 i 12?

Zbunili ste me totalno, ali nema veze.  kava

Kocka O405

Ne vidim gdje je toliki problem u tome što Savišće nije direktno povezano s Trgom. Uz jedno presjedanje vrlo je jednostavno doći. Presjedne se s dvojke na 6 ili 13 na Glavnom ili od Žitnjaka sa 13 direktno na Trg,ali to je malo okolo tako da je bolja opcija presjedati s dvojkom. Putnika od Žitnjaka do Savišća niti nema baš puno,a pitanje je i koliko njih ide na Trg tak da ne vidim neku potrebu za direktnim povezivanjem Trga sa Savišćem,ne može sve sa svime biti povezano.
Kocka je zakon :)

MAN SU220

Citat: tramvajac 92  u Siječanj 04, 2022, 15:34:43
Što se tiče ideje o 5 glavnih linija, nije to ni loša ideja, ali mislim da radnim danom (pa čak i subotom) to ne pije vodu. Prevelika je koncentracija putnika da bi se samo tako moglo izbaciti 2/3 linija. Nedjeljom, svakako. 5 linija u taktnim intervalima od 12 minuta....  zamisli ti to.
Ovako sam to zamislio...

1 ČRNOMEREC - SOPOT
2 LJUBLJANICA - DUBEC
3 PREČKO - BORONGAJ
4 MIHALJEVAC - ZAPRUĐE
5 ZAPADNI KOLODVOR - SAVIŠĆE

421

Nesrazmjer je evidentan > Savska i TBJJ su preopterećeni, dok je istok ovisan o jednoj/dvije linije.
Radi se o radnom danu, suboti ili nedjelji?
th-down
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Melisa Kodžoman

Citat: MAN SU220  u Siječanj 06, 2022, 12:20:24
Ovako sam to zamislio...
Micek, a šta je sa Šubićevom, Jukićevom, Mislavovom, Gračanima?
Kakva je ovo Vukovarska bez odvojka prema Kolodvorima? Hrpa ljudi i školaraca bi trebali u stampedu svakodnevno marširati preko raskršća Držićeva-Vukovarska? A da ne govorim o Jukićevoj na kojoj ovdje nema ničeg, a kad krenu učenici iz X. gimnazije i putnici iz 118 koja vozi svakih 7-10 minuta i u špicama puni dvojku na Adžijinoj...
Ova petica isto ničemu ne služi osim što se vrti i nema stanicu na Glavnom koja se ne može se napraviti na skretanju kod knjižnice jer neću valjda trčati na "pravu stanicu" ispred željeznice ako želim presjesti na jedinicu?
Od pet predloženih linija samo je jedna katastrofalna, jedina koja od ovih pet ne postoji, a to je 5ica. Gle, ono, sadašnja je organizacija odlična. Pritom ne mislim da ne može bolje (iako i ne može baš previše osim ako se napravi još pruge).

MAN SU220

Na savskoj je 5ica višak ali nemogu nać načina za spojit ulicu grada vukovara sa TBJJ pa sam gledao da ide slično kao 13ka ali prema zapadu. Ali nemožeš mi reć da je TBJJ sa ovih 5 linija preopterećen dok ih trenutno vozi 7. To ne priznajem.

Melisa, ja sad pričam samo o linijama koje prometuju preko TBJJ, ostale sporedne nisam ubacio ali budem napravio još jednu shemu sa 10 linija pa ćeš vidit kako bi to izgledalo.

Slažem se da je sadašnja organizacija odlična ali zbog konfiguracije terena ne može se napravit da sve bude savršeno.

tramvajac 92

Ovo može nedjeljom i praznikom, pod uvjetom da produžiš liniju od Mihaljevca do Dolja.

Melisa Kodžoman

Citat: MAN SU220  u Siječanj 06, 2022, 17:33:32
Melisa, ja sad pričam samo o linijama koje prometuju preko TBJJ, ostale sporedne nisam ubacio ali budem napravio još jednu shemu sa 10 linija pa ćeš vidit kako bi to izgledalo.
Ahaa, nismo se razumjeli onda. Ja sam mislila da su to baš sve linije koje si isplanirao. Svejedno stojim iza mišljenja da je petica grozna. 

MAN SU220

Evo i sa svih 10 linija. 5 glavnih, 5 sporednih samo sam od glavnih zamjenio Mihaljevac - Zapruđe i Prečko - Borongaj. I ostaje još 5 linija kojima bi se popunili nedostatci ali njih neću ubacivat jer nemam za njih točnu viziju.

1 ČRNOMEREC - SOPOT
2 LJUBLJANICA - DUBEC
3 BORONGAJ - ZAPRUĐE
4 MIHALJEVAC - PREČKO
5 ZAPADNI KOLODVOR - SAVIŠĆE
6 LJUBLJANICA - BORONGAJ
7 PREČKO - DUBEC
8 MIHALJEVAC - SAVSKI MOST
9 ČRNOMEREC - SAVIŠĆE
10 MIHALJEVAC - DOLJE

MAN SU220

Citat: Melisa Kodžoman  u Siječanj 06, 2022, 15:58:42
Micek, a šta je sa Šubićevom, Jukićevom, Mislavovom, Gračanima?
Micek volio bih sad čut šta valja a šta ne valja?  ;D

Nemojte mi zamjerit što sam malo  o-0

STIB

Nisam Micek, ali ću probati odgovoriti:
1) linija 3 je predugačka!
2) nema veze Dubrava/Dubec s Novom Zagrebom. Na zapadu to donekle nadomješta 109, ali ovdje takve linije nema ( a bila bi korisna)
3) ni u ovoj verziji nema direktne veze Savišće/Žitnjak s TBJJ ( a od toga je cijela diskusija krenula)
4) nema veze GK  s Mihaljevcem (doduše nema je ni sad)
5) gdje bi bila stajališta linije 5 na GK?
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

MAN SU220

1) Mihaljevac - Zapruđe ili Borongaj - Zapruđe mislim da na isto dođe, nije neka velika razlika.
2) Dubec - Savski most i Dubec - Glavni kolodvor fali, to znam ali nisam htio ostalih 5 linija ubacivat.
3) linija br. 5 vozi sa Savišća na TBJJ na način na koji ja vidim da je najbrži i usput spaja i ulicu grada vukovara slično kao što sad čini 13ka. Volio bi čut vaše prijedloge kako bi vi najlakše spojili Savišće/Žitnjak i vukovarsku sa TBJJ.
4) Da, Prečko i Mihaljevac nisu spojeni sa GK ali mislim da i nije izvedivo da svaki dio bude spojen.
5) po ovom što sam ja napravio linija 5 uopće ne prometuje preko GK.