Tramvajske supstitucije

Autor dean25, Travanj 03, 2009, 16:19:34

smogovci.bbb2

Jel stanu svi putnici u njih
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

tramvajac 92

Da su bar dali dva normalna solo, a ne ovaj LE, ako je tolika kriza da se nema što drugo za izvući.  ::|

MAN truck bus

Citat: smogovci.bbb2  u Prosinac 28, 2021, 11:30:50
Jel stanu svi putnici u njih
Koliko sam vidio na Gračanima ni nije bila neka potražnja.

To je doslovno izvučeno prvo šta je bilo dostupno, nije bilo previše vremena za razmišljanje. Dubrava da je vozila vrlo vjerojatno bi bili Conecti.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

MAN SU220

Znam da nije tema o tramvajskim linijama ali volio bih postavit par pitanja u vezi njih pa ako mi možete dat konkretne odgovore.

Zašto linije br. 8 i 14 ne voze do mjesta Gračansko dolje nego taj dio do Mihaljevca spaja posebna linija 15, dok noćna 33 vozi skroz do kraja?

Zašto linije br. 1 i 17 sa Borongaja voze skroz istom trasom preko trga bana Jelačića?

Zašto sa Savišća odakle polaze linije br. 2 i 3 nijedna ne prometuje preko trga bana Jelačića?

smogovci.bbb2

Citat: MAN SU220  u Siječanj 03, 2022, 01:17:58
Znam da nije tema o tramvajskim linijama ali volio bih postavit par pitanja u vezi njih pa ako mi možete dat konkretne odgovore.

Zašto linije br. 8 i 14 ne voze do mjesta Gračansko dolje nego taj dio do Mihaljevca spaja posebna linija 15, dok noćna 33 vozi skroz do kraja?

Zašto linije br. 1 i 17 sa Borongaja voze skroz istom trasom preko trga bana Jelačića?

Zašto sa Savišća odakle polaze linije br. 2 i 3 nijedna ne prometuje preko trga bana Jelačića?
Linije 8 i 14 ne voze do Gračanskog dolja iz razloga što su prekratki stajališni peroni putnika za dužinu tramvaja koji voze te linije. Da bi se produžili treba otkupiti privatna zemljišta, a to traje jer netko traži previše novca a za neka se ni ne zna tko je vlasnik jer nisu riješeni imovinsko pravni postupci.
Linija 2 ne vozi preko TBJJ iz razloga što bi tad sve tri linije sa Črnomerca prolazile preko trga. Imaš mogućnost presjedanja na Glavnom na 6 i 13 ako trebaš na trg sa Savišća i obratno.
Jedinica ima istu trasu kao i 17 do Frankopanske. Da ju preusmjere na Glavni kolodvor imala bi istu trasu kao i linija 9 do Savske ceste. Kako ne bi zagušili Vodnikovu sa previše tramvaja (iz tog razloga i linija 3 vozi kroz Ulicu grada Vukovara), a i da putnici sa Zapadnog kolodvora imaju direktnu vezu, vozi preko trga hi

MAN truck bus

Stajališta prema G. Dolju su produžena za tramvaj NT2200 koji je već vozio par puta na 15, ali linije ne voze skroz zbog problema s ispravljačkom stanicom, no taj problem je riješen ili u procesu rješavanja.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

smogovci.bbb2

MAN SU220

Citat: smogovci.bbb2  u Siječanj 03, 2022, 07:09:46
Linija 2 ne vozi preko TBJJ iz razloga što bi tad sve tri linije sa Črnomerca prolazile preko trga. Imaš mogućnost presjedanja na Glavnom na 6 i 13 ako trebaš na trg sa Savišća i obratno.
Jedinica ima istu trasu kao i 17 do Frankopanske. Da ju preusmjere na Glavni kolodvor imala bi istu trasu kao i linija 9 do Savske ceste. Kako ne bi zagušili Vodnikovu sa previše tramvaja (iz tog razloga i linija 3 vozi kroz Ulicu grada Vukovara), a i da putnici sa Zapadnog kolodvora imaju direktnu vezu, vozi preko trga hi
Zato i pitam jer mi je nelogično da s Črnomerca i Borongaja po 2 linije voze preko trga bana Jelačića a sa terminala Savišće ne prometuje ni jedna.

sniff

Za linijom 8 ili 14 nema potrebe na Dolju, a ovako koncipirana linija 15 je svim putnicima atraktivna, iako se već tri godine ukida i povezuje s osmicom što bi bio katastrofalan potez, al nebitno sad. Ostatak spomenutih linija preko Trga nije nikako nelogičan, jedinica je radnim danom ispomoć drugim linijama koje se nalaze na njenoj trasi, prvenstveno 17ici. A na potezu TBJJ-Črnomerec su itekako potrebne 2 velike linije, pa i jedinica i dvojka na svojim dijelovima trase. Da, kome je potreban prijevoz od npr Čavićeve do Trga, presjeda na 13 na GLK ili na 6 u nekom trenutku, kojoj bi doduše trebalo pojačati vozni red u špici. Za više nejasnoća pitaj na zeljeznice.net

zag

Citat: MAN SU220  u Siječanj 03, 2022, 20:12:26
Zato i pitam jer mi je nelogično da s Črnomerca i Borongaja po 2 linije voze preko trga bana Jelačića a sa terminala Savišće ne prometuje ni jedna.
Sad bi netko mogao napraviti svađu oko toga koliko linija ide preko trga. glavauzid
Primjerice, sa Savskog mosta ni jedna linija ne ide preko TBJJ.

MAN SU220

Citat: zag  u Siječanj 03, 2022, 23:01:30
Sad bi netko mogao napraviti svađu oko toga koliko linija ide preko trga. glavauzid
Primjerice, sa Savskog mosta ni jedna linija ne ide preko TBJJ.
Ma nećemo, nego čisto iz radoznalosti me zanimalo da se ne prijavljujem na druge forume.

A pored Savskog mosta prolaze odmah 5 i 14 tako da to nije toliko ni bitno koliko mi je glupo da Savišće nije spojeno sa TBJJ. A sve bi se komplet dalo spojit sa 5 glavnih linija.

Portos

Citat: MAN SU220  u Siječanj 03, 2022, 23:32:30
Ma nećemo, nego čisto iz radoznalosti me zanimalo da se ne prijavljujem na druge forume.

A pored Savskog mosta prolaze odmah 5 i 14 tako da to nije toliko ni bitno koliko mi je glupo da Savišće nije spojeno sa TBJJ. A sve bi se komplet dalo spojit sa 5 glavnih linija.

Ne znam koliko si mlad pa da znaš kako su se mijenjale linije tokom godina.
Velika reorganizacija linija bila je početkom 1980-ih i tada su linije imale drugačije trase.
Linije 9, 12 i 15 su od tada nepromijenjene (s tim da je 15 tada imala broj 21), sve ostale su mijenjale trase.
1 je vozila Črnomerec-TBJJ-Borongaj, nju su skratili do Zapadnog kolodvora a 6 produžili do Črnomerca nakon 1986.
2 je vozila kao i danas ali je produžena od Žitnjaka do Savišća početkom 1990-ih
3 je vozila preko Glavnog kolodvora, preusmjerena je preko Avenije Vukovar 1990-ih
4 je produžena do Dubca
5 je produžena prvo do Jaruna poslije i do Prečkog i nekada je vozila samo radnim danom
6 je vozila sa Zapadnog kolodvora, nakon 1986 je produžena do Črnomerca
7 je vozila do Sopota, 1985 je produžena do S.mosta, nedavno je produžena do Dubca
8 je vozila do Sopota, 1985 je skraćena do Zapruđa
11 je produžena do Dubca
13 je uvedena par mjeseci nakon reorganizacije, nekada je vozila Draškovićevom do Vlaške pa okretala na Kvaternikovom, danas ide po Kneza Mislava i Zvonimirovom i Šubićevom do Kvaternikovog trga
14 je produžena do Zapruđa 1985
21 je postala 15
16 je vozila početkom 1990-ih od Črnomerca preko Jukićeve i Savske do Zapruđa, vozila je godinu-dvije i samo radnim danima, ukinuta je i umjesto nje vozi bus linija 109
17 je stvorena 1986 kada je otvorena pruga do Jaruna, naknadno je produžena do Prečkog.

Stara "Dvojka" je do 1980-ih vozila i preko TBJJ, ali nakon reorganizacije je vozila i vozi samo preko Glavnog kolodvora

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

tramvajac 92

Što se tiče ideje o 5 glavnih linija, nije to ni loša ideja, ali mislim da radnim danom (pa čak i subotom) to ne pije vodu. Prevelika je koncentracija putnika da bi se samo tako moglo izbaciti 2/3 linija. Nedjeljom, svakako. 5 linija u taktnim intervalima od 12 minuta....  zamisli ti to.

MAN SU220

Ne razumijete me očito što govorim.

"Glavne" linije nazivamo one što voze preko TBJJ a "sporedne" su one koje ne voze preko TBJJ. Imamo znači 7 glavnih i 8 sporednih. Meni je samo upalo u oko kako Savišće nije spojeno sa TBJJ dok Črnomerec i Borongaj imaju po 2 linije koje voze preko TBJJ. I pored toliko linija svaki dio bi trebao da bude spojen sa TBJJ a dovoljno je samo 5 linija da se to napravi.
Samo produžit 12ku do Dubeca a 1icu okrenut na Savišće. Shemu ću drugi put pa će vam bit jasnije o čemu pričam.

1 Zap. Kolodvor - TBJJ - Savišće
6 Črnomerec - TBJJ - Sopot
12 Ljubljanica - TBJJ - Dubec
14 Mihaljevac - TBJJ - Zapruđe
17 Prečko - TBJJ - Borongaj

Melisa Kodžoman

Pa 1ica meni uopće nije glavna nego sporedna linija - još je k tome i najrjeđa tramvajska linija u Zagrebu. Bez obzira što ide preko Trga, ona služi kao ispomoć drugim linijama, odnosno rasterećuje ih. A produljenje 12ice do Dupca je besmisleno samo po sebi jer je to onda previše linija dalje od Dubrave (dodajmo tome još i autobuse iz Dubrave koji isto rasterećuju), a i bez dodatnog kolosijeka u Dupcu neizvedivo. Rješenje nije da se 7 vrati do Dubrave, a 12 produži jer 12 ide puno češće od 7 pa bi čepovi na okretištu bili svako malo.
1ica preko Trga i Vukovarske do Savišća je idiotarija (ako se na tu trasu misli). Ne služi ničemu osim pravljenju čepa na autobusnom i raskršću Držićeva - Vukovarska. Ne mora sve biti povezano direktnom vezom, pogotovo kad su u pitanju česta 2jka i 6ica (koja bi, ruku na srce, mogla ići češće).