Nabavke novih autobusa (4)

Autor MAN19464, Listopad 29, 2022, 09:46:20

MAN truck bus

Osim ako neće biti podešeni kao splitski, pa će 3. i 4. vrata otvarat putnici, a zatvarat vozači.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Putnik79

Vrijedi, vrijedi itekako i zahvaljujem na odgovoru, svi smo mi jedno thumbs

tramvajac 92

Citat: ChRiStIaN  u Studeni 08, 2022, 11:56:544 vrata, mogucnost otvaranja manualno + privola na 3. i 4. vratima. Nisam 421 al valjda odgovor vrijedi  hi
Kao biodizel?

MAN truck bus

Da, od 2017. naručuju shemu svi gumbi + privola i za solo i za zglob osim za LE.
"kartu imamo?"

man323

Citat: MAN truck bus  u Studeni 08, 2022, 12:32:09Osim ako neće biti podešeni kao splitski, pa će 3. i 4. vrata otvarat putnici, a zatvarat vozači.
Mislim da na splitskima iz posljednje serije (g.proizv 2022) vozač može otvarati i zatvarati ručno sva vrata + zadnja vrata su ujedno i automatska. Jedino što iritira je zvučna najava otvaranja koja, ne samo da iritira, već i košta vremena.
Samo ne znam imaju li i C2 kod četvrtih vrata stepenicu kao C1 FL.

MAN truck bus

A mogu li se na starijim C2 (Splitskim) 3. vrata zatvarati automatski ili ih nužno mora vozač zatvarati?
"kartu imamo?"

C2

Citat: man323  u Studeni 08, 2022, 18:32:47Mislim da na splitskima iz posljednje serije (g.proizv 2022) vozač može otvarati i zatvarati ručno sva vrata + zadnja vrata su ujedno i automatska. Jedino što iritira je zvučna najava otvaranja koja, ne samo da iritira, već i košta vremena.
Samo ne znam imaju li i C2 kod četvrtih vrata stepenicu kao C1 FL.

Postoje dvije varijante odnosno s niskopodnim četvrtim vratima ili sa stepenicom. Verzija sa stepenicom ima manje kućište motora u putničkom prostoru pa ima više sjedećih mjesta. Sličan izbor je bio i na Citarima prve generacije uključujući i facelift. Nadam se da će novi Citari imati stajaća mjesta nasuprot trećih vrata.

NP-549

Po meni je bolja varijanta sa stepenicom jer je onda prilaz zadnjem redu sjedala lakši.  I slažem se da obavezno nasuprot 3.vrata treba bit puno mjesta za stajanje. Barem 2 reda manje, a dobro bi onog prvog do harmonike maknut.  Ako je nešto ispod njega onda može bit 1 stolica ili 1+1/2, ali nikako dvije

421

MB Citaro ostaje dosljedan svojoj koncepciji baziranoj na O405GN2 s kontrolom vozača za 1/2 vrata i privolom za 3/4 vrata koja je doživjela nekoliko poboljšanja.
Na 3/4 vratima raspored tipkala za putnike bio je "STOP" na lijevom vertikalnom rukohvatu, "VRATA" na desnom, koje je u kasnijim isporukama ukinuto ugradnjom "VRATA" na lijevi vertikalni rukohvat sugestijom vozača kroz korištenje što je ostalo do danas, kao i raspored tipkala na armaturi vozača: 1/2 otvara vozač, 3/4 privola putnici iznutra.
Trovrati Citari dobili su tipkalo "INVALIDITET RAMPA" kod drugih vrata zbog ugrađene rampe za ulaz i čine prilično štete zbog zlouporabe, te tipku "VRATA" izvana kod 3 vrata.
Posljednja generacija izgubila je tipku "INVALIDITET RAMPA" kod 2 vrata, ali je dobila tipke "VRATA" izvana kod 3/4 vrata što usporava vožnju u vršnim opterećenjima prometa. Takva koncepcija rasterećuje vozača jer nema odabira manualno/automatski pa je rad lakši i sigurniji za putnike i vozače jer  bus123  ne može krenuti dok vrata3/4 nisu zatvorena i nema "brikanja" da se kreće s otvorenim vratima osim jedne cake koju upražnjava zanemarivo mali broj pojedinaca. Citaro jedini nema zvučni signal otvaranja/zatvaranja vrata koja se zatvaraju odmah po pritisku na tipkalo, a veliki + je memoriranje faze otvaranja vrata na tipkalu pri malim brzinama prilikom ulaska u stajalište jer se ne mora fizički stati da bi se vrata otvorila.
Stoga sumnjam da će doći do nekakve promjene u toj vrsti opreme, tim više što su putnici APD gdje voze Citari naučeni na takav sistem korištenja  bus123  bus123 .
MAN City ima manualno/automatski način 1/2/3 vozač ili 1/2 vozač, 3 privola, ali većina ima iskopčan senzor 3 vrata pa je zatvaranje bez zaštite i nepodesno za veće opterećenje u  bus123 .
City G je neuspio pokušaj manualno/automatski načina otvaranja 1/2/3/4 vozač ili 1/2 vozač, 3/4 privola zbog izuzetno loših tipki za privolu na armaturi kod vozača pa ju vozači ne vole/ne koriste.
Urbanway ima najbolje riješen sistem korištenja vrata, ali vozači ga ne znaju, neće ili nešto treće koristiti. Vjerojatno zbog stalnog povlačenja ,,gljive" stanične kočnice koje ne treba koristiti u slučaju MAN i MB jer se to događa automatski otvaranjem vrata. SECU prekidač je dislociran iza sjedala vozača i djeluje samo 10ak sekundi pa žličice od   kave više nitko ne koristi.
Mogućnost manualno/automatski način 1/2/3 vozač ili 1/2/3 privola na način da se pritiskom na "STOP" Ili "VRATA" iznutra vrata otvaraju  I zatvaraju nakon zvučnog signala uz nekoliko problema: navedene tipke treba pritisnuti prije izlaza, te osjetljivi IC senzor koji reagira u slučaju da  je prostoru kod vrata netko/nešto u ,,žutom" dijelu ocrtanom na podu. Veliki problem su moroni koji ne znaju razliku između ikona vrata i invaliditet s staklenom zaštitom tipke za ventil u nuždi koji često bude meta korištenja iz neznanja.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Putnik79

Moze koja slika od Iveca kaj su dosli ako ima tko, pa nisu samo Manovi zanimljivi buljo

smogovci.bbb2

Evo jednog sa fb Autobusi Hrvatska od 30.09.22.
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

MAN truck bus

@putnik79

Interesantni su samo MANovi i MB kad su Iveci praktički identični već 3. put za redom. ;D
Šalu na stranu, imaju redizajniranu vozačku tablu praktički identičnu kakvu imaju riječki, a sve ostalo bi trebalo biti isto.

@421

Novi Citari donose novost u odnosu na postojeće varijante koje imamoi:
1. 4 gumba za sva vrata uz privolu
2. mogućnost blokade pojedinog krila prvih vrata putem prekidača
3. ručica retardera
4. blagajna za vraćanje kovanica (kao što su imale solo kockice iz 99.)
5. otvaranje i zatvaranje vozačkog prozora na struju
6. aktivni filter - antivirusna funkcija za manju zarazu

I naravno kao šećer na kraju:
"Usklađen prijenosni omjer motora, mjenjača i pogonske osovine kako bi se postigla minimalna potrošnja goriva uz zadovoljavajuće ubrzanje i rad motora u optimalnom radnom području u uvjetima vožnje naručitelja."
Hoće li s tim ubrzanjem biti zadovoljni svi ili samo oni pokazat će vrijeme.
"kartu imamo?"

NP-549

Mene baš zanima da li ZET uopće radi detaljnu specifikaciju ili bude daj šta daš?  Da li ide netko iz tehničke službe obić tvornicu prije završne montaže kako bi se dogovorili detalji, ili ide žderat i lokat i dnevnice pobrat.  Kod nas u Ri je to poprilično ozbiljno. Po 3 puta se rade dogovori i moguće preinake ako nismo zadovoljni. Naravno, uvijek neke stvari isplivaju tek kad busevi izađu u promet

ChRiStIaN

"5. otvaranje i zatvaranje vozačkog prozora na struju"

Kolko znam, i postojeci Citari imaju prozore na struju. I ovaj za izbacit lakat i cigaretu van i ovaj desni di zasprehavas putnice.

NP-549 - kod nas o tome odlucuju oni koji pojma nemaju a u nekim slucajevima, konfiguraciju rade i sami zastupnici prema svojim nekim zeljama. Nazalost...
@ Autobusi Hrvatska @

MAN truck bus

Dobro znaš, predividio sam, u glavi mi je bio Conecto dok sam pisao post. I mislim da ovi neće imati pojedinima omiljen naslon za desnu ruku / zašprehavanje putnica već da će staklo biti u komadu.
"kartu imamo?"