Gradska i prigradska stajališta 2

Autor kico101, Studeni 21, 2007, 22:01:20

thomcro

#375
Citat: rzri05  u Studeni 16, 2022, 21:59:31... za koji ako se dobro sjećam se govorilo da će voziti i do Fužina ...
... je ali puno se toga pričalo i obećavalo da bi 'knjiga' unatrag, otprilike, godinu i pol spala na Rijeka-Jurdani a čak je i to jedno vrijeme bilo voženo busevima (dok su kopali cestu/podvožnjak kod ZTCa i kad su slovenci radili remont pruge, mislim negdje od Pivke do Ilirske Bistrice). Obećivali su nam i drugi kolosjek od Škrljeva do Šapjana pa je odjednom nastao muk (vjerovatno jer više nema nepresušne vreće sa €urima iz €U). Obećivali su otvoriti nova stajališta pa čak ni od toga niš. Sjećate se, pisalo se u Novem listu, gradit će se drugi kolosjek, maknut će se nasip na Školjiću i tamo napraviti vijadukt i negdje, koliko sam ja shvatio, u visini kafića 'Tunel' napraviti stajalište i da bi se onda napravilo i stajalište u 'tunelu' (da baš tako, pod navodnicima jer meni pravi tunel počinje na sasvim drugom mjestu) kod kina 'Partizan'/'Fenice' i da bi gore išao lift (imam ja sve to fotodokumentirano), napraviti će se stajališta u Svetom Kuzmu i u Dragi pa na zapadnu stranu, prema Šapjanama, još desetak.

Od samog početka sam ja na ženetu pisao da od toga neće biti ništa da bi me pojedinci tamo napali i skoro proglasili za držvnog neprijatelja broj 1 jer da kako ja to mogu tvrditi jer da se već naveliko mjeri po trasi. Je, mjerilo se ali ne i radilo.

A i ovo sa 'riječkim prigradskim' je smijurija za sebe i da u to nije uletio Trolej sve bi odavna otišlo u povijest. Ovako to opstaje samo zbog Troleja.
Pozdrav by thomcro


pehar_11

#376
Plan modernizacije prigradske željeznice je u prostornom planu Grada Rijeke od 2003. godine, no ja imam osjećaj da je to u planu tek nakon relacizacije pruge Zagreb GK-Rijeka (ako budemo živi pa to dočekali). Ovako i onako je cijelo područje ispod ZTC-a ognomno gradilište, a jedva su i napravili onaj željeznički most (ili kako god se to zove) na potezu Krnjevo-Rijeka.

"Duž koridora grade se se slijedeće postaje gradsko/prigradske željeznice: Pavlovac, Martinkovac, Marčeljeva Draga, Kantrida/Zamet, Krnjevo, Mlaka, Centar (Kolodvor), Zagrad, Školjić, Sušak, Pećine, Podvežica, Vežica, Draga, Sveti Kuzam uz postojeće stanice Opatija-Matulji, Rukavac, Jurdani, Permani i Šapjane.
Ta izgradnja uklapa se i u buduće faze izgradnje čvora Rijeka koje su vezane uz izgradnju nove nizinske pruge od Zagreba do Rijeke i nove željezničke pruge od Rijeke prema Istri. Prema planovima Hrvatskih željeznica izrada cjelokupne dokumentacije za ovaj zahvat uključujući imovinsko pravnu pripremu trebala bi biti dovršena do 2020. godine. Radovi će ukljućivati i pripremu "park&ride" sustava (bus/vlak, automobil/vlak) a postojeća pruga će se rekonstruirati i izgraditi drugi kolosijek, rekonstruirat će se postojeći željeznički kolodvori i izgraditi deset novih stanica gradsko/prigradske željeznice."

Danas je 2022. i projekt je skoro i mrtav. Pitanje je koliko je sam projekt izvediv i isplativ, a drastično bi pomogao rasterećenju Rijeke i bržoj povezanosti (u nadi da vlak neće ispod Vrata Jadrana voziti 40 km/h jer je nagib). Naravno, da se taj plan realizira pala bi i potreba za prigradskim linijama u smjeru Permana, ali samo u slučaju da je povezanost napravljena prema potrebama putnika. Čini se da smo daleko od realizacije. Šteta.
Vrijeme je novac.

Čelični

#377
Sve je to lijepo rečeno i nizinska pruga od Rijeke do Zagreba (i dalje od Mađarske granice) još spominjala kad sam išao u srednju školu od kraja 80-ih., dok moj tast na Grobniku spominje još 50-ih, dok mi imamo prugu za Zagreb iz doba Austrougarske a, da nije bile te državne tvorevine pitanje je da bi i ovu imali. Što se tiče pruge od Rijeke prema Istri, nije li se možda govorilo o novom željezničkom tunelu kroz Učku ?
Svakako pozdravljam završetak gradsko/prigradske željeznice sa svim postajama koje su navedene u svrhu prometnog rasterećenja Rijeke. Znam da su i prije nekoliko godina govorili o gradnji nizinske pruge aii ništa od toga do danas. Da, pitanje je kada ćemo to dočekati ? Da ne idem previše  o-0  slično je i sa završetkom autoceste A7 od Križišća do Žute Lokve.

pehar_11

Pa ne čini mi se off-topic jer će uvođenje vlaka rasteretiti Autotrolej i možda dovesti do promjena. Ali do realizacije bitno je da Autotrolej funkcionira, jer da se to raspadne, nema spasa.
Vrijeme je novac.

thomcro

#379
Citat: pehar_11  u Studeni 27, 2022, 20:45:21... ja imam osjećaj da je to u planu tek nakon relacizacije pruge Zagreb GK-Rijeka (ako budemo živi pa to dočekali ...
... u to je jako teško povjerovati iz preko nekoliko razloga:

- remont pruge Rijeka Zagreb se radi od 2008. i još nije završen (večeras sam gledao obavijesti na HŽPP i trenutno je, po tko zna koji put, zatvorena pruga između Moravica i Ogulina)

- jebivetri iz HŽ Infre su raspisali javni natječaj za izgradnju drugog kolosjeka i remont postojećeg između Zagreba i Karlovca i trenutno je sve poništeno i vraćeno na početak jer su nešta smuljali

- ona dionica od Dugog Sela do Koprivnice je trebala biti gotova prije dvije godine a još se ne nazire kraj radova

I kad sve ovo ugrubo sagledaš pa do Rijeke novu prugu neće dočekati ni Tvoji unuci.

Plan je super, dvokolosječna pruga sa puno stajališta ali ... nažalost ima ih previše, ali, na koje nitko nemože dati odgovore.

Mene je samo zanimalo kako misle riješiti dio ... dole na Titovom trgu kamo počinju Trsatske stube i gore gdje se zadnji kameni luk naslanja na 'tlo', iznad pruge je zid i tamo je kuća, e taj zid se počeo urušavati prije par godina i jako dugo im je trebalo da se to sanira i, posljedično tome, jako dugo je bilo koji vlak išao smanjenom brzinom (mislim da je bila 20 km/h) preko mosta iznad Rječine. Želim  reći, banalne stvari nemogu rješiti a gradili bi prugu kao mađari tisuću osamsto i neke (da bude gotova za godinu dana uz svu novu tehniku koja postoji).

A najsmješnije mi je bilo kad su se pojavili planovi za ranžirni kolodvor koji bi se pružao sedam kilometara u Krasici, otprilike negdje gdje je danas ulaz u Krsicu iz smjera Škrljeva pa do Meje, između kuća i zaobilaznice. Čak su se pojavili i planovi da se opet aktivira bivši kolodvor Ivani (iz kojeg se odvozio koks iz koksare) kao nekakov servisni kolodvor za vagone.

A ovo za 'riječku prigradsku željeznicu', jedno vrijeme se čak spominjalo da bi se prugu uvuklo u nekakov tunel pa bi onda imali nešta kao metro. Prvi na ovim prostorima . Samo neznam za koga sve to. Jer kad pogledaš koliko imaš autobusnih stajališta od Svetog Kuzma do Svete Ane a koliko ih je u planovima hažea sve je jasno ko dan da je to već u samom startu osuđeno na propast jer tko će se u Dragi penjat gore na prugu da bi otišao za Rijeku. Pa još i da se popnu a vlak kasni ... pa di ćeš većeg veselja.
Pozdrav by thomcro


pehar_11

#380
Planiralo se da vlak Šapjane-Rijeka ne staje na kolovoru kao poslijednja stanica, već bi sljedeća stanica bila "Teatro Fenice" ispod Zagrada (i onda put dalje Škreljevo). Opcija je liftom gore ili pješke do Korza kada se stigne u "Riječki metro". Realno gledajući, ako putuješ iz Jurdana i tog smjera za 20-ak minuta si u centru grada a za 30-ak minuta na Sušaku (učenicima koji idu u školu u centru ili npr. Sušačku to bi bilo odlično, ali i onima koji idu iz smjera Škrljeva prema Rijeci), bez doticaja Autotroleja, trubljenja, gužvi, šahti i nervoze. Što se Rijeka-Zagreb tiče, neću ni komentirat. Samo znam da bi takav projekt imao ogroman utjecaj na rasterećenje Rijeke, a to je u ovom trenutku svima u interesu.
Vrijeme je novac.

Čelični

#381
Citat: pehar_11  u Studeni 27, 2022, 21:53:56Pa ne čini mi se off-topic jer će uvođenje vlaka rasteretiti Autotrolej i možda dovesti do promjena. Ali do realizacije bitno je da Autotrolej funkcionira, jer da se to raspadne, nema spasa.
Off-topic je bila samo moja usporedba projekta vezanih za željeznicu, sa završetkom autoceste A7 ( potez Križišće - Žuta Lokva, spoj sa autocestom A1) koji će također biti Bog te pitaj kada. Kužiš ?

thomcro

#382
Citat: pehar_11  u Studeni 27, 2022, 22:06:23... Samo znam da bi takav projekt imao ogroman utjecaj na rasterećenje Rijeke.
... ma da, naravno, to bez daljnjega ali to su prefuturistički planovi (mislim na nešto kao gradska željeznica).

Ali ono što nisam napisao u prethodnom postu... isplativost gradnje! Ako ćemo se držat podatka da je Rijeka izgubila 10000 - 20000 stanovništa gdje je tu računica? Gdje je tu dobit i isplativost? Šta ćeš raditi dvokolosječnu prugu za 4 para vlakova dnevno? Time nemožeš pokriti ni struju koju će ti vlakovi pojest a ljude nemoreš pištoljem natjerat da se voze vlakom.

Moje razmišljanje: bolje je taj naš, riječki, novac usmjeriti u Trolej i poboljšati njegovu uslugu i povećati broj polazaka i broj buseva nego uludo ulupat novac u prugu. Na koncu konca, zašto se nebi vratili natrag na trolejbuse? Ili još bolje, na modernije, hibridne buseve (nije da ja to zagovaram jer ja sam već na smiraju i živo me boli Đorđe šta će bit za deset-petnaest godina).

Btw, još jedna epidemija slična koroni i sve će poć mtrjbt
Pozdrav by thomcro


Čelični

#383
Citat: thomcro  u Studeni 27, 2022, 22:19:46Moje razmišljanje: bolje je taj naš, riječki, novac usmjeriti u Trolej i poboljšati njegovu uslugu i povećati broj polazaka i broj buseva nego uludo ulupat novac u prugu. Na koncu konca, zašto se nebi vratili natrag na trolejbuse? Ili još bolje, na modernije, hibridne buseve (nije da ja to zagovaram jer ja sam već na smiraju i živo me boli Đorđe šta će bit za deset-petnaest godina).

Trolej je 1969. napravio kardinalnu grešku što je ukinuo trolejbuse samo iz razloga povoljnije cijene goriva od električne energije. Slažem se da bi novac trebalo usmjeriti u Autotrolej.

rzri05

Što se tiče prigradske željeznice, kod nje mi se čini najveći problem da se jednostavno o njoj previše o njoj govori, a premalo radi o tom pitanju. Nije ni HŽPP potpuno nevin, mogla bi biti puno uspješnija no nije ih briga za ikakvo poboljšanje usluge ili informiranju javnosti, a ne bih se ni čudio da znatan broj ljudi uopće ne zna za te vlakove (i činjenicu da mogu koristiti RCC na njima). Da naprave ona stajališta o kojima su razglabali, onda bih i ja išao na taj vlak, bolje nego da se ujutro vučem po gužvi i nadam da neću kasniti u grad.

Citat: thomcro  u Studeni 27, 2022, 22:19:46zašto se nebi vratili natrag na trolejbuse?
Iskreno po meni to ne bi bila loša ideja, ali opet treba napraviti infrastrukturu, povući žice i slično, tko zna kad bi se takav projekt završio da ga se uopće započne.

Inače, možda mi se čini da polako zalazim u  o-0

Čelični

Citat: rzri05  u Studeni 27, 2022, 22:55:33...
Iskreno po meni to ne bi bila loša ideja, ali opet treba napraviti infrastrukturu, povući žice i slično, tko zna kad bi se takav projekt završio da ga se uopće započne.

Inače, možda mi se čini da polako zalazim u  o-0
Trebalo bi vremena, ali puno manje nego za prigradsku željeznicu. Današnji trolejbusi mogu savladati i veće uspone od Trsata do kuda su u najviše išli stari trolejbusi.

kico101

#386
Citat: thomcro  u Studeni 27, 2022, 22:19:46Ali ono što nisam napisao u prethodnom postu... isplativost gradnje! Ako ćemo se držat podatka da je Rijeka izgubila 10000 - 20000 stanovništa gdje je tu računica? Gdje je tu dobit i isplativost? Šta ćeš raditi dvokolosječnu prugu za 4 para vlakova dnevno? Time nemožeš pokriti ni struju koju će ti vlakovi pojest a ljude nemoreš pištoljem natjerat da se voze vlakom.

Moje razmišljanje: bolje je taj naš, riječki, novac usmjeriti u Trolej i poboljšati njegovu uslugu i povećati broj polazaka i broj buseva nego uludo ulupat novac u prugu. Na koncu konca, zašto se nebi vratili natrag na trolejbuse? Ili još bolje, na modernije, hibridne buseve



Amen.

Sve drugo su samo mokri snovi. Ponekad mislim da su Riječani pod nekom vrstom hipnoze i jednostavno ne razumiju gdje se u ovom trenutku nalaze. Ne, nismo ni Amsterdam ni Budimpešta, a ni Zagreb. Kakva brza željeznica, kakvi bakrači.

E da, nitko nije spomenuo međugradski autobusni kolodvor koji se "gradi" 50 godina.

Mi ćemo nešto. Ma hajte dajte.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

NP-549

Iako sam žestoki protivnik te struje, moram priznat da se najviše napravilo kad je Kalmeta lupio šakom o stol i rekao "bit će gotovo za 6 mjeseci". I bogami radili u 3 smjene i završili drugu traku obilaznice ekspresno. Željeznica će radit drugi kolosjek, ali najprije na zapad zbog Maerskovog terminala u ind.zoni Miklavja, a ne zbog putničkog vlaka.

Čelični

Citat: kico101  u Studeni 28, 2022, 11:54:07Amen...

E da, nitko nije spomenuo međugradski autobusni kolodvor koji se "gradi" 50 godina.

Mi ćemo nešto. Ma hajte dajte.
Ja sam spomenuo autobusni kolodvor ali iskreno ne znam u kojoj temi. Znam da su ga često spominjali na lokalnim RI televizijama da bi (kako sam gledao projekte) bio u blizini Žabice i tamo su gradske vlasti počele govoriti o uvođenju koridora Adamićevom (dvosmjerno) za JGP i Taxi i da bi tada obližnja Riva bila dvosmjerna (2+2) trake bez JGP i pošto bi bila blizu budućeg autobusnog kolodvora bio bi sa dvosmjernom Rivom izgrađen adekvatan prometni spoj, ali kako si i sam napisao to će biti Bog te pita kada.

pehar_11

#389
Hoće li se naziv "Skalete (22)" mijenjati u "Skalete (23)" s obzirom da na toj ruti samo prometuje linija 23 a ne 22/23/30 kao prije (ponekad sa displejem za Mune ili slično)?

I još jedno pitanje - ima li smisla da postoje 4 stanice sa nazivom "Skalete"? Meni bi osobno imalo više smisla da se "Skalete (32)" preimeuju u nešto poput "Hilton" a "Skalete" ili "Skalete (23)" ostave samo za Ljubljansku cestu.
Vrijeme je novac.