Mercedes-Benz Citaro G C2

Autor man323, Kolovoz 24, 2022, 00:22:58

Tomek

Vozio se večeras u 576 na 136.
Ok je, udoban, miriše po novom, plastika tu i tamo koja zaškripi (kod svih buseva je danas tako), najviše doduše od reklamnih panoa koji su očajni kao i obicno. Sviđa mi se i stražnji red koji je podignut, a ne ko u Lion's Cityju u ravnini s putnickim prostorom. Rasvjeta mi je vise fora u Lion's Citju, a i prozori su veći na MAN-u makar ni u Mečki nisu mali.
Udobnost je mozda mrvicu na strani Mecke, al ni blizu nije razlika ko sa A21 koji je bio puno tvrđi. To je doduše više do MAN-a koji je postao mekši nego do Mercedesa koji mi se čini sličnim starom Citaru Facelift.
Sjedala mi se cine udobnijima u MAN-u.
Nervira me malo i dizajn stražnjeg stakla pogotovo po danu, jer gornji dio displaya je zaobljen pa mislim da se bolje vidjela linija na starom modelu koji ima ravno staklo, al to je sitnica.
Vrata su problematična, tri puta pi pi pi pa se sporo zatvaraju, s tim da na jednoj stanici se treća vrata nisu odmah zatvorila iako nije bilo nikoga pa smo morali čekati da se iz druge ili treće zatvore.
Sama konfiguracija unutra sa sjedalima mi je ok za 109, al uz ovakva vrata mislim da nema tamo što raditi osim kaosa.
Ne znam jel netko razmišlja, vjerojatno ne, al kod zglobnih je sad problem jer ima više načina zatvaranja/otvaranja vrata pa kad šaraju po voznim redovima i linijama putnici bi mogli biti zbunjeni.
Inače budući da su na 121 Citelisi, večeras 688 i 778 razlika između njih i novog Citara je ogromna, Citelisima se plastika unutra raspada i pogotovo po neravninama imaš osjećaj kao da se voziš u konjskoj zapregi. Jezivo.

1. 576 u Španskom
2. Povišeni stražnji red sjedala
3. unutrašnjost
4. predzadnje svjetlo u busu koje nije radilo cijelim putem

smogovci.bbb2

Ovo sa svjetlom u prikolici se događa i u 561. Da nije ona fora da se pali kad se vrata otvaraju ili je kvar ???
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

ChRiStIaN

Kvar je.

Danas ga imam na 136 pa javim dojmove iz vozačkog aspekta.
@ Autobusi Hrvatska @

tramvajac 92

Ajde, sretno  ;D  valjda nisi taj sretnik kome je krepao Citaro

ChRiStIaN

Nije nije, imao sam 571.

Prezadovoljan sam autobusom ukratko. Nije startan u smislu da putnici popadaju kad kreneš već kreće dosta nježno ali kad krene, stvarno lijepo ubrzava. Getriba je fantastična, bez trzaja, bez da osjetiš da promjeni brzinu. Jedina zamjerka je kaj je dosta kratka 4.brzina pa se na 50 km/h voziš u dosta visokim okretajima. Ovjes je dosta mekan i preko neravnina baš plovi. Kočnice, očekivano vrhunske. Nema trzaja kod kočenja kod MANa ili Crosswaya gdje se autobus non stop zapikava.

Kokpit je kvalitetan, dobar, pregledan i logički raspoređen. Za vozača ima sve što ti treba, čak i veliki pretinac za npr. ruksak ili veću torbu koji je u vratima. Jedino nisam našao mjesto gdje da stavim knjigu od autobusa pa sam držao na prvom staklu kaj nije dobro kad bu kiša i sl. (maglilo se bude na tom dijelu jer ne bude ventilacije).

Klimatizacija je full automatizirana u putničkom prostoru i ne dozvoljava vozačima štelanje puhanja već samo temperature a sve drugo autobus radi sam. Kod vozača se štela sve manualno.

Jedina stvar koja je lupkala tj škripala je prvi validator i to je na svakom autobusu tako.

Vrata 3. i 4. su sporija od drugih. Ne znam zake je to tak, jel to samo na ovom ili je na svakom tak. Ja sam vozio na privolu i sviđa mi se kad staneš na stanicu, pale se automatski kamere koje su pored senzora pa odozgo gledaš na vrata dal ima koga i ulaz i izlaz putnika. Jako korisno. Problem su pravili putnici koji umjesto STOP na 3.vratima pritišću plavi gumb za kolica i onda se na kokpitu pojavi kod 3.vrata znak kolica i u tom slučaju vrata se ne zatvaraju dobrih 10 sekundi (taj problem je puno vozača prijavilo). Ja sam to riješio na način da ako su stisnuli prije stanice taj plavi gumb, odmah sam ga poništio sa OFF koji ima na kokpitu a ako su stisnuli kad sam stao pa kao da si otvore vrata, isto tako, odmah sam stisnuo OFF da poništim tu privolu za kolica. Kad se normalno koristi privola, nisu spora vrata niti traje zatvaranje vrata nešto ekstra dugo, prihvatljivo je.

Senzori mi se nisu pokazali nešto pre osjetljivi makar, ruku na srce, nije ni bilo nešto puno putnika u kasnoj službi a oni koji su se vozili, su svi mahom bili oduševljeni i pozitivno komentirali novo vozilo.

U unutrašnjosti sam nabrojao 3 lampe koje nisu radile i upisao to u knjigu kvarova. Nije strašno jer je svijetlo stvarno jako i bez te 3 lampe. Od grešaka mi se pojavljivao problem sa hlađenjem motora kad sam išao u lijevi zavoj a autobus se malo više nagnuo ili je zavoj bio duži.

Sve u svemu, kad usporedim Mečku sa novim MANom ili Ivecom, ovo je svijet za sebe. Puno uglađenije vozilo, udobnije, radi tiše od navedena dva i smjenu sa tim odraditi je pravi gušt.
@ Autobusi Hrvatska @

MAN truck bus

Imaju aktiviran kickdown što je dobro kad treba ubacivanje na neke brže ceste za razliku od MANa kojem je deaktiviran, pa to s njim traje i traje.

Kad stisnu najavu preko tipke sa kolicima vrata  se ne bi smjela uopće zatvoriti dok ih ti ne poništiš na tipku.
Privola po meni traje predugo jer na starim Citarima vrata su se zatvarala nakon 3 sekunde ako niko nije omeo senzor, a sad nakon 3 sekunde ide zvučni signal, pa tek onda zatvaranje i ako neko omete senzor onda opet ide 3 sekunde + zvučni signal, a te sekunde u ranoj/srednjoj smjeni se vrlo brzo pretvore u minute.

Jesi imao problem sa otpuštanjem stanične? Otpusti stanična, ali ga onda još drži hill holder koju sekundu.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

tramvajac 92

A znači ima ga, fakat. To sam dobio dojam na 106 da ga drži još malo nakon što se vrata zatvore i da vozač gas, al reko, možda sam ja neš krivo skužio.  ;D

ChRiStIaN

Je, treba mu da krene. Za razliku od Citara starije generacije di drzis gas i onda krene kad se vrata zatvore, na novom nike to slucaj. Moras pustit gas i dodat da otpusti stanicnu.

Hill holder je super i drzi odma, ne nakon 3 sekundi ko na MANu. Ne treba ga aktivirati svaki put ko na starijem Citaru vec se pali preko prekidaca i ostaje ukljucen dok se ne iskljuci od strane vozaca.
@ Autobusi Hrvatska @

tramvajac 92

sofer29

Koliko ta nova cuda mogu proc sa tankom???

Jer kolike sam videl,na 106 je novq meca mjenjanja za novu mecu...
Pozz  pivkan

421

Uz volumen spremnika goriva od 300 litara radijus kretanja bez nadopune diesela iznosi 546 km mjereno prema SORT 1, dakle potrošnja je cca 55 lit/100km.
U praksi je potrošnja cca 50 lit/100km.

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Mercedes bus

Ne znam jel ovo ima veze sa ovom temom, ali kad navečer iz dalja gledaš novu mečku, kao da gledam u novog Citara iz 2009, vraća me to u dobra stara vremena, nostalgija....

sofer29

Citat: 421  u Ožujak 30, 2023, 18:59:35Uz volumen spremnika goriva od 300 litara radijus kretanja bez nadopune diesela iznosi 546 km mjereno prema SORT 1, dakle potrošnja je cca 55 lit/100km.
U praksi je potrošnja cca 50 lit/100km.

znaci,slicno kao i stari citari koji sad peljaju po zgu??

smogovci.bbb2

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

lovac27