Gradska i prigradska stajališta 2

Autor kico101, Studeni 21, 2007, 22:01:20

Dodokoce

Mlaka također ima displej u smjeru grada, ZTC samo u smjeru grada koliko sa vidio a tako i brajda

pehar_11

#451
Sad će bit "ovaj samo sere". Stavljaju se displeji za najavu... super. I onda se oni stave displej U STANICU. U stanicu. Odmah pored onog okvira sa voznim redovima. Vidi neko di je tu problem? Umjesto da zabiješ dva kolca, staviš na njih displej i njega ispred stanice na način da putnici, hodači i ekipa koja trči na bus zna kada je bus, ti ga staviš u stanicu. Umjesto da ja sa pješačkog na Mlaci vidim kad je trizduja, ja moram šetat do busne, UĆI U BUSNU, pogledat u displej, a pored njega mi stoji vozni red koji je ista stvar, samo ne piše točno u minutu. To sam vidio na par stanica, nadam se da na ostalima displej neće biti u stanici, već pored ili ispred, na stupu kao u Splitu ili Zagrebu. Pa jebemu, ništa nemožemo kako treba
Vrijeme je novac.

Boki651

#452
Bit će to polupano i prije nego zaživi, ako ostave tako nisko, najava mora biti na visini i nedostupna vandalima te vidljiva iz daljine. Samo se nadam da neće biti kao s unutarnjim ekranima gdje je grafički to katastrofa napravljeno pa nemaš pojma da li si došao na stanicu ili tek slijedi stanica koju trebaš.

pehar_11

#453
Ne vjerujem i nadam se da neće bit polupano. Samo mi nije jasno kako onome ko je planirao gdje da stoji displej nije bilo jasno da stavljanje displeja u autobusnu nema ama baš nikakvog smisla. Grafički dio sustava za najavu nije loše napravljen, nego je praćenje koma. Sustav je prestar, neki displeji se i ne koriste, neki ih i nemaju. Nije mi jasno zašto se u autobuse ne postavljaju displeji pa da cijeli vozni park ima barem to
Vrijeme je novac.

Dodokoce

Meni vise to izgleda da ce bit umjesto papirnatih rasporeda, uz to da mozda na rasporedu pisu polasci sa te stanice a ne sa okretista. Nevidim zasto bi trebao bit toliki displej da pise "32 Rijeka 16:45" bubam.
Neka su ovakav displej stavili recimo na Fiumaru ili Deltu a na normalnoj stanici nek stoji sitni displej koji se vidi na obje strane, sa 4-5 redova na kom pise "Linija Smjer Vrijeme" ili "Linija Smjer Minutadodolaska". Ali budemo vidjeli, nebi se cudio da na ovom bude i 1 linija teksta za slijedeci bus i ostatak reklama haha.

NP-549

Citat: pehar_11  u Kolovoz 23, 2023, 18:14:10.... neki displeji se i ne koriste, neki ih i nemaju...

Pojasni malo ovo

pehar_11

Kod tržnice postavljaju još jedan

Svaki drugi Crossway ima displej, ali ne radi. LE nikad nisu proradili, serija 658 i 702 ih nemaju. Sve se radi samo tako da postoji, ne da ima svrhu. Kužim ja da su to stariji busevi pa ajde, nema ih i možda ih nema smisla stavljat, ali su i u Splitu stari busevi pa su ih stavili i imaju funkciju, a bome i rade. Mi smo se sada odlučili stavit najavu stanica koja je na na krivim i donekle nebitnim stanicama plus stoji na totalno na krivim mjestima. Odi u Zagreb ili Split pa pogledaj gdje su postavljeni takvi displeji. Nemožeš ih sprejat ni razbit, osim ako nisi ekstremno nabrijan pa ih gađaš kamenjem

Umjesto da se stvari rade tako da imaju svrhu, ovdje se rade preko one stvari, pa je i takva usluga. Sorry ali takva je realnost
Vrijeme je novac.

kico101

Citat: pehar_11  u Kolovoz 24, 2023, 18:24:59Umjesto da se stvari rade tako da imaju svrhu, ovdje se rade preko one stvari, pa je i takva usluga.
Ova recenica je sukus nacina na koji funkcionira nas grad.
U zadnjih valjda 20 i vise godina, nista nije odrađeno sa smislom i svrhom, nego zato da budemo kao i drugi i da budemo u trendu. To je slicno onome kada slabiji ucenik prepisuje od odlikasa, a ovaj ima doktorski rukopis, pa je rezultat prepisivanja slican rezultatu rada gradskih vlasti grada koji tece pomalo u bespuca povjesne zbiljnosti ili jednostavnije- u kanalizaciju.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

tramvajac 92

Ovo je način kako su u Londonu displaye postavili. Unutar kućice.

kico101

Ne znam kako su u Londonu napravili, ali mislim da ne treba ciniti takve usporedbe. U Londonu ( barem je tako bilo u neka normalna vremena ) si autobus cekao u jednoredu, kako bi tko dosao tako bi stao iza prethodnog putnika. Ako bi pokusao uci preko reda, vjerojatno bi dobio uputnicu za psihijatrijsku ordinaciju. Vjerojatno je tako i kod ocitavanja displaya. Zna se da nitko ne stoji ispred.
Kod nas ce ispred ekrana stati tri debela dvometrasa , jer je tamo toplije, a ti ces ih ljubazno zamoliti da se malo pomaknu da pogledas sto dolazi.
Vec za mjesec dana ekrani ce biti prekriveni grafitima, popucali, jer je netko bio ljut sto 2ka kasni itd. Pa pogledajte na sto slice tabele sa voznim redovima. Ovo je grad rednexa, a ne gospode. Nama treba analogna najava sa veelikim brojevima i sekurit staklom.
Mozda sam prepesimistican, ali ovo je moje misljenje. Ako budem ugodno iznenađen, barem ce biti lijep osjecaj.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

pehar_11

#460
Cilj najave je da se što jasnije vidi, tako da najava u stanici nema smisla. Stojiš na Fiumari i gledaš u hodu za kolko je bus, a ne da moram stajat u stanici ko debil. Dva kolca, displej ispred stanice i to je to. A ne, mi znamo kako je najbolje, pa tako i cijeli sustav funkcionira. Stanice na cesti, neoznačeno, pobacano, staro, vozni redovi iz 2012. idalje stoje na stanicama i tako redom. A da ne govorim o odabiru stanica na kojima displeji stoje. Ako je grad to radio i planirao gdje i kako, onda svaka čast, vidi se da je njihovo djelo. Dobro da nisu displeje zabetonirali u asfalt na pod
Vrijeme je novac.

tramvajac 92

Citat: kico101  u Kolovoz 24, 2023, 19:57:58Ne znam kako su u Londonu napravili, ali mislim da ne treba ciniti takve usporedbe. U Londonu ( barem je tako bilo u neka normalna vremena ) si autobus cekao u jednoredu, kako bi tko dosao tako bi stao iza prethodnog putnika. Ako bi pokusao uci preko reda, vjerojatno bi dobio uputnicu za psihijatrijsku ordinaciju. Vjerojatno je tako i kod ocitavanja displaya. Zna se da nitko ne stoji ispred.
Ničim posebna stanica u istočnom Londonu ;) a imaju i stanice okrenute kontra ceste da te ne pošpricaju u prolazu. Dosta dobro.

Doduše, kod njih su katni autobusi svetinja, pošto imaju puno sjedala, nešto što kod nas isto ne prolazi.

Svaki grad ima nešto svoje, i slažem se s tobom da to nije najbolje rješenje za nas. Iako, nije London jedini takav grad s tim, ali imaš i sam pristup internetu, pa možeš vidjeti.  ;)

kico101

Usporedbom ove dvije fotografije iz Ri i Londona se vrlo jednostavno može vidjeti zašto drži vodu ono što sam napisao. Donji rub ekrana kod nas je valjda na jedno cca 1,5-1,6 m iznad poda ( koliko od oka mogu procijeniti ), dok je u Londonu na cca 2 m, tako da slobodno možeš stajati ispod a da ostali vide ekran. Ovdje kod tržnice, teško.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

pehar_11

#463
Sori, naš displej za najavu je veličine cijelog postera sa svim linijama na toj busnoj. I slijepi bi sa tolkim displejem progledali. Masovna televizija usred stanice je poziv na šaranje i uništavanje. Samo gledaj. Bravo dizajneri i planeri naši

Btw pogledaj kako njihova stanica izgleda. Pravi kolac sa znakom da se radi o autobusnoj stanici (a ne one male naše polupane pločice), tabla na koju se može zakačiti i otkačiti broj linije koja tamo putuje (a ne da moraš ljepit i kidat naljepnice kad stanica nije u funkciji - što mi u Rijeci i ne radimo), uredni dio na kojemu je naljepljena mapa grada sa svim linijama (kod nas toga ima na dvije, tri stanice, ostale su počupane ili preljepljene voznim redovima iz 2013. a na njima je sadašnji vozni red) i displej koji je na preglednom mjestu, udaljen od vandala, sitan ali dovoljan. Sve to izgleda tip-top, mi nismo u stanju da to liči na išta. Ima jaaaako malo stanica koje izgledaju uredne i up to date u Rijeci. Ako je vama problem, ja ću sutra doć na Školjić, daj mi 30 rasporeda i selotejp i idem po gradu ljepit vozne redove
Vrijeme je novac.

NP-549

Citat: pehar_11  u Kolovoz 25, 2023, 14:27:40Ako je vama problem, ja ću sutra doć na Školjić, daj mi 30 rasporeda i selotejp i idem po gradu ljepit vozne redove

Odlično. Dođi potpisat ugovor o djelu, dam ti sav alat koji ti treba (inbusi, ključevi, kvadreti, drške od metle, selotejp, škare....) i službeni auto. I da, to ne možeš radit sam jer poklopci nekih debilnih ormarića imaju sto kila. Kazne za parkiranje sam plaćaš i ponesi šaku normabela kad krenu sa tisuću i jednim pitanjem.