Pogon Velika Gorica

Autor MAN19464, Veljača 26, 2014, 19:16:31

Tomek

Šuška se da ostaje, al još ništa nije potvrđeno.

Tomek

Na željezničkom forumu član Greda je napisao:
166, 229, 241, 307, 308, 310, 311, 313, 315 i 330 ostaju u APVG.
Što bi značilo da se pogon ne gasi i dobiva 1 APP i 2 APD linije uz ove 3xx koje mu ostaju.

Stilben426

Ma da? A nije li se Bogdanović prije dva mjeseca hvalisao po vijestima da će se pogon ugasiti i da će se vozači i autobusi vratiti u Zagreb te tako djelomično spasiti izlaz? Znači i dalje izlaz katastrofa, i dalje Cityji na 261 i 274. Evo broje se putnici na 237, postoji mogućnost da će dobiti novi autobus od jeseni (a sigurno hoće jer idu izbori), a otkuda? Iskreno se nadam da je riječ samo o šuškanju.

tramvajac 92

Jeftinije je imati garažu tamo i voziti buseve prazne iz Velike Gorice do Mićevca, Lukavca, Petrovine... nego da idu skroz iz Zagreba. Velika Gorica će se malo smanjiti, sa 30ak autobusa vjerojatno ide dolje na 20ak. Dio buseva će natrag za Zagreb.

Mene više zanima gdje su rabljeni, koliko znam, trebali bi biti do kraja mjeseca u ZETu.

Stilben426

Citat: tramvajac 92  u Lipanj 20, 2024, 19:36:13Jeftinije je imati garažu tamo i voziti buseve prazne iz Velike Gorice do Mićevca, Lukavca, Petrovine... nego da idu skroz iz Zagreba.  Dio buseva će natrag za Zagreb.
Meni to nije dovoljno dobar razlog. Bio bi da su to jedine linije linije koje tuku mnogo praznih kilometara, ovako samo za 20 autobusa... Toliko ih ima samo Savskom mostu koji voze ujutro u prazno, a gdje su 268, 290, 172/4/6/82, Dubec? Može li netko tko zna i kome se da izračunati koliko bi bilo jeftinije da sad ne lupetam ako je stvarno neko osjetno pojeftinjenje?
Također, jesu novi vozni redovi za 3xx u planu, zna li se što?

P.S. Tako bi onda 160 i 163 trebalo prebaciti jer iz Gorice preko Vukomerića ili Dragonošca treba manje do Havidića i Trpuca; ne moraju tući iz Zagreba ujutro ni za Zagreb navečer. Što je veći broj autobusa smislenije je da ostane.

sniff

Ako ZETu ostaje nekoliko linija oko VG, svakako ih moraju voziti Zetovi vozači Zetovim autobusa. 20 buseva nije baš samo, ako postoji mogućnost ostanka garaže, bolje je buseve tamo držati zajedno sa (recimo) 30tak uhodanih vozača i ostalih radnika kojima sigurno ne bi pasao odlazak na posao 20tak kilometara dalje.

Stilben426

Naravno da je samo. Da je riječ o 40 autobusa, onda bi to bila druga priča, međutim za 20 nije. S tim da svih tih 20 neće ni voziti, nego će biti možda 15, vikendom 4-5, a ostali kao pričuva, čime je cijela stvar još bizarnija. Nemojmo zaboraviti ni da su svi servisi (važniji) u Zagrebu, dakle opet navozikavanje. Kad su bile, to jest još uvijek jesu linije u Gorici potpuno je isplativo imati tamo garažu jer naravno da autobus neće ići iz Zagreba na 302, 303, 325 i ostale Bogu iza nogu linije, a i zbog samog načina na koji je gorički vozni red složen s brojnim spajanjima. Sada toga više neće biti pa je samim time isplativost manja i, premda je jeftinije, koliko je zapravo jeftinije? Sigurno ne 10 tisuća eura što bi bila neka cifra za koju bi se isplatilo. Baš bih volio da netko izračuna.

Citat: sniff  u Lipanj 20, 2024, 20:32:35radnika kojima sigurno ne bi pasao odlazak na posao 20tak kilometara dalje.
Ma nemoj? Posao je posao, gdje god se on nalazio. Ti misliš da u Zagrebu svi vozači žive pokraj garaže? Koliko ih putuje iz Brezovice, Zaprešića, Dugog Sela, znam jednog koji stanuje čak u Ivanić-Gradu. Koliko ima vozača na Trešnjevci, u Podsusedu i Dubravi koji žive u Gorici i putuju, koliko ima vozača iz Dubrave koji rade u Podsusedu? Ne samo to, s obzirom da će se pogon smanjiti, to automatski znači da će se vozači iz Gorice prebaciti u Zagreb, naravno, ako ostanu u ZET-u. Po kojem će se kriteriju odrediti koji će vozači ostati, a koji otići? Nikome se ne da u Zagreb, ali nitko se neće odreći plaće jer mora putovati 20 kilometara duže.

Inače, ja bih napravio sljedeći raspored, u zagradama je broj autobusa koji bi vozili na liniji radnim danom:
APP: 310 (2), 311(2), 315 (2)
APD: 307 (1), 308 (1) i 330 (4)
313 ne bi imala svoj autobus, nego bi to bio produžetak 311 ili 160. U svakom slučaju 6-6 po pogonima. S tim da možda može biti i 5-6 šest, odnosno samo jedan autobus na 311 s obzirom na vozni red Arrivine linije za Cerovski. Ukupno 11 ili 12 autobusa i 18 višak, umjesto 20 u Gorici i 10 viška Zagrebu. Nedjeljom bi bio samo 307/308 jer bi 315 obavljali 16X vozni redovi. Generalno bi vozni red trebalo napraviti da bude ukomponiran s Arrivom da se ne događa da idu u isto vrijeme.

MAN19464

Garaža Gorica sigurno ostaje, jer bi u protivnom već bilo objavljeno vozačima da sele u druge pogone.
Ovako kad ostaje nemaju što objaviti.
Gradinačelnik Gorice, također nema ništa protiv da ostane garaža u funkciji, tako je obećao sindikatu koji je poslao upit povodom te situacije.
ZET-u se isplati prebacit neke linije Gorici, npr. 166, 229, 241,možda i 242.
Kada bi se to desilo uz ove linije 3xx koje ostaju ZET-u mislim da nebi bilo viška vozača u Goričkoj garaži, jer neki če u morivonu otići.
Prema tome možemo zaključit da garaža V.G. ostaje normalno radit na neodređeno vrijeme.

MAN SU220

Citat: Stilben426  u Lipanj 20, 2024, 22:22:59Kad su bile, to jest još uvijek jesu linije u Gorici potpuno je isplativo imati tamo garažu jer naravno da autobus neće ići iz Zagreba na 302, 303, 325

U ovom slučaju ZETu je najisplativije zatvoriti pogon u Velikoj gorici a otvoriti novi pogon u Novom Zagrebu.

Tomek

Što se servisa tiče od garaže VG do Iveca (servisa) sigurno se dođe brže i jeftinije nego iz Podsuseda.
Isto tako ako gledamo servise nisu baš ni Dubravi MAN i Mercedes blizu.
Ovako ako ostane i preuzmu se linije 166, 229 i 241 ima logike, s tim da je točno i da bi ZET (grad) mogao razmisliti o garaži na jugu Zagreba koja bi onda pokrila i VG i Savski most i Glavni kolodvor.

Stilben426

Što se više linija, odnosno autobusa prebaci, to više ima smisla ostaviti garažu. Međutim za ovako mali broj autobusa jednostavno nema. Ja ne gledam koliko je ukupno autobusa, nego koliko bi ih vozilo. Radnim danom je to otprilike 14-15, subotom 8 i nedjeljom 4. I onda će nedjeljom Cityji gaziti na 261, 274, 276 i 290, a Crosswayi će odmarati u goričkoj garaži. Jer Crosswayi sigurno neće natrag u Zagreb.
Garaža u Novom Zagrebu uštedila bi daleko više nego ovo, ali žalosno da se tome uopće ne razmišlja...

MAN truck bus

Mogao bi APVG vikendom onda preuzeti i 290. Tako i tako je vikendom dosta solo bus.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Stilben426

To bi svakako bilo poželjno da se rasterete Cityji. Kad već mora biti Gorica, onda neka se i koristi, a ne da stoje vikendom.

sniff

A opet, ne znam po kojem je kriteriju 20tak vozila premalo. Koliko se vidi, APVG funkcionira malo bolje od druga dva pogona i kad već imaš dostupne ljude i resurse, ja ih ne bi ukidao (dok još postoji volja vozača za radom u ZETu). Lako je složiti prvi polazak VG-GLK ili VG-Zapruđe da bus ne ide nominalno prazan, a o troškovima goriva za par praznih kilometara mi je uopće suludo govoriti. No da, nažalost, to su stvari koje se prve gledaju pri rezanju troškova..
Gorički Crosswayji su Iveci stari 6 godina sa 600tis kilometara i ne bi ih trebalo uzimati kao oslonac za zamjenu L.Cityja, pitanje je jesu li uglavnom ispravni i koliko će još dugo biti u solidnom stanju. APD ima 35-40 Cityja iz 2009., dakle ne računajući L.Classice, 40tak posto solo buseva. Ne možeš nikako izbjeći njihovo stajanje u garaži(što u većim količinama ne bi ni imalo smisla), no dobro, dolazi nešto novijih vozila pa će se ovakvo stanje u APD i APP malo zakrpati