Gradske linije 1 - 9

Autor NP-549, Svibanj 05, 2010, 21:23:37

tramvajac 92

Prolazi pored, dok se KBC zavlači u krug bolnica. Onima koji su stariji znači puno.

lussin

Aha mislio si baš na liniju  thumbs

kico101

Nažalost,
  zbog uskih i neadekvatnih unutrašnjih prometnica u KBCima ( gdje je živi kaos sa parkiranim automobilima, osobito u KBC Sušak ), mislim da do daljnjega linija KBC neće biti u igri. U KBC Sušak nema teorije da prođe, a u KBC Rijeka se ( eventualno ) može provući Kapena, ali onih preostalih 5, koliko znam nisu baš u najboljem stanju, a i vozači ih "obožavaju", tako da do eventualnog dolaska mini strujića, uvjeren sam da ovu opciju možemo zaboraviti.

Općenito, nepropisno , a poneki i idiotski parkirani auti i kombiji, poprilično otežavaju prometovanje autobusa. Primjerice, poprilična je misija proći sa solo kroz gornji dio R.Petrovića do okretišta na Svetom Križu ( ponekad budu i potpune blokade ). Ima toga koliko želiš.

Btw, ima li tko kakvu informaciju o popunjenosti ove P&R osmice?
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

pehar_11

Je li bilo za očekivat u cijelom ovom rasulu od grada navalu na P+R? Redovi ispred automata u Baračevoj? Rijeka plus u plusu? Pune osmice osmiješenih radnika koji idu u grad? Ajde dajte.

Ideja je sama po sebi odlična, ali je uvedena u totalno krivo vrijeme. Ok, jasno, nije bilo vozača od prije, ali se stvorila neka hajka ko da će od ponedjeljka u Baračevoj bit 150 tisuća ljudi, a grad prazan. Onaj tko u posljednjih godinu dana svakodnevno ide u grad radi posla, taj već dobro zna gdje će parkirat, uzimajući u obzir blizinu parkirališta/pješačkog/bankine, udaljenost od posla, cijenu i mogućnost kazne od prometnog. U Baračevu taj sigurno neće, cijeli smisao P+R sustav je da bus mene čeka, a ne ja njega. O tome koliko su ljudi tvrdoglavi govori činjenica da je export drvo poluprazno, a parkiraju se po Delti jedni preko drugih. Jedan pješački udaljenosti.

Rijeka plus, C40?

MateV

Citat: pehar_11  u Travanj 08, 2025, 23:13:36O tome koliko su ljudi tvrdoglavi govori činjenica da je export drvo poluprazno, a parkiraju se po Delti jedni preko drugih. Jedan pješački udaljenosti.

Molim te nemoj baljezgat. Export Drvo (Srednja delta službeno) je prazno s vrlo dobrim razlogom, a to je cijena od 1,30e po satu. Za usporedbu Delta je 0,80e, isto kao i Grobnička riva, koja se radnim danom isto vrlo dobro popuni.

Ista stvar je i sa Zagradom A i starim gradom koji su 1,80 i 2,20 e po satu. Zašto bi parkirao u zagradu A, ako je odmah pored Zagrad B koji je više nego duplo jeftiniji.

pehar_11

Ne krivim ljude, već ih totalno razumijem. O tome koliko je cijena bitna ti govori i činjenica da su 2/3 kapaciteta ZTC-a danju popunjene autima ljudi koji sa zapada idu do garaže, pa autobusom do centra.

Nažalost, dok god u centru grada postoje masovna parkirališta, nema nikakve šanse da samovoljno potakneš ljude da ne idu u grad autom, osim ako javni prijevoz nije bomba. Mene samo zanima postoje li kakvi planovi za dalje sa ovim sustavom, ili je to to? U testnoj je fazi, no što možemo očekivat ako se pokaže da sustav funkcionira?

lussin

Mislim da ne treba zbog postojećeg stanja diskreditirati korak u pravom smjeru što uvođenje P+R sigurno je. Nešto će sigurno trebati unaprijediti ali idemo korak po korak. Idealno bi bilo proširiti P+R na istok gdje se ex Istravino nameće kao dobra pozicija za gradnju jedne solidne garaže uz sve ostalo što se tamo eventualno planira. Bilo bi suludo ljudima ukidati opcije za parking koje sada imaju ako im ne daš kvalitetnu alternativu, a za to je prvo potrebno stvarati naviku kod ljudi

Citat: pehar_11  u Travanj 09, 2025, 00:01:40O tome koliko je cijena bitna ti govori i činjenica da su 2/3 kapaciteta ZTC-a danju popunjene autima ljudi koji sa zapada idu do garaže, pa autobusom do centra.
I opet Baračeva ispadne 0,80 jeftinija, plus što ako dolaziš za zaobilaznice silaziš ravno dolje. Još ako bi se omogućilo presjedanje na ostale linije...

Vanjac

E sad bi još trebalo stavit da je po jedna traka u Krešimirovoj za Bus/Taxi i onda bus dobije veliku vremensku predonst u odnosu na auto. Tada bi ljudi zapravo počeli koristit P&R jer bi bili praktički prisiljeni s obzirom da se fizički ograničava protok prometa vozila u centar a bus ne zapinje u gužvi.

I također cjenovno nije isplativije. Za 3€ po danu * 20 dana u mjesecu što prosječan čovjek ide na posao mu P&R izađe 60€. Radnički pokaz je 44.06€ i možeš se parkirat u ZTC-u i vozit unutar cijele prve zone i imaš puno više linija i češće linije na raspolaganju. U ovakvoj situaciji P&R ne donosi nikakvu prednost...
"U raju je dobro, al u paklu je ekipa"

lussin

Citat: Vanjac  u Travanj 10, 2025, 14:44:24I također cjenovno nije isplativije. Za 3€ po danu * 20 dana u mjesecu što prosječan čovjek ide na posao mu P&R izađe 60€. Radnički pokaz je 44.06€ i možeš se parkirat u ZTC-u i vozit unutar cijele prve zone i imaš puno više linija i češće linije na raspolaganju. U ovakvoj situaciji P&R ne donosi nikakvu prednost...
Osim što je, jer je karta za jednu osobu 2 eura...

Vanjac

Da, ne znam zašto sam mislio da je 3€. Moja greška, jeftinije je.

Ali i dalje mislim da je ljudima na kraju puno bitnija frekventnost linija. Baš sam se raspitao među ljudima koje poznajem koji rade u centru i kako je pehar_11 gore naveo:
Citat: pehar_11  u Travanj 08, 2025, 23:13:36Onaj tko u posljednjih godinu dana svakodnevno ide u grad radi posla, taj već dobro zna gdje će parkirat, uzimajući u obzir blizinu parkirališta/pješačkog/bankine, udaljenost od posla, cijenu i mogućnost kazne od prometnog.
Svatko ima neku svoju šemu koja im najviše odgovara i to je uglavnom neko od rješenja poput ovih gore navedenih ili ZTC => grad. Nažalost nikome od njih P&R nije nešto što su rekli da žele ili planiraju koristiti jer u ovom trenutku jednostavno nemaju osjećaj da s tim nešto dobivaju.

lussin

Definitivno ne bi bilo loše omogućiti presjedanje, mada vozni red osmice nije loše sređen. Većina ljudi radi 7-15 ili 8-16 i unutar toga imaš namještene polaske da te dovedu do grada sa dovoljno vremena da dođeš komotno na posao

Vanjac

To je istina, mislim da je VR i više nego povoljan. Samo treba ljude nekako potaknuti.

Pala mi je na pamet možda nekakva mjesečna P&R opcija gdje za određen novac mjesečno imaš pravo na prvu zonu ili samo liniju 8 + P&R.
Tako se makne potreba da kuckaš po automatu svaki put kada ideš na posao. Znam da zvuči glupo ali taj automat stvarno napravi da se sustav čini tromijim i sporijim. Ovako izađeš iz auta, skeniraš kartu i ideš dalje, puno bolji osjećaj.

pehar_11

Citat:Stotinjak korisnika je u testnom periodu Park&Ride sustava od 7. travnja 2025.godine koristilo uslugu kombinacije parkirnih mjesta i linije javnog gradskog prijevoza KD Autotrolej.

Bolje ili lošije od očekivanog?