Promet

Autor nukleusri, Studeni 29, 2007, 11:36:18

kico101

Citat: shef  u Srpanj 01, 2009, 15:06:58
Netko u ovom gradu jednom mora odgovarati za ovaj svakodnevni potpuni slom...
Mislim da svatko tko se autom uputi u grad u vršnim satima ( koji su danas, znatno duži nego nekada ), sam odgovara za vrijeme provedeno u koloni. Kad je kiša, umjesto da ljudi idu javnim prijevozom, svi uskoče u aute i tako eksponencijalno povećavaju gužve ( mokar kolnik bi i u uvjetima uobičajenog broja vozila, sam od sebe stvorio veće gužve zbog sporije/opreznije vožnje ). Ne mislim da je gradska i državna vlast savršena, ali , ljudi moji, i sami pridonosimo kaosu u prometu ( i ja također ).
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Shole

Citat: kico101  u Srpanj 01, 2009, 20:02:26
Citat: shef  u Srpanj 01, 2009, 15:06:58
Netko u ovom gradu jednom mora odgovarati za ovaj svakodnevni potpuni slom...
Mislim da svatko tko se autom uputi u grad u vršnim satima ( koji su danas, znatno duži nego nekada ), sam odgovara za vrijeme provedeno u koloni. Kad je kiša, umjesto da ljudi idu javnim prijevozom, svi uskoče u aute i tako eksponencijalno povećavaju gužve ( mokar kolnik bi i u uvjetima uobičajenog broja vozila, sam od sebe stvorio veće gužve zbog sporije/opreznije vožnje ). Ne mislim da je gradska i državna vlast savršena, ali , ljudi moji, i sami pridonosimo kaosu u prometu ( i ja također ).

Vršni sati su se kao takvi potpuno izgubili.  Recimo ujutro kad bi teoretski trebala bit najveća gužva jer i škole sve počinju oko 8, a ljudi rade ili od 7:30, 8, 8:30 ili 9 a gužve ima praktički samo od 7:45 do 8:15.  A popodne je pak totalno obrnuta situacija; škole završavaju od 11:30 pa do 14:00 kako koja kako koji dan,  ljudi rade službeno do 15:00,  15:30 .....  a u bit rade svakako i ostaju na poslu uglavnom koliko god je potrebno i gužva je non-stop od 12:00 pa negdje do iza 17 sati, i onda se zna opet desit oko 19:30.  Prijepodne pak prođe kako koji dan, nekad već od 9:00 mic po mic po Fiumari pa se sve to spoji sa onim gore navedenim od 12:00, a nekad nema pasa na cesti od 8:00 pa tamo negdje do iza 2 popodne.  Čudni su putevi gospodnji kad je u pitanju naša riječka gužva.  Kiša to samo još poboljša, a KICO101 je objasnio već zašto.  Osim nas samih, krive su i naše žene koje ni u kom slučaju u slučaju kiše ne idu na bus nago odma zovu doma nek se dođe po njih na posao jer pada ko ludo i ko će se gurat u busu.  Klasika

Berlingo

Sve se vidi po voznom redu 2A od 1986.To je tako onda bilo.Zene?A nebi ja o tome.Puno puta sam uzeo skuter i dosao doma mokar jer je njoj trebao auto.Samo toliko!

mivano

počelo je!

Privremena regulacija prometa
Novi spoj Ribarske ulice i Jelačićevog trga

RIJEKA – U ponedjeljak, 3. kolovoza 2009. godine, Grad Rijeka i Rijeka promet započinju s radovima na uređenju privremenog priključka Ribarske ulice na Trg Josipa bana Jelačića.

Naime, puštanjem u promet ceste D404 pojačat će se priliv vozila iz smjera istoka u središte grada. Taj promet će skretati u Ribarsku ulicu koja je samo jednim prometnim trakom spojena na Jelačićev trg, i kao takva predstavlja usko grlo i smetnju za protočnost prometa. Upravo stoga nužno je rekonstruirati spoj Ribarske na Jelačićev trg i omogućiti nesmetano odvijanje prometa iz Ribarske u punoj širini od dva prometna traka.

U sklopu radova uklonit će se krajnji istočni peron bivšeg autobusnog prigradskog terminala i formirati spoj Ribarske ulice i prometnice Fiumara-Scarpina s dva prometna traka te će se premjestiti semaforska oprema (stupovi i laterne) na novoformirane nogostupe.

Novo prometno rješenje bit će na snazi sve do početka radova na temeljitoj rekonstrukciji Jelačićevog trga, kada će se prometno preurediti sva raskrižja u zoni trga.

Radovi su ugovoreni sa zanatskom zadrugom Gradin iz Rijeke, a ukupna vrijednost investicije iznosi 280.000 kuna. Građevinski zahvat trebao bi biti gotov do 24. kolovoza ove godine.

Za vrijeme trajanja radova vrijedit će privremena regulacija prometa prema kojoj će se promet iz Ribarske ulice skretati u lijevo prema Scarpinoj i Adamićevoj preko perona bivšeg autobusnog kolodvora.

Iz Grada Rijeke i Rijeka prometa upozoravaju vozače da poštuju prometnu signalizaciju na prilazu i u zoni gradilišta.

D. CUPAĆ

mivano

Sa www.rijeka.hr :

Početak rada Prometnog redarstva
Rijeka, 12. kolovoza 2009.
Djelatnici prometnog redarstva, novoosnovane direkcije unutar Odjela za komunalni sustav, prvi radni zadatak imat će na regulaciji prometa prilikom obilježavanja blagdana Vele Gospe na Trsatu. Direkcija za prometno redarstvo, prva takve vrste u Hrvatskoj, obavljat će poslove nadzora nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila te upravljanja prometom, s ciljem učinkovitog rješavanja prometnih problema u gradu, a time i povećanja kvalitete života Riječana.
Početak rada Direkcije za prometno redarstvo predstavili su zamjenik gradonačelnika dr.sc. Željko Jovanović, ravnatelj Direkcije za prometno redarstvo Robert Mišan i Darko Kralj iz Ureda Grada.

Zamjenik gradonačelnika Jovanović podsjetio je kako je Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisao da poslove nadzora nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila mogu obavljati i jedinice lokalne samouprave. No, uvjeti za osnivanje prometnog redarstva stekli kada je, dvije godine nakon usvajanja zakona, ministarstvo donijelo pravilnik s propisanim uvjetima za obavljanje poslova prometnog redarstva.

"Grad Rijeka zaposlio je deset djelatnika, od čega osam prometnih redara i dva glavna prometna redara, koji će moći izdavati prekršajni nalog, odnosno naplaćivati novčanu kaznu u visini od 300 do 700 kuna za nepropisno zaustavljeno i parkirano vozilo. Ipak, u prvih mjesec dana rada komunalni redari djelovat će edukativno i preventivno i neće kažnjavati," kazao je Jovanović, posebno naglasivši kako će kvalitetnom radu prometnog redarstva zasigurno pridonijeti što je za ravnatelja imenovan Robert Mišan, donedavno načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave primorsko-goranske.

Na natječaj za radno mjesto prometnog redara javio se velik broj kandidata, od kojih je izabrano deset. Prometni redari potom su, u organizaciji Policijske akademije iz Zagreba, krenuli na osposobljavanje, koje je svih deset kandidata završilo s odličnim uspjehom. Program osposobljavanja obuhvaćao je nekoliko nastavnih predmeta, pa su redari polagali ispite iz propisa iz područja sigurnosti cestovnog prometa, taktike i metodike postupanja u nadzoru i upravljanju prometom na cestama, prekršajne odgovornosti, kao i osnova komunikacijske kulture.

Prema riječima ravnatelja Mišana, prometni redari obavljat će poslove nadzora i premještanja nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, kao i fizičkog upravljanja prometom na kritičnim mjestima.
"Vjerujemo kako će rad prometnog redarstva povećati protočnost prometa u Rijeci, čemu će zasigurno uvelike pomoći stavljanje u funkciju prometnice D404 i riječke zaobilaznice. Glavni cilj postojanja prometnog redarstva nije kažnjavanje, već u prvom redu pomoć građanima, poput omogućavanje nesmetanog prolaza osobama koja guraju dječja kolica, odnosno kreću se uz pomoć invalidskih kolica", kazao je Mišan, naglašavajući kako će se najvišom kaznom u iznosu od 700 kuna kažnjavati nepropisno parkiranje na parkirnom mjestu za osobe s invaliditetom. Nova direkcija već je uspostavila komunikaciju s mjesnim odborima, koji su istaknuli koje točke na područjima svojih mjesnih odbora smatraju prometno najkritičnijima.

Na današnjoj konferenciji za novinare bili su prisutni i prometni redari Tajana Saršon i Dragan Čubrilo, pa je tom prilikom predstavljena i njihova odora po kojoj će ih građani moći prepoznati. Kako će funkcionirati prometno redarstvo, moći će se vidjeti već ovog vikenda, za blagdan Velike Gospe, kada će redari regulirati promet na Trsatu. Prema riječima Darka Kralja iz Ureda Grada, prometno redarstvo uvelike će olakšati organizaciju velikih manifestacija Grada Rijeke. S jedne strane, više neće biti potreban toliki angažman zaštitarskih službi, kao niti prometne policije, koja će stoga moći posvetiti drugim prometnim problemima u gradu.

Osnivanje prometnog redarstva ne znači i ukidanje jedinica prometne mladeži, koja će i dalje pomagati kako bi promet u gradu bio sigurniji i protočniji. No, istodobno postojanje tih dviju službi posljedica je nedorečenog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, stoga će Grad Rijeka, istaknuo je Jovanović, putem saborske procedure podnijeti amandmane s ciljem promjene zakona. Jedan od glavnih zamjerki odnosi se na činjenicu da su jedinicama lokalne samouprave prenesene određene nadležnosti, poput nadzora nad prometom u mirovanju ili izdavanja dozvola za gradnju, no istodobno im država nije osigurala izvore financiranja za obavljanje novih poslova.
(S.R.)

echo

Prave gužve počinju tek sada, kad stignu redari... ;D

mivano

sa www.rijeka.hr :

Završetak radova na uređenju privremenog priključka Ribarske ulice na Jelačićev trg
Rijeka, 13. kolovoza 2009.
U petak, 14. kolovoza oko podneva, prije planiranog roka, pustit će se u promet privremeni priključak Ribarske ulice na Trg Josipa bana Jelačića. Završetkom radova, Ribarska ulica spojena je s dva prometna traka na Jelačićev trg, čime je omogućena nesmetana protočnost prometa, što će osobito doći do izražaja nakon otvaranja ceste D 404.

Novo prometno rješenje bit će na snazi sve do početka radova na temeljitoj rekonstrukciji Jelačićevog trga, kada će se prometno preurediti sva raskrižja u zoni trga.

Podsjetimo, radovima koje je izvodila zanatska zadruga Gradin iz Rijeke, a čija je vrijednost 277.674,44 kn (s PDV-om), uklonio se krajnji istočni peron bivšeg autobusnog prigradskog terminala i formirao se spoj Ribarske ulice i prometnice Fiumara-Scarpina sa dva prometna traka.

mivano

ne tiče se izravno autobusa, ali smatrao sam da treba stavit (moderatori mogu obrisat ako smatraju da smeta):
sa stranica Kanala Ri

GRANITNE KOCKE ODLAZE U POVIJEST

19.8.2009   

Jedina preostala prometnica u Rijeci koja je bila pokrivena granitnim kockama, Ulica Tome Štrižića na mjestu ulaska u sušačku bolnicu, odlazi u povijest. 200 metara kolnika sanira GP Rijeka, a investitor je Županijska uprava za ceste.
Sanacija kolnika obuhvaća vađenje granitnih kocki te će se asfaltnim zastorom obnoviti kolnik – objašnjava voditelj gradilišta Branko Peran.
Razlog sanacije je to što je kolnik bio u lošem stanju zbog opasnih nivelacija, odnosno loše podloge. Ovaj je kolnik napravljen prije 90-tak godina, a opterećenost prometom je tada bila neusporedivo manja. Što se samih granitnih kocaka tiče, one su neuništive.
- Granitne kocke investitor skladišti tako da se one neće bacit vjerojatno će naći svoju upotrebu – dodaje Peran.
Sve i da se prometnica želi ponovno obnoviti u ovakvom obliku, više nema starih majstora koji su radili s kamenom, kaže nam Peran kao i to da je primio brojne privatne upite hoće li se kamen možda moći otkupiti. Radovi će biti gotovi do kraja drugoga tjedna, poručuju izvođači. Intenzivirani su i radovi u dvorištu sušačkog KBC-a. I ondje se asfaltiraju prilazne ceste glavnoj zgradi bolnice i novoj zgradi hemodijalize.

mivano

jutros oko 6:30 nije bilo struje na semaforima na Delti

kico101

Zbog puknuća vodovodne cijevi kod pomorskog faksa, danas kod kazališta viđeni Conecti na 2A i 5A ( ne pitajte me gbr-meni su ionako svi isti ).
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Berlingo

Ulaz u Podhum po drugi puta slikan.Cini mi se da to ide jako sporo.Ali ima jos jedna jer su se radovi malo prosirili (privremena trasa s time nema veze).U daljini se vidi tenda od Kaktusa.

mivano

jutros viđen pauk kako "hvata" vozilo parkirano na stanici na Streljani; sukladno ovomu, je li moguće da se uskoro pojavi na groblju Drenova, na Benašima, Lokvi i drugdje na rubovima grada po stanicama ?

Berlingo

Danas bio u Sloveniji.Vracam se po Petrolejki na Viskovo.Semafor na raskrscu za Studenu. Pa to je katastrofa.Ne da je usko nego se divim Trolejcovima kako tamo prodju.

ikar

Citat: Berlingo  u Rujan 23, 2009, 21:08:59
Danas bio u Sloveniji.Vracam se po Petrolejki na Viskovo.Semafor na raskrscu za Studenu. Pa to je katastrofa.Ne da je usko nego se divim Trolejcovima kako tamo prodju.

Studena se vozi preko Klane zbog radova.

mivano

u NL pisalo kako će vlak do studenog zbog radova na obnovi tunela Kalvarija prometovati preko Rive i najavljene su velike gužve povodom toga
znači da će se ukintuti stajalište Tržnica