Croatia bus - razno

Autor Tomek, Studeni 23, 2007, 14:00:52

Tomek

Ne mislim se sada svađati i znam da znaš puno, ali imam brojeve proizvodnje od oba 2 Megalinera i onaj kupljen od Samoborčeka je po broju proizvodnje stariji od original CB-ovog.

20075 -- ex Samoborček
21893 -- original Croatia bus

-- inače ti brojevi su u šasiji svakog Neoplana po cijelom svijetu i zato je takva razlika
-- probat ću se još raspitati, možda je netko uspio u CB-u pomješati brojeve te sam na taj način ja došao do obrnutih
-- Megaliner gbr495 je vozio na stranim registracijama neko vrijeme jer se u Hrvatskoj nije mogao takav bus po zakonu uopće registrarati, kad su to promjenili dobio je ZG tablice

Što se tiče O404RHD, evo teksta sa interneta:

In 1991 Daimler-Benz presented the O404 coach range as the successor of the O303 (though the O303 was produced until 1992). Amongst the main features of the O404 were the sheet metal stampings, disc brakes, independent front wheel suspension and the V-engine range delivering up to 381 hp. It was also the first integral coach from Mercedes-Benz to be available in a double-deck version.

U jednim davnim novinama je bila priča kako je AP Imotski prvi kupio nove O404RHD.. Sad jel to bilo točno tko zna.

PROFA

E Tomi za Mercedese 0404 ,ja tadasnja tvrtka ASP pozega tak se tada zvala ona je sa izlozbe u Munchenu kupila dva zelena sa zatamnjenim staklima i sa slikama na njima svi su trcali daji vide
PZ 529-m je vozio pokojni JOZA,a
pz 530-m Andria onaj stoje poslie vozio oni 317 hdh setru,a Imotski ji je malo posle kupoi sivog i bordo mislim
A projekat je napravljen 1991 samo na cesti su krajem 1993 tek bili!
A ovo za Megalajnere to je broj maticni svakog auta i manji broj znaci da auto ima manju opremu,jer kad kupujes dijelove rezerne taj se broj uvjek gleda posto ni jedan neoplan nema slicnosti na cesti u !
Kad kupis prije dva neoplana tri mjeseca razlicita sva je tehnika drugacija i po tomese stavlja broj taj!
A orginal CB megaliner je turisticka izvedba
a samoborcek je prigradski jer je vozao turiste po gradu i imao gore na katu prozore kao vlak sto je zamjenjeno prije je dosao u Samoborcek,znam daje taj mog poznaniuk cijenio ga takvog sa tim prozorima 600 000 DM jer tad nie bio €,a bio je bordo tamni sa bijelom wtrqjfnom dole !
A ako gledas starost neoplana onda samo gledaj po instrument tabli jer je svaka usavrsenia !

PROFA

Tomi ovaj kao stoje na mojoj slici takav je i taj izgledao imao te prozore dase otvaraju kao u vlaku i druga boja!
Ali on nije imao puno kilometara jer nije vozio samo po gradu i prigrad !

Tomek

Evo slika u kakvoj je boji bio od hochdeckera:

Tomek

Citat: PROFA  u Listopad 23, 2009, 20:46:07
A ovo za Megalajnere to je broj maticni svakog auta i manji broj znaci da auto ima manju opremu,jer kad kupujes dijelove rezerne taj se broj uvjek gleda posto ni orginal CB megaliner je turisticka izvedba

To bi značilo da svaki Cityliner iz iste serije od Croatia busa ima drugačiju opremu  ??? :o
gbr
485 -- 20011
486 -- 20012
487 -- 20013
488 -- 20014
489 -- 20015

PROFA

Ne oni su svi pet zajedno naruceni i imaju isto sve,ali vidi ssa nekim dali ima takvog isto godiste i u nutra nije sve drugacie ali dosta stvari!
Jer NEOPLAN je nekad bio samo karoseria sa :mercedes,man i scania motorima isto kao i setra je nekad imala man i mercedes motore!
A sada SETRA ima MERCEDES,a NEOPLAN samo man.
A pogledaj u Cazmi neoplane prvu i drugu seriju ima dosta razlike!
Jer neoplan je kupovao dijelove i sastavljao AUTOBUSE,nije imo ni svoj motor ni mijenjac ni sasiju ni deferencial sve je tudje bilo dok ga man nije kupio!
A prije ako narucis par auta odmah svi su bili isti!

Tomek

Potpuno se slažem sa tim razlikama osim u jednom, a to je da je Neoplan davao vlastitu oznaku šasije, nisu poput Eurobusa imali Volvo oznaku šasije tako da svaki Neoplan ima svoju oznaku šasije i od tud su ti brojevi koje sam stavio na forum ;)

PROFA

E pa vidis da svaki ima svoju  eigene CODE,i potom se zna kakav je ali nema veze!
Stvarno ovo je super stranica i ima jako dosta dobri buseva,ali suze mi podju kad vidim da CROATIABUS nema ni jednog novog NEOPLANA !
A kad su oni imali 1988 za UNIVERZIADU 10 citilinera i 1 skilinera tada se nije mogao bus uvesti u komunizmu samo nasa vozila imat!
A sada takva firma  ponos HRVATSKE i to je zalosno,ne zato stosam tamo radio nego mi je jos draga uvijek.
Ja bi jim garantovo sad da uzmu busseve samo da  me ne izrade nego stvarno da rade!
E Tomak ovaj katni sto ima vrata na lijevoj strani mislim ali nisam siguran ,da je jedna druga ga firma imala i imao je rebrast lim gdi je pise EXKLUSIV,posto je to fischerov autto iz Njemacke!
Ali nisam siguran posto svaki NEOPLAN ima vrata vozaca i ful opremu naprijed na poklon koga kupi! :)

fakincic

Kroz Pregradu prije 10 minuta prošla Temsa Safari. (Linija iz Straže u 5.00 za Zagreb). Nisam uspio vidjeti koji gbr.

zvone13

ISTINA je  ! 
Autopoduzece Imotski je prvikupio Mercedese 404 , tj. prvi u Hrvatskoj jer su njihovi bili izlozeni na Zagrebackom velesajmu. Kupili  su dva bijela i jednog ljubicastok     hvala bogu i dan danas voze,   naravno obnavljani su

mislim da su godiste1991 ili 1992 nisam siguran    znam da sam s njma putovao u Njemacku preko Maslenice za vrijeme  rata.
informacija je istinita jer osobno poznajem vozace ovih autobusa

zvone13

za godiste  nisam siguran ali nisu mladji  od 1993

PROFA

Istina je da su Imocani i APP imali prvi ,jedan je bio vec udaren bijeli odma na pocetku kad su kupljeni!
A ta  vozila su na cesti bili krajem 1992 godine!
Samo imas pravo tuga je da  CROATIA Bus nemoze kupit 10 starlinera novi jer ta tvrtka i ta farba busseva je ogledalo HRVATSKE u EUROPI!

Meni je nji zao ja bi im rado pomogao ali kako vidim da se tu mutni poslovi delaju pa .........?

PROFA

Ovi 8 MB 0404 je doslo zajedno u Cb tada ji je kupio Ante Marian direktor tadasnji,a dosli su kada je bio strajk tvrtke jedan mijesec tadaje Leon SULJIC poceo otkupljivat dionice!

PROFA

sarggy

pa te firaksere niko nece voziti