Rad Autotroleja (2)

Autor nukleusri, Prosinac 06, 2007, 16:02:49

Shole

Hvala hvala hvala hvala hvala hvala

shef

Udar na najosjetljivije skupine? Nikada, ali nikada sve ljude trpati u isti koš! Naime, osobno poznam par umirovljenika koji imaju i 4, 5 tisuća kuna mirovine. A šta smo mi zaposleni koji radimo za 3 tisuće budale, a plaćamo punu cijenu? Tko koristi uslugu, treba je i platiti. Očekujem manje gužve, to nije tako loše...
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

maky

Dajte neka bar jedna firma u Hrvatskoj posluži kao primjer drugima!
Dosta mi je više smrdljivih otpada po autobusima iz 7. dalmatinske koji se samo muktaše naokolo, smetaju, smrde, stvaraju gužve po autobusima, gunđaju i dižu tenzije po autobusima. Nikad im ništa nevalja, a zaboravljaju da vožnju nisu ni platili!

Sjećam se jednog primjera, vozim se u autobusu, ulazi neka baba, već dok se penjala uznutra počela je  trkeljati kako je ovo stari autobus, kako ovo, kako ono. E onda kad se uspela "momak, aj jel mi se možeš dignut?", a u autobusu još sigurno 20 slobodnih mjesta.
"Zašto, pa ima mjesta?!"
Baba: "E tamo mi  tuče sunce, ona sjedala su naopako, ova su ovakva, ova su onakva..."
Ma j*di g*vna!
Rješite ih se šta prije pa ćemo i mi u ostalim gradovima vršit pritisak da ih se makne...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

shef

Ako se ne varam, Osijek ima stupnjevanje cijena za umirovljenike. I konačno nešto da se više prestane ponižavati onaj dio umirovljenika koji još nemaju 65 godina, a to su prvenstveno žene. Ili nek plaćaju svi ili nitko!
Ali ako je to samo prijedlog koji mora proći kroz razne "socijalističke saveze", onda nema šanse. To nikada neće proći!
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Boki651

Podržavam ovaj prijedlog, tim više što imam iskustava, prilično negativnih. Evo npr.
Čekam 7a kod indexa, bile su neke gužve, pa je i bus normalno kasnio.Dolazi 7a dupkom pun, jedva se stoji na vratima, i ja se nekako uguram na prednja, ispred mene neka baba, odmjerava me pogledom i kaže: "Mlad si mogao si pričekat drugi autobus ili se voziti sa 7, a ne stvarati gužvu, kad vidiš da nema mjesta!"

Malo je falilo da je ne pošaljem znate već di...ona će meni govoriti da čekam novi 7a 20 minuta, meni koji se vozim do zadnje stanice navedene linije, a ta ista baba izađe u Vukovarskoj kod Plodina, a isto je mogla voziti se u sedmici.

Eto zato sam za naplaćivanje karte umirovljenicima.

Ruske

veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeliki potpis!!!!!!

idu mi na zivce babe koje se voze par stanica i rade guzvu u natrpanim 7A, dok iza je prazna 6ica ili slicno...i onda kad sam isao busom ujutro na fax prije jos, ono polu spavam u busu, udu mi kod krasa starog 10 baba, 2 sa ribama, 3 sa kis. kupusom, 2 sa skampima itd. uglavnom sve mirisi koji me tjeraju na povracanje...i onda se jos deru sta ovo ono bus ovako onako, mladi tu tamo...

ah...nadam se da ce ovo placanje doprinjeti smanjenju penzica po autobusima...

MAKI

ja se slazen jer me nerviraju babetine koje se tuze na mlade
mladi ovo mladi ono
Nigdje nema lijepšega grada
Do Rijeke naše
Zapjevajmo pjesmu svome gradu
i dignimo čaše
Riječani smo grada nad Kvarnerom
Neka svako zna
Tu su Molo Longo Trsat i Kantrida
Rijeko mila grade Svetog Vida
Volimo Rijeku jer Riječani smo mi
Ljepšega grada na cijelom svijetu ni

zvone16

ja svaki dan se svadam sa njima udem na mrtvome i do novoga lista se svadam pocne mi neka baba srati sta si kod vratiu a 1 ili 2 pun pa di cu biti poslo bi je u CENSORED
ZvoneXp

Ruske

to mi najjace...zasto stojis na vratima, pazi, mozes ispast, a onda pocnu srat nesmijes ovo ono...
sta te B.K. za mene isuse, gledaj sebe, svoje noge i najlone smrdljive ;D

kico101

Molio bih da se u ovoj temi komentira rad Autotroleja, a ne psihološki profili putnika. Zahvaljujem.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

conecto

Citat: shef  u Travanj 13, 2010, 13:57:30
Očekujem manje gužve, to nije tako loše...

Da, gužve su jedan od glavnih problema i često uzrokovane time što se mnogi voze pretjerano i bez potrebe (prednjače umirovljenici, ali čine to i npr. đaci osobito dok markiraju ili su na praznicima).
Ukidanje besplatnog prijevoza umirovljenicima taj problem sigurno neće riješiti i mislim da je to potpuno krivi put. Jer ako do toga i dođe oni će to platiti (po "simboličnoj cijeni" kao što je Glasnogovornica rekla) i opet će ih biti puni autobusi. Samo će njihovi ispadi koje su ovdje neki naveli biti još češći i glasniji jer tada su "oni platili da se voze".
Po meni pravo rješenje je ukidanje bilo koje vrste neograničenog prijevoza, bilo da se radi o pokazima ili besplatnom prijevozu. U Zagrebu npr. uz ove nove Atrone (kad i ako se stave potpuno u funkciju) može se kontrolirati "količina" prijevoza pa se na taj način ograničiti (prepaid sustav) korištenje na stvarno potrebnu mjeru. Npr. bilo da se radi o kupljenoj mjesečnoj karti ili besplatnoj, ona bi trebala uključivati samo neku realnu kilometražu unutar mjeseca.
Mislim da bi tek to moglo smanjiti gužve i broj potrebnih ovzila u prometu tokom dana, kao i prevelike troškove koji se stvaraju dok vozila JGP izigravaju ringišpil za razbijanje dosade i viška slobodnog vremena.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

dragec52

Haj. Da ja natipkam svoje impresije i dojmove o temi "penzići". Zaista nemam ništa protiv njih, mnogima je to događaj dana. Izači ili bolje reči pobječi od čangrizave babe i do ručka promjeniti par buseva i naselja, sresti se sa drugim zgubidanima i dođe vrijeme ručku i nazad doma. Besplatan je i što NEEEEEEEEEE. ALI neka te doživljaje doživljavaju u vrijeme kad radni ljudi, studenti i đaci nisu već brebukirani na svakoj liniji. A samo riješavanje je gotovo unaprijed  osuđeno na neuspijeh. Tko će ih natjerati na građanski posluh. Stari su, jadni su, neimaština jeziva, bolesni i KAKO istjerati pravo firme na neku naplatu. Kontrola će ih legitimirati i uzeti podatke??
MOŠ MISLIT pa svi će stati na stranu bakice i dedice ako pokušamo odraditi ono što će firma tražiti od nas vozača i od kontrolora. Već se ježim od pomisli da trebaju držati pokaz u ruci a ako ga nemaju nema drugu nego zaprijetiti da čemo im uzeti proteze,štapove,štake i druga ortopedska pomagala. I špreha " Mi smo ovo kupili doprinosima" "Gdje si ti bio dok sam ja gradio Rijeku" " Kad smo bili mladi i mogli raditi valjali smo vam sad vam smetamo" Nadam se da ste shvatili poantu što sam htio reči. AKO NEĆE HTJETI KUPITI POKAZ I ZA 1 KUNU NEĆEMO IM  MOĆI AMA BAŠ NIŠTA osim navući bijes starčeka i njihove djece i unučadi. Ideja sređivanja tog pitanja je sasvim uredu ali izražavam skepsu da će biti nekog velikog uspjeha. Ne sumnjam da će Smoki i ekipa uložiti tuda na što bezbolniji prelazak na naplatu ma koliko god ona bila simbolićna ali teško, jako tešto će biti ostvarivo. Pa i sad im je teško izvaditi osobnu / mada nitko nije uzeo u ruku i pogledao godinu proizvodnje - čitaj rođenja-  osim kontole kad izjavi 65 a izgleda kao 56. Daljnje pračenje ove teme bit će vrlo interesantno.

Ruske

klanjam ti se na ovom postu!!!!

kad te vidim u jedinici, ako budemo oboje imali vremena idemo u Mateju na kafu!!!!

mivano

iz Novog lista: izmjene na sve strane

Datum objave: 15.4.2010 u 00:19h

Besplatni javni prijevoz dijeli se u četiri kategorije?
Umirovljeničke godišnje karte od 30 do 198 kuna
Kriterij za podjelu bit će visina primanja, pa će najviše plaćati umirovljenici s prihodom iznad 4.000 kuna, a najmanje oni koji mjesečno dobivaju manje od 2.000 kuna
Prijedlog Autotroleja

Primanja -cijena karte:

do 2.000 kuna 30 kuna

2.000 do 3.000 kuna 78 kuna

3.000 do 4.000 kuna 144 kune

iznad 4.000 kuna 198 kuna

RIJEKA – Prema prijedlogu Autotroleja kojim će se, ukoliko bude prihvaćen, ukinuti povlastica besplatne vožnje za osobe starije od 65 godina, ta će populacija od 1. lipnja ove godine za prijevoz gradskim autobusima koristiti godišnje karte čije će cijene varirati ovisno o visini primanja pojedinog korisnika, potvrdio je direktor tog komunalnog društva Željko Smojver.

Osobe starije od 65 godina prijedlogom su podijeljene u četiri kategorije pa bi tako oni s primanjima višim od četiri tisuće kuna godišnju kartu plaćali 198 kuna, oni s mirovinama od tri do četiri tisuće kuna 144 kune, a oni čiji se prihodi kreću u rasponu od dvije do tri tisuće kuna plaćali bi 78 kuna. Cijena godišnje karte za posljednju kategoriju, u kojoj su oni čija primanja ne premašuju 2.000 kuna mjesečno, iznosit će 30 kuna. No, Smojver ističe da će Grad Rijeka svojim stanovnicima koji su u toj kategoriji u cijelosti subvencionirati taj iznos pa će za njih vožnja, kao i do sada, ostati potpuno besplatna.

– Riječ je, kao što se vidi iz našeg prijedloga, o doista simboličnim cijenama godišnjih karata koje želimo uvesti prvenstveno zbog evidencije i eliminacije mogućnosti zloporabe povlastice besplatne vožnje. Važno nam je pritom utvrditi jasnu sliku koliko i na koji način građani stariji od 65 godina koriste javni gradski prijevoz. Pritom još jednom želim naglasiti da je riječ o prijedlogu kojeg tek trebaju usvojiti suvlasnici »Autotroleja«, kazao je Smojver.

Na naše pitanje koliki su predviđeni financijski rezultati uvođenja naplate godišnjih karata osobama starijima od 65 godina, Smojver je odgovorio kako je iznos nemoguće predvidjeti, upravo zbog toga što tek treba utvrditi koliki je broj osoba u svakoj od četiri kategorije primanja utvrđenih prijedlogom.

– U svakom slučaju čak i s ovakvim cijenama, za koje je jasno da nisu tržišne, vodili smo računa o visini primanja i financijskim mogućnostima naših korisnika starijih od 65 godina, kazao je Smojver.

Ipak, u cijeloj priči ostaje nejasno zašto se imovinski cenzus kao kriterij za visinu cijene karte uzima u obzir samo za tu dobnu kategoriju, a ne za sve umirovljenike. Umirovljenici mlađi od 65 godina, naime, za vožnju gradskim autobusima plaćaju daleko višu cijenu mjesečne pokazne karte koja za prvu zonu stoji 112 kuna. Tako će, primjerice, umirovljenici mlađi od 65, čija je mirovina, recimo, 3.000 kuna, za godinu dana vožnje gradskim autobusima platiti 1.344 kune, dok će istodobno umirovljenik u povlaštenoj dobnoj skupini starijih od 65, s mirovinom od pet, šest ili više tisuća kuna platiti svega 198 kuna. Taj je problem prisutan još od 1996. godine, kada je uveden privilegij besplatne vožnje javnim prijevozom za sve građane starije od 65 godina, bez obzira na njihovo imovinsko stanje, čime je dio umirovljenika s nižim primanjima doveden u neravnopravan položaj. Odgovorni u Autotroleju i njegovim osnivačima, prvenstveno Gradu Rijeci kao većinskom vlasniku, možda bi sada, kada već predlažu promjene, trebali razmisliti o ukidanju dobne granice za stjecanje povlastica u korištenju javnog prijevoza te kao kriterij uzeti imovinski status onih kojima se želi financijski pomoći, a to su u prvom redu umirovljenici.

Marinko GLAVAN
»Prsten« za promjene

Čelni ljudi Viškova, Klane, Kastva, Jelenja, Čavli i Kostrene, općina I gradova koje su suvlasnici Autotroleja, podržavaju najavljene izmjene o kojima se, kažu, načelno raspravljalo na Skupštini komunalnog društva. Načelnik Kostrene Miroslav Uljan ističe da su se upravo predstavnici općina i gradova i zalagali za uvođenje novoga sustava naplate, a svi se slažu da bi nakon toga svaka jedinica lokalne samouprave, prema svom socijalnom programu, trebala razraditi kriterije za osobe koje će se besplatno voziti. Kao argument za ovakav novi način naplate korištenja javnog gradskog prijevoza osoba starijih od 65 godina načelnik Klane Matija Laginja navodi i stav da gradovi i općine mjesečno plaćaju visoke iznose Autotroleju što će se, kaže, spriječiti uvođenjem kontrole broja korisnika.

A. P.

Ukida se peta zona, uvode se dnevne i tjedne karte

Od ostalih novosti koje predlaže Autotrolej možda je najznačajnija ukidanje pete zone mreže javnog prijevoza, koja će biti pripojena četvrtoj, pa će stanovnici tog područja ubuduće plaćati i karte za četvrtu zonu.

– To znači da će svi oni koji su, primjerice, plaćali mjesečnu radničku kartu za petu zonu po cijeni od 670 kuna, sada plaćati kartu za četvrtu zonu čija je cijena 572 kune, što je gotovo stotinu kuna manje. Nadalje, ovim prijedlogom želimo kategoriji učenika osnovnih škola omogućiti da, s obzirom na mjesto prebivališta i pripadnost određenoj osnovnoj školi, kupe mjesečnu kartu samo za onu autobusnu zonu u kojoj se voze na putu od kuće do škole. Na primjer, učenik koji živi na Marinićima, a u školu ide u Viškovu mogao bi kupiti kartu samo za tu zonu po cijeni od 92 kune, a ne kao do sada kartu od 2. do 5. zone po cijeni od 111. kuna. Namjeravamo također uvesti dnevne i tjedne autobusne karte, i to u dvije verzije. Jedna za vožnju samo u prvoj zoni, pri čemu bi dnevna karta stajala 20 kuna, a tjedna 80 kuna, te druga za vožnju u sve četiri zone po cijeni od 34 kune za dnevnu i 160 kuna za tjednu kartu, rekao je Smojver, posebno istaknuvši kako, unatoč konstantnom rastu cijena goriva od početka ove godine, Autotrolej ne namjerava povisiti cijenu autobusnih karata.
»Povlašteni« umirovljenici

Umirovljenici mlađi od 65 godina za vožnju gradskim autobusima plaćaju 112 kuna za prvu zonu. Tako će, primjerice, umirovljenici mlađi od 65, čija je mirovina 3.000 kuna, za godinu dana vožnje gradskim autobusima platiti 1.344 kune, dok će istodobno umirovljenik u povlaštenoj dobnoj skupini starijih od 65, s mirovinom od pet, šest ili više tisuća kuna platiti svega 198 kuna.