Linije - razno 2007.-09.

Autor tomobrad, Prosinac 01, 2007, 19:50:46

Ivan

Zanimljivo, na ZETovim stranicama stalno stoje neke obavijesti koje ni nisu pretjerano bitne putnicima (prve tri su "Nova vozila za osobe s invaliditetom", "Od danas vozi 71. niskopodni tramvaj" i "Jubilarne "Stilske vježbe" u jedanaestici"), a ovakvo nešto se uopće ne sjete objaviti...

Hm... Nemam baš vremena ovih dana, no pogledat već uskoro kako linija ide... Ako vozi onako kako mislim da vozi, čini mi se da ću biti podosta kritičan prema svemu skupa... :-X :-\

trambus

Citat: DJ_ZG  u Siječanj 30, 2008, 14:11:22
evo upravo gledam ZETovu stranicu...
uveli su novu liniju 238.... Kaptol - Kozjak...
jel se vozio tko vec... jel ide starom rutom 201 i 202 ili se ne spusta uopce dole na Petrovu?
Kolko sam shvatio nije losa ideja, brze se stigne do centra u svakom slucaju... ali sad se pitam da li je potrebno liniju 201 drzati do Kaptola... najbolje bi bilo pojacati 238 sa cescim polascima (sad idu svakih 50 minuta) i 201 skratiti kao prije do Srebrnjaka...
komentari? :D
Ako ide preko Srebrnjaka - Petrova - Laščinska onda je to kao bivša spojena 201+202.
Razlika je što je 201+202 krug Kaptol - Kozjak - Kaptol trajao 60 min, a ovoj liniji 50 min.
Naravno to je zato da se uhvati takt s 201 i 202 koje idu svakih 25 min RD.
Samo što vozači misle o tome, je li to dovoljno vremena za krug i pauzu?

Zanimljivo je i da STIB nije prvi javio o ovoj liniji  ???

STIB

Citat: trambus  u Siječanj 30, 2008, 17:54:12
Zanimljivo je i da STIB nije prvi javio o ovoj liniji  ???
Ovo mi je prvi glas  :o - provjerit ću prvom prilikom!
EDIT:
Najprije sam se poveselio, a onda sam vidio vozni red.
Ide zaista svakih 50 minuta, s Kozjaka 5 minuta prije svakog drugog polaska linije 202 i ako ide direktno preko Bijeničke prema Kaptolu onda je to za ljude s Kozjaka i okolice veliko poboljšanje. U obrnutom smjeru ide 10 minuta prije svakog drugog polaska linije 201.
Nije mi baš jasno kojim to putem ide, to treba provjeriti.
Ali, ono što me najviše razočaralo je zadnji polazak s Kaptola u 19:00  >:(
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

tamlover

Citat: STIB  u Siječanj 30, 2008, 18:56:26
Ali, ono što me najviše razočaralo je zadnji polazak s Kaptola u 19:00  >:(

Ovo je žalosno. Al to su oni istražili garant. ZET-ova CIA je tjednima špijunirala Zagrepčane na trasi nove linije i zaključila da u pola osam svi kući gledaju Dnevnik, a odmah nakon prognoze 84% njih gasi svjetla i krmi. 12% njih prošeta cuku oko 22 sata al oni ionako ne smiju u autobus ni primirisat. Sve one koji su se zatekli vani nakon 19 sati ZET-ovi špijuni procjenili su dovoljno bogatima da si plate taxi ako nekud oće otić. U ZET-u nema ništa napamet da se radi.

...i bilo je lepo i navek TAM bu....

trambus

Citat: DJ_ZG  u Siječanj 30, 2008, 14:11:22
... najbolje bi bilo pojacati 238 sa cescim polascima (sad idu svakih 50 minuta) i 201 skratiti kao prije do Srebrnjaka...
komentari? :D

Ne slažem se sa skraćivanjem 201. Onda bi Bijenička (PMF, Ruđer) izgubila izravnu vezu s Kvatrićem.

Također 201 Kvatrić - Srebrnjak nema smisla ako će se uskoro uvesti nova linija
Kvatrić - Srebrnjak - Rim - Fratrovac - Gorice  (ne znam kojim redoslijedom zadnje 3 ulice)

DJ_ZG

djevojka mi zivi na Kozjaku i kaze da je genijalna ideja... za deset minuta je na Kaptolu, u centru grada...
ide poslije ulice Rebar i Kozjak desno na Lascinsku i izlazi gore na Bijenicku... put je zaista dosta skracen...
al kao sto kazes tamilover 19.00 je sramotno za takav dio grada... ok, ljudi imaju drugu varijantu i dalje ostaje 202, ali opet, nit je fer 50 minuta interval nit polasci...
nekako sam misljenja da je ona uvedena samo kao pojacanje 202 i da joj je princip u spicama brze dovesti ljude na posao i s posla...

i dalje bi ostao misljenju da bi bilo dobro skratiti 201 i uvesti dodatni bus na 238... mislim da bi to sigurno bolje funkiconiralo...
neznam sad da li ima puno ljudi koji iz smjera PMFa i Rudjera idu prema Kvatricu, a i ono staro okretiste i nije tako daleko za laganu setnju...:D

STIB

Vijest o otvaranju linije 228 nije uopće objavljena na web stranici, nego sam ju našao u tjednom biltenu (internom glasilu ZET-a).

Tu piše i trasa linije, ali i dalje mi baš nije jasno kako autobus skreće s ulice Rebar prema Lašćinskoj i obratno. Taj zavoj je prilično oštar i dio ceste je uzak, ali valjda nekako funkcionira.
Nažalost, nemam prilike otići to i osobno vidjeti u radno vrijeme, a vikendom ne vozi...  :'(
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

tomobrad

Vidio sam danas 238 na Grškovićevoj. Voze citari na njoj.

Ivan

Uspio sam se provozati sa 238 (btw., i dodao ju sada na popis linija). :) Moje je mišljenje da se možda trebalo malo više kombinirati pa npr. 228 poslati do Kaptola (kraj KBC-a dvosmjerno, naravno) preko Laščinske sa tim jednim dodatnim busom, ili poslati taj 238 preko Voćarske, ili staviti taj jedan bus kao pojačanje na 201+202 (ljudi na 201 i 202 se stalno žale kak im se vozni red ne sviđa...) ili nešto slično...

No, da ne kukam previše, ipak mi se linija i ovako sviđa, mislim da je OK, iako možda malo slabo popunjena... Što se tiče toga da vozi samo do 19 h radnim danom, pa mislim da 201 i 202 obavljaju posao sasvim dobro, ova linija je neki mali dodatak i mislim da ionako nije ni bila nužna... Iako, ne znam zašto je vozno vrijeme 25 minuta (tj. krug 50) kada bus onda više stoji nego vozi, mislim sa bi se to komotno moglo spustiti na 20 ili čak 15 (ili npr. krug na 35)...

Nego, mislim da je nužno, a ne bi bilo ni teško (samo zetovci ili tko se već brine oko toga su i tu kao i na zapadu grada nesposobni), uskladiti linije koje voze preko Bijeničke, možda ne 226, ali 106, 201 i 238 bi se moglo bez problema uskladiti...

NL 313

Nakon uvođenja 238, produžuje se jedna podsusedska linija:

Citat: ZETAutobusna linija 164 Savski most – Horvati od ponedjeljka, 4. veljače, produžuje od postojećeg okretišta u Horvatima, Ulicom Horvati do novog okretišta u zoni raskrižja s Ulicom Hercegi.

Na produženom dijelu trase uspostavit će se obostrano stajalište Horvati – željeznička stanica i krajnje stajalište Ul. Horvati/Ul. Hercegi.
NL 313 i NG 313 su najbolji zagrebački busevi
Ali zadarski novi citari su također među najboljima kod nas

bull92

Imam nekoliko pitanja.
Koliko su duge linije 130, 124, 127 i koliko u min je procjena voznje od okretišta do okretišta za navedene (kao sto je npr. za 176 i 177 40min.)?

tamlover

Citat: Ivan  u Ožujak 22, 2008, 17:09:11
127 je duga oko 5 km, vrijeme vožnje je obično 12 minuta.

Ja ću ti napisat realno trajanje vožnje na mojim linijama i udaljenost od Črnomerca u km. Vožnja, zavisno o vozaču i vremenu polaska može trajati i 3-4 min kraće. Minimalan krug na tim linijama je 45 min a najčešći 50 i 60 min.

130-17 min, 7,3km
137-16 min, 6,5km
124-18 min, 7km

Za 121 je minimalan krug 36 min (od vremena kad su polasci bili svakih 9 minuta, a sad 12 koliko je po rasporedu u špici) a najčešći 40 min.
121-14 min, 4,9km
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

bull92

tamlover i ivan puno vam hvala
i još nešto me zanima ako znate dali ima koja gradska linija duža od 176, a ako nema koja je najduža u km i koliko je duga 268 i koliko bus prosječno putuje..... unaprijed hvala
i na nešto bih se požalio, nešto što me baš živcira minimalni krug na 176 je mislim 1h 40 min, a recimo u subotu bus koji kreće u 14.30 kroz poljanicu(177) za črnomerec kreće tek u 15.40, znači 30 i više min stoji na okretištu ili zadnji bus radnim danom isto na 177 kreće u 22.20 a natrag kreće u 23.10 i vozi do Stajališta Podsused i onda ide u garažu, po meni bi taj bus trebao čim dođe na okretište produžiti za garažu jer u njemu stvarno nikad nema ljudi (iako ne znam da li za buseve kao i za tramvaje je zakon da na okretištu moraju biti minimalno 5 min

Ivan

Citat: bull92  u Ožujak 22, 2008, 17:17:10
tamlover i ivan puno vam hvala
i još nešto me zanima ako znate dali ima koja gradska linija duža od 176, a ako nema koja je najduža u km
Naravno da nema, pa nije cijeli Zagreb širok preko 20 km... Mislim da je najduža 107 sa 15-ak km.

Prigradskih ima nekoliko dužih od 176, definitivno 169, možda i 165 i poneka druga sa Savskog mosta, oko V. Gorice, ne znam sad gdje mi je točan popis... A 311 je debelo najduža, cca. 40 km.

Citat: bull92  u Ožujak 22, 2008, 17:17:10
i koliko je duga 268 i koliko bus prosječno putuje..... unaprijed hvala
15 km, oko 30 minuta.

trambus

O produženju 227 do Jazbine:

http://www.vjesnik.hr/html/2008/03/25/Clanak.asp?r=zag&c=4

Kako bi školarcima osigurali sigurniji i brži put, Vijeće roditelja, ravnatelj OŠ »Gornji Bukovac« te Vijeće Gradske četvrti Maksimir, uputili su zajednički apel ZET-u da se autobusna linija 227, koja vozi od Svetica do Čreta, produži do Jazbine...
U ZET-u pak tvrde da je liniju nemoguće produžiti sve dok se u Jazbini ne napravi okretište, jer su autobusi prisiljeni okretati se vožnjom unazad, čime ugrožavaju pješake.
»Kada bi produžili liniju 227 do Jazbine autobusi bi se, umjesto sadašnjih svakih pola sata, morali okretati svakih 12 minuta vožnjom unatrag, što bi bilo znatno opasnije«