Rad Autotroleja (2)

Autor nukleusri, Prosinac 06, 2007, 16:02:49

BARCODE

Glavno da promet ima dispečarsku službu, ali nije dovoljno da je samo ima i da se tako zove.Ta sužba treba biti servis vozačima autobusa kako bi u svakom trenutku znao da li treba ubrzati ili usporiti kako se nebi događalo da ide nekoliko autobusa iste linije jedan za drugim, a onda 1 sat nema autobusa. Reći ću vam ovako nisu krivi dečki koji rade kao dispečari jer treba ih samo poučiti i odraditi sa njima neke detalje i biti će to dobra služba upsss umalo da zaboravim treba maknuti njihovog šefa koji već mjesecima ništa nije napravio da unapredi tu službu. U troleju je važno samo da se netko zove šef, a što radi i kako radi nije važno.
Za prave prijatelje idem kroz pakao,a neprijateljima ću rado pokazati put do tamo.

Bari

Gdje žive ti šefovi u Autotroleju, jel se voze oni doma autobusom ili vlastitim automobilom?
Zanima me jer ako ide autom, treba ih pod hitno poslat na bus, pa da vidim kako je njemu čekati pola sata po kiši
KREPAT MA NE MOLAT !

conecto

Isti problem postoji i u ostalim gradovima.
Rješenje je u dovoljnom broju autobusa na liniji i realnom voznom vremenu koje se može postići u svakodnevnim gužvama (eventualno s manjim kašnjenjem koje bi se opet moglo dostići uz realno vozno vrijeme).
ZABORAVITE VOZNE REDOVE OD PRIJE 20 I VIŠE GODINA, MNOGO TOGA SE OD TADA PROMIJENILO NA CESTI!
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

ikar

Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme po pitanju autobusa... Pod time mislim na one u gradskoj upravi. Počelo je neminovno - prema mojim saznanjima 3 vožnje nisu odrađene danas. 607 povratak Pomorske škole (609 i 610 su samo vozili, a kasnije na 14.10 Spinčići i 16.15 Šoići je išao 497). Propala je i jedna vožnja za Lokvu, i još jedna u nepoznatom smjeru.

Klanaman

Citat: ikar  u Prosinac 15, 2010, 17:09:44
Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme po pitanju autobusa... Pod time mislim na one u gradskoj upravi. Počelo je neminovno - prema mojim saznanjima 3 vožnje nisu odrađene danas. 607 povratak Pomorske škole (609 i 610 su samo vozili, a kasnije na 14.10 Spinčići i 16.15 Šoići je išao 497). Propala je i jedna vožnja za Lokvu, i još jedna u nepoznatom smjeru.
Propala je vožnja u 12:45h za Lokvu. Baš me zanima kako bi se opravdali u Troleju da je netko zvao i pitao gdje je autobus.

Shole

Sva sreća pa je riječ o Lokvi koja ide svakih 15 minuta.  To su 3 smjene, plus tog ani pričuva vjerovatno nije imala kola znači da je samo za današnju špicu (sa idealnim vremenskim uvjetima) falilo  5 AUTOBUSA, što bi pak bilo da je bila kiša ili nedajbiže snijeg pa da je zagužvalo u gradu

ikar

Citat: Shole  u Prosinac 15, 2010, 19:30:44
Sva sreća pa je riječ o Lokvi koja ide svakih 15 minuta.  To su 3 smjene, plus tog ani pričuva vjerovatno nije imala kola znači da je samo za današnju špicu (sa idealnim vremenskim uvjetima) falilo  5 AUTOBUSA, što bi pak bilo da je bila kiša ili nedajbiže snijeg pa da je zagužvalo u gradu

Opet bi završilo kao pred dve godine kad su prometnici uvodili posebne linije (kao npr. Ri-Grohovo-Mavrinci) da bi pokrili vožnje...

mile

Jučer (srijeda) bio neki kolaps oko 17 sati, čekao na štrangi  6-icu za krnjevo više od pola sata, na kraju došla 3 busa doslovno jedan za drugim, a u međuvremenu prošlo 2 7 i 2 7a. Ludilo bilo. Jel se zna zašto? Možda radi Josipovića ili nešto drugo?

Berlingo

Jedna mala sitna opaska. Kod Strange ne prolazi niti nasa pokojna dvojka a niti ova moderna koja vozi za Srdoce. Znaci vidio si opet jednu trecu sramotu a zove se 2A! ;D ;)

Bari

Iz današnjeg Novog lista:

Prodajom ukradenih cvikalica i kupona oštetili Autotrolej za 1,2 milijuna kuna

U listopadu je iz tiskare, tvrtke PAM u Delnicama, nestao  veliki broj kupona za pokazne i karata za poništenje

RIJEKA   Riječki gradski autoprijevoznik  Autotrolej  podnio je prije desetak dana kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja i tvrtke PAM, partnera koji je putem natječaja u travnju ove godine izabran za tiskanje autobusnih karata i kupona. Izgleda da će se tek zakotrljati afera većih  razmjera jer se, po gruboj procjeni,  šteta cijeni na milijun i 200 tisuća kuna.
Početak, ali ne i kraj policijskog istraživanja treba tražiti u provali  u skladište PAM-a u Delnicama 1. listopada. Tada je  provaljeno  u tiskaru u Delnicama iz koje je ukradeno  računalo  IBM,  monitor  »philips« te  velik broj  mjesečnih kupona za pokazne karte i  autobusne karte za jednostruko i dvostruko poništenje, izrađene za  Autotrolej. Vrijednost otuđenog  procijenjena je na oko 1,2 milijuna kuna.

Jučer je  policija  na svojoj internetskoj stranici objavila vijest da je  PU  primorsko-goranska dovršila  kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom i 25-godišnjakom  iz Rijeke, zbog  teške krade na štetu tvrtke iz Delnica. Prijava im slijedi redovnim putem, dakle  neće biti privedeni istražnom sucu.

Na koji način su te karte distribuirane i  kako su stigle do krajnjih korisnika, još uvijek nije poznato. U međuvremenu, dakle od početka listopada,  kada se primijetilo da je putnika u autobusu gotovo jednak broj kao i u  rujnu, direktoru Autotroleja  Željku Smojveru postalo je nešto sumnjivo.

Uz interne kontrole koje je počeo provoditi, do uprave Autotroleja počele su stizati i informacije o kuponima koji se nalaze u opticaju, ali nemaju pravu numeraciju, odnosno obilježja kakva bi trebala biti na svakoj karti i za svaki mjesec. Pojavile su se originalne karte, ali – s drugim brojevima! Počele su kolati i informacije da je drastično pala prodaja autobusnih karata i kupona na liniji »32«, Rijeka – Opatija, iako se broj putnika nije smanjivao. Po fakultetima kolaju glasine da se mjesečni kupon može nabaviti za daleko manji novčani iznos, negoli  u redovnoj prodaji. Tome se mogu pribrojiti i neslužbene informacije da se do pojedinih autobusnih karata može doći u pojedinim ugostiteljskim objektima  u središtu Rijeke.
KREPAT MA NE MOLAT !

Boki651

Sutra ćemo saznat kako je to. ;D

mivano

nije sreća... srednjoškolci i osnovci koji idu u popodnevnu smjenu su zakasnili na 1.sat (osnovci 25 minuta, a srednjoškolci nisu ni stigli na prvi)

NP-549

Jedino je možda ona u 1245 kritična u povratku.  Sve ostale se poklapaju sa Saršonima u povratku.

Kad šestice ili sedmice nema po sat vremena onda nikom niš, a kad jednom u 10 godina ispadne jedna vožnja u prigradu odma drvlje i kamenje po prometnicima, a niko ih nezna pohvalit što čarobnim štapićima svaki dan pokrivaju polaske jer svaki dan fali par buseva za pokrit linije

kico101

Kao što smo vidjeli, već treći snjegopad u proteklih godinu dana, nije nas ( govorim o društvu općenito ) ništa naučio. Kažu pametni ljudi, da se na greškama uči, a još pametniji, da je dobro učiti na tuđim, a ne svojim greškama. Ali, dobro-i prva varijanta je zadovoljavajuća. Neću ovdje o radu zimske službe, o parkiranju gdje se stigne, o ljetnim gumama itd. reći ću nešto funkcioniranju JGP našeg grada na način kako sam ga ja doživio u 3 zadnja snježna nevremena ( 19.12.2009., 10.03.2010. i 17.12.2010. ). Ovo izlaganje neće biti predugačko ( rekao bi Fidel Castro  ;D ), ali, ipak nešto duže, pa koga ne zanimaju moje filozofije može slobodno preskočiti.

Kao prvo, pridružujem se dijelu cijenjenih forumaša koji su pohvalili pristup i zalaganje Glasnogovornice Autotroleja da bude naš 112 ( za razliku od stvarnog izvješća spomenute službe, koji ni u najgorim situacijama ne nalazi za shodno napisati nešto više od par šturih rečenica-sjetimo se željezničke nesreće u kolodvoru Sušak-Pećine kada je na stranici centra 112 u 7 sati ujutro pisalo "Noć je protekla mirno"-možda njima ). Promptna i kvalitetna izvješća, umnogome su pomogla građanima da odluče kada i kako koristiti javni prijevoz. Ajde, uvijek se nađe poneka greška, ali tko nije pogriješio ni jednom....-znate već kako ide izreka ). Posao je odrađen jako dobro. Ono što bih, na ovome mjestu, javno zamolio odgovorne u Autotroleju, je da se osuvremeni web stranica, odnosno da se odabere verzija koja će omogućiti znatno više korisnih informacija koje su nam svima potrebne.

Zašto sam, ono, započeo ovo piskaranje? ??? A, da. Gledajući sve ovo mučenje koje su prošli vozači, zajedno s prometnicima ( pohvale i za njih ), pala mi je na um jedna ideja, a to je da se formaliziraju krizne/snježne varijante po kojima bi funkcionirale sve linije i koje bi se primjenjivale odmah po početku padalina ( naravno da se to već čini sa rasporedom vozila, ali mene muči definiranje trasa i okretišta ).  Gledajući kako su padale pojedine trase, čini mi se da bi se stvar mogla sagledati, otprilike, ovako:

Linija 1  -  skraćivanje ove linije u sniježnim uvijetima nema previše smisla, jer tada ionako sve stoji. Početkom sniježnih padalina ( naravno ako su najavljene jače padaline ) zamjena zglobnih sa solo vozilima.
Linija 1A  -  strmina Pionirske/Labinske ulice brzo će stvoriti probleme ( u slučaju čišćenja prometnica kao u posljednje 3 dana ), pa se onda 1A preusmjerava na Bivio. Da li su potrebna sva vozila ( 5+3 ). Sa 6 solo vozila u uvjetima snijega kada je opterećenje putnika ionako manje, trasa Pećine -Bivio je zadovoljavajuće popunjena ( 2 busa su ušteđena za pokrivanje drugih linija koje prelaze na solo ).
Linija 1B - ukidanje zbog poraslih potreba za minibusima.
Linija 2 - prelazi na solo
Varijanta A : Trsat-Martinkovac ( ne bi bilo loše izgraditi jedno pravo privremeno okretište ( science fiction ), ali u perpektivi i rotor na spoju M. Krleže i Martinkovca )
Varijanta B: TBJ-Diračje ( na starom okretištu zabraniti parkiranje osobnih automobila u razdobljua 01.12.-28.02. )
Varijanta C: TBJ-Centar-Zapadni Zamet ( Zavidovići ;D )
Linija 2A solo - u situacijama, osim u varijanti C- ŠetAKM-Centar Zap.Zamet
Linija 3 - minibus 1 ( naizmjenice sa 3A ) - rotor kod zametske škole-Lozičina-Grpci ( presjedanje sa dvojke na Baredicama ili ako je uspostavljena 6-ca-u novom naselju Krnjevo )
Linija 3A - minibus 1 - rotor kod zametske škole-Šumci-Bezjaki
Linija 4 - minibus 2 i 3 - Fiumara-Kapitanovo ili Brašćine ( ako je moguće uspostaviti solo na relaciji Fiumara-Brajda-Belveder-Guver, tada minibus od Belvedera do Brašćina )
Linija 4A - ukida se u snježnim uvjetima
Linija 5 - kao i do sada solo do rotora, minibus 4 i 5 do Drenove
Linija 5A - zbog nedostatka minibusa, može i solo kada se uspostavi trasa
Linija 6 - solo; pomoćna trasa na istoku( manji nagib od Kumičićeve ); Fiumara-Pećine-Radnička-Kvaternikova-Podvežica ( isto i u povratku ); na zapadu ( ukoliko ne postoje uvijeti za spuštanje niz Vidovićevu )- Čandekova-A.Barca-Vukovarska-Centar
Linija 7 - solo; ukoliko je moguće do okretišta na G.Vežici bez kruga kroz Kučićevu; na zapadu dok se ne uspostavi trasa prema Turkovu; krug Vukovarska-A Barca-Čandekova-Centar, a minibus 6 A.Barca-Turkovo
Linija 7A na istoku minibus 7 Gornja Vežica-Sveti Križ, a na zapadu krug kao 7 do A. Barca, a od A. Barca do Hosti minibus 8.
Linija 8 - ukoliko  ne može do Trsata moguća trasa; Trg B.Mažuranić-Torpedo
Linija 9 - ako se može kroz Dragu; Gornja Vežica-Sveti Kuzam ( minibus 9 )

Prigradske linije:
S obzirom da su minibusi prioritetno raspoređeni u gradu ( potrebno još 5 minibusa )

Linija 10 - Delta-magistrala-Urinj ( ili Šoići )
Linija 10A - Delta - Žurkovo-Paveki ( termoelektrana ), povratak istom trasom zbog teškog uspona u Pavekima
Linija 11 - uspostaviti trasu Delta-Grohovo-Lokva-Saršoni-Garići ( Drenovski put će zbog uspona morati pokriti minibus 10
Linija 12 - Delta-Dražice/Jelenje ( solo ); Dražice/Jelenje-Kukuljani - minibus 11 ( kombinacija sa 15 i 16 )
Linija 13 - dok 11-ca vozi preko Grohova, ova linija ne prometuje
Linija 14 -  do starog okretišta Mavrinci
Linija 15 - minibus 11 do Grada Grobnika
Linija 16 - do Dražica solo, do Podkilavca minibus 11
Linija 18 - samo do Kastva ( za Spinčiće i Brnčiće bi trebao minibus koji nedostaje )
Linija 18B i ovdje bi dobro došao minibus od bačića do Kastva zbog nepropisno parkiranih vozila u rešetarima
Linije 19,20,21- prioritetno uspostaviti trasu preko Stupara ( u težoj varijanti preko Grohova i Saršona za Klanu i Studenu )
Linije 22,23,28,30 - solo do Permana,dalje minibus 12 i 13 za Brgud, Zvoneća, Mune, Pasjak i Škalnicu
Linije 25 i 26 - ukoliko ne ide kroz Dragu, linija 25 može kroz Kostrenu, pa na Sveti Kuztem i Kukuljanovo, a 26 ili kao 25 do Škrljeva i dalje do Milenija ili po magistrali do raskrižja Bakar-Meja i prema Meji i Hreljinu
Linije 27 i 29 - iskustvo iz ovih dana pokazuje da na ovim linijama ima najmanje problema ( dobri vozači ili? - sad ću nekome podići rejting ;D )- da zapaprim-samo do Križišća, Tribalj preko Crikvenice. good_boy >hammer<
Linija 32 - ne znam zašto je linija bila u prekidu od Opatije do Lovrana ( zapravo znam-parkirani auti od Slatine do Punta Kolove ), ali mislim da tu stvarni problem presstavlja spuštanje sa Nove Ceste na Slatinu, pa neka onda solo vozila nastave po gornjoj cesti u povratku
Linija 34 - minibus ( koji fali ) Matulji-Rukavac-Veprinac
Linija 36 - minibus barem do Lignja
Linija 37 - minibus

Naravno, ovo je samo ( opet ) moje viđenje i nije najbolje rješenje, ali problem postoji i treba ga riješiti, jer ne smije se dopustiti da funkcioniranje grada koji s okolicom broji preko 200.000 ljudi ovisi o nekoliko centimetara snijega. Mišljenja?

Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

ikar

Sve ti je to dobro u teoriji na papiru, ali u praksi to sasvim drukčije ide...