Stanje na tahografu ZET-ovih autobusa

Autor tramvajac 92, Listopad 01, 2011, 12:42:46

Ivan

Ajme, kako tužno dok se solo Citari raspadaju a Lion's City idu prema milijunu, a ovi autobusi kao da su kupljeni za ukras ili da su od zlata pa ih treba toliko čuvati... :( I onda će uskoro početi priča kako nema autobusa za izlaz dok su najavljene nabavke male i kasne godinu za godinom, već 3-4 godine jer još za 2012. su najavljivali ovaj broj koji se sad opet najavljuje.

Znamo svi da su neiskorišteni ali vidjeti konkretni broj, jednostavno je tužno pomisliti na što idu novci od karata i prireza. :(
Pa zar stvarno ne mogu sustavno koristiti te školske na prigradskim linijama vikendom i preko praznika, a ne da izađe jedan-dva ponekad sredinom ljeta a inače samo slučajno?

Jednostavno nerazumno do bola. :(

marin

Gbr. 334 je prije 10 dana imao 715 tkm. Dok su ovi ostali "dubravski" većeg broja 451-477 vjerojatno većina i na većoj kilometraži.

marin

Citelisi nam se "već" bliže prema 300 tisuća  ;D (neki)
Gbr. 746--->287 tkm
Dok su gbr. 780, 791 još dosta ispod 200 tisuća.
Gbr. 765--->219 tkm

Ivan

Citat: marin  u Veljača 06, 2016, 17:13:55
Citelisi nam se "već" bliže prema 300 tisuća  ;D (neki)
Gbr. 746--->287 tkm
Dok su gbr. 780, 791 još dosta ispod 200 tisuća.
Gbr. 765--->219 tkm
Pa sasvim solidno, s obzirom da su 70% toga nakupili u zadnje 2 godine i 3-4 mjeseca otkad punionica stvarno radi a dotad su bili na +/-100 tisuća, prelaze sad tehnički slično koliko i ostali redoviti u APP.

791 je bio tad strogo rezerva i krajem 2013. je bio bliže nuli nego kilometraži vrijednoj spomena. :P

marin

Pa da, kad je 791 kao da su ga kupili za 116. Samo je tamo, 99% zato je i nakupio takvu kilometražu. Tako i Citari koji su na 172 jedno te isti, samo toči i vozi i nabiri.

marin

755----> 250 tkm
757----> 281 tkm
771----> 215 tkm

Shole

Toliko imaju naši Citelisi nakon 2 i pol godine

Ivan

I ovi rade pošteno tek 2 i pol godine, od kraja 2013, makar im se približava sedma godina od proizvodnje. :)

Dreamwalker

Neki dan se povela rasprava o rasklimanosti Lionsa iz 2009. godine.
Iako znam da je 17. rujan i da ćemo skoro imati kilometraźe svih Lionsa iz Dubrave, prijavljujem da gb 474 ima 754 300 kilometara. Sudeći po tom broju, te uzimajući taj broj kao neki prosjek za ovaj tip autobusa, možemo reći da neki primjerci imaju i 850 tkm. To je opasno visoka kilometraža koja nažalost pokazuje stanje u ZET-u. Nemojmo zaboraviti da su to zadnji autobusi koji su kupljeni (uz Citelise i Citare II G). A novi  busevi tko zna kad će doći. Mislim da je MAN još jednom dokazao svoju kvalitetu.

675 - piše na tahografu (1) 097 000 km. Iako mi se to čini kao realna kilometraža, pitaj Boga koliko ima.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Ivan

Nije stanje bilo tako kritično u ZET-u niti je još uvijek, nego je posljedica krivih odluka zadnjih godina, moglo se drugačije.

ZET je odlučio riješiti se 2009. još uvijek vrlo dobrih i ispravnih Eurobusa koji su praktički svi još mogli biti živi i pojedinih SL202 koji su mogli voziti još bar 4-5 godina (dok bi u cjelokupnoj jednadžbi i zglobni NG272 još malo pomogli), dok je Dubrava odlučila jahati Lion's Cityje maksimalno izvan svake mjere na prigradskim linijama, do razine da danas skoro upola mlađi Conecti imaju jednako kilometara kao Lion's City. I naravno, nije pomoglo ni to što su "zaboravili" napraviti punionicu pa Citelisi nisu mogli voziti.
Zašto su bilo što od navedenog radili, meni zaista nije shvatljivo, najmanje što se događa s Conectima koji su autobusi spremni za težu eksploataciju. Valjda im se jednostavno ne da održavati Conecte ili su rezervirani za ostanak s malom kilometražom za nekog rođu ako dođe nova velika nabavka.

Uglavnom, tolika eksploatacija je izravna posljedica odluka oko rješavanja autobusa starih 8-12 godina, nesposobnosti oko planiranja punionice i krivog disponiranja, ne lošeg stanja oko nedovoljnog financiranja i nedostatka materijala.

Što se tiče rasklimanosti serije LC 2009., u Podsusedu imaju relativno normalnije kilometre pa su također malo rasklimani, ali ne znam čemu takva rasprava za autobuse stare 7 godina na temelju jednog primjerka, kad ih je više onda nešto pišite... Uostalom Lion's City 2006. su došli iz tvornice jako rasklimani, pogotovo vozačke kabine, pa uglavnom danas sve ide kako treba, pa ne znam čemu čuđenje kao da je to prvi MAN kojem se dogodilo (i opet mrtve usporedbe s Citelisom -.- kad će vam više dojaditi?). Sve se to da srediti, pišite ako postane problem za cijelu seriju. I prestanite dramatizirati i započinjati djetinjaste rasprave, pogotovo oni koji se ne mogu sjetiti ni što se događalo 2004. ili 2007. jer su tad bili u pelenama a (zapravo iznenađujuće dobre) serije LC i Citaro 2009. (i istovremeno osrednji raskliman Citelis) su im prvi kontakt s novim autobusima. -.-

marin

Sve napišeš lijepo i u svemu sam se složio, a onda na kraju napišeš osrednje raskliman Citelis. Misliš li osrednje raskliman sada ili kada je došao iz tvornice? Jer ako misliš na sada, onda ZET nema jako rasklimane autobuse pošto je Citelis najviše raskliman od svih, mislim da se to svi slažemo. Sorry stvarno morao sam napisat, jedino kažem, ako si mislio na stanje kada su došli novi.

Ivan

::| Što sam mislio, mislio sam da ću opet čitati ovakve blesave postove i to mi se ostvarilo. perfeto Zadnji put da odgovaram, već dugo nisam ali evo...

Drago mi je da je dr. Mrzimcitelisaznamsve dao svoj sud, jako se klimaju najviše katastrofa fuj ništa takvo viđeno u zetu joj nikad... Barem napiši samo da su loši i ne podnosiš ih umjesto da uspoređuješ jer ovako ima previše materijala...
Izgleda da se nikad nisi vozio u Citaru 2003. i 2004. koji se ne mogu nikako sklopiti a da se sve ne trese, i da se barem trese kao Citelis nego se doslovno raspada, otkad su novi klapaju i pucaju prozori i držači rukohvata a stropne obloge se pričvršćuju ljepljivom trakom i kućnim šarafima za drvo a kod 2. osovine ovjes zvuči klak-klak kao da prelazi preko improviziranog mosta, dok na mnogima kod iste 2. osovine šasija puca toliko da se svijaju i kroz pod probija hrđa (kao i na O405N) a na nekima se isto svija i probija hrđa i kod 1. osovine gdje zato i dodatno pucaju ionako slabo pričvršćeni prozori. I sve ovo se događa od prve godine otkad voze, no nema smisla nikad više ući u raspravu oko ovoga, papa, zadnji put da sam nešto napisao a nije samo lansiran odj.. . 
good_boy

I već sam 10 puta napisao da su Citelisi došli rasklimani iz tvornice i da su tek neki počeli manje lupati kad su počeli redovito voziti u Podsusedu i servis u Resniku počeo kako-tako funkcionirati. Izvuci ovo pitanje opet za 3 mjeseca, pa da vidiš što ću tada reći. ::|

man323

No dobro, pratim zagrebački podforum i samo čitam kako raspravljate o rasklimanosti City-a i Citelisa. Rasprava pomalo ulazi u sve topice, a uopće nema smisla.
Svi busevi, auti i kamioni, koji idu za naše tržište se sklapaju čisto samo da prođe. Kada bi ti busevi išli na zapad, onda ne bi dijelovi unutrašnjosti lupali i klimali i slično.
U prijevozničkom tvrtkama na zapadu Europe održavanje je odlično, ali unatoč što je proizvod poput Citara G dobar, on se na specifičnoj kilometraži rasklima (600.000km+). Svakog puta kada bus prijeđe preko neke rupe, ili naglo padne sa pločnika, nešto se u unutrašnjosti olabavi, to je sasvim normalno.

Dreamwalker

Ivane da te sad ne quotam, slažem se u potpunosti s tobom. Svaka čast.

No, jel se može stanje u Dubravi opisati kao nekritično? Možda i može, ali neće još tako dugo biti. Realno, čitav niz loših odluka u ZET-u i manjkavo održavanje doveli su nas do toga da su solo Citari u jako lošem stanju, LC ima hrpu kilometara s obzirom na godine, a Conecti nam u garaži skupljaju prašinu. Solo Citari, poznavajući Mercedesovu (ne)kvalitetu neće još dugo. Znači, jedino kaj još u Dubravi od solaša donekle drži sve pod kontrolom su Lionsi. Moglo je biti drugačije, ali nije i to je činjenica.
Lionsi imaju u prosjeku oko 800 tisuća km, te prosjek oko 110 tkm godišnje. Računaj da bilo što novo neće doći bar još 6 mjeseci. Nakon što dođu, računaj da će imati neke dječje bolesti kao i svi tipovi kad su novi. To ti je na ovu kilometražu još bar 60 tkm. Ja računam da će tad neki primjerci imati oko 910 tkm. Reci kaj oćeš, to nije mali broj. Uz manjkavo ZETovo održavanje se možemo samo Bogu moliti da MAN i dalje ostane toliko kvalitetan kao do sad, da to može izdržati.
Broj novih je dakako premalen da bi mogao nešto promjeniti, te će Lionsi i dalje biti osovina koja pogoni ZET. Sve dok jednom ne budu dali svoje. A što onda? Nakon ove nabavke pred izbore, nabavki neće biti nekoliko godina, jer će nam doći na naplatu hrpetina fontana i infrastruktura koja je u očajnom stanju poput mosta Slobode. Stanje u Dubravi, u ZET-u je itekako kritično, samo još toga nismo svjesni jer trenutno još sve nekako funkcionira.

BTW. prije par dana sam čitao da su 2 mandata u Saboru koja je dobila koalicija BM365 koštala 62 milijuna kuna gradskog novca. Koliko autobusa se za te pare bačene u vjetar moglo kupiti? A sve će to jednog dana doći na naplatu.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Shole

Ajde ne radite drame,  busevi imaju 800 tisuća koji su zadnji došli 2009.  a imate još 3 serije starije od njih koji bez problema voze i dalje.  Doduše neznam dal je još kod vas koji iz serije 100-120 iz 1999.  Taj bus ima veliki motor od 12 hiljada kubika i mislim da nijednom još nije rađeno ništa na motoru. Mogu oni bez problema još 300-400 tisuća u punom pogonu i onda još malo uz štednju koja će doć automatski jer će za 5 godina bit hrpa novih pa će se ovi izbjegavat.  Griju se od kad su došli, miljon puta su zakuhali i svejedno nikad ništa.  Samo nalij gorivo i teraj.  Šasija je također izdržljiva kao i svaka MAN-ova,  mjenjač VOITH-a kako koji. Neki prođu milijon, neki 300 tisuća, nema pravila, al njega nije problem popravit,  a za razliku od Citara, Lion's City ima praktički pa vječni diferencijal. Nikad nijednom MAN-u nije rađen diferencijal.