Linije AP Velika Gorica

Autor sokre, Studeni 13, 2011, 20:11:24

sokre

Preselio bih raspravu sa teme `Pogađalica` - problematična stanica i mjesto za čekanje buseva.

http://www.autobusi.org/forum/index.php?topic=3652.msg121980#msg121980

Dakle, ovako izgleda panoramska slika križanja u Črnkovcu gdje se autobusi sastaju:

Desno je Zagreb, cesta ravno je za Veliku Goricu (200 metara u tom smjeru je skretanje lijevo za Strmec Bukevski), a lijevo je Šćitarjevo i Sasi (i rijeka Sava).

Ja stojim na stanici za Grad / V. Goricu, stanica busa iz Grada je točno ispred žuto - crvene strelice (ispred kafića) i treća, smjer iz Gorice / Strmeca Bukevskog je ispred crveno - bijele stanice (sjever je iza mene).

Inače su oko birca parkirani auti, tako da je izlazak putnika otežan - stanice nemaju povišeni peron.

Također, prije izgradnje stanice iz smjera Gorice, kada je bus išao u Zagreb je stajao točno ispred mog položaja sa slike - izvodio je dosta neobičan manevar da uđe u stanicu..

I ima još jedna blesava fora - kada se ljudi ne kuže kako tu promet funkcionira, često bus koji čekate ne znate kuda ide, pa vozač, ako ne stojite na pravom mjestu hoće produžiti jer se pravi pametan - kao, nisi na pravom mjestu za smjer kuda on ide...

Toliko o tome - MAN19464, gdje onda čeka spojni bus iz Zagreba? 20 metara prije Zrinskog (kafića na slici)?

Ali ni tamo baš nema mjesta ..

Nesreća koju čekamo da se dogodi ..

MAN19464

20 m prije te bijele nadogradnje na bircu ima znak stajalište busa prije su stajali ispred birtije nasuprot te kučice a sad je zabranjeno jel imaju znak stajalište busa i moraju se toga pridržavati, dok neki još uvjek krše pravilo i smotaju desno ispred ulaza u birc i tu čekaju, al onda opet zatvoriš traku u smjeru gorice i opet je problem, jednostavno preopasno je tu čekati al baš njih briga za moguće tragedije. mozda se sokre sjeća da se tu prije autobus čak i okretao mislim da je to bilo ujutro u 05:45 kada je bio polazak do črnkovca pa okretanje vrlo opasnim manevrom i to su jedva riješili, nakon neke prometne nezgode kada je autobus u kretanju unazad udario auto iz smjera ščitarjeva  da ipak produži do sasa i tamo se okrene, naravno vozač busa je bio kriv jel se kretao unazad, nakon toga tim stručnjaka inžinjera donjeli odluku nema kod zrinskog u črnkovcu okretanja busa.

sokre

Ponekad se bus znao tamo okretati i tijekom dana - kada je cesta prema Šćitarjevu i nekog razloga bila zatvorena.

Zanimljivo za gledati ..

Ne znam kako da to čekanje riješe - ili napraviti stanicu i ugibalište kod `Dvije seke` ili proširiti parkiralište Ambulante.

sokre

Citat: MAN19464  u Studeni 20, 2011, 00:14:48
možeš i kombinirati sa 308 do črnkovca pa tamo pričekati 321 kod birtije dvije seke, uglavnom u strmcu nemoj ostati jel nema ničeg osim ako želiš vidjeti gdje je prošle godine pukao nasip i poplavio črnkovec lekneno i ščitarjevo, drugo nemaš šta vidjeti i cesta je jako loša tj, napravili su tako usku cestu između leknena i strmca da se naš bus na jedvite jade mimoiđe sa školskim busom, što znači da će kad padne snijeg D-5 imati puno posla, kružna linija nije u planu i neće ni biti. što se tiče koliko se vozača promjeni na liniji 308 i koliko prijeđu kilometara teško je to reći jel 308 ima 3 vozna reda al nije da svi stalno voze 308 nego voze više linija malo je na 308 pa na 309, 325 304 uglavnom toplomjer je šarolik sad ideš u sasi pa u strmec pa u zapruđe istom trasom nazad onda iz strmca u goricu pa tamo voziš 325 zatim 304 i 325 spojeno u jednom polasku uglavnom stalno moraš čitati toplomjer kako nebi nešto zeznuo i otišao tamo gdje netrebaš, u pavg-u uglavnom je sve tako šaroliko ako ti piše služba recimo linija 308/1 voziš puno više različitih linija a ne samo 308
još da napomenem linija 308 dobila je kemijski wc na stajalištu linije 308 nakon 2 godine od obećanja. linija 319 napokon vozi kružno kako bi se izbjeglo da se bus opasno okreće kretanjem unazad na županijskoj cesti u lukavcu koja je vrlo prometna i opasna pogotovo za vrijeme smanjene vidljivosti u magli, 3 godine traži se da se napravi ta promjena koja je sad napravljena, u zadnjih godinu dana traži se da se izmjesti okretanje busa koji vozi ispomoć u 06:55 linija 308  izbjegličko naselje kosnica, okretanje je gotovo nemoguće kolika je gužva jel je tu domovinski most i zbilja bus se načeka jel nepada nikome napamet da propusti bus u polukružnom okretanju koji se mora ponekad raditi iz dva pokušaja jel je tamo štand sa voćem i povrćem koji smeta, ako se nastavi ovom brzinom rješavati ovako opasni problemi nadamo se da će i ovaj problem biti rješen za 2 godine.

Nekada sam češće koristio te linije, sjećam se da je uvijek bilo pitanje da li će bus uopće doći. Pa kada dođe, ponekada nije bilo mjesta, ljudi su u špicama ostajali vani i čekali drugi (koji dolazi za pola sata - sat).. Nisu birtije bezveze otvarane uz sama stajališta.

I meni se nekada znalo dogoditi da bus ne dođe ili da krivo pročitam raspored pa zujim u nevjerici - za čitanje voznih redova linije 307 - 8 - 9 mora se imati dosta iskustva i znanja trase ..

A tijekom čekanja, razmišljaš i o tome da je ovakav način javnog prijevoza dosta loš za ljude koji tu žive - čak sam razgovarao sa nekim iz ZET-a koji je radio na planiranju linija. Čovjek je rekao da su napravili plan pojačanja linija, optimizacije polazaka itd., ali da je isti glatko odbijen.

I još samo jedno - mislim da bi bilo dobro uvesti jedan Kaćamali da povezuje Kosnicu i Petruševec - sa druge strane mosta bus za grad prometuje svakih 10 minuta, a samo kilometar dalje potpuno druga priča..

MAN19464

sa upravu si teško je onom tko nepozna te trase kombinirati prijevoz nije mu lako ni objasnit, zbilja je komplicirano, što se tiče preko domovinskog mosta navodno je u planu kada završe goričku sjevernu obilaznicu, bit će linija velika gorica kvaternikov trg sa više voznih redova koji će lijepo povezati rakarje kobilić (koji imaju sad jako rijedak prijevoz) bapče selnicu petinu i kosnicu sa kvaternikovim trgom, to če biti super ako to politika blagoslovi.

sokre

Povijesno gledano, Domovinski most je trebao biti sagrađen prije 30 godina, tako da bi taj cijeli kraj gravitirao istočnom dijelu grada. Sjećam se i priča ljudi koji su se tamo doseljavali, da su spominjali da će `tu` proći tramvaj i da će to biti sjajna lokacija za život.

Vjerojatno se cjelokupni razvoj tog kraja uvjetuje izgradnjom spojne ceste prema Velikoj Gorici.
Pretpostavljam da će se izgradnjom nove aerodromske zgrade koja bi trebala imati ulaz na toj novoj cesti sve promijeniti.

Ali, planovi postoje desetljećima, nekakav napredak se počeo nazirati, samo je to sve jako sporo.. Vidjet ćemo.

MAN - ako znaš taj kraj, sjećaš se skele na mjestu Domovinskog mosta? Bila je ukinuta prije 10-20 godina, valjda je strunula. Sjećam se prigovora da se sela (Kosnica i Petruševec) vide preko Save, ali bez skele, da bi prešao preko treba ti sat vremena okolo preko mosta Mladosti...  :-\

MAN19464

kako ne vozio se skelom kao klinac negdje 1985. ili 1986. godine tada je negdje i prestala radit a poslje je dugo stajala vani i trunula bio sam tamo prije  5 godina i još uvjek je stajala bandera koja je držala sajlu za skelu.

221

Koja je glavna prepreka da se nije do sada napravila linija Zapruđe - Velika Gorica (ili nešto slično)? Znači, neka kombinacija 307 i 321?

sokre

Ne znam službenu verziju, ali pretpostavljam zbog količine ljudi..

Taj kraj više gravitira Zagrebu nego Velikoj Gorici - veća je `navala`na Zapruđe.

Da se napravi kružna linija, bus bi kružio prazan bezveze.

Zato i je toliko kompliciran vozni red - prilagođavao se potrebama tijekom dana.

Npr. od 9 do 12 busa iz tih sela prema gradu uopće nema.. Kao, nitko se ne vozi.

Nedjeljom do Zapruđa ima 3 polaska ... I tak .. :D

Da dodam, ponekad vidim 307 / 308 / 309 kako prazan ide SR Njemačkom, skreće u Av. Dubrovnik i vjerovatno ide u Zapreuđe ..

Tko zna zašto taj ne ide kroz sela i ne skuplja ljude.. Ali, duži je put i tko zna sa koje se linije skida i šalje tamo..
Ako je 319, nikako ne bi mogao kroz sela bez žešćeg kruženja.. (ili iz Lomnice do Mićevca preko Velikog Polja, ali to je zapravo beskorisno)

MAN19464

zato što ide iz garaže u 14:15 a iz zapruđa u 14:45 uključuje sa na liniju 308 iz zapruđa u to vrijeme idu 2 busa jedan do male kosnice a taj što vidiš produžuje do sasa, tada iz sasia kreće u 15:25 za zapruđe, nema potrebe da ide kroz sela jel tada vozni red 3 kreće iz strmca u 14:10 i vozi oko 10 putnika pa nema potrebe da i taj iz garaže ide kroz sela jel bi ionako išao prazan, zato on ide sr njemačkom do zapruđa na polazak u 14:45

sokre

Gdje se točno okreće taj koji ide do Male Kosnice? Na prvom križanju poslije nadvožnjaka?
Ako se okreće tamo, opet mora na rikverc - a na toj stanici se skupljaju klinci iz sela, pa izgleda malo opasno.

Samo jednom sam išao tim polaskom, pa mi je bilo fora taj mali konvoj od dva busa..
A ne znam gdje se okreće jer je bus zaostao na stanici u Kosnici i više ga nisam vidio.

I da li je istina da bus koji ide do Sasa ne staje na stanicama do Kosnice? Tj., da li je to službena direktiva?
Čuo sam vozača kako je negodovao jer se neka žena bunila da nije stao na nekoj stanici.
Ako je, trebalo bi na displeju dodati `brza linija`, kao na 330.  :)

MAN19464

da, prva ulica desno poslije nadvožnjaka na rikverc vrlo opasno dok se kreće na rikverc auti ga obilaze i dolazi do frontalnog sučeljavanja sa drugim vozilima iz suprotnog smjera tada nastupaju trube srednji prsti, a ito što ti kažeš među djecu na rikverc.
službeno je da nestoji za izlaz putnika samo za ulaz pa zato nemože imati oznaku "Brza" jel mora primati putnike koji idu dalje od kosnice na usputnim stanicama, možda si primjetio kako putnici znaju mahati da produži bus ako nije taj koji njima treba, što se tiče negodovanja putnici imaju svoje fore idem sa ovim što ide do sasia pošto on nestaje i stekne prednost pa ću stići 2 min. ranije a reći ću da nisam znao da nestoji do petine tako se oni opravdavaju a to su uglavnom uvjek isti i vozači ih poznaju koji često vozi tu liniju, imaš i ujutro takvu situaciju bus iz sasia kreće u 06:45 i prima putnike do kosnice, a iz prognaničkog naselja kreće bus u 06:55 koji prima putnike do kraja do zapruđa i to super funkcionira uglavnom zajedno stignu u zapruđe tada taj iz prognaničkog naselja ide prazan za garažu a onaj nastavlja sa linijom 308. još da kažem polazak iz prognaničkog naselja je ispomoć jel nemože jedan bus sve pokupit a on dolazi sa linije 311 na ispomoć liniji 308

221

Citat: sokre  u Studeni 20, 2011, 14:37:53
Ne znam službenu verziju, ali pretpostavljam zbog količine ljudi..
Taj kraj više gravitira Zagrebu nego Velikoj Gorici - veća je `navala`na Zapruđe.
Da se napravi kružna linija, bus bi kružio prazan bezveze.

Pa, ne znam baš da li bi bila prazna ta linija. Imati dodatnu liniju za Goricu iz NZG (a znamo koliko se putnika vozi sa 268) bi bilo jako korisno. Ta linija bi prolazila i manje prometno opterećenim cestama.

Ljubicasti

Mislim da bi bilo dobro uvesti nešto, bilo što, da povezuje Kosnicu i Petruševec, i, u povezanim vijestima, prije nekoliko dana sam vidio NG 313 kako dolazi na rotor u Petruševcu s Domovinskog mosta, i produžio je dalje po Radničkoj. Na displayu mu je pisalo "Probna vožnja".

sokre

Citat: 221  u Studeni 22, 2011, 18:40:24
Pa, ne znam baš da li bi bila prazna ta linija. Imati dodatnu liniju za Goricu iz NZG (a znamo koliko se putnika vozi sa 268) bi bilo jako korisno. Ta linija bi prolazila i manje prometno opterećenim cestama.

I ja sam razmišljao o tome, ali mislim da je to nepotrebno.. Ipak se radi veliki krug, tj. udaljenost od Zapruđa do Velike Gorice je oko 30 kilometara.

Malo je kraće ako se u Mićevcu skrene prema Velikom Polju, ali tako povezati ZG i VG je već SF.

Još veći problem je početna stanica - kako je već bilo riječi, daleko je stanica od tramvaja, što odmah odbija veći broj korisnika..

Ne znam, ovo je moje mišljenje. Najbolje bi bilo da napraviš krug i vidiš stanje na terenu..

Također, kada nije špica, u busu se praktično nitko ne vozi. Više puta sam vozeći se zadnjim polascima jedini pravio društvo vozaču.