Kvarovi autobusa (1)

Autor tamlover, Studeni 27, 2007, 15:10:02

C2

Sad neki dan sam vidio na Citaru u APP-u da je krenuo prije nego što su mu se 3. vrata zatvorila tako da su džaba senzori ako se bolokade otpajaju. Stvarno ne vjerujem što si pojedinci dopuštaju. Btw Kako mogu tramvaji od 32m sa 6 vrata biti bez senzora?

Ivan

Citat: marin  u Listopad 21, 2016, 16:23:59
Apsolutno je Citaro neprikladan za 109 zbog vrata na senzor. Ne znam kakav ti je to prijedlog uopće, a NG313 i 312 ima dovoljno da pokriju cijelu 109.
Ma mislio sam čisto zbog sve goreg stanja NG312 da ima smisla da su na 134 a logično da onda nešto drugo završi na 109 ako misle da bi tamo stari izraubani krapao; nije moj prijedlog nego samo razmišljam zašto su počeli tako disponirati, a znaš da sam i ja već 10 puta napisao da je Citaro s ovakvim senzorima nemoguć na 109 i da je bolje da ide Citelis ako treba unatoč malo manjem kapacitetu.

@421, mislim da smo to već apsolvirali par puta, funkcioniraju s Citarima u APP i gradska 125 i prigradska 172, a dok nisu došli Citelisi i gradske linije s većim gužvama kao 115 ili 121, ali niti jedna dubravska niti bilo koja druga zagrebačka autobusna linija nije 109 jer funkcionira s velikim izmjenama putnika i velikim povremenim preopterećenjima ovisno o drugim vezama, dakle za zagrebačke prilike kao tramvaj, a praktički sve ostale autobusne linije u ZG i prigradu su feederi za tramvajski sustav ili direktno dovoženje putnika u centar tako da se u pravilu na jednu stranu pune a na drugoj brzo isprazne ili obrnuto, uz iznimku 107 i 222 koje funkcioniraju kao tangencijalne veze uz rub šireg centra, ali u njima nema takve gužve... Ne može se tako jednostavno uspoređivati "ja ga mogu odvest na 220 pa koji je onda problem na 109".

@C2 Bez senzora po razvijenom svijetu voze i metro/prigradski vlakovi dugi po 200 metara jer u gužvi se inače nikad ne bi pokrenuli, a zašto ZET nema jasnu viziju što i kako kupuje, to je druga priča neovisna o tome što se smije, može ili treba (nekad ima smisla ali često je sve skupa ovisno o slučajnosti i neradu)...

MAN truck bus

Citat: C2  u Listopad 21, 2016, 18:11:40
Sad neki dan sam vidio na Citaru u APP-u da je krenuo prije nego što su mu se 3. vrata zatvorila tako da su džaba senzori ako se bolokade otpajaju. Stvarno ne vjerujem što si pojedinci dopuštaju. Btw Kako mogu tramvaji od 32m sa 6 vrata biti bez senzora?
Najgore je to što se na citaru mora vadit osigurač! A sad ko je uputio tog vozača koji je osigurač za što to je problem mogao je tako izvaditi osigirač recimo Retardera,zimgavca i slično!
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Shole

Ne vadi se ništa nego se blokada otkopča. Pilite po istome po osamstoti put

421

Citat: C2  u Listopad 21, 2016, 18:11:40
Kako mogu tramvaji od 32m sa 6 vrata biti bez senzora?
Otkud ti sad to?
@Ivan
109 jest specifična i jedinstvena, no postoje načini discipliniranja putnika, ali ne linijom manjeg otpora u vozača nauštrb svoje ( i sigurnosti putnika).Ovakvim načinom razmišljanja nikad ljudi i putnici neće shvatiti da je to za njihovo dobro i da postoji preopterećenje koje  bus123 ne može, a vozač ne smije prekoračiti. Kultura nam je za ....
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

2200 nema senzore, to je jasno kao dan... Treba malo pratiti druge vidove prijevoza.

U "najkulturnijim" zemljama svijeta nikome ne pada na pamet na još duža vozila u kojima ima gužve staviti optičke senzore, nego jednostavno vozač mora biti priseban i raditi posao (pošto ga ne umara cesta pa su putnici više-manje jedina briga kod metroa, a i tramvaja gdje je bolja infrastruktura). Na autobusima se praktično mogu koristiti, ali treba postojati i praktična procedura zaobilaženja ako se autobusi kupuju za preopterećenu liniju.

Na 109, po stoti put, nije stvar u kulturi nego u jednostavno praktičnom kapacitetu i preintenzivnoj izmjeni putnika. Ne pričamo o maksimalnom kapacitetu koji se ne smije prekoračiti nego o praktičnoj upotrebi dozvoljenog (a Mercedes ionako na svojim autobusima stavlja za stajaća mjesta za modernu Europu nepodnošljiv standard 6 put./m2 koji se definitivno s ovim senzorima ne može održavati). S tako čestom izmjenom putnika jednostavno je teško stalno "upakirati" ljude dok su senzori toliko osjetljivi.
Nije stvar u sigurnosti i ja ih zagovaram, ponavljam da sam za senzore na autobusima i apsolutno protiv čačkalica i zaobilaženja svih blokada, i ciljam na ugradnju praktičnih sklopova kojima vozač uz dovoljno pažnje može tijekom vožnje premostiti problem (dakle iz kokpita pritiskom na dodatnu tipku da ne kopa po relejima ili nešto slično). Tako je na nekim drugim autobusima u ZET-u i bolje funkcionira, druga stvar je što se ne kupuje ujednačeno. Dakle mora postojati srednji ujednačeni put temeljen na iskustvu, a ne tupljenje po istom jer je netko slučajno uzeo prvi put takvu konfiguraciju na Citaru pa se samo drži istog kad predaje proizvođaču specifikacije.
109 je možda jedinstvena u Zagrebu ali drugdje su uobičajene takve autobusne linije gdje nema tramvaja ili metroa kroz centar, kao recimo u Rijeci koja je kupovala Citare bez senzora. :P

marin

Stvar je isto i u tome da su ljudi navikli da će im se vrata otvorit sama i da mogu stajat "na njima". Mislim da bi bio kaos  ponovnog uvođenja svih Citara na 109. A čak i dok su stalno vozili bilo je problema upravo zbog kapaciteta jer se vrata nisu mogla zatvorit. Onda su srednjoškloci znali ispustit ventil, zatvorit vrata i vratit ventil te je bus normalno krenuo. Vidio na svoje oči! Toga nam baš ne treba (iako je u toj situaciji uštedilo barem minutu po svakoj stanici vozaču). A u ove igrarije s blokadama na Citaru...apsolutno protiv toga jer je nepregledan i ne možeš baš na slijepo kretat s otvorenim vratima. Sjećam se dok sam išao prije par godina prema Avenue mallu. Bio je neki biodizel u pitanju. Prešišali smo čak 2 Citara, što zbog gužve u prometu, što zbog toga kaj je jedan stajao u stanici ispred nas 2 minute pa smo ga zaobišli jer su vrata khm bez senzora.  ;D

822DoDo

samo dodatak na ovo sa ventilom...ventil se samo otvori i zatvori i vrata se za 2-3 sekunde zatvore sama bez obzira na to gdje tko stoji (vrijedi samo za treca i cetvrta vrata u Citaru - nisam siguran za starije generacije i solo)
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

C2

Neki gradovi umjesto senzora imaju kameru za svaka vrata što može biti puno efikasnije rješenje od senzora i plus to što su sva vrata kontrolirana od vozača. Ivan je dobro rekao da su u Zet-u izabrali jednu konfiguraciju za Citaro i da se ona nikad nije mijenjala baš kao da ih nije briga da se prilagode linijama s posebnim uvjetima. I to što je Marin napisao se je i meni dogodilo odnosno da sam kod Muzeja suvremene umjetnosti čekao bus i došao je Lion's City i prešišali smo nekoliko Citara koji su ostali na stanici zaglavljeni zbog senzora. I s podatkom da tramvaj od 32m nema senzore sam želio naglasiti da u javnom prijevozu ima puno dužih vozila od 18m koji uopće nemaju senzor. Zar su oni nesigurni? Sjećate li se kaosa s GT 6icama zbog senzora? Također sam naletio na jednu raspravu o senzorima gdje je vozač iz Rumunjske rekao da u gradu u kojem on vozi imaju Citaro C2 G bez senzora i 4 tipke za vrata. I napomenuo je da su nezgode jako rijetke jer su ljudi naučeni da nakon "beep-beep" signala nema unutra-van.

MAN truck bus

Citat: 822DoDo  u Listopad 22, 2016, 12:29:21
samo dodatak na ovo sa ventilom...ventil se samo otvori i zatvori i vrata se za 2-3 sekunde zatvore sama bez obzira na to gdje tko stoji (vrijedi samo za treca i cetvrta vrata u Citaru - nisam siguran za starije generacije i solo)
Ne radi na kockama u srijedu je 519 stajao na rt zitnjak jer se 4 vrata nisu dala zatvorit odzračio ih je palio bus gasio resetirao na NOT AUS ništa dok nije došao odzračio i ručno zatvorio ih + izgubio 10 min! Linija 216
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

C2

Te kockice su baš koma u zadnje vrijeme jer im se stalno kvare vrata. Znalo je bit slučaja da se nisu dala zatvoriti, pa se vozač morao ustat da ih s rukama gurne u zatvoreni položaj. Znalo je bit da dozvola uopće nije funkcionirala pa su ljudi mogli samo koristiti 1. ili 2. vrata.

822DoDo

Nisam kockice spominjao uopce...one su dale svoje za Zagreb..
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

421

Citat: C2  u Listopad 22, 2016, 12:38:01
.. da su u Zet-u izabrali jednu konfiguraciju za Citaro i da se ona nikad nije mijenjala baš kao da ih nije briga da se prilagode linijama s posebnim uvjetima....
Što bi se dogodilo da nabavljamo  bus123 bus123 za ciljane linije?
Što kad  bus123 ili  bus123 bus123 bus123 moraju na servis ? Koji će ih model mijenjati? Koju zamjenu upotrijebiti?
Kompleksno pitanje na koje je teško dati jednoznačan odgovor.
Činjenica: da su putnici i "putnici" više educirani, da poštuju neka pravila i Bonton, starije građane i sugrađane, da ne nose slušalice na ušima i ne čuju ili "ne čuju", da su Atroni i najave 100% ispravni, uglavnom da ljudi počnu razmišljati da to nije ZET-ovo vlasništvo, već kupljeno njihovim novcem kroz porez ili prirez, te da se prema imovini tako i ponašaju tad bi se moglo krenuti u daljnje akcije.
Protom bi i stega prema vozačima i putnicima u  bus123 bus123 trebala popustiti u vršnim opterećenjima i dozvoliti ulaz na sva vrata, kao što je happy-hour čitavo vrijeme na tramvajima - dakako uz veći broj  kontrolora ili Estonski model besplatnog javnog prijevoza za građane glavnog grada.
Video nadzor -DA, kamere iznad vrata-DA, kontrola vrata od strane vozača-DA.
No, sve to treba odobriti ON!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

C2

Kako onda u firmama tipa MVG München gdje se biraju konfiguracije i tipovi autobusa za svaku liniju mogu voditi brige o servisu?

NP-549

Citat: C2  u Listopad 22, 2016, 12:38:01
I s podatkom da tramvaj od 32m nema senzore sam želio naglasiti da u javnom prijevozu ima puno dužih vozila od 18m koji uopće nemaju senzor. Zar su oni nesigurni? Sjećate li se kaosa s GT 6icama zbog senzora? Također sam naletio na jednu raspravu o senzorima gdje je vozač iz Rumunjske rekao da u gradu u kojem on vozi imaju Citaro C2 G bez senzora i 4 tipke za vrata. I napomenuo je da su nezgode jako rijetke jer su ljudi naučeni da nakon "beep-beep" signala nema unutra-van.

Mi u Rijeci nemamo senzore, sva 4 vrata su upravljiva samo od vozača i rijetko kad ima problema s vratima bilo da je riječ o Citaru ili Ivecu.  Kao što je čovjek rekao,  jednom kad vrata krenu to je to i ljudi ne cimaju više nutra/van. A hvala bogu prekrcani su stalno