Neoplan

Autor maky, Studeni 28, 2007, 22:56:57

98989

zanima me na koju foru je mogla skrećat i pogonska osovina na  megashuttle-u ?

ko je to proizvodio kako je skretala zabacivanjem cjele osovine il odvojeno kao ko kod kamiona s prednjim pogonom ?

odnosno kolko je to bilo kvarljivo ?

hvala

conecto

To je osovina ZF AV 131.
Na koju foru je mogla skretat? A na koju foru skreću kotači kod auta s prednjim pogonom?
E sad, koliko se to kvarilo? Kod nas takvih buseva nije bilo da imamo direktnih iskustava, al na neku foru kod nas se sve novo kvari, a kod švabe na neku foru vozi!?
Dok vozi to je pravo čudo jer - to je Neoplan!
Ako se čudo počne kvarit ništa čudno jer to je (opet) - Neoplan!
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Tlimfocit

Citat: conecto  u Studeni 29, 2009, 21:35:00
Na koju foru je mogla skretat? A na koju foru skreću kotači kod auta s prednjim pogonom?

nisam stručnjak u području ali ipak auto nema poduplana kola na pogonskoj osovini.....baš me zanima kako su to izveli??? ako nadjes nešto obavezno stavi :P

The_Dubster

Citat: conecto  u Studeni 29, 2009, 12:27:09
Evo i tvorničke slike Neoplan Megashuttle...

a koje je godište ovaj ???

conecto

Kotači jesu poduplani, no kut skretanja na toj osovini je vrlo mali - do 5 stupnjeva.
U svakom slučaju, pogonska osovina kod Megashuttle je zakretna, a isto tako je i na 15-metarskom Megatransu, pa i na Megalineru.
A GDJE JE POANTA?

conecto

Citat: The_Dubster  u Studeni 29, 2009, 21:57:25
Citat: conecto  u Studeni 29, 2009, 12:27:09
Evo i tvorničke slike Neoplan Megashuttle...

a koje je godište ovaj ???

Sve ove slike su program niskopodnih Neoplana iz 1994.
A GDJE JE POANTA?

conecto

Ja sad ne znam jel vi mene mislite natjerat da kopam po papirima i skeniram do jutra samo zato što sve morate znat? Evo grafičkog prikaza te osovine pa proučavajte!
A GDJE JE POANTA?

conecto

Evo i prikaza kako Neoplan Megatrans od 15 m izlazi iz ugibališta pod punim "ajnšlagom". Izgleda da je malo problematično  ovo zabacivanje repa od 95 cm.
A GDJE JE POANTA?

conecto

Da budemo do kraja temeljiti - ovako on prolazi kroz zavoje. Ima puno crta i crtica, kuteva osovina, linija kud ide rep, a kuda prednji kraj....
A GDJE JE POANTA?

Tlimfocit

e strari čovik ipo si....
ali po ovoj skici zadnje 2 osovini mi se čini da 3. osovina nema baš veliki manevarski prostor.....10 stupnjeva maksimalno....

conecto

Slika (skica) je tvornička. A koliko bi ti stupnjeva da ima?
I pazi, stupnjevi nisu ove samo ove crtice na samoj osovini između lijevog i desnog kotača na istoj osovini - pogledaj ovu skroz vodoravnu crtu!
A GDJE JE POANTA?

Tlimfocit

Citat: conecto  u Studeni 29, 2009, 23:18:32

ma nebi ja tia ništa samo čitan iz slike....evo sad vidin da si ti napisa 5 stupnjeva.....
uglavnom jako zanimljivo.....

conecto

Citat: Tlimfocit  u Studeni 29, 2009, 23:26:06
Citat: conecto  u Studeni 29, 2009, 23:18:32

ma nebi ja tia ništa samo čitan iz slike....evo sad vidin da si ti napisa 5 stupnjeva.....
uglavnom jako zanimljivo.....

5 stupnjeva za pogonsku (srednju) osovinu! Pogledaj središnju vodoravnu crtu (koja predstavlja sredinu iliti čelo zavoja) kad je u pitanju 3. osovina!
Ali i druga pogonska - tu je stvarno oko 5 stupnjeva i to je zapravo vrijednost koja je relevantna (nisam ja izmislio nego Neoplan).
A GDJE JE POANTA?

maky

U modernim brošurama i novijim izdanjima Neoplan Aktuella nema više ovakvih poslastica...
A ni Neoplan više nije kao što je nekad bio, nažalost...  :(
Oko toga koji je proizvođač najbolji ćemo se uvijek svađati, to je neminovno, ali jedno je sigurno, Neoplan je ipak najveći inovator i pionir raznoraznih tehnologija koje se u današnjim autobusima smatraju normalnim...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

tramvajac 92

Npr. prvi su napravili ful niskopodni bus...