Neoplan

Autor maky, Studeni 28, 2007, 22:56:57

Tlimfocit

po slikama koje je stavia conecto čini mi se da je to Neoplan N-4007

conecto

Sve ove slike su iz "Neoplan Aktuell" iz 1994. (dakle jesu 15 godina, zar je već toliko prošlo). Na žalost, uz ovu nema podatak koji je to točno model, ali to je bilo vrijeme dok je Neoplan bio Neoplan, odnosno u vlasništvu dinastije Auwärter. I kao što je netko ovdje rekao, svaki Neoplan je tada bio "neki svoj" i po nečemu svojstven iako to baš nije bilo veselo kad je trebao neki dio za njega.
Ima tu još materijala, al jbga, rikno mi skener...

Ipak, ne vjerujem da je ovo baš N-4007, jer to je onaj mali i uski na malim 19,5-colnim kotačima.

I još jedan "javni pp" Tlimfocitu - kad već ideš redovito na skijanje, pa ne ideš valjda bez foto-aparata? ;)
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

Citat: Shole  u Prosinac 04, 2009, 14:05:46
Svaka čast Conecto, jedna od meni najboljih slika do sad na forumu.
Ako se ne varam, ovaj ima i stražnja uska vrata, a ovo vjerovatno nije taj o kojem Tlimfocit priča zato jer je ova slika stara sihurno 15-ak godina

Osim same slike fascinantna je i podloga - lijepo to kolega frče po ovom utabanom i zaleđenom snijegu...
A GDJE JE POANTA?

Tlimfocit

Citat: conecto  u Prosinac 05, 2009, 01:04:53
Ipak, ne vjerujem da je ovo baš N-4007, jer to je onaj mali i uski na malim 19,5-colnim kotačima.
I još jedan "javni pp" Tlimfocitu - kad već ideš redovito na skijanje, pa ne ideš valjda bez foto-aparata? ;)

ma nisan mislia na toga tvoga nego onoga šta voza po mom skijalištu...:P
evo, uvažavam kritiku za fotoaparat....ispričavam se :D

conecto

Pošto smo se već dotakli i Neoplanove Mega-klase evo malo i o njima. Ideja je potekla u glavi Albrechta Auwärtera koji je poticao razvoj autobusa velikog kapaciteta još od prvog Skylinera i kasnije Jumbocruisera. Albrecht je smislio i naziv za prvi model Megaliner, a isto tako lobirao u političkim krugovima za promjenama zakona koji su tada za solo-autobus dopuštali maksimalnih 12 m.
A GDJE JE POANTA?

conecto

Slika prikazuje samu ideju Megalinera kao daleko bolju alternativu ne baš uspjelom Jumbocruiseru koji je proizveden u svega nekih desetak (11?) primjeraka.
A GDJE JE POANTA?

conecto

Iz ovog kuta jasno se vidi da su sve 4 osovine Megalinera zakretne uključujući pogonsku. Ona se zakreće za melenih 5 stupnjeva, tek toliko da anulira povećani osovinski razmak, dok povećanu duljinu autobusa apsorbira 4. prateća osovina.
A GDJE JE POANTA?

conecto

Impresivni katni Megaliner N-128/4 dužine 15 m na 4 osovine je predstavljen 1992. Na slici je primopredaja prvog hrvatskog Megalinera za CroatiaBus na kojoj se mogu vidjeti i neka poznata lica koja su ovu tvrtku dovela tu gdje je danas, a neka su završila i u zatvoru.
A GDJE JE POANTA?

conecto

Megaliner je bio začetnik nove Neoplanove Mega-klase iz koje je razvijen čitav niz modela duljine 13,7 i 15 m na 3 ili 4 osovine. Prvo je isti koncept jednostavno primijenjen na Megaspace N 128/4. Ovaj na slici je isporučen (s još 5 i 100 Citylinera) 1994. u Saudijsku Arabiju (nekad davno su tamo izvozili TAM i TAZ).
A GDJE JE POANTA?

conecto

Kasnije dolazi i Megacity N 118/3 na osnovi bestselera Cityliner.
A GDJE JE POANTA?

conecto

Megatrans N 318/3 Ü na osnovi Translinera
A GDJE JE POANTA?

conecto

Niskopodni Megatrans N 4020 duljinom odudara od ostatka Mega-klase - 14,6 m.
A GDJE JE POANTA?

conecto

Niskopodni Regioliner N 318/3 LNF
A GDJE JE POANTA?

conecto

Osim 15-metarskih autobusa Neoplan je razvio i varijante 13,7 m koje isto svrstava u Mega-klasu npr. produljeni Skyliner N 122/3 L.
A GDJE JE POANTA?

conecto

Cityliner N 116/3 HL - 13,7 m
A GDJE JE POANTA?