Nabavka 214 novih autobusa

Autor Tomek, Lipanj 11, 2008, 18:47:16

Ivan

Iako bi možda bilo logičnije da odu prema Zadru, pošto je zagrebačka CNG punionica AFAIK i dalje jedina u Hrvatskoj, a ovi vjerojatno i ekonomičnom vožnjom autocestom nemaju autonomiju puno više od 300 km...

No, Maky, ugodno ti čekanje, nemoj se puno razočarati ako ih ne uhvatiš. :)

Shole

Pa ako ćemo o tome, onda bi im najbliže bilo ako dođu u Rijeku, ali to bi onda morao bit specijalni brod jer nema linije iz Ancone za Rijeku.

Ivan

A možda ih u Splitu (nekim čudom, iliti improviziranom rampom, jer mislim da još ne postoji terminal) utovare na RoLa vagone, to bi možda bilo najjednostavnije rješenje... Iako ne vjerujem baš.

Nego, nabasao sam na ovu sliku, i ne izgleda mi baš tako komplicirano kako sam zamišljao, valjda bi se moglo sagraditi za dva-tri dana... ???

maky

Citat: Ivan  u Veljača 25, 2009, 18:36:12
A možda ih u Splitu (nekim čudom, iliti improviziranom rampom, jer mislim da još ne postoji terminal) utovare na RoLa vagone, to bi možda bilo najjednostavnije rješenje... Iako ne vjerujem baš.
Ako se koristi ista rampa kao za one vagone na koje se mogu ukrcati automobili (mislim da su to MDD), onda se može ukrcati jer to imamo odmah u trajektnoj luci na željezničkom kolodvoru. A mislim da bi se ionako ukrcavali u Kopilici (cca 5-10 minuta vožnje od trajektne luke, ovisno o gužvi) gdje je industrijski kolodvor, gdje bi trebala postojati kakva - takva infrastruktura...

Premda sumnjam da će na vlak, ali sve je moguće... Imate koga u HŽ-u da nam javi?  :)

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Shole

Ima li HŽ uopće vagona za takvu vrstu prijevoza?

maky

Citat: Shole  u Veljača 25, 2009, 18:51:21
Ima li HŽ uopće vagona za takvu vrstu prijevoza?
Vidim da imaju, i to su još prije nekoliko godina kupili 50 komada...

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

maky

Upravo sam se vratio iz trajektne luke. Stigao je i Jadrolinijin i Blue Lineov trajekt, oba puna do čepa, ali ni u jednom ništa za Zagreb.

Čini se ipak da se neće ići preko Splita...  :(

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

kekobus

Ne gubi vrijeme na čekanje u Splitu!
Autobusi tek u ponedjeljak kreću iz Napulja, pune u Trstu i dolaze u Zagreb!

Ivan

Citat: kekobus  u Veljača 26, 2009, 08:44:14
Ne gubi vrijeme na čekanje u Splitu!
Autobusi tek u ponedjeljak kreću iz Napulja, pune u Trstu i dolaze u Zagreb!
Jedva čekam.  ;D

A što je sa infrastrukturom u Zagrebu?

Ivan

Inače, koliku bi autonomiju trebali imati, hoće li moći odvoziti 350 km u komadu u gradskim uvjetima?

kekobus

Bit će sve ove godine, a do tada Radnička. Doseg 300 do 400 km, kako će to proći bumo vidli!

shef

Bacite oko i ovdje (potrebno imati PowerPoint):
www.compro-eu.org/doc/COMPRO%20workshop%20nantes/PPTs/g_heuliez_CNG_antoine_garnier.ppt
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Ivan

Citat: kekobus  u Veljača 26, 2009, 11:56:02
Bit će sve ove godine, a do tada Radnička.
Ha, ha, "ove godine", jesu li uopće proveli natječaj? Toliko stvari se kod ZET-a odgađa i ne planira na vrijeme da to nije normalno, ne znam je li mi smiješno ili žalosno, pa mogli su barem dio napraviti dosad u Dubravi za prvih nekoliko, ova sprava na slici mi uopće ne izgleda komplicirano...

Do kada bi uostalom trebali biti isporučeno svih 60? Pa ako ubrzo dođu svi, valjda će 2/3 će stajati prazno, sa onom punionicom na Radničkoj stvarno ne vidim kako bi ih moglo biti napunjeno više od pola...

Ivan

Ma, moram napisati i izjadati se još jednom... Nevjerojatno je da se firmi koja može u jednoj godini kupiti novih vozila za 250 mil. € mogu događati ovakve stvari. Još kad shvatim koliko su u konkretnim situacijama nesposobni, da mogu uložiti 40 mil. € u nove Irisbuse a ne mogu u punionicu koja valjda ne bi došla preko par desetaka tisuća, dobijem knedlu u grlu kad zamislim sliku da ih hrpa stoji zbog nepostojanja "punionice" koja bi se sastojala od plinomjera, par stupova i nekoliko cijevi i koju par instalatera može napraviti za tjedan dana. Žalosno. Nadam se da će se potruditi oko ovog pitanja, ako se takvo nešto dogodi stvarno će mi pokvariti veselje oko novih autobusa...

igor 409

Ti kao da živiš u nekoj drugoj državi ili gradu. Da je sve normalno punionica bi već bila gotova ali bi onda morao  biti raspisan javni natječaj i to bi ispalo nešto jeftinije. Ovako će busevi malo odstajati u Dubravi pa će zbog velike žurbe "jer nema smisla da novi busevi stoje" natječaj biti preskočen a posao dobiti neki kum ili rođak koji već ima sve pripremljeno u svojoj garaži.

Inače što se tiče nabave novih buseva žao mi je da se odustalo od krem-plavog bojanja. Ovo skroz plavo možda dobro stoji na Citarima i NT 2200 ali na ostatku voznog parka baš i ne. Znam da su ukusi različiti ali za mene je prva generacija NL 263 (100-120) najljepši bus koji je ZET ikad imao dok mi je druga generacija kao i Lion's City nekako bezlična (netko je na željezničkom forumu rekao k'o stari babin lonac")