Nabavka 214 novih autobusa

Autor Tomek, Lipanj 11, 2008, 18:47:16

conecto

Citat: Boniing  u Ožujak 24, 2009, 15:05:12
Neznam. Sve su ovo samo priče. Volio bih vidjeti matematiku i izračun troškova za slijedećih 8 godina pa onda oduzimati i raditi zaključak.
Volio bih vidjeti situaciju kroz malo argumenata.
Same priče se čuju od političara i sve riječi su šuplje.
Hajdmo malo računati?!?

Prednost ovakve nabavke je u tome što se može izračunati trošak vozila za svaki dan, mjesec, godinu.... Kad vozilo stoji neko vrijeme trebalo bi doći zamjensko!
Da bi se mogla raditi bilo kakva računica u usporedbi s dosadašnjim nabavkama trebalo bi imati točne podatke troškova po jedinici vremena ili prijeđenih km o vozilima tipa npr. MAN SG 220, MAN NG 272/312, MAN NL 263, MAN NG 313, Mercedes O-405 GN, O-405N, Citaro ili Citaro G.... Prema količini tih vozila u ZET-u (koja nije mala) mogu se izvući relevantni podaci iako su neka vozila često stajala i dulje vrijeme. Postoje li uopće takvi podaci?
I da li su ova vozila kroz eksploataciju od 8 godina proizvela troškove (ne računajući vozača i gorivo) koja 3 puta premašuje njihovu nabavnu cijenu? Tu još treba uračunati preostalu vrijednost vozila koje je u vlasništvu ZET-a...
Ja osobno ne vjerujem, ali tko zna?

I da li će ZET uspješno realizirati u servisu sve nedostatke kad se zna da se to nije uspjelo ni kod dosadašnjih vozila s greškama u garantnom roku iako se radi o renomiranim proizvođačima. Ionako je očito riječ o dogovorenom poslu pa će se i oko takvih stvari nekako dogovoriti (ljudi smo).
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

421

Moje mišljenje o logistici je negativno ,jedina svijetla točka su vozači (kakvi/takvi)koji voze najstarije krampove kao i najnovije buseve i "kokošinjce"vrlo odgovorno i najbolje šro mogu i znaju!
Smatram da je sadašnje održavanje još lošije nego prije ,garancija(što je to?),zamjena vozila-nepoznat pojam,uglavnom razočaran sam.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

conecto

Citat: 421  u Ožujak 24, 2009, 20:00:20
Moje mišljenje o logistici je negativno ,jedina svijetla točka su vozači (kakvi/takvi)koji voze najstarije krampove kao i najnovije buseve i "kokošinjce"vrlo odgovorno i najbolje šro mogu i znaju!
Smatram da je sadašnje održavanje još lošije nego prije ,garancija(što je to?),zamjena vozila-nepoznat pojam,uglavnom razočaran sam.

To kako vozači voze najbolje što mogu i znaju individualna je stvar svakog od njih! Srećom, još uvijek imamo kvalitetna vozila renomirnih proizvođača koja su sama po sebi odlična, pa kad uzmemo što smo sve vozili u ZET-u možemo biti zadovoljni.
Održavanje ZET-ovih vozila je sve gore uz pitanje: Kud plovi ovaj Holding?

Naravno, u smjeru lizinga koji uključuje održavanje, osiguranje, zimske i ljetne gume...

Iskustva novog biznisa (lizinga) imamo sa školskim busevima. Nije točno da nije bilo zamjenskih buseva (npr. onaj bijeli Regio), ali kad se pojavi neki veći kvar izvan redovne zamjene ulja i filtera zovko-mehaničari se baš nisu iskazali pa su stvar rješavali naši.
A GDJE JE POANTA?

Ivan

Pa, dobro, novih će biti toliko da mi se ne čini uopće potrebno zamarati se time gdje su zamjenska vozila, iako bi se u pravilu valjda trebalo dogoditi kad jesu na leasing, ali tko zna i što sve stoji u ugovorima...

conecto

Zamjensko vozilo dolazi u slučaju većeg kvara čiji popravak dulje traje, ne u slučaju redovnih servisa i sl.
A GDJE JE POANTA?

Portos

Danas oko 15.45h u APP 14 novih Citara sa probnim tablicama. Još nemaju g.b. niti ZET logo, budući je između prvog u nizu i drugog prostor za još jedan autobus te drugog i trećeg također, zapravo ih ima 16 8)
Time uz 37 postojećih u APP i 12 u APD popunjen je kontingent MB Citaro naručen za ZET.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Tomek

Tu di je prazan prostor između dva Citara su jučer stajali gbr191 i 204 tako da ne možeš baš po tome zaključiti da ih je 16  ;)

Ivan

Citat: Tomek  u Ožujak 30, 2009, 20:09:34
Tu di je prazan prostor između dva Citara su jučer stajali gbr191 i 204 tako da ne možeš baš po tome zaključiti da ih je 16  ;)
Istina, al' dobro, bilo bi logično da je i 16. negdje blizu... :)

Mene sad više zanima hoće li ih Dubrava dobiti još 3 (bar su prošlih mjeseci dolazile informacije da bi ih trebali dobiti 15), iako je možda i podjela zglobnjaka 52:53 dosta razumna...

Portos

Citat: Ivan  u Ožujak 30, 2009, 20:22:07
Citat: Tomek  u Ožujak 30, 2009, 20:09:34
Istina, al' dobro, bilo bi logično da je i 16. negdje blizu... :)

Mene sad više zanima hoće li ih Dubrava dobiti još 3 (bar su prošlih mjeseci dolazile informacije da bi ih trebali dobiti 15), iako je možda i podjela zglobnjaka 52:53 dosta razumna...
Realno APD je imala više MB 0 305G nego APP MAN SG 220 i 242 pa bi bilo logično da dobije više novih zglobnjaka, ali u APP se vratila linija 107 koju opslužuje 5-6 autobusa što znači da možda ipak bude 53:52...

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

conecto

APD ima hrpu zahtjeva za novim linijama (ne znam kako je u APP), a ovi sa 107 ubrzo neće biti dovoljni za pokrit Jelkovec.
Nisam baš previše dobro proučio, ali je li APD na putu da postane veći pogon od APP uz sve više novih linija i većinu škola?
A GDJE JE POANTA?

Shole

Od ove meganabavke koje se nebi postidio ni Cuidad Mexico ostalo je još samo 7 Lion's City-a za isporučit ( app/apd ??)  i 17 zglobnih Citelisa i to bi bilo to za narednih X godina.

APP
Irisbus Urby  90-97 (8 kom)   [još uvijek neznamo što je s onim koji je bio s probnim tablicama]
MB Citaro  170-210, 220-231  (53)
Lion's City  301-341  (41)

APD
Irisbus Urby  601-605 (5) + 2 Daily
MB Citaro  542-553  (12)
Lion's City  451-476  (26)
Citelis solo 681-700  (20)
Citelis zglob.  741-763  (23)  (-17)

Tomek

Za dvije - tri godine se planira nova nabavka!!

conecto

Baš sam i je neki dan mislio ponovo pokrenuti ovu temu. Mogla bi se otvoriti i nova pod nazivom "Besmisao nabavke 214 novih autobusa" ili "Razbacivanje gradskim novcem u vrijeme recesije". Plod megalomanske politike vodstva Grada koje je glatko dobilo još jedne izbore. Sad je u svim garažama nastao problem s parkiranjem autobusa, a k tome mnogi ispravni busevi danima ne voze. Među njima i novi, a lizing ide... Naravno, tu je i problem tankanja plina.
Evo npr. u APD od 5 malih kačamalija svaki dan vozi samo jedan na liniji 204. Plinaši koji se ne uspiju natankat također ostaju u garažu, a još nisu svi ni stigli. Neku večer linija 212 izgubila nekoliko polazaka jer su vozači zbog nedostatka plina morali u garažu da bi ih zamijenili s O-405 GN. Nema više mjesta ni u Velikoj Gorici pa je u APD ostalo još 6 solo O-405 N (419-424) koji uglavnom ispravni stoje (jučer jedan ipak vozio na 280). Uz sve te nove buseve u prometu je još oko 10 O-305 G i oko pola ih svakodnevno izlazi iako je već stiglo 35 novih zglobnjaka. Isto tako, uz sve nove i one malo starije buseve koji stoje jučer na 213 vozio školski MAN Lions Classic.
A GDJE JE POANTA?

Ivan

Ah, mi koji znamo kakvo je stanje i koliko je čega potrebno imali smo još davno pojam da je ova nabavka daleko pretjerana. Nedostatak punionice je kretenizam svoje vrste koji radi još nejasniju situaciju na ulicama, nevjerojatno je da dinosauri O 305 G još moraju voziti, a O 405 N su višak... Ne znam, uostalom, što ne šalju onda zasad solo viškove na linije poput 206, 217, 218, 234 i sl. ili zašto ne parkiraju još solo Citelisa (iako većina ionako stoji) a aktiviraju više zglobnih, bilo bi više vrijeme da O 305 G nestanu. No nekima očito ovo ima smisla, tako da stvari ostaju kako jesu...

A zapad postaje stvarno žalosno monoton sa samim Citarima i novim Lion's Cityjima, ima dana kada prođem dva puta u danu kraj Črnomerca i ne vidim ništa drugo osim njih... Sada ispada da je i serija 2003. više rezerva nego u upotrebi, to vjerojatno čeka i istok kad (ili, uz sposobnost nadležnih, bolje rečeno ako ::|) se napravi punionica. Potpuno besmisleno.

Ja bih predložio ZET-u da od ove nabavke jednostavno vrati (proda) negdje 10 zglobnjaka, 30-40 solo i 5 minija dok su još novi i cijeli kad su očito nepotrebni, pogotovo ako se bliži neko rješenje za Goricu koje vjerojatno ne uključuje postojeći ZET-ov vozni park, jer tamo je 30-ak autobusa starih 10 godina koji još mogu dosta dati ako se vrate u ZG, neće valjda njih prodavati za neku siću od par desetaka tisuća eura i otplaćivati svih ovih 214 novih za koje sad treba platiti po 650-900 tisuća... Recesija je i ovaj trošak je žalosno nepotreban, ja bih stvarno uveo bar malo rezova.

štefek

IVANE lijepo ti to kažeš ali nema ništa od vračanja ili prodaje novih autobusa jer zet nije vlasnik a po ugovoru mora otplaćivat do kraja lizing 8 godina