Nabavka 214 novih autobusa

Autor Tomek, Lipanj 11, 2008, 18:47:16

conecto

Moram se složiti apsolutno sa svim što je Ivan napisao na ovu temu. Gradski prijevoz u Zagrebu je čista politika koji unatoč ogromnim novcima koji se ulažu ne donosi prave rezultate. A ulaže se samo u ono što se vidi kao npr. hrpetina skupih novih autobusa koje Bandić po Borongaju pušta u promet. Ono što se ne vidi je npr. njihovo održavanje a u ZET-u često nema ni žarulja za promijenit, kada stignu preko natječaja dođu neke divlje proizvodnje koje ne traju dugo i opet ništa, a troškovi su u konačnici daleko veći. Autobusi ne prolaze ni redovito održavanje uključujući one koji su stari nekoliko godina za koje ne postoji odgovarajuća oprema. Tako danas novi autobusi za par godina postaju čisti krš, ali još uvijek relativno dobro izgledaju (jer to se vidi) a struktura starosti voznog parka je na nivou. Kao da je to najvažnije, stariji autobusi u razvijenim zemljama su daleko u boljem stanju od naših novih. Pogledajte samo MAN-ove SG 220 u Ljubljani, njihovu čistoću ili se provozajte njima. Tužno je da jedina moguća kazna za političare može biti gubitak izbora za učinjene stvari zbog kojih bi trebali završiti u zatvoru uz oduzimanje imovine. Holding je samo paravan za još veći kriminal i bolju koncentraciju vlasti uz rukovodstvo strateški postavljeno po stranačko-zavičajnim kriterijima dok se dugogodišnji kadar po tvrtkama prebacuje na manje utjecajna radna mjesta. Budućnost? Kad-tad će Bandić i njegovi otići s vlasti (iako nažalost ne vidim ni dobre alternative) a oni koji dođu će nam objašnjavati što su zatekli i kako oni ne mogu ništa. Sve što vrijedi u ZET-u je u nekoj vrsti hipoteke a kad Grad više ne bude mogao pokrivati troškove banke će sjesti na imovinu i raspolagati njome. Možda će je uz naknadu prepustiti nekom koncesionaru koji će se brzo pojaviti nakon ulaska HR u EU. Staroj zagrebačkoj firmi s tradicijom od preko 115 godina koja je nekad bila simbol napretka (Zagreb je među prvima u Europi imao električni tramvaj) ja ne bih dao šanse ni za idućih 10 godina. Radila je za vrijeme Austro-Ugarske i svih Jugoslavija, hoće li i u samostalnoj Hratskoj?
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Bara

Sve će bit dobro samo ako ZET ne kupi Citare, em su najskuplji, em su najkvarljiviji.

Tomek

U Zagrebu imamo 3 serije Citara i osim prve kvarljive serije iz 2003. ostale serije su se pokazale prilično dobrim i nekvarljivim. Jasno, bilo je nekih bolesti, ali kao i kod ostalim novih autobusa.

Ivan

Hm, osobno, žalio bih da ne bude Lion's Cityja, ali Citari me nisu posebno ni impresionirali niti razočarali, tako da mi je donekle svejedno hoće li uzeti njih ili nešto drugo.

Sada je natječaj već davno raspisan, mislim da bi već trebalo biti poznato tko će raditi autobuse ako prvi od njih dolaze za manje od pola godine. :) Ne znam, možda bi bilo dobro poslati mail ZET-u, ili leasing kućama preko kojih ih nabavljaju... :)

---------------

Malo je možda neozbiljno pretpostavljati koje će kuda slati jer ćemo ionako vidjeti, ali forum ionako nije baš aktivan zadnjih dana... :)

Evo kako se meni čini logično (ako ostaju pri tome da plin uvode samo u Dubravi):

1. nabavka - 65 zglobnih i 15 midi diesel
APP - 50 zglobnih i 7 midi
APD - 15 zglobnih i 8 midi

pretpostavljam da uz toliko midija misle poneku liniju prebaciti sa solo, mislim da bi to u APP mogle biti 129, 137, 159, 163, a u Dubravi 213, 214, 238, 280, a planirali su i one nove linije iznad Kvatrića.

2. nabavka - 40 zglobnih i 20 solo plinskih
sve u APD

3. nabavka - 74 solo diesel
APP - 49
APD - 25

iako, opet kažem, mislim da bi ova zadnja nabavka mogla biti dosta manja, i nadam se da će to značiti povećanje voznog parka, znatno bolje održavanje, nove linije, više vozila na linijama, a ne rashod autobusa starih 10-ak godina...

Gorica bi, prema Toliću, kao, trebala kupiti još svoje autobuse, ali meni to više ne zvuči uvjerljivo jer ista priča se ponavlja 15-ak godina, pogotovo jer će sada, htjeli ili ne, opet dobiti autobuse iz Zagreba... Nadam se da će poslije TAZova i Eurobusa dobiti Conecte i SL-ove, jer ne sviđa mi se niti ideja da Gorica bude napunjena samo niskopodnjacima neudobnima za goričke ceste, niti da toliki niskopodnjaci tamo za par godina završe kao zadnji krš, niti da Gorica opet nema osim 850 niti jedan bus mlađi od 10 godina, i niti jedan jedini bus sa klimom...

P. S.
Malo sam se poigrao brojevima...  ;D

APP
167-216 zglobni
37-43 midi
251-299 solo

APD
542-556 zglobni diesel
440-447 midi diesel
557-596 zglobni CNG
679-698 solo CNG
450-474 solo diesel

APVG
801-805 TAZ O 405 N
881-892 EL 2x2
831-838 Conecto
867-874 SL 283

NL 313

Hm, što mislite o Neoplan Centrolineru da se kupi za Zagreb?
http://www.man.hr/neoplan/hr/centroliner.htm
NL 313 i NG 313 su najbolji zagrebački busevi
Ali zadarski novi citari su također među najboljima kod nas

Ivan

Ah, preslikani MAN, bolje da je onda MAN, IMHO... :)

Bilo kako bilo, to MORAJU biti kvalitetni autbousi, jer ako ijedan od njih bude nešto jeftino istočnjačko, treba bez razmišljanja podići bunu :)... Jer onaj članak sa poslovni.hr jako lijepo priča o svotama koje će biti isplaćene; pa, rekoh, idem ja to malo podijeliti (ne znam kako mi nije prije palo na pamet), i ispada da su cifre besramno velike, solo će koštati oko 650.000, a zglobnjaci 900.000 € po komadu. Znam da je u to uključeno održavanje sljedećih 8 godina, ali ipak sam zbunjen, brojevi su jednostavno zastrašujući, jer zadnji Lion's Cityji i Citari G su koštali po oko 240, odnosno 330 tisuća...
A kod školskih MAN-ova je ispalo da su sa operativnim leasingom na 3 godine oko 250.000 po busu, tako da mi se čini da im je cijena za 3 godine održavanja narasla za nekih 30-50% (ako uzmemo da Lion's Classic inače košta oko 150, a Regio dosta preko 200 tisuća), a ovima je za 8 godina istog tretmana cijena veća više od 250%. :o ;D.. Možda sam si ja to krivo skužio ili izračunao, nadam se da jesam, jer inače je ovo prilično bizarno... I žalosno...

P.S. Ups, izgleda da je na forumu bio samo link na jedan stariji članak sa poslovnog, uglavnom, evo ovoga na kojeg sam mislio...
http://www.poslovni.hr/85205.aspx

tamlover

Zadnji broj ZET-ovih novina govori o trošku malo većem od milijardu kuna. 214 autobusa trebalo bi stizati od travnja.
Leasing kuće koje će najvjerojatnije dobiti posao su Erste&St. S leasing, Hypo leasing i Unicredito leasing.

O markama ne piše službeno pa ćemo to još pričekati, ali valjda ne zadugo.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Ivan1983

Iznenadit čete se kad vidite kaj je Zet ovaj put kupio od buseva :o :o

kreso75

nexus

FitzTN

A MAN i MB nisu, tako da vam odma bude lakše :)

nexus

Irisbus? Ne valjda Ikarbus?!  :o

Ako je Irisbus, onda je to ok. Ovi pulski su (barem meni) odlični..  Ne bih se upuštao u procjene njihovog stanja za desetak godina, al trenutno sam i više nego  zadovoljan.:)

nexus

Sad sam našao na netu članak koji kaže da su dil podijelili three ways - MB, MAN, Iveco.

http://www.poslovni.hr/89711.aspx

To je, valjda, to?

Ivan

Citat: nexus  u Kolovoz 26, 2008, 01:47:46
Sad sam našao na netu članak koji kaže da su dil podijelili three ways - MB, MAN, Iveco.

http://www.poslovni.hr/89711.aspx

To je, valjda, to?
Oohoho, pa kako nitko cijelih pola dana nije prokomentirao ovaj link? I kako to da nismo našli članak prije, objavljen je još prije 6 dana... ;D

Dakle službeno je ;D, meni se sviđa raspodjela...
Pretpostavljam da onda možemo sa podosta velikom sigurnošću reći što nam dolazi (a čini mi se logično i da dođu redoslijedom kako ih je Tolić navodio, jer za onu veliku solo pošiljku i nije baš tako hitno):

65 x Mercedes-Benz Citaro G II

15 x Irisbus/Iveco Europolis
20 x Irisbus/Iveco Citelis 12m CNG
40 x Irisbus/Iveco Citelis 18m CNG

74 x MAN Lion's City

(iako bi Irisbus midi mogao biti i francuski Heuliez Access'bus midi koji na njemačkim Irisbusovim stranicama stoji kao midi, ali Italija je ipak puno bliže pa bi prije bio Cacciamali Europolis, koji mi se prilično sviđa :) )

I nadam se da onda Tolić ozbiljno misli i ovo da će izbaciti stotinjak autobusa i da nije samo bubnuo brojku (sigurno onda ide 70-ak starijih od 1991. i 30-ak razvaljenijih novijih, prilično razumno)...

Ako će rashodi stati na tom broju, vozni park se povećati na 400-tinjak autobusa da ih bude kao na zapadu dovoljno i za pošteno održavanje (i za nove linije i poboljšanja starih), onda mi se ideja sve više sviđa. :) Samo još uvijek se pomalo bojim da bi mogli nastaviti po starom običaju rashodovati sve dok ne dođu do ruba sa izlazom :(, ali sve više se nadam da bi sve moglo ispasti OK...

Tomek

Zanimljivost kod ove isporuke je da će Mercedesi doći i u Podsused, a MAN-ovi i u Dubravu, pa ćemo moći vidjet Citare na Španskom, Dugavama i sl. dok će Lion's City voziti iz DUbrave, Dupca...
A za plinaše se trenutno priprema samo Dubrava tako da će zglobni plinaši prvo vjerojatno na linije za Novi Zagreb, a za solaše budemo vidjeli..

Zanima me gdje se sve proizvodi Citelis, jel samo u Italiji ili i u Češkoj?