Nabavka 214 novih autobusa

Autor Tomek, Lipanj 11, 2008, 18:47:16

conecto

Citat: man750  u Srpanj 04, 2009, 08:14:33
Isporuka Mercedesa iz ovog kontigenta davno je zavrsena, neki dan je stigao i zadnji, 74. Man, a jesi li stigli svi Iveco?

Zapravo uopće nije bitno kad će stići svi Iveco busevi na plin kad se ni postojeći ne stignu natankat svaki dan. U praksi to znači - kad svi stignu neće ih biti više na linijama već će ih samo više stajati parkiranih u garaži. I tako sve dok se jednom ne realizira trajno i prihvatljivo rješenje za tankanje plina tolikog broja buseva. Kad će to biti... ???
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

tamlover

Prema službenim tvrdnjama ZET-a iz medija svi autobusi na plin uredno se tankaju i maksimalno su iskoristivi.

Mislim da bi ovdje trebalo pokrenuti nekakvu inicijativu da se široj javnosti dokaže lažnost tih navoda.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

STIB

Citat: tamlover  u Srpanj 04, 2009, 17:12:45
Prema službenim tvrdnjama ZET-a iz medija svi autobusi na plin uredno se tankaju i maksimalno su iskoristivi. Mislim da bi ovdje trebalo pokrenuti nekakvu inicijativu da se široj javnosti dokaže lažnost tih navoda.
Možda je dovoljno napisati da je neki dan (kad sam slikao incident s Vectrom na Kvatriću) drugi bus na 201/202 umjesto Citelisa bio Citaro 652 (i to ne kao zamjena u toku dana, nego već od jutra)
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

conecto

Citat: STIB  u Srpanj 04, 2009, 19:05:00
Citat: tamlover  u Srpanj 04, 2009, 17:12:45
Prema službenim tvrdnjama ZET-a iz medija svi autobusi na plin uredno se tankaju i maksimalno su iskoristivi. Mislim da bi ovdje trebalo pokrenuti nekakvu inicijativu da se široj javnosti dokaže lažnost tih navoda.
Možda je dovoljno napisati da je neki dan (kad sam slikao incident s Vectrom na Kvatriću) drugi bus na 201/202 umjesto Citelisa bio Citaro 652 (i to ne kao zamjena u toku dana, nego već od jutra)

Zapravo je čest slučaj da na linijama gdje voze Citelisi u neke dane voze neka druga vozila jer se ne stignu natankat. Vjerojatno je i ovaj slučaj upravo iz tog razloga.
A što se tiče relativno novoustrojenog ZET-ovog Odjela za odnose s javnošću i glasnogovornika na njegovu čelu, riječ je o jednom od najmračnijih sustava koji u ZET-u postoje. Osim što plasira laži i dezinformacije u javnost (kad želiš prikazivati informacije na svoj način osnuješ tako nešto), ovaj Odjel se žustro postavio protiv vozača (na koje se treba prebaciti krivica za sve probleme iako je za njih kriva krajnje nesposobna i korumpirana Uprava) pokušavajući se udružiti protiv njih s putnicima. Ovih dana mogu se vidjeti poruke na unutarnjim displejima s besplatnim brojevima telefona na koje se može prigovarati.
Naravno, tipično hrvatsko skretanje pažnje javnosti s pravih problema koje hrvatska javnost redovito popuši. Dok se to događa preko leđa vozača pere se lova kroz Holding. Nakon nabavke buseva, Atrona i čega sve ne najnoviji su primjer nove stajališne kućice. Do sada ih je besplatno postavlja tvrtka koja se kasnije financijski namirivala preko marketinga odnosno reklama na samim kućicama. Sada ih postavlja Gredelj, a svaka košta preko 90 tisuća kuna!!!
A GDJE JE POANTA?

Tomek

Opet malo zagonetke oko novih buseva, ovaj put Lion's Cityji. Naime, u Dubravi su od 451-477 što je 27. U Podsusedu su pak kako je Zetovac mi neki dan javio do 347, znači 301-347 što je 47 i to je zajedno 74. No, danas sam bio u Mičevcu i tamo je parkiran unutar centra za sigurnu vožnju još jedan plavi Lion's City(na kojem piše školski prijevoz) bez garažnog broja. Serija je ova ista ZET-ova. Imam i jednu malo lošiju sliku, nju ću poslije staviti.
Postavlja se pitanje koji je sada to. Ako je to onaj dodatni tj. rezervno vozilo, pitanje je gdje je rezervni Citaro G.

Shole

a pitanje bi bilo i kamo će ti rezervni City i Citaro?  Oće bit kod zastupnika pa po potrebi u neku garažu, ili će ko Crossway bit stalno u garaži, ali onda je pitanje u kojoj

Ivan

Možda sam propustio info, ali pitam se i gdje je na kraju onaj Urby koji se također pojavio bez oznaka poslije nego je svih 13 bilo došlo...

Shole

Nisi propustio, već je par puta postavljeno pitanje toga missing Kačamalija, ali nitko ništa ne zna.  Slabi su nam ovi insideri iz AP Podsused

kekobus

Preostalo je stići 17 Citelisa - stižu u listopadu!

Tomek

24 sata opet probudio duhove, naravno svaki put se o tome priča dva tri dana i bok.
Kao i uvijek ima grešaka u tekstu, ali barem nešto:

http://www.24sata.hr/news/u-zet-u-autobuse-platili-cak-600-milijuna-kuna-vise/160150/

Ovo bih i citirao:

- Cijene u Zagrebu, Osijeku i Dubrovniku nisu usporedive. Iako je osnovni tip autobusa isti, različit je nivo opreme i održavanja. Nabavna cijena jednog autobusa sa standardnom opremom je 1,72 milijuna kuna, a ZET-ova dodatna oprema košta još oko 216.000 kuna – kaže Tolić.

Hahahah, osječki Lion's Cityji su u dlaku isti kao ZET-ovi, razlika je samo u boji izvana, iznutra je čak i boja ista...

Shole

Možda je ATRON  216000 po jednom busu  ;D ;D ;D

E sad je pitanje dal su Osječki na leasing ko vaši ili obični kredit

421

"75 IVECOVIH KLASIČNIH MINIAUTOBUSA"- Anamarija Mlačak
Mlati li ga mlati Mlačak Anamarija!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

conecto

Možda Anamarija čita naš forum pa je dobila inspiraciju za ovu temu jer mi smo ovdje odavno o tome razglabali!
A GDJE JE POANTA?

inspektor Maska

Bilo kako bilo, odavno je jasno da ovo nije daleko od istine. Vrijeme je da ovo postane medijska tema pa i za USKOK u ZET-u. A u pola sata novijem tekstu Anamarija ističe najavu ostavke direktora Tolića. Bit će da se nešto kuha, iako je sad za sve prekasno jer Zagreb će morati poštivati potpisano i skupo plaćati nove autobuse još barem 7 godina. I kad to prođe ZET neće imati ništa jer po ugovoru te autobuse još treba otkupiti ili vratiti. Dakle, opet će na neki način kupovati rabljeno, samo ovog puta od samog sebe. No barem autobusi će biti u dobrom stanju jer se "vodi velika briga o održavanju" i neće imati previše prijeđenih kilometara jer je kilometraža po ugovoru ograničena.
U svakom slučaju izgleda da je vrijeme Bandića i njegove ekipe u Zagrebu prošlo, ali za sve ovo vrijeme su napravili toliku štetu i dugove koje će građani Zagreba još dugo plaćati. Za vrijeme sadašnjeg politički postavljenog direktora ZET je zapravo u stagnaciji, rukovodeći kadar po firmi se neprestano mijenja i miješa bez ikakvih kriterija (neadekvatni ljudi se postavljaju na isto takva rukovodeća mjesta), potrošeno je mnogo novca a započeti skupi projekti tek su napola odrađeni. Najbolji primjer je novi sustav naplate koji praktično ne funkcionira kao i Atron sustav koji ni nakon nekoliko godina nije profunkcionirao kako treba. Isto vrijedi i za nabavku vozila - više od polovice novih tramvaja je prešlo u vlasništvo talijanske banke kao polog za kredit novih 70 (iako su i prvi na kredit, dakle kredit na kredit plus kamate, a najavljeno je još 60 kratkih što se vjerojatno nikad neće dogoditi). A preskupi ugovori za nove autobuse također ne funkcioniraju baš najbolje, npr. ove zime nisu svi autobusi na leasing imali zimske gume. Za kupljenih čak 60 autobusa na CNG još uvijek nije riješeno punjenje plinom - godinu i pol nakon raspisanog natječaja, iako se znalo na koji način se ti autobusi pune pogonskim gorivom pošto je nekoliko demo-vozila bilo na probi u ZET-u. Štoviše, još ni dan danas nije ni započeta realizacija punionice. Osim toga, kupljeno je barem 40 % više autobusa nego što je bilo potrebno, ali na veću količinu i osobne provizije su veće što je ionako pri ovoj nabavci bilo najvažnije.
Očito je krajnje vrijeme za velike promjene u ZET-u i neko novo rukovodstvo s teškim zadatkom velike reorganizacije, revizije nepovoljnih ugovora, hitnog završavanja nedpvršenih projekata, možda čak i spašavanja ZET-a jer dojam je da se on godinama uništava.

Shole

Izgleda da će se Bandiću ispunit njegov san da ga građani Zagreba pamte kao i Većeslava Holjevca.  Kako i zašto nije bitno, glavno da ga upamte. 

A što se tiče situacije za 7 godina kad istekne leasing, vjerovatno će se desit ista stvar koja se dešava i sa malim autima.  Zašto pojedinci uvijek voze nove terence od 50 000€ i svako malo  ih mijenjaju još novijima?  Pa zato jer ih uzmu lijepo na leasing recimo na 5 godina, plaćaju 3-4 tisuće kuna mjesečno i onda kad za 5 godina imaju pravo prvootkupa istog vozila za recimo 20 000 €, nemaju naravno te pare, a ne pada im na pamet dignut kredit da bi još 5 godina otplaćivali svoj stari auto, nego ga lijepo daju "unutra" i uzmu novog i Jovo nanovo opet 5 godina leasingiča.  Tako će i ZET dat ove "nutra" i uzet hrpu novih NL314 koji opet neće bit njegovi