Nabavka 214 novih autobusa

Autor Tomek, Lipanj 11, 2008, 18:47:16

421

Govorim o serviserima ne o "serviserima"!
Nisi shvatio poantu priče o njima: netko je u općoj euforiji o "214 novih autobusa na ulicama grada ZG" i želji da se dodvori, a da ne izgori, zaboravio ljude! Ljude koji neće raditi, već će se servis odvijati u režiji davatelja leasinga: ZETu ili ovlaštenom. Socijalna politika je pobijedila. Netko nije izabrao ZETove ljude.
Ugovor o 48 sati može proći u flotnim vozilima ne i javnom prijevozu, ali to je previše vremena da bi se izgubio 1 bus, a kamoli više njih. Zamjenski bus ne može zamijeniti više njih.Što ako se pokvari više njih , npr10-15 odjednom? Dijagnostika kvara 8 sati, narudžba odmah, slanje u 24 sata, ugradnja 8 sati- to je teoretski manje od ugovorenih 48 sati, ali korisnik trpi nedostatak vozila. Dobra stavka i zaleđe davatelju leasinga ,mazanjem očiju s jednim zamjenskim busom."Da nam je to netko prije 10 godina rekao rekli bismo mu da je poludjeli (UTOPIST)optimist.."
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

conecto

Citat: Tomek  u Veljača 22, 2010, 18:31:17
O kojim ti ZET-ovim serviserima pričaš? Onima koji su pijani ležali po grabama usred noći i onima kraj kojih su busevi bez retardera vozili po brdima ili pak onima koji su ratkape za 300kn prodavali sa novih MAN-ova?

Da, bilo je i takvih dosta, ali nije to glavni uzrok neispravnosti na busevima nego kronični nedostatak nabave dijelova koji je problem star valjda koliko i ZET.
I naravno neplaćanje nakon nabave - ne znam kako se sad plaća leasing koji guta toliku lovu ???

Ali naravno, nemar pojedinaca u održavanju i nedostatak materijala lijepo su se nadopunjavali kao odličan izgovor. No nisu ni lizingaši baš uvijek savršeni, a postoje i očite razlike među 3 marke kako u kvaliteti samih vozila, tako i održavanja.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Tomek

Dobar prijevoznik bi definitivno trebao imati višak vozila tako da se uvijek može zamijeniti ako je neko vozilo u pravu. Ni autobusi ni tramvaji ne bi trebali voziti svaki dan 0-24. To je bila kod nas praksa pa vidiš kakvi su nam busevi nakon 10 godina, a da ne govorim koliko imaju km.
Ja se slažem da je ova nabavka kao takva promašaj jer je kupovano tako da se svi ti moćnici namire, ali da je to radio netko normalan s normalnim planom moglo je ispasti savršeno. Zašto višak servisera ne bi bio poslan na usavršavanje i onda se iz ZET-a prebacio u MAN Importer, Euroline i ovaj treći.
Pa nije ZET jedina firma na svijetu. Uostalom, ova tri zastupnika trebaju održavati 214 vozila. Otkud im serviseri. To se sve moglo dogovoriti, ali unaprijed..
Ja hoću reći da su ovaj posao radili odgovorni, moralni ljudi da bi on ispao jako, jako dobar, ali nažalost ispalo je kao velika krađa.

421

Citat: conecto  u Veljača 22, 2010, 18:51:24
Citat: Tomek  u Veljača 22, 2010, 18:31:17
O kojim ti ZET-ovim serviserima pričaš? Onima koji su pijani ležali po grabama usred noći i onima kraj kojih su busevi bez retardera vozili po brdima ili pak onima koji su ratkape za 300kn prodavali sa novih MAN-ova?

Da, bilo je i takvih dosta, ali nije to glavni uzrok neispravnosti na busevima nego kronični nedostatak nabave dijelova koji je problem star valjda koliko i ZET.
I naravno neplaćanje nakon nabave - ne znam kako se sad plaća leasing koji guta toliku lovu ???

Ali naravno, nemar pojedinaca u održavanju i nedostatak materijala lijepo su se nadopunjavali kao odličan izgovor. No nisu ni lizingaši baš uvijek savršeni, a postoje i očite razlike među 3 marke kako u kvaliteti samih vozila, tako i održavanja.
Dopuna Tvoje tvrdnje: u garažama je radio restoran 24 sata, a Ti i ja smo vozili svakakve buseve, pokrivajući sve te godine mehaničare koji su radili kad su htjeli i kako su htjeli.
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

conecto

Citat: 421  u Veljača 22, 2010, 18:51:08

Ugovor o 48 sati može proći u flotnim vozilima ne i javnom prijevozu, ali to je previše vremena da bi se izgubio 1 bus, a kamoli više njih. Zamjenski bus ne može zamijeniti više njih.Što ako se pokvari više njih , npr10-15 odjednom? Dijagnostika kvara 8 sati, narudžba odmah, slanje u 24 sata, ugradnja 8 sati- to je teoretski manje od ugovorenih 48 sati, ali korisnik trpi nedostatak vozila.

Ali zaboravio si još jednu stavku - ograničenu kilometražu! Prema tome, ti busevi koji dnevno u prosjeku smiju po ugovoru prijeći 205 km ionako ne mogu biti barem 4 mjeseca godišnje u prometu, pa ima dovoljno vremena i za takve servise!

Pozdrav Anamariji :-*
A GDJE JE POANTA?

421

Citat: Tomek  u Veljača 22, 2010, 18:37:56
Dva su zamjenska Lion's Cityja ;)

Inače koliko znam nabavka iz 2006 Citari G 531-541 i Lion's Cityji 75-87 isto nisu na leasing.
Ako su leasing počeli 2005, zašto su ga prekinuli 2006?
Moram provjeriti pravog vlasnika, ne davatelja leasinga!

conecto

Citat: 421  u Veljača 22, 2010, 18:59:04

Dopuna Tvoje tvrdnje: u garažama je radio restoran 24 sata, a Ti i ja smo vozili svakakve buseve, pokrivajući sve te godine mehaničare koji su radili kad su htjeli i kako su htjeli.

U ZET-u su uvijek svi (pa tako i danas) radili "kad su htjeli i kako su htjeli" osim vozača kojima se gleda svaka sitnica, minuta...
A GDJE JE POANTA?

421

Citat: conecto  u Veljača 22, 2010, 18:59:12
Citat: 421  u Veljača 22, 2010, 18:51:08

Ugovor o 48 sati može proći u flotnim vozilima ne i javnom prijevozu, ali to je previše vremena da bi se izgubio 1 bus, a kamoli više njih. Zamjenski bus ne može zamijeniti više njih.Što ako se pokvari više njih , npr10-15 odjednom? Dijagnostika kvara 8 sati, narudžba odmah, slanje u 24 sata, ugradnja 8 sati- to je teoretski manje od ugovorenih 48 sati, ali korisnik trpi nedostatak vozila.

Ali zaboravio si još jednu stavku - ograničenu kilometražu! Prema tome, ti busevi koji dnevno u prosjeku smiju po ugovoru prijeći 205 km ionako ne mogu biti barem 4 mjeseca godišnje u prometu, pa ima dovoljno vremena i za takve servise!

Pozdrav Anamariji :-*
Vremena DA, ali zbog prekoračivanja kilometraže NE! Busevi imaju više godišnjeg odmora od vozača! Imaju jači Sindikat i bolje uvjete!
Poljubac Anamariji nije pozdrav.

conecto

Citat: 421  u Veljača 22, 2010, 19:02:48
Citat: Tomek  u Veljača 22, 2010, 18:37:56
Dva su zamjenska Lion's Cityja ;)

Inače koliko znam nabavka iz 2006 Citari G 531-541 i Lion's Cityji 75-87 isto nisu na leasing.
Ako su leasing počeli 2005, zašto su ga prekinuli 2006?
Moram provjeriti pravog vlasnika, ne davatelja leasinga!

Za 2006. ni ja nisam baš siguran ni u jedno ni u drugo.
A GDJE JE POANTA?

Ivan

Citat: conecto  u Veljača 22, 2010, 18:35:29
Prvi leasing-autobusi u ZET-u su Conecti iz APD i SL 283 iz APP (ukupno 8+8, i još jedan Conecto H i jedan SÜ313), dakle iz 2005. godine, a onda i svi kasnije nabavljeni. Oni se održavaju i popravljaju u ZET-u.
Ali ovi najnoviji su nabavljeni stvarno po posebnim uvjetima u svakom smislu.
No da, ne znam detalje, ali ti raniji lizinzi očito uopće nisu bili slični ovom, a i ukupna cijena je od početka bila jako slična onijima koji su ranije kupovani.

421

Nadam se da će se pojaviti Inspektor maska pa istražiti temu i dilemu!
Inspektore, (po)jaaavi seeee!
Leasing je leasing!2005 ili 2009.

conecto

Citat: 421  u Veljača 22, 2010, 19:11:04

E pa nije baš tako! Ovi raniji su gotovo sigurno bili daleko jeftiniji, a ono što sigurno znamo da se vozila 2005. i 2006. održavaju u ZET-u i nemaju ograničenja kilometraže...
A GDJE JE POANTA?

421

Citat: conecto  u Veljača 22, 2010, 21:07:06

E pa nije baš tako! Ovi raniji su gotovo sigurno ( ? ) bili daleko jeftiniji, a ono što sigurno znamo da se vozila 2005. i 2006. održavaju u ZET-u i nemaju ograničenja kilometraže...
...što se vidi po njima iznutra i izvana. Netko je naučio gradivo ili se netko  prešao.

5AR

Citat: conecto  u Veljača 22, 2010, 18:35:29
Prvi leasing-autobusi u ZET-u su Conecti iz APD i SL 283 iz APP (ukupno 8+8, i još jedan Conecto H i jedan SÜ313), dakle iz 2005. godine, a onda i svi kasnije nabavljeni. Oni se održavaju i popravljaju u ZET-u.
Ali ovi najnoviji su nabavljeni stvarno po posebnim uvjetima u svakom smislu.

Citat: 421  u Veljača 22, 2010, 18:22:29

Ne možeš održavati bus kad prođe određen broj km ili moto sati, pa mijenjati filtere i ulje, štelati ovjes ili ventile jer postoje i izvanredni radovi koji nisu planirani.Tko bi ih trebao odrađivati? Naši serviseri ne smiju, bankarski ih naručuju, vrijeme teče, a ljude treba prevoziti. Znači ili vozi (polu) ili (ne)ispravno dok dio ne dođe ili čekaj dio.

Kolega, postoje i zamjenski busevi koji su nam zapravo stalno na raspolaganju - bijeli Regio, onaj Lion's City bez garažnog broja, Citelis gb 793, Crossway 791...[/size]
Zapravo, sad se pitam gdje je zamjenski Mercedes ???
Citat: inspektor Maska  u Veljača 22, 2010, 08:11:32
Bilo kako bilo, odavno je jasno da ovo nije daleko od istine. Vrijeme je da ovo postane medijska tema pa i za USKOK u ZET-u. A u pola sata novijem tekstu Anamarija ističe najavu ostavke direktora Tolića. Bit će da se nešto kuha, iako je sad za sve prekasno jer Zagreb će morati poštivati potpisano i skupo plaćati nove autobuse još barem 7 godina. I kad to prođe ZET neće imati ništa jer po ugovoru te autobuse još treba otkupiti ili vratiti. Dakle, opet će na neki način kupovati rabljeno, samo ovog puta od samog sebe. No barem autobusi će biti u dobrom stanju jer se "vodi velika briga o održavanju" i neće imati previše prijeđenih kilometara jer je kilometraža po ugovoru ograničena.
U svakom slučaju izgleda da je vrijeme Bandića i njegove ekipe u Zagrebu prošlo, ali za sve ovo vrijeme su napravili toliku štetu i dugove koje će građani Zagreba još dugo plaćati. Za vrijeme sadašnjeg politički postavljenog direktora ZET je zapravo u stagnaciji, rukovodeći kadar po firmi se neprestano mijenja i miješa bez ikakvih kriterija (neadekvatni ljudi se postavljaju na isto takva rukovodeća mjesta), potrošeno je mnogo novca a započeti skupi projekti tek su napola odrađeni. Najbolji primjer je novi sustav naplate koji praktično ne funkcionira kao i Atron sustav koji ni nakon nekoliko godina nije profunkcionirao kako treba. Isto vrijedi i za nabavku vozila - više od polovice novih tramvaja je prešlo u vlasništvo talijanske banke kao polog za kredit novih 70 (iako su i prvi na kredit, dakle kredit na kredit plus kamate, a najavljeno je još 60 kratkih što se vjerojatno nikad neće dogoditi). A preskupi ugovori za nove autobuse također ne funkcioniraju baš najbolje, npr. ove zime nisu svi autobusi na leasing imali zimske gume. Za kupljenih čak 60 autobusa na CNG još uvijek nije riješeno punjenje plinom - godinu i pol nakon raspisanog natječaja, iako se znalo na koji način se ti autobusi pune pogonskim gorivom pošto je nekoliko demo-vozila bilo na probi u ZET-u. Štoviše, još ni dan danas nije ni započeta realizacija punionice. Osim toga, kupljeno je barem 40 % više autobusa nego što je bilo potrebno, ali na veću količinu i osobne provizije su veće što je ionako pri ovoj nabavci bilo najvažnije.
Očito je krajnje vrijeme za velike promjene u ZET-u i neko novo rukovodstvo s teškim zadatkom velike reorganizacije, revizije nepovoljnih ugovora, hitnog završavanja nedpvršenih projekata, možda čak i spašavanja ZET-a jer dojam je da se on godinama uništava.
Na pitanje već je dan odgovor, već ih ima previše.  ;D

inspektor Maska

Nadam se da će se pojaviti Inspektor maska pa istražiti temu i dilemu!
Inspektore, (po)jaaavi seeee!

Jel me netko tražio?

Pošto spremam magisterij na temu "Malverzacije u ZG-Holdingu" nemam baš previše vremena za forum (a nakon magisterija me čeka posao u USKOK-u na istu temu).
U magisteriju uz pravo ima najviše matematike kao da se radi o nuklearnoj fizici.
Osvrnimo se na prethodne javno objavljene podatke:
Posao oko nabavke novih 214 autobusa su dobile 3 leasing kuće:
-Unicredit Leasing Croatia d.o.o. za 60 autobusa na CNG-pogon -konačna ukupna vrijednost                         ugovora 340 784 397,98 kuna
  -Unicredit Leasing Croatia d.o.o.-za 15 diesel-minibusa -konačna ukupna vrijednost ugovora
33 613 705,59 HRK
-Erste&Steiermarkische S-Leasing d.o.o. za 65 zglobnih diesel-autobusa- konačna vrijednost ugovora 421 890 972,95 HRK
-Hypo-Leasing Kroatien d.o.o. za 74 diesel-autobusa  konačna vrijednost ugovora 349 782 603,26 HRK

Sve vrijednosti su bez PDV-a.
Za svaku posebnu kategoriju ponudu je dao samo jedan ponuđač, odnosno jedna leasing-kuća, što govori da nijednu nije zanimala nijedna druga kategorija – dakle, ona koja je dala ponudu za minibuse ili CNG-autobuse nije bila zainteresirana da ponudi dizelske autobuse bilo kod solo- ili zglobne-izvedbe iako proizvođač čije je proizvode ponudila u natječaju isti tako ima u proizvodnom programu i autobuse koji bi mogli konkurirati i u ostalim kategorijama (što naravno vrijedi i za ostale ponuđače).
NARAVNO DA TO OTKLANJA SVAKU SUMNJA DA SU REZULTATI NATJEČAJA UNAPRIJED DOGOVORENI KAO I ČINJENICA DA OSTALI PROIZVOĐAČI 8KOJI IMAJU ZASTUPSTVA U HRVATSKOJ) OSIM TRI PREDMETNA PROIZVOĐAČA NISU DALI NIKAKVU PONUDU NA NATJEČAJ, KAO NI OSTALE PRISUTNE LEASING KUĆE.
Ili, pojašnjeno, leasing-kući koja je ponudila Mercedesove zglobne diesel-autobuse nije uopće palo na pamet da ponudi isti model u kategoriji solo diesel-autobusa, ili isti model u kategoriji autobusa na CNG, ili minibuseve, iako isti proizvođač takve autobuse proizvodi. Isto vrijedi i za leasing-kuću koja je ponudila proizvode MAN ili Irisbus, te na kraju za ostale leasing-kuće i proizvođače autobusa prisutne na hrvatskom tržištu.

MATEMATIKA:
Prema objavljenim podacima vrijednosti ugovora su slijedeće prema kategorijama:
Irisbus – 15 minibusa - 33 613 705,59 HRK ili 2 240 913,7 HRK (oko 306 974 EUR) po komadu
Irisbus – 60 CNG autobusa -  340 784 397,98 HRK ili 5 679 739,96 HRK (oko 778 046 EUR) kom.
Mercedes – 65 zglobnih diesel autobusa - 421 890 972,95 HRK ili 6 490 630,35 HRK (oko 889 127 EUR) kom.
MAN – 74 diesel autobusa -  349 782 603,26 HRK ili 4 726 791,93 HRK (647 505 EUR) kom.
Napomena: Euro računica po 7,3 HRK

Minibusi iz prve kategorije imaju ugovorenu godišnju kilometražu 37500 km ili prosječno 102,74 km dnevno
Ostali autobusi imaju  ugovorenu godišnju kilometražu 75 000 km ili prosječno 205,48 km dnevno
Navodno se za prekoračenje ove godišnje kilometraže dodatno plaćaju penali 0,5 EUR/km.
Većina ZET-ovih autobusa iz ove nabavke su u prvoj godini znatno prekoračila ugovorenu kilometražu osim autobusa s CNG-pogonom koji imaju problema s punjenjem plina pa su debelo ispod ugovorene godišnje kilometraže.Rješenje problema s punjenjem plina još se ne nazire, godinu i pol nakon objave natječaja za iste i oko 9 proteklih mjeseci od dolaska prvih CNG-autobusa.

Osim što je za svaku kategoriju natječaja stigla samo po jedna ponuda, zanimljive su izjave direktora ZET-a Ivana Tolića za poslovni.hr da se do otvaranja ponuda zapravo ne zna ime proizvođača. Tako ispada da su ogromni novci namijenjeni nabavci autobusa unaprijed krenuli prema nepoznatom proizvodu.

Eto, to je leasing 2009. prema javno i transparentno objavljenim podacima nakon natječaja, teško da je ijedan drugi (pa tako i onaj ZET-ov iz 2005.) bio takav.
Znači, nije uvijek leasing - leasing!