Nesreće i oštećenja Prometovih autobusa

Autor maky, Studeni 30, 2007, 22:18:57

Josip-Split

260  :P na l.17 (citaro se slučajno naša u kadru  >hammer< )

Paško

Noćas sudar g.b. 226 na liniji 9. Bus opalio Passata, Passat udario znak, znak pao i razbio šajbu drugog auta.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Urbino LE

Čuo sam da se to dogodilo zbog naplate karte tj. tokom prodaje iste. Valjda će doći u Prometa pameti i osloboditi ih naplate jer se sa tim samo ugrožava sigurnost u prometu, neka postave automate nekakve.

actros

a možda je šole u akciji "Poštujte naše stanice"  ;D ;D ;D

COVIK

Šta bi tek bilo da je cura dala dvi kune viška  buljimir
...i cvrči cvrči cvrčak na čvoru crne smrče...

podgora

Ništa kinezi samo Volvo,Man,Neoplan,Setra,Mercedes.

bole2610

Zaposlio se Mujo  kao vozač autobusa. Na raspodeli zadataka šef mu kaže:
- Mujo, moraćeš i voziti i naplaćivati karte.
Mujo kaže:
- Nema problema.
Istog dana strmoglavi se u neku provaliju i slupa autobus u komade. Dođe šef u bolnicu da ga obiđe i pita ga kako je došlo do udesa. Mujo odgovori:
- Nemam ti ja blage veze, ja sam bio u zadnjem delu i naplaćivô karte.

conecto

Ovi prilozi više govore o jadu hrvatskog novinarstva koji očito pokušavaju prikriti navodnim jadom svega i svačega u Hrvatskoj, pri čemu su omiljene teme vlast, javna poduzeća i sve "državno".

Ova nesreća se nije dogodila "zbog dvije kune" već pogreškom koja spada u domenu "ljudski faktor" za koji je odavno poznato da je daleko od savršenog. Slično se događalo i u Zagrebu (primjer kad je tada novi zglobni MAN sletio s Kaptola ili kad je novi Citaro na Črnomercu gurao bus ispred sebe...), u Rijeci...
Ali naravno opći je dojam da te autobuse svugdje voze idioti. Najbolje se to vidi iz komentara na čak 5 stranica (uvijek omiljena tema za razapinjanje) koji govore više o onima koji čitaju taj upravo njima namijenjeni populistički portal (i novine) nego o samoj temi.
Samo još jedan primjer kako Balkanci najbolje znaju tuđi posao, a nitko ne zna svoj. A u zemlji sastavljenoj od preko 80 posto katolika koji redovito pohađaju nedjeljnu misu, slušaju božju riječ, a u autima im retrovizor služi kao stalak za krunicu ni ksenofobije ne nedostaje pa je dosta toga pripisano dalmatinskom karakteru, (ne)kulturi i nesposobnosti. U Zagrebu su na istom tom portalu u komentarima za istu svrhu dežurni Bosanci...

Što se tiče "kišobrana u starim Prometovim autobusima" mogu samo reći da su prema mom iskustvu prokišnjavali mnogi autobusi, pa i novi O-405 N iz TAZ-a, ali i tada novi Citaro (ZG gb 657).
I da li su Prometovi autobusi danas zaista tako stari? Sredinom 90-ih vozio sam često liniju za Split i bio u njemu nekoliko puta tjedno. Tada se moglo na ulicama Splita vidjeti još i Ikaruse, MAN 890, bijeli zglobni TAM, a vladali su uglavnom rabljeni O-305 G i oni ružni DAF-ovi koji su navodno u duši bili jako dobri. I nije se toliko o tome galamilo.
Danas viđam još poneki Graf&Stift, ali daleko više nove Lions Citye, Regio, Citare, po novome i Irisbuse, relativno nove Classice, Conecte...

Do koje mjere je u današnje vrijeme stigla naša nezahvalnost prema onome što imamo? Odgovor nudi splitska ekipa HTV-a koja je zbog ovog priloga nakon 20-ak godina ušla u Prometov autobus.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Urbino LE

Ti O305G kada su došli su bili u super stanju, a danas ih ima još koji voze i to je problem, mislim da je to trebalo biti rashodovano. Ovo što je novo je dobro ali je činjenica da se slabo održavaju, neki busevi gube visinu i nikom ništa.

Konkretan bus sa kojim se dogodila nesreća je 1 od 9 Lion's Citya LL. Kod njih je problem što nemaju svi iste kontrole na istom mjestu, zašto je to tako ne bi znao. Isto tako bus je vozio u vrijeme nesreće vozač koji inače ne duži taj bus.

maky

Ma danas je bitno dobit 100kn za sliku u 24 sata, a pritom nije bitno koliko ćeš iza toga ostaviti mrtvih i kakve će sve biti posljedice...
Kao prvo i osnovno, mogu reći da je onaj tekst prenapuhan, kao i to da je  novinama poput 24 sata ta pričica dobro došla da popune 2 stranice svog žutila. Napisani tekst je pun neistina i neprovjerenih informacija. Vozač se nije digao sa volana, nego je tijekom rasprave slučajno dotaknuo pedalu gasa, prilikom čega se otpušta stanična kočnica, a nije primjetio jer je bio zaokupljen putnicom i rješavanjem situacije. Posljedice smo svi vidjeli na dotičnoj slici. Tih famoznih 2 kune se nisu čudom stvorile u njegovoj kasi, nego ih je ta putnica izvadila i naknadno donijela. Isto tako, uvijek se nađe neka "pametna" koja je bogom poslana i prozvana da snimi situaciju i to objavi, jer "svijet mora znati". Umjesto da si nađe život... Uostalom, vozač u smjeni proda po stotinjak karata i više. Kad bi svatko davao po 2 kune manje, onda nebi trebalo ni radit.
I još jedna stvar. U svemu ovome nitko se nije zapitao, pa dobro, zar ovo nije dokaz da su ljudi preopterećeni. Nije dovoljno što svaki dan prevezeš po tisuće ljudi, susrećeš se sa raznoraznim situacijama u prometu, od nekulturnih i bahatih vozača i pješaka, do istih takvih putnika. I uza sve to, moraš još i prodavat karte, naplaćivat, brojat novac, vraćat kusur i glumit poništivač (ne zaboravimo, već jedno  5 - 6 godina u Splitu nema poništivača nego vozači pečatom lupaju karte). Greške se događaju svima i događat će se. Ali bitno je odmah napast jer se nema pametnijeg posla. Nitko nije stao u obranu pa rekao ajmo sad povuć potez, rasteretit malo vozače i slično...

A što se tiče prokišnjavanja, Prometovi autobusi su opća katastrofa. Bilo od pamtivjeka pa do dana današnjega. Bez obzira na novost voznog parka, vrlo brzo autobusi dođu u stanje raspada jer održavanje jako šteka. Slabo je ili nikakvo, a to je žalosno.  Znam i tko je većinom kriv za takvo stanje, ali nećemo sada javno jer mi se neda ulaziti u beskrajne rasprave. Inače, kada su prije par godina stigli novi zglobni Citari, svaki do jednog je prokišnjavao u prikolici (od trećih vrata pa nadalje). I to nije bilo kapanje, nego je baš teklo...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

maky

Citat: Urbino LE  u Veljača 28, 2014, 13:35:06
Konkretan bus sa kojim se dogodila nesreća je 1 od 9 Lion's Citya LL. Kod njih je problem što nemaju svi iste kontrole na istom mjestu, zašto je to tako ne bi znao. Isto tako bus je vozio u vrijeme nesreće vozač koji inače ne duži taj bus.
Krivo. i Krivo.

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

conecto

Citat: Urbino LE  u Veljača 28, 2014, 13:35:06
Ti O305G kada su došli su bili u super stanju, a danas ih ima još koji voze i to je problem, mislim da je to trebalo biti rashodovano.

Svi O-305 G koji su stigli u HR u pravilu su bili u super stanju jer su drugačije napravljeni od današnjih buseva i stigli su iz Njemačke gdje je održavanje savršeno. Bilo ih je 36 u ZET-u (uz 17 solo O-305), nešto sam ih se navozio,  osim što mi je otpala noga na pedali gasa generalno su bili super za vrijeme u kojem su poslužili više nego korektno. Ako uzmemo njih u obzir, postaju smiješne beskrajne rasprave na forumu da li je udobniji Citaro, Lions City ili Citelis...
A sad, to što su "trebali biti rashodovani", sasvim je druga stvar. Definitivno su već prestari, ali nečime se mora voziti iako baš oni bodu u oči, dok se manje primjećuje da je u međuvremenu dok oni voze Splitom nabavljeno mnogo novih buseva koji su zamijenili "rashodovane" Ikaruse, TAM-ove, DAF-ove, nikad prežaljene Avtomontaže (udobnost?)...
S obzirom koliko novca imamo i koliko plaćamo JGP mislim da se sasvim korektno vozimo, a što se tiče održavanja definitivno ostaje organizacijska pogreška u svim našim gradovima. Niti zagrebački lizing u kombinaciji s ovlaštenim servisima nije donio bitno bolje rezultate na dulji rok, ispada da nisu ni naši majstori u firmama baš "uhljebljene budale i neznalice" nego samo rade u zadanim okvirima.
A GDJE JE POANTA?

Urbino LE

O305 je bio avion za vrijeme kada su rađeni i većina ih nije došla prastara. Pa kada gledamo izvedbu toga busa to je TV u boji za jugoslavensku auto-industriju, od opreme preko udobnosti pa da dalje ne pričam. Ali taj O305 je bio autobus ispred svog vremena i konkurenciji je dugo trebalo da to sustignu.

U Splitu je nabavljeno dosta novih buseva ali kada se pogleda vozni park, a prije svega ću se referirati ne zglobove jer oni čine okosnicu, vidimo da su najnoviji onih 10 nesretnih Citara G koji već imaju 6 ljeta, troosovinci su nam na 7 ljeta, a Conecti i SG313 već 11 godina. Dalje već se praktički radi već o većinom 20+ starim busevima kada je riječ o zglobovima. Tako da imamo jako loše složen redove vožnje gdje na 3 koja je možda najopterećenija gradska linija imamo 4 zgloba i 2 solo, iza 15 sati 2+2, troosovinac tamo nažalost trasom ne može proć jer se neki ne žele odreć komoda da im prođe bus ispred nosa, mjesto da pješače nekih 300m do stanice. Pa onda imamo situaciju da vikendom, točnije subotom, su tamo 2 sola i 2 zgloba gdje je red vožnje složen tako da idu 2 zgloba pa da sola i onda se naravno u solašima često stvore prevelike gužve.

Ja kada spominjem uhljebljenje kadrove to su najčešće oni sa stranačkim iskaznicama ili visokoobrazovani kao npr. pravnici ili ekonomisti koji realno ništa ne privređuju, ima ih previše i koštaju daleko više od običnog radnika u ovom slučaju vozača. U jednoj drugoj firmi je bila detaljna analiza toga i ispalo je da taj jedan u kancelariji firmu košta 3x više od radnika na terenu za isto radno vrijeme.
A i nije inače u Prometa da nije bilo grešaka mehaničara, bilo je.
Naravno opet ostaje činjenica da u prometa vozač sa 3-godišnjom srednjom školom prima vjerojatno dosta veću plaću nego je prosjek u Splitu pto je nekih 4000kn sa tendencijom pada.
Isto laž je da nam prijevoz nije skup. Rekao sam već za realno 15-25 minuti vožnje maksimalno platiš 11kn(vrijedi 45min), gdje je to od Zagreba, a pojam dnevne karte nepoznat. Pa onda ispada da je kod vas u Zagrebu prijevoz povoljniji. Pa čak u Munchenu sa nekim shemama uredno plaćenim ispadne vožnja daleko jeftinija nego u Splitu.

Onda opet, može se reći da je neznalica kada recimo se naručuju Citari G sa klimom da onaj koje slagao natječaj nije tražio uvjetom da je bus npr. jači od 354KS pa posljedično imamo bus koji se nerijetko na splitskom terenu jedva vuče, a sumnjam da je ovaj drugi bio puno skuplji kao i šta sumnjam da se natječaj nije namještao radi nečije provizije. Slična stvar bi se mogla reći i za Regie koji kod nas imaju 310KS, puno premalo za taj tip busa. Moglo bi se ovako do sutra.

conecto

Citat: Urbino LE  u Veljača 28, 2014, 15:43:05

Naravno opet ostaje činjenica da u prometa vozač sa 3-godišnjom srednjom školom prima vjerojatno dosta veću plaću nego je prosjek u Splitu pto je nekih 4000kn sa tendencijom pada.

Na ovo ja se uvijek pitam da li se plaća odrađeni posao ili završena škola?

Ili...
... Može li itko reći da je s obzirom na težinu posla, rad s ljudima i odgovornost posao vozača preplaćen bez obzira što ne zahtijeva izrazitu školsku spremu?
Iako, po mom mišljenju, zahtijeva mnogo iskustva koje se stiče na izuzetno težak način iliti u praksi (nije ti dovoljno te tri godine škole da bi izdržao sve izazove).

Ili...
...treba daleko više plaćati nekoga tko je završio prometni faks (br.1 u akciji indeks),odnosno čitav ostatak njegova života debelo plaćati njegovu "stručni spremu" i što je uspio skupiti sve potrebne potpise u index, odnosno plaćati ga za to što je završio fakultet iako ta njegova stručnost nije primjenjiva u praksi niti donosi vidljive rezultate, ali ima čovjek diplomu da zna, crno na bijelo...
Ili...
...zašto konačno svi ne završite te "tri godine", vozite buseve i debelo zarađujete kad je to najlakše...
A GDJE JE POANTA?