Irisbus Citelis CNG (2)

Autor Spiker, Listopad 06, 2011, 22:55:01

conecto

A kao Irisbus nije došao po "namještenom natječaju" nego baš kao "najpovoljnija ponuda"?

Zašto onda nisu dali ponude i za dizelaše u istom natječaju ili im oni nisu tako povoljni kao plinaši?
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Urbino LE

Kako su došli MAN i Mercedes?

Evo da je uvjet bio ne znam 70 novih zglobova, dizel, snaga veća od 350KS, ZF Ecolife npr., na financijski leasing, nema šanse da Iveco nebi mogao dati 20-30 tisuća eura jeftiniju ponudu nego njemački dvojac. Jedino bi planove mogla poremetiti Mečka sa Conectom...

Ivan

Očito je nabavka bila dovoljno velika i dovoljno preplaćena za sve koji su htjeli sudjelovati, jer praktički svaki od tri kao da je isporučio cca 250 solo niskopodnih autobusa ako se gleda samo poštena cijena manjih serija (bez popusta na ovako veliku narudžbu) pa se nisu htjeli nadmetati, barem banke i distributeri koji su sredili posao... Tko zna što misle i rade oni na vrhu ovako velikih firmi, možda sve potplaćuju za što su recimo Siemens i Mercedes zadnjih godina imali problema u Njemačkoj za poslove u inozemstvu, a možda se boje optužbi za stvaranje kartela pa nemaju nikakve veze s ovim što se u Hrvatskoj dogovara...

Majstor

Bile 3banke( leasinga ) i podijelile se
Irisbus je u vlasnickoj strukturi banke koja je sufinancirala posao pa je isti namjestila sebi
Samo mi sudite pošteno !

Urbino LE

Ne znam kako je točno išao natječaj kod tih vaših nabava ali valjda je mogao svaki od ta 3 proizvođača aplicirati za svaki od tih natječaja sa 'svojom' bankom. Zašto to nisu napravili je odlično pitanje ali očito da je posrijedi bio neki dogovor i da je svaki od 3 išao na sigurno.

Sada sama ona konstantacija da su busevi preplaćeni može a ne mora držat vodu. Naime ovdje se radi o nabavi preko operativnog leasinga i teško je sada procijeniti koliko stvarno je i to održavanje vozila koštalo.

Portos

Dio Citelisa dobio naljepnice "Vozimo na prirodni plin" i "Štitimo okoliš". Osobno ih vidio na 682, 743 i još jednom.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

822DoDo

Pa kaj nisu neki od prije imali te naljepnice?
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

STIB

Nisu.
Imali su (slične) samo neki od onih koji voze na bio-dizel.
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

Dreamwalker

741 i 742 isto imaju reklamu.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

conecto

To su nakeljili za slikanje kad je sveprisutni otvarao punionicu u APP.
A GDJE JE POANTA?

Ivan

Citat: STIB  u Siječanj 10, 2014, 10:49:30
Nisu.
Imali su (slične) samo neki od onih koji voze na bio-dizel.
Ima 793 neke Civitas Elan naljepnice, on se uostalom vozio i naslikavao po Ljubljani i Rijeci, ali ne iste, ove žuto-zelene za plin su nove.

conecto

Citat: Urbino LE  u Siječanj 09, 2014, 17:32:06
Kako su došli MAN i Mercedes?

Evo da je uvjet bio ne znam 70 novih zglobova, dizel, snaga veća od 350KS, ZF Ecolife npr., na financijski leasing, nema šanse da Iveco nebi mogao dati 20-30 tisuća eura jeftiniju ponudu nego njemački dvojac. Jedino bi planove mogla poremetiti Mečka sa Conectom...

Ovo je zgodna konstatacija, ali isto tako je moguće da nekakav Ikarbus može dati još nižu ponudu i onda ga moraš kupiti.

Zapravo sve to jasno pokazuje apsurdnost tih zakona o natječajima. Nije gazda onaj kupuje i sve to plaća nego onaj koji prodaje. Kad bi to vrijedilo za sve nas u privatnom životu sve bismo namirnice kupovali samo u Lidlu i vozili maksimalno Dacie (ako ne i Lade) ali ipak volimo ponekad platiti skuplje za nešto kvalitetnije.

Ivan je postavio linkove na rješenja kad ponuđači tuže Holding nakon natječaja za rezervne dijelove, a sudski spor je od strane ZGH unaprijed izgubljen. I to upravo od strane dilera Iveca koji su u HR totalno razjedinjeni. Npr. jedna naša serija Dailya kupljena kod Eurokamiona mogla se održavati jedino kod njih u Jankomiru, druga kupljena kod Benussija servisirala se kod njih, a najbliži servis je negdje oko Varaždina, tako je nekako i s Cacciamalijima (da ne ponavljam da njihovi serviseri voze Renault Master).
Naravno, i bivši diler Mercedesa imao je svoju bisernu priču koja je vjerojatno imala utjecaj na prometovanje Citara u ZET-u jer im Mercedes zbog dugova dugo nije isporučivao dijelove, a definitivno je najbolja zastupnička priča u HR zastupnik MAN-a.
A GDJE JE POANTA?

tramvajac 92

Evo 743 s naljepnicama na riti.

Urbino LE

Citat: conecto  u Siječanj 10, 2014, 12:38:22
Ovo je zgodna konstatacija, ali isto tako je moguće da nekakav Ikarbus može dati još nižu ponudu i onda ga moraš kupiti.

Pa... To se lako izbjegne što se stavi da proizvod mora biti iz EU jer barem se to sada ne brani jer nema diskriminacije EU proizvoda, a ostale što se kaže ko je***.

Ali problem je onaj ko slaže natječaj jer stavi najnižu cijenu kao jedini parametar. Koliko znam javni natječaj se može raditi i sustavom bodovanja koji je češći recimo u Njemačkoj pa osim cijene mogu ići i parametri tipa cijene rezervnih dijelova, servisni intervali, pa se može uzeti i vozilo na test da se ustvrdi prosječna potrošnja. Naravno vrlim upravama poduzeća u Hrvatskoj to nije palo na pamet.

marin

Ja mislim da će ih na sve plinske stavit, do prekjučer su te naljepnice imali 741 i 681, a svakim danom ih ima sve više i više plinaša.