Irisbus Citelis CNG (2)

Autor Spiker, Listopad 06, 2011, 22:55:01

Ivan

Pa dobro, još malo oftopika, nisam siguran da ima toliko veze s autima, mislim da je možda više pitanje kojeg želiš ili moraš zadržat a ne koji može preživjet. Hrvati imaju dosta novaca (ili su spremni dovoljno se zadužit) da više malo koji auto iz 80-ih još vozi, dok se po Srbiji sasvim normalno vrte u golemim brojevima razvaljeni stojadini i jugići prvih generacija koji nisu ništa nego još gori Fiat. Skopje je još prije nekoliko godina bilo puno Ikarusa ali čak i TAM 190A11 ili MAN 890 koje je ovdje malo kome padalo na pamet održavati na životu.

Tomek

Citat: Urbino LE  u Siječanj 24, 2014, 21:48:39
Ja mislim da je to njima navika na Nijemce kao nekakav etalon u industriji.

Nisi se možda zapitao da je kod tebe baš obrnuto ;) Malo se previše ljudi žali da bi to bila nečija želja za Njemačkim. Kako to da kod turističkih autobusa ima sve više Volva, a oni nisu Njemački. Zato jer su kvalitetni i dobri.

Tomek

Citat: Ivan  u Siječanj 24, 2014, 21:06:42
Tko bi ga znao kako prođe koja serija... Recimo, vozio sam se u Citelisu starom par godina u Bresciji koja je baš jedan od Ivecovih najvećih industrijskih centara ;D pa je bus klepetao i skakutao kao da vozi kroz krško polje preko kamenja od 30 cm :P, a u Parizu su Citelisi bili i iz novijih i iz starijih serija možda najuredniji autobusi koje sam ikad bilo gdje vidio. Zagrebački su nekako u sredini prema gorem, možda je kriva sad zatvorena Valle Ufita i talijansko slaganje, ali to uopće ne znači da se stvarno raspadaju i da imaju ozbiljnih tehničkih problema, jer po Italiji mnogi Cityclassi su isto tako klepetali kao novi pa voze 15 godina po njihovim razvaljenim cestama, i mislim da sigurno postoji razlika u tome kako ih se sklapa. Da se vratimo na Citelis, osim povremenog lupanja i škripanja mislim da su udobni a očito i pouzdani s obzirom koliko ih izlazi u promet, čisto tehnički to se ne smije previdjeti, rade posao pouzdano i s dobrim performansama koliko god škripali, i tko god kaže da to nije istina ne govori o činjenicama nego o dojmu.

Zna se i drugima zalomit takvo nešto, kako je skoro svaki Lion's City 2006. je užasno lupao, najgora mi se činila kabina za vozača, pa se na kraju sve sredilo... Možda bi se i na Citelisima sredilo kad bi ih netko detaljnije prišarafio gdje treba.

Ja se vozio u Citelisima u Pragu i autobus je bio u puno boljem stanju od ovih naših, novijih. Lion's City i lupanje ide do toga da je MAN kao i uvijek tvrd, od svih gradskih najneudobniji, al je on uvijek takav, dok novi Citari, a očito je tako i sa Citelisima su mekši, al se na ovim našim rupama počinju raspadati. Na ovom 772, a i nedavno na 686 nije bilo samo do plastika unutra, nego se ovdjes raspada kao na Citarima iz 2003. i onda postaju jako neudobni. Ne vozim se prečesto, al svaki put kad se vozim se jako razočaram, a i skim god od putnika da pričam koji nemaju pojma tipove autobusa nego samo znaju da je ovo nešto novo, drugačije kažu mi da je lupanje koma. Kako je rekao ovaj vozač s kojim sam danas pričao, to je idealan autobus za cestu koja je od stakla, bez ikakvih rupa, tada je jako dobar. Pitanje je isto ako su sada već ovakvi, a dosta ih nema još ni sto tisuća km, kakvi će biti za koju godinu. Al dobro, to ćemo vidjeti, ja se nadam da će se nešto ipak popraviti.

Shole

Pitanje u kakvom stanju su jastuci i amortizeri na tim Citelisima s obzirom da su više stajali nego vozili.  Riječki Citari su OK,  znaju ponekad lupat pregradna stakla kod vratiju, kao i vozačka kabina, ali sam ovjes je OK.  Treba malo znat i poštelat visinu busa. Nevalja kad je nizak jer strašno lupa, al nevalja nikad je previsok jer je mekan pa isto lupi ako brže dođeš na rupu.  Zato je velika prednost kad se busevi duže jer vozač zna šta mu nedostaje pa si ga poštela kako mu paše

Urbino LE

Citat: Tomek  u Siječanj 24, 2014, 22:46:26
Nisi se možda zapitao da je kod tebe baš obrnuto ;) Malo se previše ljudi žali da bi to bila nečija želja za Njemačkim. Kako to da kod turističkih autobusa ima sve više Volva, a oni nisu Njemački. Zato jer su kvalitetni i dobri.

Mislim da je trenutno tema gradski bus, a Volva valjda ima radi dobre servisno-prodajne mreže.

Stvar je u tome da su se u nas ljudi navikli na Nijemce jer sa lošim održavanjem dobiješ najviše. A vidimo kako je tu u ZG gdje su luksuz čak i zimske gume. Sa druge strane Talijan kolko mu daš on da tebi, ako ga ne održavaš on je groblje.

Ja bi ovdje najviše vjerovao onom što Shole kaže. A vidio si da neki pizde i za riječke Citelise, a meni su oni odlični.

Sent from Mercedes Citaro using VDO table

Tomek

Moj dojam je da čim netko kritizira Talijana ti odmah napišeš da je Švabofil. Ugl. ono što se u ZG Citelisima ekipa najviše žali je lupanje na rupama i rastresenost plastike, sumnjam da se to netko žali zato jer su oni talijanska vozila.

Urbino LE

Pa napisat ću... Kada meni to lupanje na rupama nije pretjerano, i to još onda pričamo uglavnom o udarnim rupama. Plastika kao plastika lupa ali to je do održavanje, treba se malo pritegniti štagod i to je to, ja ne vidim problem. Po meni je većina kritika neopravdana, a možda će najbolji pokazatelj kvalitete biti to kolika je izlaznost buseva te koliko će same šasije trajat. Za agregate je teško dati direkt komparaciju kako su CNG nešto osjetljiji nego dizel.
I većina mana Citelisa kao vozila, bar one koje dajete, su ponajviše proizašle iz loše slagane narudžbe od strane ZET-a, valjda je većini to jasno.

Eto neki se žale i na buku agregata recimo, ali meni tu nema gorega od Citara npr. Citaro u osnovi koristi dosta stariju koncepciju motora nego Iveco, a još je u Citara i nesretni PD sustav ubrizgavanja kojega su svi napustili, a koji je dokazano najbučniji.

citaro

Kako je do održavanja, ako plastika klepeće od prvog dana?

Urbino LE

Ja nemam dojam da klepeće osim tamo gdje koji panel nije dobro pričvršćen, meni se čini da vi Talijane imate pod posebnim povećalom. Zato sam i kada sam bio u Rijeci, a posebice u Zagrebu imao Talijane pod povećalom i stvarno ne vidim te stvari koje vi vidite. Ne znam zašto je to tako, ali moj zaključak je da ste nenaviknuti na talijanski proizvod, bar dobar dio vas i da vidite Nijemce kao etalon kvalitete, e ja bome nisam nego su oni meni pokazatelj savršenog marketinga.

Zapravo kako ova cijela priča ide jako široko upleo bi se i u auto industriju. FIAT je kao što neki znate kupio Chrysler grupaciju. U kratkom roku je digao iz pepela tako što je unio talijanski dizajn, naročito u interijer i što su izdali za američke pojmove masu modernih motora. Išlo je toliko daleko da je Ford krenuo tim istim putem da europsku tehnologiju, prije svega turbo motore i dizajn interijera, prebaci na američke modele. E sada taj Chrysler ima takve prodajne rezultate da skoro nikada nije bio bolji. Ali to je lako napraviti u SAD-u gdje se ponajviše gleda omjer uloženo dobiveno, zato recimo jedan Audi tamo nikada ne prolazi baš dobro. Isto tako je FIAT htjeo kupiti Opel, ali tome su se protivili i Nijemci i Ameri, jer sa Opelom bi FIAT vrlo lako moguće postao najveći svjetski proizvođač automobila. A mnogi ne idu za tim da su 1.3, 1.9 i 2.0 dizeli u Opelima koje mnogi hvale FIAT-ovi. U Europi je zato FIAT truba radi mišljenja da samo Nijemac radi dobro auto, slično je i sa busevima. Činjenica je da Nijemci daleko najviše ulažu u marketing i došli su tu di jesu, pa jedan Lexus u nas za koji mi niko ne može reći da je loš ima nikakvu prođu. Možda bi to usporedio sa situacijom sa VDL busevima.

E da, imam talijansko auto sa 335 000km, i onda neko i tu priča loša plastika na Talijanu, ali ja garantiram da je manje rasklapan na rupe nego većina Golf IV sa duplo manje km. Samo u nas su ljudi puni predrasuda i puši marketing te imidž koji je eventualno zasluženo stvoren nekim prošlim generacijama proizvoda.

Tomek

Nisam mislio da ću ikada braniti Golf, jer definitivno mi nije top auto, al recimo policijski Golfovi IV koje si naveo, a naš MUP ih ima stvarno dosta u prosjeku imaju oko 600 000 km, voženi od milijun ljudi, i dalje idu bez problema. Što se tiče FIAT-ovih motora u Opelu, ti dizelaši su se pokazali živahnijim od Isuzu dizelaša, al na 120 000 tis km na mnogima moraš raditi generalke jer se raspadaju. Prijatelj radi u Opel servisu i svima savjetuje kod kupnje rabljenog da izbjegavaju taj motor, dok kod Isuzuovog dizela 1.7 koji je u Opelu i koji je bučan, trom i ne baš nešto, prolazi i pola milje km bez problema. Ali mislim da definitivno ne bi trebali automobile ovdje miješati s autobusima, jer ne znam kakvog to ima smisla. Ugl. Citelis je novi tip u voznom parku i naravno da ga se gleda detaljnije, i činjenica je da ima ekipe kojima je Švabo i ništa drugo, al tako je svugdje. No opet, s druge strane sa Crosswayem LE su svi bili oduševljeni, a on je isto Irisbus. Kako im kad njega hvale ne smeta da on nije Švebo, a kad Citelisa kude je glavni problem šta on nije Švabo?

Majstor

Urbino LE neznam od kuda si i jel koristis Citelis kao povremeni prijevoz ja sam ponukan ovim forumom išao probati nekoliko U Zg tvrdnje većine stoji
Auti nemaju snage,užasno skripi i ne samo plastika,premalo mjesta za gradski bus,ovjes ubija i to na Busu sa 70 000 km
Sorry to je kanta
Samo mi sudite pošteno !

Urbino LE

Zašto misliš da je premal mjesta za gradski bus? Tj. ako misliš da je tu problem reci gdje fali mjesta. Isto na koji način bi opisao da nema snage, ne starta dobro, međuubrzanja nisu dobra ili što... Mislim da bi to isto trebalo podrobnije opisat, ne samo ne ide. Ali ja ću reći birao se CNG i birao se ZF, dobilo se što se biralo. U zadnje vrijeme sam bio više puta u ZG u uglavnom sam se vozio Citelisima.

@ Tomek
Kod Golf 4 su bili OK TDI sa Bosch pumpom, kod PD modela je bilo svega. Sa druge strane 1.9 JTD raznih verzija kod FIAT-a i Alfe su bili skoro nepoderivi ali samo uz redovno održavanje i ako si lijevao Selenia ulje, uostalom FIAT samo njih preporuča, nekim čudom sa drugim motornim uljima bi znali brljaviti. Opel je licencirao taj motor, ne znam kakva je konačna Opel izvedba. 1.3 je kao zajedički motor i iznimno štedljiv ali dizajniran za cca 250 000 km, motor za mala gradska auta, naravno to Opel nije priječilo da stavi taj sićušan motor u prasicu od nove Astre, to FIAT ne radi.

Crossway LE je opet unutra izvedba i sve slična kao Citelis, naravno ne isto ali jako slično, zato ne vidim kako kod vas toliki problemi. Samo što u Crossway LE ide dizel koji je dosta štedljiv i ide kao zmaj, čak naspram MAN-a ili Mercedesa približne snage.

Shole

Malo ima mjesta jer je skroz niskopodan pa su i iza blatobrani jako visoki što nije slučaj kod autobusa koj ina 3. vratima imaju 1 ili 2 stepenice.  Osim toga je i vizuelno tijesan jer fali galerija sa viskom staklom iza.  Ovako ovaj poprečni motor zauzima puno mjesta je je sve praktički neupotrbljivo dok kod Citara i Citya iza sjede 3 čovjeka, a ostalima nije klaustrofobično jer ima svjetla.  Klapa više nego ostali od stajanja, a nema ga tko dovest u red. Pretpostavljam da je u rangu sa njima kad je normalno u prometu od početka. Ja nisam fan nijednih ni drugih vozila, osobnih auta sam vozio svakavih i nemam omiljenog, isto ko ni bus.  Pretpostavljam da je moje mišljenje s te strane objektivno.  Dakle, Citelis--DA, ali ne pod zagrebačkim uvjetima i načinima exploatacije.  Riječki ?  OK, vrijeme će pokazat dal smo se prevarili.  A da ga je vrijeme pregazilo to je činjenica, uostalom nebi izlazio Urbanway da je Citelis oličenje ljepote, funkcionalnosti i udobnosti.

Dođite u RI,  probajte naše plinaše pa možemo onda uspoređivat sa vašim Mečkama i MAN-ovima

citaro

Kakve veze ima na što sam naviknut, ako je nešto dobro, dobro je, a ako nije, nije, bio to Nijemac, Talijan, Francuz ili što već...

Mogu govoriti s perspektive putnika, o tehničkim stvarima ne bi jer tu nisam nimalo kompetentan - činjenica je da su citelisi u kojima sam se vozio kad su došli bili rasklimani, a prilikom ubrzavanja i kočenja su užasno cukali, međutim ovo potonje je uglavnom sređeno. U citelisu sam se jedino još vozio u Toulouseu, tamo je potpuno druga priča, nemam zamjerki.

S druge strane, citaro u Zagrebu nije neka premija, ali radije se vozim u njemu nego da slušam konstantno klapanje u citelisu... A citari su u Švicarskoj (Zürich, Zug) opet potpuno druga priča, definitivno najudobniji busevi u kojima sam se vozio.

Tomek

Upravo tako. Još jednom pišem, vozio sam se u Pragu u Citelisu i bus je bio neusporedivo čvršći od ZET-ovih. Ugl. jasno mi je ovo da od stajanja imaju problema s ovjesom, al nije mi jasno da plastika i cijeli bus su tako razmrdani od nevožnje, pa imaju oko 100 tis km.