ZET razno (2)

Autor plavi ZET-ov bus volim, Rujan 05, 2011, 18:57:30

Shole

Čekaj malo, nisu li ti autobusi bili na leasing od 8 godina ?

221

221

Nastavak o pojeftinjenju:

Citat:
U rujnu će pojeftiniti sve karte da bi se građane motiviralo na vožnju

ZET snižava cijene karata - Mjesečne jeftinije za 60 kuna

Zagrepčani koji se voze javnim prijevozom za dva do tri tjedna doznat će koliko će ubuduće plaćati najavljene jeftinije karte. Iako su iz uprave Holdinga kazali da su tek počeli računati nove cijene, neslužbeno doznajemo da će biti jeftinije od 10 do 20 posto.

Bolji sustav kontrole

Tako će pojedinačna karta umjesto 15, 12 i 10 kuna, ovisno o tome je li kupljena kod vozača, na kiosku ili je riječ o vrijednosnoj karti, pojeftiniti za kunu do dvije. Pojeftinit će i godišnje i mjesečne pa bi tako opća mjesečna karta umjesto 360 bila 300 kuna, srednjoškolska bi sa 90 pala na 80, a studentska i srednjoškolska umjesto 120 bila bi sto kuna. Poražavajući je podatak da unatoč subvenciji, od ukupno 160 tisuća osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata koji će u rujnu dobiti još niže cijene karata, prosječno njih samo 42 tisuće kupuje karte, a svi se ostali "švercaju". Ako se od 42 tisuće oduzme 16 tisuća karata, koliko ih prosječno Grad podmiri u cijelosti zbog lošeg imovinskog statusa tih učenika, broj prodanih učeničkih karata niži je od 30 tisuća.

– Nedopustivo je da se "šverca" netko tko ima pravo na subvencioniranu kartu. Smatram da se mora uvesti red pa bi takvima trebalo oduzeti pravo na subvenciju uhvati li ih se bez karte – kazao je Ante Jelić, predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a. Budući da samo zbog tih 120 tisuća neprodanih karata ZET mjesečno gubi oko 10 milijuna kuna, kontrola tih karata bila bi opravdana. Jelić smatra da se stoga mora poboljšati sustav kontrole karata, i to ne po uzoru na svjetske gradove nego po na Samoborček ili Čazmatrans, čiji putnici strpljivo stoje u redu i čekaju da pokažu ili kupe kartu.

Pokazi za zaposlenike

Prve mjere na promjeni ZET-ova poslovanja već su učinjene. Oko 70 milijuna kuna godišnje Grad i Holding uplaćivat će na ZET-ov račun zbog odluke da se svim zaposlenicima gradske uprave i Holdinga umjesto novčane naknade u visini cijene mjesečnog pokaza kupuju ZET-ove karte. Niže su cijene drugi korak, kazali su iz uprave, a time žele potaknuti građane na vožnju javnim prijevozom.

– Cijene još nemamo jer se prijedlog tek počeo razmatrati, no on će već u rujnu biti na snazi – kazao je Ivan Tolić, član uprave Holdinga te nekadašnji, a izgledno je i budući čelnik ZET-a.

http://www.vecernji.hr/zagreb/zet-snizava-cijene-karata-mjesecne-jeftinije-60-kuna-clanak-603947

tramvajac 92

Ideja je super, ali naravno nije bez nedostataka.
Na jako opterećenim linijama će se morati povećati broj vozila ili prorjediti vozni red jer se vozno vrijeme neće stizati, i onda će ispasti da su se troškovi povećali i opet će se podići cijena karte.   ::|

conecto

Ovakvu farsu valjda mogu popušiti jedino Hrvati koji očito ne pamte dulje od tri dana iako se savršeno kuže u politiku i nogomet. Holding je u banani, najveći gubitaš ZET, a upravo on je prvi na redu da pojeftini i to poprilično. A onda misle udvostručiti prihode, već vidim sve ponovo ispočetka na prva vrata.
Kuću zapalio, sad se našao prvi koji je gasi, kako i ne bi kad je unaprijed znao da će planuti. I eto nam opet heroja! A izgledni budući direktor ZET-a onaj koji ga je preko noći napustio nakon što je napravio pomutnju rukovodećeg kadra i zadužio ga po nemogućim uvjetima (nema potrebe ponavljati o nabavci autobusa i tramvaja). Sad je i on spasioc, čarobni štapić je kao i uvijek u HR kresanje plaća ljudima koji su prije njih, u njihovo vrijeme, a i nakon toga pošteno radili svoj posao.
Osobno bih radije vozio rabljeni bus iz Njemačke za poštenu plaću nego ove preplaćene nove za nikakvu, a ni oni ne idu sami od sebe. Da stvar nije stala na tome govori izjava da stari bolesni megaloman najavljuje nabavku još nekakvih minibuseva koji će voziti za Sljeme, a ni s ovima što imamo ne znamo što ćemo. Jbg, ipak se on najbolje kuži u sve, kasnije je netko drugi kriv.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

221

Ova farsa će biti popušena i to je realnost trenutka i prostora u kojem živimo. Na žalost, neki glasači budu kupljeni s par lopata asfalta u ulici, neki zato što vide nova sjajna prometala.
No dobro, nekoć iz Holdinga izbačeni Kikaš, uskrsnuo je natrag u Holding, osmislio model i najavljuje oštre kontrole u busevima i tramvajima. Te i takve najave se periodično pojavljuju, pa ostaje za vidjeti da li će se sprovesti u djelo.

Citat:
NEMA 'ŠVERCANJA' - NOVE MJERE ZA POVEĆANJE PRIHODA NAJVEĆE PODRUŽNICE HOLDINGA

Očekuju nas rigorozne kontrole u tramvajima i autobusima ZET-a

Šef Holdinga Slobodan Ljubičić smislio je model kako stati na kraj 'švercanju'

Restrukturiranje ZET-a, najglomaznije gradske tvrtke u kojoj je zaposleno 4282 ljudi i koja je 2012. godinu završila s minusom od 281 milijun kuna, jedna je od ključnih stvari koju nova uprava Holdinga mora provesti i najkasnije do kraja listopada Gradskoj skupštini predložiti novi model financiranja javnog prijevoza.

Časno je ne platiti kartu

Predsjednik Slobodan Ljubičić rekao je da se javni prijevoz mora konačno početi naplaćivati te kako je nedopustivo da se velik dio putnika vozi bez karte. Najavio je i da će poraditi na tomu da se uvede red i s kartama koje se subvencioniraju za školarce i studente, a oni ih ne kupuju. Trenutačno, prema podacima sindikata ZET-a, od 160 tisuća osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata, samo njih 42 tisuće kupuje karte, a ostali se "švercaju".

– Udvostručit ćemo prihode u kratkom roku. Bit će slučajnost da se netko "šverca". Ukinuo sam mobilno plaćanje jer je varanje došlo do neslućenih razmjera. Među mojim rođacima bilo je pitanje časti ne platiti kartu. Zašto bi platili nešto što ne moraju, informatički su pismeni, Facebook i ostalo. Mi ćemo to prekinuti – rekao je Ljubičić.

Naveo je da je cijeli model osmislio, ali će ga u javnost iznijeti u rujnu nakon što ga kompletno doradi te kada se izabere novi direktor ZET-a. Zagrepčani tako za mjesec dana mogu očekivati rigoroznije mjere kontrole u javnom prijevozu, no Ljubičić je kazao da je bolja jača kontrola nego dizanje cijena jer tvrtka mora povećati svoje prihode.

Subvencija Grada

Na nedopustivo stanje već duže upozoravaju i sindikati ZET-a. Ante Jelić, predsjednik Sindikata vozača, kazao je da se treba ugledati na Samoborček ili pak Čazmatrans, koji u svoja vozila ne puštaju putnike bez karte. Godine 2012. ZET je imao 1,222 milijardi kuna prihoda te 1,503 milijardi kuna troškova. Uz godišnju subvenciju Grada od oko 750 milijuna kuna, ZET-u će pomoći i odluka gradonačelnika te Ljubičića da će umjesto isplate u novcu svim zaposlenicima (oko 25 tisuća) kupovati mjesečne karte. Na taj će način ZET godišnje uprihoditi između 60 i 80 milijuna kuna.

http://www.vecernji.hr/zagreb/ocekuju-nas-rigorozne-kontrole-tramvajima-autobusima-zet-a-clanak-606258

421

"Osmislio model i najavljuje oštre kontrole u busevima i tramvajima."
"Model " već postoji samo se slabo ili nikako provodi, nema podrške bitnih čimbenika u procesu.
Ništa neće biti bez onih koji i inače najviše trpe u srazu s putnicima- kontrolori i vozači. Preduvjet koji MORA biti ispunjen prije ikakvog početka je  zaštita navedenih (da se  napad ( fizički ) na njih tretira kao napad na službenu osobu ).  Dosljednijom  primjenom Zakona s jasno određenim kaznama moguće je započeti proces koji će potrajati jer  uspjeh  je nemoguće postići preko noći.
To "osmišljavanje modela" sadržano je u nekoliko knjiga i knjižica s početnim slovom B: Biblija i Bonton.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

citaro

Citat:Najavio je i da će poraditi na tomu da se uvede red i s kartama koje se subvencioniraju za školarce i studente, a oni ih ne kupuju. Trenutačno, prema podacima sindikata ZET-a, od 160 tisuća osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata, samo njih 42 tisuće kupuje karte, a ostali se "švercaju".

Tko kaže da svi osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti idu javnim prijevozom u školu/na faks? Neke osnovnoškolce voze roditelji, neki idu pješice ako im je blizu ili biciklom, isto vrijedi i za srednjoškolce, a studenti idu autom ili pješice/biciklom...

221

Iz rubrike pisma čitatelja.  ;D

Citat:
Zagrepčanka sluti da će nas ZET uskoro čipirati

Večernjakova čitateljica poslala nam je pismo s molbom da se objavi jer sugrađanima želi otkriti što se događa i javnom gradskom prijevozu, a otkrila nam je građansko licemjerje

Znam da sadržaj pisma koje mi je poslala čitateljica, koja sama sebe naziva ,,ogorčenom stanovnicom Zagreba" ne tiče svih čitatelja ovog bloga, no ono je, čini mi se, tako karakteristično za ovaj trenutak da ga objavljujem:

,,Potaknuta događajima u posljednjih mjesec dana, a i duže u tramvajima i autobusima našeg gradskog prijevoza, imala sam potrebu napisati vam ovaj dopis. Putujem svaki dan s Črnomerca do Sesveta tako da se svačega nagledam i od vozača i od kontrolora.

Prvo, htjela bih reći kako sam u zadnje vrijeme primijetila nešto vrlo zanimljivo, kontrolori čim u uđu u tramvaj ili bus idu direktno na mlađe ljude. Koliko je to fer procijenite sami jer njih je momentalno najviše nezaposlenih. A znam da se i penzioneri švercaju, jer ih svakodnevno viđam kako bježe pred tim istim kontrolorima.

Drugo, preporučujem ženama da nose minice jer vam muškarci neće napisati kaznu, ali ako naletite na kontrolorku, nema vam spasa. Vrijedi i obrnuto naravno, vidjela sam na svoje oči kako je vozač u Dubcu izbacio muškarca iz busa jer nije imao kartu, a ženu bez karte nije, čak se s njom zašprehavao cijelu vožnju.

Treće, u busu za Dubec nekidan bilo je jako zabavno. Vožnja je sličila nešto slično vožnji u zabavnom parku, meni to osobno ne smeta, ali mislim da djeci i starcima koji su letjeli po busu i nije bilo baš tako zabavno.

Četvrto, u tramvaju prema Črnomercu otvorena vrata vozača, radio na najjače, vozač vozi i pjeva. Da ne pišem o tome kako ne poštuju vozni red, te kako redovito razgovaraju na mobitele dok voze. Zar za njih neka pravila ne vrijede?

I još nešto, ni ja ne kupujem kartu, dosad su me uhvatili desetak puta, naravno uvijek je bio muškarac i nikad mi nisu pisali kaznu. Nekidan uletjela je kontrolorka, plavuša, direktno na mene, i dok je još meni pisala kaznu, uhvatila je curu pokraj mene za ruku, jer je ona htjela izaći na stanici. Kaznu sam zgužvala i bacila, pokaz i dalje neću kupovati, a sve to zbog njihovih cijena i bezobrazluka.

A sad mažu ljudima oči s pojeftinjenjem. Da je karta ne znam koliko jeftina ja je ne bi kupila. Iz principa. Mislim da ZET treba konkurenciju ili ga skroz treba ukinuti jer ovo već traje i traje i traje... Jadni mali ljudi, najbolje bi im bilo da imaju čipove, jedan za ZET-ovce, jedan za Linića, a vidjet ćemo uskoro za što će nam još trebati, jer ovome nema kraja."

Kako sam čitala ovo pismo tako sam mijenjala odnos prema ,,ogorčenoj Zagrepčanki". Ispočetka mi je bila vrlo vjerodostojna i uvjerljiva zbog iskustva s gradskim prijevozom. Povjerovala sam joj da ZET-ovi kontrolori idu na sigurno pa zato mahom kontroliraju mlađe ljude zbog procjene da su nezaposleni. Vjerujem i da se ZET-ovi vozači ponekad zaigraju, pa voze kao u lunaparku, preglasno slušaju radio ili čak mobiteliraju, sve što ne bi smjeli, ali mislim da je to ipak ponekad, a ne redovito ponašanje. Najsumnjivija mi je tvrdnja da su kontrolori slabi prema ženama koje se švercaju, a kontrolorke su prema ženama prave zvijeri.

Pretkraj pisma priznaje kojem se nisam nadala – ,,ogorčena Zagrepčanka" redovito ne kupuje voznu kartu. Iz principa, kaže. Ne plaća je, vjerojatno, godinama kad je desetak puta uhvaćena i, zamislite tih groznih kontrolora, nikad nije platila kaznu. A sad joj je kaznu napisala kontrolorka i eto razloga da se u novinama piše o ponašanju ZET-ovih radnika. Čak je toliko ljuta da kartu ne bi platila ni da je budzašto. Ozbiljno misli da ZET-u treba konkurencija ili ga treba ukinuti.

Tu mi nestaje ona vjerodostojnost s početka pisma, nego se rađa nevjerica i pitam se kako netko tko ne plaća uslugu koju redovito koristi ima petlju kritizirati tu istu uslugu. Dalje, jedan grad, a više gradskih prijevoznika, to još nisam vidjela, a nejasno mi je tko bi je vozio s Črnomerca u Sesvete ako bi netko odlučio ukinuti ZET.

Zaključak moje sugrađanke: budućnost donosi čipiranje jadnih malih ljudi, danas za ZET i nezaobilaznog Linića, a sutra tko zna za koga.

Moj zaključak: reda mora biti, ali prvo ja moram biti u redu.

Čitam u jučerašnjem papirnatom Večernjaku da Grad Zagreb daje godišnje ZET-u oko 750 milijuna kuna, a na portalu su me šokirali odgovori na anketno pitanje ,,Švercate li se?". U trenutku kad ovo pišem na pitanje je odgovorilo 2153 ljudi (lijep uzorak) i čak njih 1367 (63 posto) priznalo je da se šverca. I vaš i moj novac je u onih 750 milijuna kuna i stoga ću podržati sve mjere protiv švercanja, ali i za jeftiniju ZET-ovu kartu.

http://blog.vecernji.hr/zastupnica-citatelja/2013/09/01/ogorcena-zagrepcanka-sluti-da-ce-nas-zet-uskoro-cipirati/

MAN19464

Lagodan život bivše uprave, platit će radnici i gradjani,a radnicima prodavat će priče kako moraju biti solidarni i odricati jel je situacija teška u holdingu.
http://m.24sata.hr/#express/uprava-pojela-i-popila-na-racun-zg-holdinga-12-milijuna-kuna-331520

MAN19464

221

Citat: MAN19464  u Rujan 10, 2013, 14:25:40
Lagodan život bivše uprave, platit će radnici i gradjani,a radnicima prodavat će priče kako moraju biti solidarni i odricati jel je situacija teška u holdingu.
http://m.24sata.hr/#express/uprava-pojela-i-popila-na-racun-zg-holdinga-12-milijuna-kuna-331520

Platit će građani ali će ih i ponovno izabrati.

Citat: MAN19464  u Rujan 10, 2013, 14:25:40
Ovo će zasigurno rješiti problem švercanja  ;D ;D ;D
http://mobile.net.hr/danas/hrvatska/zet-ov-mamac-nagradnom-igrom-protiv-svercanja

Ne mogu oni prikupiti, koliko mogu prosuti novca.

plavi ZET-ov bus volim

Citat: 221  u Rujan 10, 2013, 18:07:02
Ne mogu oni prikupiti, koliko mogu prosuti novca.

Slažem se. ::|

S druge strane, ovaj pothvat mi je čak OK, malo očajnički, ali OK. Sad neka uposle DJ-a TJ-a da to non-stop reklamira po autobusima i tramvajima i možda se pojedinci navuku.
Nadam se da ću pobijediti! ;D
Molim cijenjene članove foruma autobusi.org i njegove posjetitelje da NE KRADU fotografije. Pod krađom mislim na njihovo (pred)stavljanje na druge internetske stranice (s ili bez prethodne modifikacije) kao vlastite i/ili bez navođenja izvora ili autora.

Spiker

Citat: Shole  u Kolovoz 17, 2013, 12:46:58
Čekaj malo, nisu li ti autobusi bili na leasing od 8 godina ?

Prodajom zetovih tramvaja, plačeni su autobusi.
A tramvaji su opet na leasing uzeti.
Je busevi su kupljeni ali ih i dalje održavaju vanjske radionice, kao i prije.
Pa nek ti bude jasno ??? good_boy

sokre

Kako je prošla `obuka` vozača vezano za vožnju kojom se štedi gorivo?

Danas mi je palo na pamet kako je (prije nekog vremena) bilo govora o uštedama goriva ekonomičnom vožnjom, a vezalo se i za vozače automobila u Holdingu.

Jel ušteđeno išta?