Linije - razno 2014.

Autor Ivan, Siječanj 06, 2014, 14:09:42

Anders

Ne znam zašto je potrebna direktna linija Dubec-Groblje, već postoje 261-3 koje voze do stanice koja je blizu groblja, a nakon toga slijedi parsto metara šetnje uzbrdo do groblja, najviše deset minuta. A ako je nekome problem hodati uzbrdo, može se od Popovca, samo što je tada malo veća udaljenost.

S obzirom da nema paralelne ceste prema Sesvetama i Kraljevcu, ovakva 269 je sasvim u redu linija, jasno da bi bila manje rasterećena da je ZET-HŽ tarife, ali do toga ćemo se još načekati. Nisam se vozio otkad su ju u ponedjeljak podebljali pa mi je prerano suditi, ali mislim da ju ne treba skraćivati u Dubec jer s ovakvom kartom linija 269 iz smjera Dupca vrlo dobro dođe kao bypass Dubrave i dolazak na GK za 25 minuta, uz malo sreće. Ako se 231 produlji i dovede na razuman takt onda već u obzir dolazi razmatranje skraćenja, iako mi se čini da je u interesu većine putnika da 269 ostane kao brza linija do Borongaja.

A možda jednog dana potegnemo i tramvaj i tako spojimo Borongaj i Dubec...
27302

Ivan

Hm, da, pa ne vidim posebnog razloga za novu liniju jer groblje je 300 m od ceste... Duže treba da se prehoda trećina Miroševca nego šetnja do Markovog Polja koje ionako nije veliko groblje. Recimo ne puno manje groblje Gornje Vrapče je 200 m od ceste na malo većoj strmini pa nikome ne pada na pamet tražiti novu liniju.

Možda bi se dalo napraviti odvojak ionako poluprazne i ne preduge linije 280 koja ima viška vremena u voznom redu, to mi jedino pada na pamet, ali stavljati novi bus u promet nema baš smisla.

Što se tiče 278 do Dupca, rekoh "možda bi malo pomogao rasterećenju 269", nisam rekao da će napraviti neku revoluciju. Kad je već taj bus u prometu a stoji po 50 minuta u Sesvetama ne vidim razloga da ne vozi u Dubec i možda dobije ponekog dodatnog putnika. Ionako Sesvetska Sela, Novaki i Kobiljak imaju prilično velikih 10-ak tisuća stanovnika (dakle otprilike koliko Travno), a daljnji Kraljevec još samo 5 tisuća, jednostavnom logikom ova linija bi mogla imati ponekog putnika više, eventualno smanjiti pritisak na 269 za nekoliko postotaka. Ne vidim razloga za sprdanjem ideje.

Što se tiče tramvaja Borongaj-Dubec, ta ideja je možda nekad bila aktualna ali nema je više ni u GUP-u i mislim da sasvim opravdano, koja bi i trebala biti logika raditi konkurenciju željeznici koja može podnijeti puno veći kapacitet samo kad bi postojala razumnja zajednička tarifa koja je solidno funkcionirala a mogla je i bolje, umjesto da se otišlo 20 godina unazad kad je Bandić subvencije HŽ-u odlučio ulijevati u ostale "prioritete" Zagreba.
No da, kad je tarifa svedena na čudne brojeve na papiru za koje ne znam tko je spreman platiti, trebalo je pripremiti ZET na veći pritisak na određenim linijama, a naravno da se nije napravilo ništa nego se tek sad godinama kasnije preopterećenja krpaju raznim polovičnim rješenjima.

tamlover

Citat: Ivan  u Studeni 05, 2014, 15:40:37
Hm, da, pa ne vidim posebnog razloga za novu liniju jer groblje je 300 m od ceste... Duže treba da se prehoda trećina Miroševca nego šetnja do Markovog Polja koje ionako nije veliko groblje. Recimo ne puno manje groblje Gornje Vrapče je 200 m od ceste na malo većoj strmini pa nikome ne pada na pamet tražiti novu liniju.

Markovo polje je "samo" 13 puta veće groblje od Gornjeg Vrapča i jedino ima pravu mogućnost širenja tako da će kroz desetak godina možda prerasti Miroševac (sad je razlika manja od 10 hektara), s tim da je po broju posjeta već preraslo Miroševac s obzirom na dinamiku ukopa i broj novih grobova koji se u pravilu češće posjećuju. Kad si zadnji put bio tamo uopće? Ogromno je!

Mislim da bi bilo dovoljno kod glavnog ulaza (stari dio groblja, bliži Zlatarskoj) napraviti okretište ala Bizek s ulaz/izlaz stajalištem na kojem bi se zaustavljala jedna, dvije ili sve linije koje idu Zlatarskom. Na križanju Zlatarska/Aleja mira napraviti kružni tok.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Ivan

Pa dobro, sigurno da raste, ali bi li stvarno samo groblje napunilo recimo solo bus svakih 1 h, ili dva busa svakih pola sata? Ja imam dojam da ne, priznajem i da možda griješim i vozim se u 26x rijetko i u krivo vrijeme jer nije na mojoj strani grada ali meni se čini da iz linija 26x tamo prosječno ne izlazi više od 5 ljudi i da bi nova linija zasad bila razbacivanje novaca i resursa, a trenutno se problem za nekolicinu ljudi kojima je teško preći tih 300 m može riješiti krakom 280, ili možda preusmjerenjem jedne od 27x umjesto da idu Varaždinskom na Bistransku preko Markovog polja do Popovca...

Usput, kad već ispravljamo Gradska groblja oko Markovog Polja, mislim da ih treba ispraviti i oko ovog Miroševac kad se obližnji kvart zove Miroševec i službeno kao mjesni odbor, zašto bi se groblje zvalo drugačije i zaboravljalo da je ovo kajkavski kraj.

tamlover

Nije Bistranska nego Bistrička, ako će neko tražit po karti... Napisao sam svoje mišljenje kako bi bilo dobro napraviti a da se ne uvodi posebna linija. Time bi se dobio jedan poristojan prilaz velikom groblju, a autobusi na tih 300 m gore dole ne bi izgubili ništa posebno.
Kombinacije s 27x i 280 mi nisu nešto.

STIB

Nitko ne komentira najavu nove linije 139 kroz BiH (Bosansku i Hercegovačku ulicu) u današnjem Večernjaku...

(via Tapatalk)
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

221

To je ovo, pa da nam ostane na forumu:

Citat:

Bosansku i Hercegovačku spajat će novi autobus 139

Da bi ispunili tehničke uvjete, potrebno je proširiti cestu tamo gdje bi trebale biti stanice, a i dio Bosanske učiniti jednosmjernom

Stanari Hercegovačke i Bosanske, dviju dugačkih i zavijenih ulica na području Gradske četvrti Gornji grad - Medveščak trebali bi dobiti novu autobusnu liniju.

Velika će to pomoć biti stanovnicima starije životnih dobi, kojih je većina na tom području. Inicijativa je to MO Stjepan Radić, koji su je pokrenuli još 2009., a očekuju da će biti ostvarena već nagodinu.

– Linija koju smo nazvali 139 jedan je od vitalnih projekata vijeća MO u nastojanju da se poboljša kvaliteta života stanara - rekao je predsjednik MO Dinko Herman. Prva bi postaja tako bila već postojeća u Reljkovićevoj, a potom bi autobus stao u Hercegovačkoj, kod broja 21, na križanju Hercegovačke i Bosanske, kod parka (sjeverni krak). Potom bi se spuštao Bosanskom, gdje bi stajalište bilo na križanju s Buntićevom i vratio se na Reljkovićevu. Sredinom listopada, kažu iz mjesnog odbora, buduću je trasu obišlo i povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka iz ZET-a i Gradskog ureda za izgradnju grada i promet.

–Odredili su što se mora odraditi da se tehnički uvjeti zadovolje i zadužili gradsku četvrt da u sklopu Plana malih komunalnih akcija za 2015. izvrši te radove, a po njihovu završetku Ured za izgradnju izdat će rješenje o regulaciji prometa i ono o uspostavljanju linije - rekao je Herman. Kod lokacija na kojima bi bile stanice mora se proširiti nogostup, dok bi krak Bosanske od Hercegovačke do kbr. 62 morao biti i jednosmjeran od zapada prema istoku.
http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/bosansku-i-hercegovacku-spajat-ce-novi-autobus-139-974235

Inače, nisam preko godinu dana bio u Bosanskoj pa ne znam da li su je u međuvremenu asfaltirali, uglavnom tada je ulica bila u groznom stanju, rupa na rupi.

tramvajac 92

Je, uređena je, bar kod Ilice.

Ivan

Baš su se potrudili ovi iz g.č.GG-M, stavili su samo tri stanice tako da će sigurno biti kukanja zašto in nije više, jedna od njih bi umjesto vozanja putnika mogla biti Bosanska uz Ilicu, Trg dr. Franje pa skretanje na tramvajskom semaforu kao i tram 1, ili Krajiška jer bi se preko nje i Klaićeve bus možda mogao i spretnije vraćati umjesto da ide na austrijsku kao 1 ili još dalje Čanićevu kao 139,141, i vidi se da su se preznojili od posla pa nisu vidjeli što se događa u susjednoj g.č.Črnomerec, oni su nazvali liniju kako im se sviđa a zaboravili da 139 postoji već godinama, koliko vidim ovo bi trebala biti potpuno nova linija i jedina veza između dvije linije bi bilo početno stajalište Reljkovićeva, ili eventualno isti bus ako daju još posla busu sa 139. Mogli su ju tako nazvati i lin.4755.

Pošto je krug kratak, rekao bih maksimalno 10 min, mislim da je malo dodatnog posla za trenutnog 139/141 i sasvim realna opcija, jer i 139 i 141 i službeno i realno imaju vozno vrijeme po 10 minuta, i nadam se da neće novi bus baciti ovdje jer puno više treba za Završje - Trdice ili Slanovec - Medvedski Breg - Trstenik.

tramvajac 92

Je i mogli bi napokon ispred "Vinogradske" napokon stanicu stavit.

citaro

139?! Pa ta linija vec postoji...

Ivan

zet.hr pop-up
Citat:Autobusna linija 215 (Kvaternikov trg-Trnava) prometuje obilazno
Zbog prometne nesreće na raskrižju Borongajske i Getaldićeve ulice, smjer Trnava, autobusna linija 215 (Kvaternikov trg-Trnava) vozi izmijenjenom trasom. Od Kvaternikovog trga, ravno Heinzelovom ulicom do Ulice grada Vukovara i Ulice grada Gospića te dalje redovitom trasom.
Od Ulice grada Gospića a dalje redovitom trasom, a 215 uopće ne prometuje Ulicom grada Gospića... Za tramvaje su ovakve vijesti puno češće iako većina stanovništva Zagreba zna skoro sve tramvajske linije napamet dok Jurićeva ekipa ne zna, pa ne iznenađuje da ni za autobusne linije nemaju pojma kad treba nešto napisati. Uglavnom, totalni antitalenti, totalni nedostatak truda, sramota.

Inače, sad za duže izmjene u prometu na preglednoj novoj stranici treba klikat 100 puta pa izgleda da većinu i na forumu zaboravimo prokomentirati...
Citat:Izmjena na liniji 120

U ponedjeljak, 1. prosinca od 8 sati trebala bi započeti gradnja magistralnog vodovoda na dijelu Huzjanove ulice, te će autobusi na liniji 120 Črnomerec - Gajnice prometovati djelomično izmijenjenom trasom, do završetka radova koji se očekuje 25. siječnja 2015. ujutro.

Iz Črnomerca autobusi će voziti redovnom trasom do raskrižja Aleje Bologne i Ulice Medpotoki te će nastaviti Ulicom Medpotoki, lijevo Ulicom Karažnik, lijevo Ulicom Dubravica, lijevo Ulicom Sigetje.

Iz Gajnica autobusi će voziti Ulicom Sigetje, desno Ulicom Medpotoki te lijevo Alejom Bologne do Črnomerca.

Na izmijenjenom dijelu trase autobusi će se zaustavljati na svim usputnim stajalištima, a bit će uspostavljena i privremena autobusna stajališta Gajnice – Područni ured (u Ulici Medpotoki te u Ulici Sigetje) i početno – krajnje stajalište Gajnice, u Ulici Sigetje, u zoni raskrižja s Ulicom Dubravica).

Autobusno stajalište u Huzjanovoj ulici za vrijeme radova neće se koristiti, a stajališta Medpotoki, Gajnice i Dubravica na Aleji Bologne linija privremeno neće opsluživati.

Ne bih se bunio da i do daljnjega 120 ovako vozi...

tamlover

Ma užas... samo zato da bi se zadovoljila blizina redovnog krajnjeg stajališta bus se vozika oko Gajnica s jednim problematičnim skretanjem Medpotoki -> Karažnik i još jednim neuobičajenim na prometno ionako smotanom križanju Dubravica-Karažnik. Uz to, ni u tom nelogičnom smjeru ne postoji ugibalište kod križanja Dubravica-Huzjanova, pa osim ako Huzjanova neće biti potpuno zatvorena za promet pa će se autobus moći skloniti na pješački prijelaz na početku Huzjanove stajat će na prometnom traku Dubravice! Tako je mogao stajati i na početku Sigetja (na cesti) i sretati s Bolonje u Dubravicu i odmah desno u Sigetje. U još boljoj varijanti krajnje stajalište bilo bi mu na parkiralištu Sigetje (privremeno zabraniti parkiranje na južnoj polovici parkinga). Ovi s Huzjanove koji će ga koristiti ovako, mogu koristiti i nedaleko stajalište Dubravica na Bolonji... U svakom slučaju, za razliku od Ivana meni je ova trasa sasvim neprihvatljiva i bunio bih se da do daljnjega ovako vozi :)

hrvoje.skoc

Potpisujem sve što je Tamlover naveo, zdrava logika thumbs Samo bi još dodao da na ovaj način kako 120 sad vozi ima veliku rupu između dviju stanica kad ide iz smjera Črnomerca tj stane na Bologni kod križanja s Gospodskom i onda tek na Karažniku kod križanja s Čileanskom...
Ako su već "stručnjaci" iz ZET-a zamislili da ide po preko Medpotoka, Karažnika i Dubravice umjesto preko Bologne, Dubravice i Sigetja onda bi bilo puno bolje da sa Bologne skrene desno u Gospodsku kao 124 jer bi se tako izbjeglo nezgodno skretanje iz Medpotoka u Karažnik i usput bi se koristile više usputnih stanica na Bolničkoj ovako je kruženje oko kvarta totalno beskorisno... >hammer<
Uz to sve još sam vidio jučer zglobnog Citelisa na 120, umjesto kad je već tako sve spetljano da pošalju solo bus...

Ivan

No da, izvedba ima dosta nedostataka, slažem se da bi u obrnutom smjeru bilo puno logičnije jer ovako je uz već navedene razloge bilo spremno i stajalište Medpotoki-Karažnik koje je ovako izostalo, a ne bi trebala ni dodatna stajališta po Sigetju dok bi obrnuto bilo jednostavno iskoristit postojeća stajališta na Bologni, ali generalno mi se krug oko Gajnica za 120 čini kao ideja koju bi se dugoročno moglo razmotriti, pod uvjetom da se razmisli i kako onda uklopiti 121.

Slažem se i da je, ako ne testiraju i promatraju situaciju za neku veću promjenu, u biti besmisleno da vozi na Karažnik kad može jednostavno s Bologne kratko na Dubravicu pa na Sigetje umjesto da kruži, napraviti ovakvu regulaciju ako nemaju baš ništa drugo od privremenog micanja Huzjanove u planu je prilično glupo.