Linije - razno 2014.

Autor Ivan, Siječanj 06, 2014, 14:09:42

citaro

Provozao sam se danas s produljenom 281 oko 17 sati i zglobnjak je stvarno bio dobro popunjen. Jedna fotka iz Jelkovca:

Ivan

Pa dvojka je jača linija, ali treba misliti i na 13, tako da mi se čini sasvim logično probati stvari integrirati više s okretištem Žitnjak nego sa stanicom ELKA. Ne bih rekao da je puno dalje, i eliminira se prelazak ceste koji uvijek može biti opasan kad netko trči na tramvaj.

sokre

Oko 21.30 bus 281 na Glavnom je bio dobro popunjen.

Mislim da je će ta linija biti pun pogodak, još kada uvedu dodatne polaske ..

Sada bi još trebalo povezati Špansko sa Glavnim ..

Robert

Dolaskom jesenskog voznog reda vratili se i biodizeli na 109.

dean25

O super!
Dobra vijest!
Bit će još bolje da i ostanu na 109 čim dulje vremena [dok se ne raspadnu].
Već ih je dosta jako zapušteno.

Ivan

Ovo smo propustili:
Citat:● Od ponedjeljka, 8. rujna, na autobusnoj liniji 330 Zagreb (Glavni kolodvor) – Velika Gorica (brza linija), ukida se obostrano autobusno stajalište Lisinski, a uvodi se novo obostrano autobusno stajalište Muzej suvremene umjetnosti. (objavljeno 5. rujna)
zet.hr

Ova zamjena je korisno malo poboljšanje ali mislim da, kako sam već pisao, treba temeljito izmijeniti 268/330 i ostaviti 330 sličniju 172, ili kao glavnu ili kao jedinu liniju, 330 s nekoliko stajališta više (Lisinski, Buzin veleposlanstvo, Mala Mlaka i sva u VG) i sa zglobnim autobusima jer solaši su tamo apsurd, a 268 najbolje ukinuti i uvesti gradsku liniju za Buzin i Veliko Polje.

sokre

I da dodam, konačno da je uvedena ta stanica.

Ukidanje stanice Lisinski, ne znam što da mislim. Možda je, a možda i nije korisno.

tamlover

Čini mi se da je i ulaz i izlaz kod Lisinskog bio dobar na 330. Druga stvar koja mi se čini da su postavke semafora takve da će sa i bez stajanja na stajalištu Lisinski (u smjeru A) bus u isto vrijeme proći križanje HBZ-Slavonska. Dakle, možda i nema uštede na vremenu. Ne znam, odlično za uvođenje MSU, ali bezveze za ukidanje Lisinski...
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Ivan

Ne žele staviti još jednu stanicu jer sitni umovi misle da će tako usporiti liniju i izgubiti na vremenu jer ionako je vozni red na knap (vjerojatno i ilegalan što se tiče odmora za vozače)... Nikom se ne da odraditi pravi posao i obje linije temeljito preurediti, iako mislim da im katastrofalna linija 268, užasna i za ZET-ove pojmove, vjerojatno radi pola ukupnih pritužbi putnika i statističkih odsupanja od voznog reda u autobusnom podsustavu, sve ostaje na starom ili otprilike slično...
kava

Uglavnom, da se mene pita, rješenje je vrlo jednostavno:
- 330 staviti da vozi cijeli dan, sve zglobni, stanice Glk, Lisinski, NSK, MSU, Odra (preimenovati stanicu u Odra-Buzin v.p. SAD), Velika Mlaka i sve u VG od R. Fizira (uvesti najavu i za aerodrom); 12 v.r. u špici (možda +3 ujutro), krug pristojnih 72-75 min (0-3 min. kraće ali s 9 stanica manje od često neodrživog na 268), takt (5-)6 min.
- 268 ukinuti i u Zagrebu zamijeniti "sporom" gradskom linijom za Veliko Polje (recimo lin.239): 5 v.r. u špici, krug 60 min., takt 12 min (ili eventualno 60/4=15, a možda može biti i kraći krug pa češći takt)
- noćna linija ostaje kakva je sad
- sve skupa napraviti s postojećim brojem autobusa i vozača, kapacitet do VG bi bio možda i malo veći nego sad samim time što bi vozili samo zglobni autobusui, putnici za VG zadovoljniji jer bi putovali u prosjeku brže i redovitije, a oni na zagrebačkom dijelu bi ostali otprilike na nuli jer bi nova linija bila malo rjeđa, ali i manje podložna neredovitim polascima, pretrpavanju i tako dalje; kasnije ako se uvede još neka linija za VG (ZG Kt, Sm, Zapruđe) može se maknuti par voznih redova s lin.330, ovisilo bi o privlačnosti novih linija

... no takvo nešto je za ZET-ove i velikogoričke prometne stručnjake prekomplicirano jer se nisu odmakli od uređenja starog 30 godina kad je i Velika Gorica bila manja kao i naselja na putu do VG, i ni tada to nije bilo najkvalitetnije rješenje ako vidimo da je recimo Zaprešić stalno imao brzu liniju, Sesvete imaju cjelodnevnu brzu 269, Samobor je prije 20 godina imao četiri različite linije, od toga tri brze (jer ni ona za Ljubljanicu ni dvije za Črnomerec nisu svuda stajale) i jedna ekspresna (za Glk), ali moj dojam je da se ostali ozbiljno brinu za svoj prijevoz i ZET brine malo ozbiljnije za njih, a za podučje VG se svi nekako polovično trude, ali najžalosnije je da je sve skupa puno više stvar organizacije (koja bi se dala presložiti za par dana pregovora sa stvarno zainteresiranim i kompetentnim ljudima) nego nedostatka vozila i vozača.

221

Citat: tamlover  u Rujan 14, 2014, 22:05:03
Čini mi se da je i ulaz i izlaz kod Lisinskog bio dobar na 330. Druga stvar koja mi se čini da su postavke semafora takve da će sa i bez stajanja na stajalištu Lisinski (u smjeru A) bus u isto vrijeme proći križanje HBZ-Slavonska. Dakle, možda i nema uštede na vremenu. Ne znam, odlično za uvođenje MSU, ali bezveze za ukidanje Lisinski...

Točno, semafori na g. Vukovara/HBZ i HBZ/Slavonska uopće nisu sinkronizirani i najčešće se jedan upali zeleno a kad dođeš do drugog, taj pali crveno.

Trebalo je ostaviti i Lisinski uz novouvedenu stanicu MSU, jer na te dvije stanice gravitira 5 tramvajskih linija i time olakšavaju transfer putnika iz raznih dijelova grada prema VG.

822DoDo

Zar mi je promakla obavijesti na ZET-ovoj stranici..umm...ne, za sad je još uvijek nema  ???

naravno, vozni red će ostati nepromijenjen pa će bus kasniti cca 20min do pol sata
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

Ivan

Danas sam se prošetao ulicom Trdice i obnova je gotova, prije nekoliko godina obnovljeno je i Završje i mislim da je vrijeme za uvođenje linije koja je obećana još davno i ovdje živi stvarno dosta ljudi. Mislim da je cesta dovoljno dobra da može proći solo bus, barem u usporedbi s recimo zadnjim dijelom Kustošijanske, Borčecom, Graberjem itd, tako da bih više volio vidjeti solo umjesto petljanje s minijima.

Što se tiće voznog reda, možda bi se dalo pola polazaka sa 126 preusmjeriti ovdje do Gornjeg Vrapča, do starog okretišta kod škole, a možda bi bilo racionalno i da nova linija dobije jedan bus koji bi se maknuo sa 125.

Ivan

Jedini stvarno uski i dugi dio je na kraju Završja, ali tu se može uvesti jednosmjerna regulacija u trokutu s V. Rabadana.

822DoDo

linija 274 danas prosla poprilicno lose zbog obilaska...busevi su kasnili od 15 do 45min
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

Ivan

Baš glupo ovo s 274, pa kad 274 mora odvesti i cijelu trasu 273 nisu li mogli privremeno spojiti linije 273 i 274 i smisliti zajednički vozni red? To bi vjerojatno uključivalo sat-dva kombiniranja, pa je marljivim prometnicima bilo svakako lakše prepustiti zaj....ciju vozačima i putnicima da se snađu kako mogu i vratiti se solitaireu ili nečem sličnom.
kava  glavauzid

Ljenije rješenje je moglo biti i da ide kroz Kraljevec u Cerje kud ide školski (ili možda prije u Budenec ako se može proći) pa onda ima dva kraka, meni se čini da bi tako bilo barem 5-10 minuta brže nego da ide kroz Lužan, bilo bi kašnjenja ali osjetno manje.