Croatia Bus Zagreb - rasprava, linije, razno

Autor shef, Siječanj 27, 2014, 09:12:34

Sonja

Neoplan ZG0022CB vec danima stoji parkiran uz cestu izmedu izlaza A2 Zapresic <> gradu  :(

Nalc

#421
Kaj je to s njihovom stranicom?? Il mi je netko od susjeda ukral podatke....  ??? Zbrčkano do bola.......

shef

Citat: Sonja  u Lipanj 21, 2015, 13:18:22
Neoplan ZG0022CB vec danima stoji parkiran uz cestu izmedu izlaza A2 Zapresic <> gradu  :(

I Neoplan 9221-FF u kvaru poslije Slunja u smjeru Plitvica. Hoće li oni početi ostavljati ove jadnike po cesti... >hammer<
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

bruce6zg

Kako izgleda probna vožnja za posao vozača i kakvi su uvjeti rada?

ttoommaa

Citat: bruce6zg  u Srpanj 08, 2015, 17:30:37
Kako izgleda probna vožnja za posao vozača i kakvi su uvjeti rada?
Probna vožnja izgleda dođe vas 5-6 ili kolko već, i odredi se neka dionica npr autobusni kolodvor - ikea i onda svako od vas vozi jednu dionicu. A o uvjetima rada ćeš ćuti od vozača tamo, nije bajno ali ako je prvi posao bolje išta nego ništa.

ist

Jučer - 9259 u kvaru u Dugopolju, 9276 (zeleni) u kvaru na splitskom kolodvoru...
Počeli su voziti Zagreb-Imotski popodne


mate

Jos jedan clanak, koji im bas ne ide u prilog, radi se o liniji VK - Neum - Dubrovnik - Ulcinj

Citat:Da je negdje bila neka skrivena kamera koja bi snimala put koji sam u dva tjedna dva puta prošla autobusom jedne prijevozničke kuće bio bi to pravi reality show. Onaj u kojem bi gledatelji uživali presretni što nisu na mjestu aktera priče koju gledaju.

SLAVONSKI BROD – Putna groznica i spremanje za odlazak na godišnji odmor mnogima je svojevrstan stres. Ne i meni. Spakiram se za pola sata ako treba, samo ako je odredište rodno mjesto i more. No, bojim se kako više neće biti tako. Od ove godine sve se stubokom promijenilo.
Povratna karta na liniji koja je promovirana kao ona bez presjedanja ipak ne znači kako nećete mijenjati autobus.

Kad nemaš vlastiti automobil osuđen si na ostanak doma ili korištenje agencijskih putničkih prijevoza. Kako sam i ranije putovala autobusnom linijom, tada donekle anonimnog a danas, u regiji, poznatog autobusnog prijevoznika, a i kako oni jedini voze na meni potrebnoj relaciji, odluku nije bilo teško donijeti. Inače, kad nema izbora prihvaćaš što ti se nudi. Ali da sam znala što nas čeka izabrala bih ostanak u Slavonskom Brodu.

Namjerno ne spominjem naziv prijevozničke kuće. Čini mi se naime kako to i nije toliko bitno jer po pričanjima mojih sup(a)utnika niti drugi prijevoznici nisu baš puno bolji. Pa evo kao slika onoga što Vas, ako nemate sreće, može dočekati odlučite li na put krenuti autobusom.

Kad 'ode' alternator

Nedjelja navečer. Po redu vožnje autobus polazi u 22.00 sati s trećeg perona autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu. Na informacijama nas uvjeravaju kako se jednosatno kašnjenje uzrokovano kvarom autobusa od subote navečer teško može ponoviti. I bili su u pravu. Nije se ponovilo. Nije kasnio sat vremena, nego gotovo puna dva sata. Kasnije u autobusu u glasnom razgovoru vozača, obogaćenom nizom ne baš uhu ugodnih epiteta i poštapalica, doznajemo kako je u subotu na autobusu otišao alternator. Poslali su im zamjenski, a kad je zamijenjen krenuli su u nedjelju istim tim busom, no i novi "stari" alternator je zakazao. Kako god. Bitno da smo u autobusu. Klima radi. Samo da nađemo mjesto i da konačno krenemo jer valja cijelu noć putovati. Ali kako to kod nas obično biva ništa ne može teći normalno. Kamo god se okreneš slobodno je samo jedno od dva sjedala. Tražimo pomoć vozača jer nas je četvero i voljeli bismo, ako postoji mogućnost, sjediti s djecom. Ne nužno na mjestima za koja smo platili rezervaciju (koja je doduše uistinu simbolična).

- Nema to veze što ste platili rezervaciju. Pa to ste vi platili samo kako biste bili sigurni da ćete imati mjesto za sjedenje u autobusu – kaže mladi i prilično nervozni vozač.

Pa nije valjda da bi nam prodali kartu i na kraju nas ostavili stajati, pitam se panično, doznajući kasnije tijekom vožnje kako niti to, u slučaju ovog prijevoznika, ne bi bilo za čuditi.

Kako god, smještamo se na sjedala po principu 'kud koji mili moji' i krećemo. Prošli smo i granicu. Pomalo se opuštamo. No ne zadugo. Vozači između sebe prilično glasno komentiraju. Jedan kaže kako je umoran jer je taman došao s cjelodnevnog plivanja, drugi kaže nije spavao od jučer. I ajd ti sad opušteno putuj. Ukočih se i pogled uperih u cestu, kao da ću nešto i promijeniti. Znam da nisu oni krivi i da voziti moraju kako gazda kaže, ali opet nije mi svejedno. No iz autobusa sada više ne mogu i da hoću.

Putujemo, djeca su uspjela malo zaspati. Odjednom čujem vozača koji, u poluležećem položaju s nogama dignutim na naslon sjedala ispred sebe (nikada više neću sjediti na prednjim sjedalima jer puno toga vidiš i čuješ), dogovara nekakvo presjedanje, razmjenu putnika, autobusa. Ništa ne shvaćam. Vidim i drugi putnici su se uznemirili, ali objašnjenja nema. A svi znamo da kod kupovine karata nije spominjano presjedanje. Pred sami ulazak u Zenicu kažu nam da se vozimo u autobusu koji se mora vratiti nazad u Slavoniju, pa ćemo mi koji idemo prema jugu preći u autobus koji nas čeka u Zenici, a putnici iz tog autobusa koji putju u Slavoniju preći će u naš autobus. Prvo očaj, onda od limuna praviš limunadu. Hej treba biti brz, možda ulovimo mjesta da sjedimo s djecom. Kao u crtanim filmovima djeca i ja hvatamo vrećice i ruksage i ulijećemo u ,,novi" bus, dok muž prebacuje prtljagu. Uspijeli smo. Četiri sjedala. Sjedimo jedni ispred drugih. Nešto dobro. Za nas tu do konačnopg odredišta muke po putovanju prestaju. No nažalost za putnike koji su išli na neke druge destinacije, one nisu završile. Jer ovisno o tome u koje mjesto putujete, sele vas iz autobusa u autobus. Presjedaju. Požuruju. Galame. Prebrojavaju da vide hoće li imati mjesta.

- Može, malo ih je previše ali nekako ćemo to zgurati - pričaju o putnicima kao da prevoze teški teret.

U jednom slučaju zamijenjene su putne torbe. Vozač ljut na putnike, iako ne razumijem zašto. Trebao bi se bar ispričati jer torbe su bile predane u prtljažnik, imale su svoj broj i on je taj koji je trebao izdavati iste pa do zamijene nije došlo. Ali kako to kod nas uvijek biva, sami smo si krivi za svoj novac.

Čekaj. Naići će.

Sretno stigli na kraju, lijepo se proveli. Treba krenuti nazad. Računam sada nema pokvarenih autobusa i sve će teći glatko od točke A do točke B. Ali ne lezi vraže. Kod potvrde povratne karte ljubazna službenica nam kaže:

- Ukoliko autobus bude stigao redovno u 20.10 sati onda idete izravno do točke B, ali ako bude kasnio morat ćete presjedati.

Ne, opet. Naravno, kasnio je. I to više od sat vremena. Istovario nas na pol ceste u jednom malom mjestašcu. Pitamo kada stiže taj autobus u koji trebamo ući, a vozač (isti onaj što je na početku teksta držao noge na sjedalu ispred sebe) mrtav hladan odbrusi:

- Stani tu i čekaj. Naići će.

Stali. Čekali. Naišao za nešto više od pola sata. Opet naravno raštrkani. Nedugo potom opet staje. Neki presjedaju po treći puta u sat i pol vremena. Na našu sreću. Jer njihov izlazak znači nama ponovni pronalazak zajedničkih mjesta za obitelj. Krećemo konačno. I onda u jednom trenutku napad vrućine. Netko se požalio da je klima prejaka, pa su vozači, umjesto da reguliraju hlađenje, odlučili upaliti grijanje. Časnoj sestri koja sjedi ispred nas nije dobro.

- Oprostite molim vas možete li smanjiti grijanje – pita ih ljubazno.

- Što si se toliko umotala, da nisi ne bi ti bilo toliko vruće – odgovara jedan od vozača.

Nisam sigurna ali čini mi se kako je rekla da će se žaliti upravi. Iskreno se nadam da jeste. Jer ja ne mogu. Bojim se bit ću previše nepristojna. Mada bih za svojih 1800 kuna, koliko su me koštale četiri povratne karte s rezervacijom (koja znači da ću moći sjediti), imala puno pravo biti i bezobrazna. Ali njima ni to nije potrebno. Uz bezobraznu borbu za svaku prodanu kartu što pri tome podrazumijeva ,,bacanje" putnika po autobusima i presjedanja koja nigdje nisu navedena sami sebe najbolje 'reklamiraju'.

To što su jedini prijevoznik koji vozi na ovoj relaciji, uz ovakvo ponašanje i odnos prema putnicima, neće im dugoročno biti od neke koristi. Mogli bi, na kraju, završiti kao u onoj priči s kravom koja daje puno mlijeka, ali ga na kraju mahanjem repom prospe iz kante u koju su ju pomuzli.

http://sbplus.hr/slavonski_brod/zivot/putovanja/stani_tu_i_cekaj_naici_ce.aspx#.VcSNfLXluSp

tramvajac 92

Citat:BAHATOST VOZAČA CROATIA BUSA
'Putnici su gledali kako mi kćer izbacuju iz busa i nisu reagirali'

Imala je samo 50 kuna pa nije mogla kupiti novu kartu. Nazvala me sva u suzama, kaže Marina Suručić Kic

Sama na magistrali negdje između Rogoznice i Šibenika, daleko od bilo kojeg naseljenog mjesta, našla se u utorak oko 10 sati 12-godišnja djevojčica iz Zagreba Jana Kic nakon što ju je zbog neispravne karte iz autobusa izbacio vozač Croatia busa. Djevojčica je, naime, u Rogoznici sjela na autobus za Zagreb, a na stanicu ju je otpratila teta, dok su je roditelji trebali dočekati na zagrebačkom autobusnom kolodvoru.

Nikoga u blizini

– Kći je imala povratnu kartu Čazmatransa, no dispečerka Croatia busa dva mi je puta telefonom rekla da s tom kartom može ući u njihov autobus i da neće biti nikakvog problema. Napravila je rezervaciju i mislila sam da neće biti nikakvih problema. Još sam jednom prije polaska nazvala Croatia bus kako bih provjerila je li sve u redu. Sestra je kćer ukrcala na autobus, a vozač joj prije ulaska nije ni pogledao kartu, već je nažalost to učinio kada su već izašli iz Rogoznice – objašnjava majka 12-godišnjakinje Marina Suručić Kic. Ubrzo nakon što je autobus krenuo, šokirana i preplašena kći nazvala ju je i rekla da je vozač želi izbaciti iz autobusa.

– Rekao joj je da joj to nije karta za taj autobus te da može ili platiti novu kartu ili će izaći na idućoj stanici van – opisuje majka 12-godišnjakinje. Budući da je kod sebe imala samo 50 kuna, a karta je koštala 158 kuna, njezina je majka vozača preko telefona zamolila neka je pusti da dođe do Zagreba te da će mu ona u Zagrebu platiti kartu. No vozač je bio neumoljiv.

– Kći me nazvala nakon nekoliko minuta plačući i nije mi uopće znala reći gdje se nalazi jer je izašla na ugibalištu bez ikakvih oznaka negdje na magistrali. U blizini nije bilo nikoga niti je mogla prijeći cestu. Pa kakav je to čovjek koji može dijete tako izbaciti van! Prihvaćam svoju krivnju što sam je poslala s tom kartom, ali sam dispečerki više puta napomenula da je riječ o karti Čazmatransa. Neshvatljivo mi je i to što se cijela scena dogodila u autobusu punom putnika od kojih se nitko nije sjetio pomoći i posuditi novac da plati kartu – kaže Marina Suručić Kic. Osim toga, 12-godišnjakinja je kod sebe imala bankomat-karticu s kojom je u prvom naseljenom mjestu mogla sama kupiti kartu. Po djevojčicu je na kraju došla teta, a roditelji 12-godišnjakinje obratili su se službi za reklamacije Croatia busa. Odgovorili su im samo da su sami krivi što su dijete samo poslali na put.

Je li uobičajeno da djeca te dobi putuju sama i kakva su njihova iskustva, pitali smo i druge autoprijevoznike koji su nam odgovorili da su takve situacije svakodnevne te da je važno napomenuti vozaču da dijete putuje samo.

Ne žele komentirati

– U ovom se slučaju radilo o nevažećoj karti, no postupak vozača svakako je ružan i neprofesionalan. Osim toga, vozač bi trebao pogledati kartu na ulazu u autobus pa se moglo odmah i reagirati. Da se nama dogodi takva situacija, svakako bismo dijete prevezli do prvog većeg terminala – rekli su nam u Samoborčeku.

Za komentar ovog slučaja pitali smo i nadležne u Croatia busu, no u kratkom telefonskom razgovoru samo su rekli da ne žele ništa komentirati.

Važno je dijete otpratiti i dočekati

Zakon ne propisuje dobnu granicu prema kojoj dijete može samo putovati. Stoga je na roditeljima da procijene zrelost, kapacitet i osobine svog djeteta te tako odluče hoće li ga pustiti samog na put. No svakako dijete mora biti školske dobi.

U takvim situacijama važno je da dijete netko otprati na autobus i po mogućnosti porazgovara s vozačem ili nekom drugom odraslom osobom koja bi mogla malo pripaziti na dijete. Isto je tako važno i da dijete netko dočeka na odredištu – preporučuje Renata Ćorić Špoljar iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

'Svi mi imamo djecu, kako bi bilo da netko njegovo iskrca na cesti?'

Kontaktirali smo i nekolicinu vozača kako bi od njih čuli što bi u sličnoj situaciji napravili. Neugodno su, kažu nam, iznenađeni postupkom kolege iz Croatia busa, tim više što je riječ o djevojčici od svega dvanaest godina.

- Bi li to napravili i da je bila noć, pitaju se te dodaju kako su situacije da djeca putuju bez pratnje česte i da uglavnom progledaju kroz prste ako je dijete mlađe od 16 godina, koliko je zakonski predviđena dob za samostalno putovanje. - Čak i da djevojčica nije imala novaca, poveo bi je. Ma ne do prvog terminala da kupi ispravnu kartu već i do Zagreba. Svi mi imamo djecu, kako bi bilo da netko njegovo iskrca na cesti usred ničega? K tome, držim da je odgovoran i vozač, odnosno kondukter jer je karte trebalo pregledati prije polaska, ako već nije spreman na toleranciju prema putnicima koji nemaju ispravne karte - kaže nam iskusni vozač s dugogodišnjim stažem iz poznate zagrebačke prijevozničke i turističke tvrtke.
http://www.vecernji.hr/hrvatska/putnici-su-gledali-kako-mi-kcer-izbacuju-iz-busa-i-nisu-reagirali-1018099/multimedia/p3?close_url=/hrvatska/putnici-su-gledali-kako-mi-kcer-izbacuju-iz-busa-i-nisu-reagirali-1018099

Zanimljiv slučaj, na slikama se vidi da mala ima kartu za liniju Rugvica - (Zagreb) - Netretić - Zadar - (Rogoznica) - Split, a ako je stvarno to prometnica rekla, treba je naučit s kim se i di karte priznaju.

Čuo sam na radiu izjavu direktora Zelenike da je dotični vozač dobio otkaz.

tamlover

#429
I još jednom...  russian_roulette
http://www.vecernji.hr/hrvatska/s-ispravnom-kartom-izbacili-je-na-ugibalistu-u-sred-korduna-1018380

Citat:
Novi incident Croatia busa: S ispravnom kartom izbacili je na ugibalištu kod Plitvica
Mladu Japanku ostavili su na ugibalištu na cesti na kojem se ne zaustavljaju autobusi

Mlada Japanka Mariko Takemoto, iz grada Nagoya, koja je bila na proputovanju kroz Hrvatsku, još je jedna žrtva neprofesionlanosti vozača Croatia busa. Naime, kako nam je ispričala, u Hrvatsku je ponovno došla za putovanja po Europi jer je oduševljena ljepotama zemlje. Pomno je isplanirala putovanje koristeći sve informacije i većinu smještaja i prijevoza - barem onaj dio koji je bio moguć - ukalkulirala u troškove i kupila unaprijed. Tako je kupila i povratnu kartu Zagreb - Plitvička jezera - Zagreb te se s njom namjeravala vratiti s obale u metropolu.

- Prije no što sam se ukrcala u autobus i predala prtljagu pokazala sam kondukteru kartu i pitala ga mogu li s njom, obzirom da sam vidjela da je isto ime prijevoznika na karti kao i natpis na autobusu, putovati do Zagreba. Odgovorio mi je da je karta u redu. Vožnja je protekla u redu sve do Karlovca kada su došli i ponovno zatražili kartu. Tada su mi rekli da moja karta nije važeća te da moram kupiti novu. Bila sam neugodno iznenađena jer je vožnja već trajala neko vrijeme. Tražila sam da mi objasne zašto karta ne vrijedi kada su i vrijeme i datum polaska i prijevoznik na njoj točno navedeni - objašnjava Mariko za Večernji list.

Kako je izgledala rasprava Japanke koja se sjajno služil engleskim i konduktera koji je očito imao problema u komunikaciji i neprestano ponavljao "pej tiket, pej tiket", teško je i zamisliti. No, kako god bilo, on je ustrajao da Mariko plati novu kartu od Plitvica do Zagreba, u gotovini, a ona na tome da kartu ima.

No, kondukter se demonstrativno okrenuo, vrati do kolege koji je vozio tu dionicu puta i rekao mu zaustavi autobus. Otvorio je bunker i izvadio Japankine stvari te ju ostavio na ugibalištu negdje na cesti. - Nisam imala drugog rješenja doli čekati bilo koji idući autobus, no svi koji su prolazili nisu se i zaustavljali. Naime to nije bila autobusna stanica već ugibališta gdje se autobusi ne zaustavljaju za ukrcaj putnika. Kada je konačno stao jedan od autobusa, pristali su me ukrcati, no morala sam kupiti kartu jer to nije bio prijevoznik za čiji autobus sam kupila kartu - kaže Mariko.

Njezina je drama s prijevoznikom za kojeg se odlučila jer je u nazivu nosio ime "Croatia", pa je mislila kako je riječ o nacionalnom prijevozniku, trajala cijeli dan. Zagrebački prijatelji koji su je čekali na kolodvoru u metropoli su se zabrinuli jer nije bila u autobusu u koji se ukrcala u Splitu i za koji im je javila da njima dolazi, a kada su je zvali nije im znala ni objasniti gdje se nalazi kako bi došli po nju.

Došla je tek kasno navečer i morala mijenjati avionske karte za nastavak putovanja. - Koštalo me nešto više, čak sam i prtljagu platila dva puta, no sve se dobro završilo. Jako volim Hrvatsku i voljela bih kada bi putovanje autobusima bilo bolje organizirano. No, svejedno ću doći ponovno, kaže Mariko koja je proputovala gotovo cijeli svijet, cijelu Aziju, sjever Afrike, Bliski Istok, Europu, sjevernu Ameriku... Nakon Hrvatske je otišla u Francusku, odakle nam se javila.

Rat među prijevoznicima

Da je situacija u autobusnom prijevozu često neorganizirana, kaže i predsjednik Sindikata vozača Miljenko Gočin. Ističe da bi se karte trebale pregledavati prije ulaska u autobus, no to se često ne radi zbog rata među prijevoznicima kojima je najvažnije putnike što prije ukrcati i krenuti.

– Vozaču se kasnije broji koliko je putnika vozio, nerijetko o tome ovisi i njegov dohodak – kaže Gočin. Objašnjava da prijevoznici ratuju tako da se smanjuju cijene prijevoza, a takva situacija postala je svakodnevica posebno od trenutka kada je tvrtka Panorama bus kupila imovinu stečajnog dužnika Croatia bus d.d.

– Svaki prijevoznik ima pravila kako doći do putnika više. Putnik traži jeftiniji prijevoz, a vozač je taj koji treba zadovoljiti obje strane, što nije moguće – kaže Gočin. Iako smo komentar pokušali dobiti od direktora Croatia busa Marka Zelenike, on nam se ni jučer nije javljao na telefonske pozive.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

tomekk

Citat: tramvajac 92  u Kolovoz 07, 2015, 13:14:16
http://www.vecernji.hr/hrvatska/putnici-su-gledali-kako-mi-kcer-izbacuju-iz-busa-i-nisu-reagirali-1018099/multimedia/p3?close_url=/hrvatska/putnici-su-gledali-kako-mi-kcer-izbacuju-iz-busa-i-nisu-reagirali-1018099

Zanimljiv slučaj, na slikama se vidi da mala ima kartu za liniju Rugvica - (Zagreb) - Netretić - Zadar - (Rogoznica) - Split, a ako je stvarno to prometnica rekla, treba je naučit s kim se i di karte priznaju.

Čuo sam na radiu izjavu direktora Zelenike da je dotični vozač dobio otkaz.

Kao prvo, ne znam od kad CB ima dispečerke i prometnice. Dotična uopće valjda ni ne zna koga je zvala. Kao drugo, teta se trebala javiti vozaču s obzirom da je poslala maloljetno dijete samo na put. Općenito, članak, pun neistina, iz kojeg vidimo samo jednu stranu priče. U svakom slučaju naje... vozač. Da je ostavio malu u busu, ulovila bi ga kontrola, ovako ju je ostavio na stanici, objasnio teti di mala čeka, al eto završio u novinama.
Život je kao matematika - ako ide lako, vjerojatno nešto radite pogrešno
RIP Grga

Nalc

Točno tak. Evo, ja poslao ženu u Dubrovnik ( :)evil ) 01.08., vraća se 10.08. Pošto je i student dva dana sam mailovima dosađivao gospođi B. u CB dok nisam saznao svaku sitnicu (fučkaj ga, takv sam). A zvao sam u petak ponovno i gospođu N. u poslovnici u Dubrovniku jer bi gospa išla ranije doma a na povratnoj karti piše polazak u 12, pa da se to slučajno ne zakomplicira dodatno. Sve sređeno na najbolji mogući način, jedino još moja gospođa mora zvati gospođu N. sutra ujutro da ova obavijesti vozače.
Inače, ni ljudi nisu pametni baš, djevojčicu s kartom možda najvećih/najljućih konkurenata slati na bus onog drugog.....  russian_roulette

bonaparte12

Članak " Japanka" ide iz Splita,a karta s plitvica." Krenula s plitvica karta Ok do Karlovca a ostavili je usred Korduna". Kakva je izmjena vozača u Karlovcu. Netko ovdje s.... samo da bi sra.... Novinarska posla
POLAKO I SIGURNO

zlepur1

Nije profesionalno ostaviti bilo koga na ugibalištu.Na kraju krajeva zašto je vozija ako je vidija da je karta nevažeća nego je najprije reka da važi a posle ne važi.Čekaj malo ako si vidija da karta ne važi triba si odma reći i stvar ok, dovezeš putnika do prvog ak-a i objasniš mu da ga ne možeš dalje voziti , a ako ima primjedbu da se žali upravi ili plati novu kartu.Ovako to ispada drastično , a nije ni ljudski.Toliko.
Magirus Deutz udobnost na prvom mjestu.

tramvajac 92

Pa valjda kartu gledaš kad putnik uđe (ili kad sjede, pa dođe kondukter), ako ne valja veliš da ne valja zato i zato. Ako ne govoriš strani jezik onda potraži nekog ko zna, pa nek objasni.

@ bonaparte12

Zašto se nebi promjenili u Karlovcu ako su već dvojca na liniji (osim ako nije jedan od njih prešao maksimalan broj sati? Ako je jedan vozač umoran, a ovaj još smije voziti bolje nek se promjene.