Privremene trase

Autor nukleusri, Prosinac 01, 2007, 00:20:31

Boki651

pa ja vidim još jednu, osim prevoza, a to je raskršće.

ikar

Zatvorena je cesta od Marišćine do Studene i svi polasci na liniji 19/20 za Studenu i Klanu voze preko Židovje i Klane u okreću se kod doma u Studeni.

Jean

Citat: Berlingo  u Rujan 13, 2009, 02:18:55
Sad sam tek uocio i nesto novo.Rijec prevoz mi izbola oci.Zar je moguca takva greska tako javno?
Citat: Boki651  u Rujan 13, 2009, 07:13:34
pa ja vidim još jednu, osim prevoza, a to je raskršće.
Uhvatili ste se obojica, da tako kažem, "manje krivih" izraza sa ovog plakata:
Raskršće je književna hrvatska riječ! Ne misliš valjda na forsiranje jezičnog puritanstva iz devedesetih, kada se nastojalo izbjeći sve što podsjeća na srpski jezik, pa se raskršće pokušalo zamijeniti "raskrižjem".
Prevoz jest krivo, ali nema veze sa ekavicom, već sa činjenicom da se nešto prevozi (a ne "prijevozi"!)

Daleko više bode u oči prva riječ na ovom plakatu: Obavijest!

Zaključak: na ovakvim "obavijestima" puno je bitniji sadržaj od forme, iako smetaju takve greške ovako javno.

Shole

Berlingo

Ma nisam se ja niceg uhvatio.I u Otoccu je nekad bio Autoprevoz a sad je Autoprijevoz.Ali to su skolovani ljudi koji se u vecini slucajeva hvale da imaju i fakultet i takve greske im ne mogu oprostiti.

Berlingo

Evo jos malo o necem sta je Shole pisao.Podhum.
SLIKA 1:Bus skrece desno u malu usku ulicu(u daljini se vidi kapelica)
SLIKA 2:Bus se polukruzno okrece i vozi prema kapelici.Nije mi jasno kako neki tu namjerno parkiraju a znaju za privremeno okretiste.

Inace ima zanimljivih situacija kad idu 2 busa odjednom.Jedan iz grada a jedan u grad(polazak iz grada u 19.00 i 20.15,ja vidio).No dobro, imaju displeje.

Mirta

•   greška i grješka – pogreška i pogrješka

Vidi: Babić-Finka-Moguš: Hrvatski pravopis, Zagreb, 1994. (još uvijek službeni)

•   prijevoz – prevoziti
•   obavijest

Vidi:     Anić-Silić: Pravopisni priručnik hrvatskoga ili srpskoga jezika, Zagreb, 1986.
                           Barić-Lončarrić-Malić: Priručna gramatika hrvatskoga književnog jezika, Zagreb, 1979.  
                                                               (Refleksi jata – Naglasne osobine samostalnih riječi)

•   raskršće – raskrižje

Što se tiče ,,jezičnog čistunstva devedesetih" - dovoljno je pogledati sve rječnike i pravopise od Novosadskog dogovora do 1990.:
               ne navodi se hrvatska riječ raskrižje.

•   Svaka službena obavijest mora se pridržavati normi hrvatskoga standardnoga jezika.
Nikad ne reci:"Nikad!".

kico101

Bez, uvrede ( uvrijede, uvrjede ili whatever ), molim moderatora da spriječi uništavanje teme koja se zove PRIVREMENE TRASE sa jezičnim čistunstvom, jer u ovoj zemlji je pakiranje oduvijek bilo važnije od sadržaja. Zahvaljujem! >:(
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Mirta

Ni na kraj pameti mi nije prodavanje fora, imam i pametnijeg posla. No, vidjevši zbrku oko nekih jezičnih nejasnoća, samo sam navela pravilne oblike riječi i izvor u kojem se tumačenja mogu pronaći. Zašto bi to koga vrijeđalo? Standardni jezik bilo koje države nije onaj koji učimo kod kuće, učimo ga u školi - zato da bi se svi građani , bez obzira na narječje kojim se služe, u potpunosti razumjeli. Standardni jezik nikoga ne obvezuje  da tako govori (ili piše) privatno, on se odnosi na službenu komunikaciju (i pisanu i govornu).
Nikad ne reci:"Nikad!".

Berlingo

Meni se strasno dojmilo da imamo profesoricu na ovom forumu i osobno smatram da ona nikom ne prodaje fore (moje misljenje).
Ako ste svi u O.T.-u onda i meni oprostite.

NP-549

Zbog izgradnje podvožnjaka za novu cestu, linije 26/27 za Hreljin voze obilazno kroz Meja Gaj.

Prilično je usko, i na gromači već ima narančaste boje, znači ima i ranjenih buseva.
Cesta je inače zatvorena za vozila preko 5 tona i autobuse, a ostali voze naizmjenično uz semafor 

Berlingo

Danas sam svratio u Podhum.Prosao sam pjeske mijesto radova.Imaju problema oko jednog mijesta gdje je ispod cijevi jako mekano.Prjetilo je puknuce cijevi.Iako je to vec bilo zatrpano sad je opet otkopano i zaljeva se betonom.Asfalta jos nigdje nema.Ako se ne varam tu bi ponedjeljak trebao proci autobus.Procjena ljudi je da se to nece dogoditi.

Berlingo

Veceras bio u Podhumu.Napravio prekrsaj i vozio se Ivecom gdje nije dopusteno.Sve je spremno za asfalt.Ceka se bolje (suho) vrijeme jer kad se asfaltira ispod mora biti suho.

Berlingo

Evo jedna slicica od danas popodne iz Podhuma. Podloga i dalje mokra.

Berlingo

Neznam koliko netko od vas ide u Podhum. Ja sm ga danas vidio i ovo na zalost jos uvijek spada u ovu temu. Vec smo dobro zagazili u zadnji mjesec godine. Slikano u 15.03.