Gradske i prigradske linije

Autor ikar, Prosinac 01, 2007, 13:41:08

MAKI

da stvarno 2 i 3a puno viđam jedan za drugim  >:(.Ako cemo tako onda nek ukino 3a ili nek slože novi VR
Nigdje nema lijepšega grada
Do Rijeke naše
Zapjevajmo pjesmu svome gradu
i dignimo čaše
Riječani smo grada nad Kvarnerom
Neka svako zna
Tu su Molo Longo Trsat i Kantrida
Rijeko mila grade Svetog Vida
Volimo Rijeku jer Riječani smo mi
Ljepšega grada na cijelom svijetu ni

Shole

Ko što rekoh, najlakše je ukinut 3A i produžit dvojku, al osim što bi bila kružna na obadvije strane,krug bi postao predug a dvojka je sama po sebi dosta teška za držat vozni red čim malo zagusti na Piramidi.  Drugo, i naravno teže rješenje - uskladit vozne redove linija 2 i 3A tako da za gore imaju isti razmak između polazaka na Fiumari, a za nazad da imaju razmak na Zametu.

shef

Baš me zanima što će bit kad se počne graditi ZTC i kad se na Mlaki počnu stvarat čepovi gori od onih u Strossmayerovoj
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Shole

Da, to je i meni palo na pamet onaj dan kad sam čitao NL.  Već za mjesec dva će zatvorit 2 od 4 traka, a zna se zagužvat i sad kad su 4. 

kico101

Bez obzira na mišljenja za ili protiv sadašnje kombinacije 2/3A, dopustite mi da izrazim svoje mišljenje da to ipak nije dobro rješenje i to upravo iz razloga koji je već naveden, a to je gotovo nemoguće usklađivanje voznih redova linija koje prometuju svakih cca 10, odnosno 15 do 20 minuta. Naravno da postoji tendencija šlepanja 3A na 2 ( slično čine i vozači 1-ce na Biviju kada čekaju da prođe 32-ja iz Opatije ). Ovo bi još moglo držati vodu kada bi 3A bila solo. Ako povučemo analogiju, onda možemo zaključiti da bi uz sadašnju 5-cu trebalo kroz Osječku provući još jednu liniju  koja bi kretala, naprimjer sa Pećina i išla samo do starog okretišta u Novom Naselju. I nije mi jasno zašto bi 2-ka od Pećina do Srdoča bila predugačka, jer od Diračja do Srdoča ionako nema prevelike gužve i tu se u oba smjera gubi najviše 15 minuta sa stajanjem na okretištu ( uostalom zar su 1/1A nešto kraće, a još se i kombiniraju ili pak 7/7A? ). Krug na Srdočima ionako nije pravi krug kao na Pećinama, jer nitko ne ulazi prije okretišta da bi išao u grad ( na Pećinama se ulazi kod hotela Jadran i Park za grad pa moraju čekati na Plumbumu korekciju ), a ako je problem spustiti se 100 metara od okretišta do slijedeće stanice, onda uvedimo linije do svakog portuna.
Naravno da kako god se sustav postavio, uvijek će biti nezadovoljnih, ali ako odgovara većini, tada je to dobro rješenje. A što se tiče polugodišnjeg upoznavanja građana sa novim sustavom da bi se ljudi priviknuli, mislim da to nije nužno, jer ako smo se brzo i bez posebnih najava priviknuli na PDV i na krizni porez, onda možemo i na brzopotezno povećanje standarda javnog prijevoza ( ali ne smanjenjem broja polazaka  ;D ).
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Shole

Petica sama po zna dosta štekat samo zbog kolona u Osječkoj, a ide samo iz Centra na Drenovu, a zamisli da još ide na drugi stranu (recimo Pećine) i onda ti se desi dan da imaš od 10 buseva u krugu 5 njih u Osječkoj, a 5 od Crvenog Križa do Fiumare.  Linija crkla, 10 buseva stoji.  I možete vi pričat koliko oćete, ali čim je linija duža postoji veća mogućnost da bus stigne onog ispred sebe.  Ako je pak i jako frekventna, za čaš se skupe 3 na kupu.

kico101

Evo rješenja, montypajtonovskog tipa: smanjimo broj buseva u krugu sa 6 na 3 i gomilanja neće biti. ;D
Zapravo gužvanje autobusa nije problem autotrolejeve organizacije linija, već neposobnosti gradske vlasti ( čijom direktnom odgovornošću smatram 20 i nešto godišnju izgradnju zaobilaznice i petogodišnju izgradnju D-404 ), kao i neodgovornosti svih nas koji se ne želimo odreći komocije dolaska autom u centar. Rješavanje ova dva problema riješilo bi i problem o kojemu ovdje govorimo.

tramvajac 92

Moguće rješenje:Zabraniti prometa automobilima od raskrižja Scarpina/Jelačićev trg do Žabice i od Žabice do S. Cindrića/Ribarska

Shole

pa to i je u nekim planovima, ali najprije moraju premjestit autobusni kolodvor da bi se tamo napravio kružni tok, a Riva postala dvosmjerna.  Neki su protivnici dvosmjerne rive, ali ovakva sada ima samo 2 prometna traka za osobna vozila, a onda bi imala 2 za simo i 2 za tamo pa bi došli praktički na isto.

Bari

Što nebi bilo dobro recimo da za istočni dio grada autobusi voze od npr. Pećina, Vežice, Trsata po do recimo Žabice. Tamo se okrenu i natrag prema istoku. Isto i za zapadni dio grada. Kraće linije, a možda dobre. I naravno onda negdje napraviti neko veće okretište (Žabica i Jelačić) i Adamićevom ulicom neka voze samo autobusi. To je neka moja ideje, iako ne vjerujem da bi itko od vas bio za nju.
KREPAT MA NE MOLAT !

Shole

To sam i ja mislio, ali osim što bi bile živa psihijatrija za vozače (10 - 15 puta Centar-Vežica, 20 i nešto puta Centar-Pećine) tu je i problem koji si već navela, a to bi bilo gdje vršit  korekciju voznog reda u centru grada.

Berlingo

Nema korekcije! Odmah voze nazad. ATR tako godinama vozi Novi V.-Ledenice-Bater. Uostalom gdje ima linija 4 korekciju u gradu? Mozda nije pravo rjesenje ali ocito ima primjera gdje to funkcionira.

kico101

Iz današnjeg Novog Lista prve konkretne informacije o reorganizaciji linija:

ŠĆETO NETO MJERODAVNI U »AUTOTROLEJU« ODGOVARAJU NA PITANJA MJEŠTANA DRAGE
I Draga će dobiti gradsku liniju?
Novoizrađena mreža autobusnih linija građanima će biti predstavljena u prosincu, a očekuje se da će mještani Drage njome biti zadovoljni
Dražani smatraju da ih »Autotrolej« diskriminira

– Posjet Dragi naše novinarske ekipe u akciji »Šćeto-neto« proizveo je prema očekivanjima najviše pitanja mještana iz komunalnog sektora, a jedno od njih na kojem su utrošili najviše vremena i emocija je, prema njima, slaba povezanost Drage s ostatkom grada Rijeke putem javnog autobusnog prijevoza. Dražani zaboravnost od Grada Rijeke, većinskog vlasnika Komunalnog društva »Autotrolej«, opravdavaju i činjenicom da je ovo područje jedini dio grada koji nema gradske autobusne linije, što su u novije vrijeme dobili Srdoči i Strmica s više vožnji nego Draga, ujedno žaleći za »devetkom« koja je davno ovuda prometovala.
    Njihovi vapaji »Autotroleju« očito su urodili plodom jer smo tražeći odgovor na ovo konkretno pitanje doznali od Mladena Radojkovića, rukovoditelja Radne jedinice Poslovi prometa ovog poduzeća za prijevoz putnika, kako je još tijekom prošle godine razmatran zahtjev mještana. Prema zaključku skupštine »Autotroleja«, izrađen je prijedlog reorganizacije cjelokupne mreže gradskih i prigradskih linija koju će narednih dana ista skupština razmatrati te bi vjerojatno od prosinca mogli izići u javnost s novoizrađenom mrežom autobusnih linija, s kojom će očito i mještani Drage biti zadovoljni, s obzirom da im sada bilo što na spomen »Autotroleja« izaziva tugu i ljutnju.
    – U razmatranje smo uzeli zahtjeve mještana svih riječkih mjesnih odbora pa tako i Drage na čijem području trenutno prometuju dvije prigradske linije. Nepovezivanje industrijske zone i okretište samo su neki od problema koje imamo u Dragi, ističe Radojković zamolivši da prije skupštine u javnost ne ide s prijedlozima koji će se ticati reorganizacije mreže.
    Mještani su na skupu izrazili čuđenje što ionako rijetki autobusi 25 i 26 voze jedan iza drugog, umjesto da su vremenski razmaknuti pa bi se tako mnogo više Dražana moglo koristiti javnim prijevozom. Ovako, primjerice, subotom iz Rijeke za Dragu polazi šesnaest autobusa, u prosjeku svakih sat vremena, dok nedjeljom ovdje prometuje svega deset autobusa, svakih dva sata jedan.
    – Mi smo tu zbog građana, ali njima nije dobro ako te dvije linije prometuju u razmaku jer su onda autobusi prepuni, kao niti da idu istovremeno. Nije istina da kroz Dragu prometuje malo autobusa, jer više ih je nego na drugim gradskim linijama. Mještani bi htjeli imati svoju liniju, ne djeliti je s drugim putnicima, kao što je to slučaj s Dragom i primjerice Hreljinom, zaključuje Radojković.

Siniša PUCIĆ

Prilagođeno za ispis

mivano

Citat: kico101  u Studeni 25, 2009, 09:04:54

...opravdavaju i činjenicom da je ovo područje jedini dio grada koji nema gradske autobusne linije...
A Grohovo, Gornja Drenova ?
barem se konačno nešto maklo s mrtve točke

Berlingo

Trebate vi cuti ljude u donjem dijelu Zameta i njihovo misljenje o Troleju. Jos kad je lijepo vrijeme nekako i presute, ali cim je jaca kisa....Ma bolje da to ne iznosim.