Autotrolejeva crna kronika

Autor nukleusri, Prosinac 01, 2007, 14:36:36

Shole

Stalno se nešto preljeva iz šupljeg u prazno.  Krpamo čep, a bačva nema dno.
Čeka se da bude veća narudžba da se dobije popust.  Stoji recimo bus 2 mjeseca zbog motora. 5 dana prije isporuke, vrisne motor na nekom drugom. Brzo motor u njega jer onaj što stoji je ionako sav raskupusan (fale prekidači po tabli, krovni poklopci.....),  i onda onaj isti čeka drugi (treći  ;) ) motor još par mjeseci, ili pak da neko (a nema ko) napravi generalnu.  Osim toga, na EL-ovima često bude problema sa limarijom, a na tehničkom ne puštaju više hrđave autobuse.  Onda stoji mjesec dana da to srede pa poskidaju ostale djelove.....  Sa turčinima nema tolko problema. Novi (SL283) uglavnom svi stalno voze,  a ni od starijih (SL222) nijedan ne stoji dugo vremena.  Njemački SG-jci pak priča za sebe.  Tamo pak zaje... sve živo, od elektronike, motora, pa nadalje.  Totalni promašaj od busa.  Da nema starih SG-a prve i druge serije  (SG220 i SG240)  Autotrolej bi već odavno stavio ključ u bravu ili poukidao pola linija.

Majstor

Navodis nema tko gen motora napraviti limarija losa pa ima u Hr radionica koje to mogu raditi
radio je Trolej u Arz-u takve poslove pa neka proba opet
Motori,mjenjači limarija sve se radilo u Arz-u i danas se to tamo radi i ne samo tamo
Samo mi sudite pošteno !

Shole

Naravno da se ima di radit, ali sve to košta.  Ovako motor stoji par mejseci, onda se neko sjeti raskopati ga kad nema drugog posla,  pa se onda naruče djelovi koji ne dolaze jer nismo platili zadnja 3 puta, pa onda konačno dođu al nema ko složit jer se radi neš drugo i tako prođe godina dana za običnu generalnu.

ARZ je za Autotrolej radio jedino generalne na karoseriji, ali se i od tog odustalo. Navodno je bilo preskupo.  Sad rade sami, kao što su i prije, s tim da to ipak nisu onako detaljene generalne kao što bi trebale bit.  Doduše, kao što je već spomenuto, full generalne su rađene na svim tipovima autobusa iz Avtomontaže, dok nijedan ostali tip busa nisu rađene takve generalne.  Njemački SG322 (1995.)  su još sa originalnom bojom i nigdje nema hrđe (još je oko blatobrana onaj grubi špric od 2 cm, što je očito bolja varijanta od gume),  Turčini (SL222 i 651) su malo lošiji, ali svjetlosnu godinu ispred EL-ova.  Njima je jedino mjenjan pod oko zadnjih kotača i to ne svima.  Ovo ostalo je novijeg datuma (Classic, Conecto) i oni ni ne izgledaju da bi ih trebalo radit, iako imaju već 7 godina,  a Avtomotaže su tad već bile sve hrđave

Tomek

Što se tiče hrđanja i limarije pravilo glesi ako je iz zemalja ex Yuge onda je brzo trulo. Vani to ipak znaju bolje napraviti.

Shole

Da, izgleda da je tako.  Avtomontaže SG220 su nepoderivi busevi, al je činjenica da su nekima i dva puta rađene generalne na karoseriji (doduše imaju 30 godina).  Druga generacija SG240AM je  malo bolja po tom pitanju, a EL-ovi su isto dosta loši loši.   Zagrebački i Riječki  EL262 iz Eurobusa su također bili loše završne obrade po pitanju limarije. Novosadski TAM-ovi 260A116 su isto vrlo brzo trulili, a na njihovoj polubraći Neobusima  su mjenjali kompletno čitave karoserije. Samo bi motor ostao na šasiji, drugo sve novo.  Ikarus je pak priča za sebe.  Momče makedonče SANOS je bio dosta solidan po tom pitanju.  I S115, a pogotovo njegov prethodnik MB O317 su dosta dugo znali izdržat a da ne propadne karoserija.

Nego, zna li netko kakva je otprilike bila situacija sa turističkim autobusima?  Ovo je bio kratki opis gradskih modela, a kako su se držali Sanosi 315,  Dubrave 1426,  Tamovi 330 ili pak u novije vrijeme Eurobus AV120 ?

Tomek

Kod nas u ZGBu su Avtomontaže SG220 po dvaput u 15 godina rađene dok originali SG220 iz Njemačke i O305G nijednom. Nevjerovatno.
Eurobusi  AV120 su imali problema sa trulenjem, a siguran sam i za TAM331 i 260A119 jer sam ih se nagledao pofdosta trulih.

Shole

Interesantno je da su ti SG220 puuuno duže trajali i dobro izgledali nakon generalne u Autoremontu Matulji nego kad su došli iz tvornice.  Vrlo dobro je radio i ARZ početkom 2000-tih.
Izgleda da je antikorozivna zaštita bila nepoznat pojam u bivšoj Jugi

SARI

Nije bilo nepoznato, nego se ili štedilo ili kralo... a sve u kombinaciji poznatoj iz Zastave zvanoj: "Kakva plata, takva vrata"....

kico101

A možda je bilo više dana sa snijegom, soli na cestama. ;D
Zašto mi iz ovoga nekako proizlazi da Turci ( MANAS ) ne kradu, Nijemci ne kradu, pa su, eto, njihovi busevi AKZ ispravni. Pa nije SG/SU 220 radila Crvena zastava. Možda se jednostavno na to nije dovoljno pazilo. Bolje i 2 generalna remonta karoserije u 30 godina nego plastičnjak pun elektronike koji ne šljaka kako treba od početka, a sigurno će nakon 20 godina. Haujesnou.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Tomek

Ali imaš zato SG220 iz Njemačke kao i O305G koji ne trebaju remont karoserije, a opet šljakaju kao SG220 iz Avtomontaže  ;D

kico101

Citat: Tomek  u Siječanj 30, 2012, 02:04:30
Ali imaš zato SG220 iz Njemačke kao i O305G koji ne trebaju remont karoserije, a opet šljakaju kao SG220 iz Avtomontaže  ;D
Ajde dobro. Možda su potrošili koju kantu piture više, a možda se u Njemačkoj boja bolje lovi. ;D
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

421

Pocinčani lim je answer, my friends. A kataforeza za šasiju.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

kico101

Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

ikar

577 noćas ukraden u Škrljevu! Neki lik od 20 godina ga je "preuzeo", ali nije daleko dogurao, u uskome ga je razbio i potom pobjego...

Boki651

Ajme, šta ćemo doživjeti još!