Autobusi koji više nisu aktivni - slike

Autor nukleusri, Prosinac 01, 2007, 14:54:00

SARI

Pozdrav svima... novi na forumu... u djetinjstvu manijakalno opsjednut autobusima  ;D koji su se vozali po Rijeci u to vrijeme...

Molim pomoć o jednom busu za koji sam iz nekog meni potpuno nejasnog razloga  :-\ bio posebno vezan... uvijek bih se obradovao kad bi mi naišao... iako sam fanatično pamtio garažne brojeve, pokušavao po zvuku ili iz daljine prepoznati koji ide, sada se više ne mogu sjetit... :-[

Vozio je liniju 32 (u Opatiji sam živio jedno vrijeme, poslije iz Rijeke išao u školu), imao za razliku od ostalih (ne znam zašto, je li samo meni?) nešto tiši, nekako uglađeniji zvuk motora... sumnjam na 498, ali mi treba potvrda... od zanimljivosti, na volanu je imao oznaku OAF, a ne MAN kao ostali... čini mi se da je bio četverobrzinac (tražeći po forumu to se uklapa u priču o 498)... mislim da je imao i neki detalj na ručici mjenjača, ali se također ne mogu sjetit šta...
Brzinska anegdota - jednom prilikom je u smjeru prema Rijeci, na Voloskom bio neki zastoj... šole čekao jedno vrijeme... i onda lagano namotao lijevo, uzbrdo po Tošini... ne prepun bus, ali prilično popunjen... malo, po malo, malo po malo i popeo se bez problema do Vage gore... bio sam nekako ponosan i u njegovo i u svoje ime ;D OK, smrdilo je po spaljenom kvačilu neko vrijeme, ali se brzo provjetrilo na onoj nizbrdici po gornjoj cesti prema Biviu  :D

Isto tako, kad god sam išao na kupanje prema Kostreni, uvijek mi je bio drag onaj smiješni 449 s automatikom... isto mi je nekako drugačiji zvuk imao... sličniji zvuku kakvog imaju 595, 596.... isto s tri'sduje naravno ;D

Shole

449 je imao drugačiji zvuk samo zato jer je imao automatski mjenjač i telmu retarder.   A tvoj misteriozni je difinitvno 498, s obzirom na OAF volan.  Imao ga je i 420 , ali on nikad nije bio dalje Bivia  :D :D (osim možda u vrijeme Pape)

SARI

Znači ipak jeste! Nekako mi žao što je rashodovan... :(
Hvala Shole u svakom slučaju!  ;)

Do čitanja...

5AR

#423
416


NP-549

Pred dvije godina sam stavio slike ovog sudara na forum i bilo je rasprava da li je to FAP Ohrid ili prvi Sanosi A13.  Poslije me jedno vrijeme držalo da je to 163 TAM AS3500 zbog dosta sličnosti (slika na Plumbumu zajedno sa Ohridom i Om Super Orionom), da bi sasvim slučajno naletio na to da ima tablicu Ri-53-42 (u daljnjem textu), a na forumu našao sliku Alfe 105  (Ri-53-41).  Uspoređujući slike vidi se da je to definitivno isti autobus, vjerovanto Alfa Mille  gar. br. 106.






NP-549

#425
Jedna loša ali vrijedna.  342 za Klanu

Ive

Dobar dan svima! Mislim da je 342 jedini iz serije 342-346 imao nosač za nekadašnje ploče linije u obliku okvira u kojeg se moglo umetnuti 2-3 limene ploče ili možda 2 plastične ploče(one s crnim brojevima i slovima). Upravo taj okvirni nosač je detalj po kojem je za mene bio prepoznatljiv.

kico101

Citat: NP-549  u Svibanj 20, 2010, 10:32:53
Jedna loša ali vrijedna.  342 za Klanu
S obzirom na dokumentarističku vrijednost ( nema zasad bolje od serije 342-346 ), fotka je izvrsna. I to baš iz pravog kuta, da se naglasi ono što je kod ovog modela bitno, a to su dvoja uska vrata. Zanimljiv, je onaj srednji unutarnji prozor, lijepo se vidi gdje su, u najvećem broju slučajeva, vrata.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Shole

Da, a osim toga i jedina serija MB O317 koja je imala ovaj tipično Sanosov prvi bočni prozor.  Ostali sa uskim vratima ga nisu imali zato jer su imali i pola metra manji prednji prevjes dok je ovo standardna dužina busa  (pogledaj sliku 335). I naravno, jedina serija koja ima i mali bočni prozor nakon zadnji vratiju (uz buseve 390,391).  Sredina je klasična, 3+3 sa srednjim većim gdje inače dolaze vrata.

LuckyLooser

#429
I nije neka novost da je 432- pčelinjak u Munama, ali nisam nigdje na forumu našao slike dotičnoga (nisam se nešto ni slomio tražeći), a kako me danas put odveo u Mune... evo ga:


kico101

Jako dobro, LL. :)
Nije mi jedino jasno, zašto je jedna strana obojena u bijelo, a druga ( sunčana ) ne. Ima li to kakve veze sa tehnologijama u pčelarstvu ( ja tudum za pčele )?
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Shole

#431
Mislim da će bit prije da je ona koja je okrenuta na cestu ofarbana valjda se ne vidi da je od troleja bus, a ono od strane šume se ionko nevidi.  Iskreno, ja sam jednom prošao onuda i mislio sam da je cijeli ofarban.

kico101

Još mi jedan detalj "bode oči"; gume na dijelu koji je narančast su bijele, a na dijelu koji je bijeli su normalno crne. Strana okrenuta prema suncu se jače grije, pa je bijela boja možda zaštita od pregrijavanja.
S druge strane, desna strana busa je mogla biti obojana u zeleno da manje upada u oči gledano sa ceste. Hm?
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Shole

vjerovatno je ofarbano u ono čega je bilo doma, sad biš ti još i RAL nijansu birao

kico101

Citat: Shole  u Svibanj 23, 2010, 21:24:39
vjerovatno je ofarbano u ono čega je bilo doma, sad biš ti još i RAL nijansu birao
Ter ga ni trebalo bojat. Pa ča , ako je u trolejevim bojama. Ko da su ga ukrali. Hoću reć, da mi to bojanje samo zbog onega ča si spomenul, nekako ne drži vodu. Ali, dobro, ne znamo, pa nek tako ostane.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.